Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nazvaný Boží duha je inspirován stejnojmenným románem Jaroslava Durycha. Jde o příběh stárnoucího muže – nemocný, utahaný a životem pokroucený přijíždí těsně po skončení války do pohraničí a hledá člověka, který za války udal a zlikvidoval jeho rodinu. Setká se s mladou německou ženou, kterou revoluční gardy připravily o poslední zbytek lidské cti. Je sama, bez rodiny, bez dítěte, schovává se před lidmi, kteří přicházejí do pohraničí rabovat a prosazovat samozvaný pořádek. Ti dva se sblíží, ale než si vůbec stačí říci svoje jméno, všechno se tragicky skončí. Příběh obnažuje vlastnosti, které vyburcovala atmosféra bezprostředně po osvobození, zpracovává téma poválečného vyhnání Němců a naznačuje možný společný počátek soužití obou národů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi to připadalo jako cvičení na téma "kupte na sebe co nejdrastičtější scény bez ladu a skladu." Vyjma úplného konce. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Možná se pan Svoboda někde o něco hodně moc praštil a začal si myslet, že je pan Vláčil a točí film o Adelheid z pohraničí, jenže ani těžký otřes mozku neomlouvá to, že si k tomu vybral Heidi ze statku, jejíž fyzické přednosti žádným maskovacím potenciálem nedisponují už z toho prostého důvodu, že je všichni dávno znají zpaměti. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tady ten všeobecně panující dojem, že je Boží duha nepovedeným Vladimírem Körnerem, je poměrně zábavný, protože jde zcela samozřejmě o povedeného Jaroslava Durycha. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

otřepanost tématická - ach ta válka a ta bolest, vizuální - slzy, špína, úsměv, mraky, listí, krev..., výrazová a vůbec. Kdyby aspoň ta Markéta ukázala kozy ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ne příliš dobrá adaptace literárního skvostu Jaroslava Durycha...Svoboda se vyžívá v destruktivních scénách zmaru, ale neví, co je to naděje. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera! Jinak kromě skvělých hereckých výkonů Milana Kňažka a Markéty Hrubešové nic, co by si zasloužilo zmínku. Tuctový příběh, přeflashbackované vyprávění, nuda. A kýčovitý záběr nahých propletených těl hlavních hrdinů naaranžovaných na spadaném listí pod křížkem mě skoro dorazil. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Na Jiřího Svobodu dost slabý. Jinak mě konečně jednou aspoň trošku mile překvapil Milan Kňažko, kterého jsem nikdy za extra herce zrovna nepovažoval. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Ach jo! K dobrému filmu nestačí jen silný příběh a výborný Kňažko obsazený do role hlavního hrdiny. Hrubešová se stále hrát nenaučila a opět předvádí výkon herečky amatérského divadla.Jedno se jí ,ale musí nechat ,stále si drží svou lajnu.Nepřekvapila a své vnadné odhalené tělo nám opět předvedla v plné kráse. Flaschbacky a zase flaschbacky........... Ovšem vrcholem trapnosti bylo použití rádoby symbolů ,za všechny ten nejvíce do očí bijící - "Adam a Eva u stromu poznání". ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Řada věcí mi tu neseděla. Rabovací gardisté byli příliš ochotnicky zahraní, špatně hrála dle mého i Hrubešová, závěr mi rovněž nějak nesedl. Celkově jsem měl někdy pochyby, jestli se to takto mohlo odehrát, zejména co se týká toho rychlého vzplanutí Němky k neznámému Čechovi po tom všem, co se jí přihodilo. To mi přišlo trochu nevěrohodné, trochu hr. Mně je jasné, že tohle všechno jsou velmi subjektivní dojmy, nicméně právě ty rozhodují o tom, jestli se mi film líbil, nebo ne. Tento film bohužel nesplnil mé naděje. Čekal jsem víc. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je určitě sympatické, že se Svoboda nebojí velkých témat. V roce 2007 se o poválečných událostech týkajících se sudetských Němců teprve začínalo mluvit, takže vlastně odvážný příspěvek do diskuze. Přesto pan režisér dost tlačí na pilu co se týče dramatu, teatrálně zobrazuje násilí, na můj vkus až zbytečně. V jádru ale hodnotím jako přínos. 60% ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Válečných filmů jsem viděl opravdu celou řadu, ale tenhle byl opravdu velmi drsný, praktický celý je ze vzpomínek na ukrutnosti RG, které operovaly po válce na území nově obnovené republiky. Myslím, že románová předloha měla v ději úplně jinou niť a tenhle film je jen ukrutný, nelítostný snímek, který má člověka tak šokovat, že nedokáže z filmu vnímat nic jiného. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Milan Kňažko jako chlapík, kterému zabili rodinu v koncentráku přijíždí těsně po válce do pohraničí odkud právě vyhnali všechny Němce a ubytuje se v domě, kde ale stále tajně bydlí německá majitelka. Syrový tv film, kterému záměrně nadsadím čtyři hvězdy, protože: 1) námět ( podobný jako Sedm dní hříchu s Vetchým ) 2) herecký koncert Kňažka a Hrubešové ( ta nehrála špatně ale první polovinu to bylo dost nepřirozené divadelní herectví , ale pak paráda ) 3) jako příznivec filmové nahoty musím ocenit Markétu, která tady šla do full frontal nude , asi naposledy v kariéře.Bravo!!! Překvapivě to je většinou komorní film o dvou lidech, který sráží příliš psychologie, surovosti na efekt, a opakující se flashbacky ( šestkrát upadající dcerka ) a na pěst je čtyřka z revolučních gard ( v celém kraji čtyři rabovači ) Dalo se z toho vytřískat víc, ale oceňuji snahu PS: to jako doopravdy ta alegorie na Adama a Evu byli Kňažko s Hrubešovou nahatý? Zbytečně přestřelené. ()

matynka 

všechny recenze uživatele

Povedený film s výbornou Markétou Hrubešovou i Milanem Kňažkem, kterému jsem, pravda, ze začátku, jeho hraní trochu nevěřila. Hlavně konec mě ale dosral, je dobré si na něj počkat... O kvalitě filmu jistě vypovídá i mezinárodní cena Circomu za nejlepší drama a zároveň nejvyšší cena Grand Prix Regional, kterou dostal režisér na mezinárodní konferenci v Holandsku. Za zmínku stojí i to, že přestože film zaujal mezinárodní osazenstvo, u nás dostal od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání pokutu 50 tisíc korun za erotické scény, kterých je však ve filmu docela poskrovnu... ()

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Odsun Sudetských Němců a hlavně excesy s tím spojené jsou takový kostlivec ve skříni moderní české historie. Tento televizní film natočený režisérem Svobodou podle Jaroslava Durycha ale k tématu nic nového nepřináši. Že byli příslušníci Revolučních gard hovada která jen kradla a znásilnovala. Že se lidé kteří byli nacismem skutečně postiženi (tady celkem dobrý Milan Knažko) nebo proti němu bojovali a přesto se po válce vůči poraženým chovali slušně. Tohle všechno bylo už ve Vláčilově Adelheid která je navíc i po formální stránce mnohem lépe natočená. Výsledné hodnocení pak u Boží duhy za mne ještě jeden bod ztrácí hlavně za ty nekonečné a neustále se opakující flashbacky. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Z perfektní nahrávky na smeč z toho udělat paskvil, to je také umění. Ty retrospektivy se hrnuly jedna za druhou. Baba neustále mele o pomstě gardistů, a to tak, že stále. Asi se jí to líbilo či co. Vůbec jsem celé to divadlo nepochopil. To jim ten co je vylosoval a odváděl neřekl oč jde? Ani ony samy netušily? Nebylo jim třináct, byly to dospělé dívky. Tak proč potom tolik vyvádění? No, nechme to tak. Skvělí herci se snažili, ale ten pitomý způsob podání prostě nemohli utáhnout. Měl jsem pro ně připravenou dvacítku. Ale za ten konec, nedám ani to. Je mi jich líto ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha staví na dialogu, vyprávění a popisu atmosféry, pro něž scenárista Svoboda, jakkoliv je to vynikající tvůrce, nedokázal najít adekvátní filmovou podobu. Herci se snaží, kameraman Ivo Popek místy doslova čaruje, pořád je z filmu ale cítit literární půdorys vyprávění, který je na obrazovce zbaven jakéhokoliv přesahu. (Jaroslav Sedláček, Ci 05/2008) ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Absolutně promrhaný potenciál. Boží duha měla nakročeno k vysokému hodnocení, ale se vstupem Markéty Hrubešové (a není to tím, že jí nemusím) na scénu došel snímku dech. A to tak, že v podstatě okamžitě, jak mávnutím kouzelného proutku. Těch flashbacků bylo více než příliš a v podstatě pořád to bylo stejné a o tom samém. Děj jakoby se zastavil a film ztratil atmosféru, tah na branku i tempo a točil se na místě v kruhu. Nikam se neposouval. Rozčilovala mě i rádoby umělecká kamera. A také všichni ostatní kromě pana Kňažka. Ten byl dokonalý. Ale všichni ostatní (Hrubešová, Zima, Nečas, Geišberg,...) přehrávali a působili teatrálně. Škoda. Začátek vypadal hodně slibně. Díky bohu, že stopáž nebyla delší, to už bych díky výše uvedenému nevydržel... ()

Leila75 

všechny recenze uživatele

Podle lákavých ukázek,které předcházely,jsem se fakt těšila na zajímavý film z poválečné doby,bohužel marně.Pan Kňažko hrál dobře,ale Hrubešová-Kraus přehrávala tak hystericky,že se to dalo těžko dokoukat,měla by se držet hesla "v přirozenosti je krása" a netlačit tak na pilu!. ()

Reklama

Reklama