Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve vodnicko-rusalčí škole probíhá výuka podle plánu až do chvíle, kdy rusalky odjíždějí na taneční soutěž a vodníci s nimi, aby je povzbuzovali. Ve škole zůstává za trest pouze vodník Vrbata (J. Mádl), známý výtržník. Při průzkumu kabinetu z neopatrnosti probudí pomocí živé vody chobotnici. Té se podaří po návratu školního zájezdu zajmout ředitele a začne ohrožovat celou školu. Současně do školy vnikne tulák Mikolášek (M. Písařík), a tak musí vodníci, rusalky i učitelský sbor vedle boje s mořskou příšerou vyřešit i problém, jak se ho zbavit. Bohužel nic nejde podle plánu a chobotnice postupně zajme všechny, kromě nejnešikovnější rusalky Křehulové (Z. Volavá). Situace začíná vypadat beznadějně. Naštěstí Mikolášek vymyslí plán a společně s Křehulovou se ho pokusí dotáhnout do vítězného konce… (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

argenson 

všechny recenze uživatele

Vsadil bych se, že se tvůrci částečně inspirovali mojí z dětství oblíbenou LP deskou Vodnická škola Josefa Dvořáka, kde padaly podobně vtipné hlášky. Tady je navíc zábavnej ředitel Pavel Kříž, kterej medituje za zvuků hudby Ennia Morriconeho. Celkově ta hudba je úlet. Úlet je vlastně celá pohádka, sympatická ovšem tím, že si na nic nehraje, přitom je evidentní, že to nestálo moc peněz. A přitom i ta gumová chobotnice ohrožující ředitele, potažmo celou školu, je věrohodnější než příšery ve velkorozpočtových spektáklech. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přicházím s inovativní myšlenkou. Pokud má film v žánru komedie a člověk se baví, nemusí to být nutně tím, že tvůrce šlápl vedle, je to trapák a vy jste buď inteligent nade vše povznesený a za krajkový kapesníček přitisknutý ke zdviženému nosíku maskujete decentní uchichtnutí, nebo rozcapený vytlemenec, co se směje všemu. Občas mám pocit, že není většího hříchu pro filmaře, než být Čech a ještě natáčet pohádku, pokud je ta pohádka studiová, to snad už lépe spáchat rovnou čestné harakiri. Výběr hudby pro vábení rusalek je děsivý, proti tomu výběr hudby ke snění vodnického ředitele se povedl. Příběh je pubertálně úsměvný tam, kde je dějová linie u mladistvých studentů vodnické školy, kýčovitě cukrkandlový tam, kde nyje a vyje pí. uč. Tanečková, sentimentální u zmíněných vzpomínek ředitele a vhodně směšný u projevů učitele Ráčka. Chobotnice je přesně tak děsivá, aby se dítě bálo a dospělého zajímalo, co tam hrdinové spáchají. Neříkám, že je to filmový převrat, ale přinejmenším Jiří Mádl se v roli mladého vodníka našel mnohem víc než jako princ zachraňující princeznu Voříškovou ze spárů Satana. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by se skoro až omluvil, že kdy nadával na (třeba) Troškovy pohádky... Jiří Mádl je coby vodník ještě nesnesitelnější než coby čert, Karel Janák snad ani nevěděl, co a pro koho točí, Pavel Kříž zavřený ve velké nádobě s lihem a ohrožovaný probuzenou chobotnicí, to byl také nezapomenutelný zážitek. Nikdy víc. Kdyby to aspoň bylo vtipné...__P.S. V jednu chvíli v tomhle výtvoru začala hrát píseň Wannabe od Spice Girls! Doopravdy! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mno... po delším čase zase jedna vodnická pohádka. Pepu Dvořáka již nahrazují mladší kusy a i když se mi celkem líbilo zpracování a podvodní triky (topení pod mlýnem), tak to byl jinak celkem úlet. Možná dnešní děcka na tom něco najdou, mně to však nesedlo. Pořád nevím, zda to byla parodie nebo vážně míněný pokus o moderní (současnou) pohádku... Jedna dušička je až až. * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Úlet, ale na Janáka překvapivě dobrý. Navzdory rozpačitému rozjezdu a některým dalším hluchým místům (jako třeba Mikolášův první příchod do mlejna), navzdory provařenému modelu "strašidelnická škola" a přílišnému spoléhání na od půlky se odvíjející parodickou nit, navzdory Mádlovu neuhlídanému přehrávání a nepůvodní hudbě (která je ovšem vybrána stejně trefně jako odvážně), podařil se slušný horror na bázi mixu Vetřelce s klasickou béčkovou školní vyvražďovačkou, s přízračně zasmušilým Pavlem Křížem, s některými prvky televizní pohádky a teenagerovské komedie a s totálním happyendem. Vzhledem k tomu, že je film prezentován jako "pohádka", je nutno se pozastavit nad v závěru prozrazenou Mikolášovou identitou. Předně je tím ustavena nezvyklá situace, že se vše odehrává čistě v soukromém světě pohádkových bytostí, bez vztahu k normálním lidem, ačkoli intence k tomuto vztahu je u nich základní (viz obsah školní výuky, jakož i původní mylná Mikulášova identita). Dále však můžeme suchoprdův příchod do mlejna považovat za metaforu smrti - jdeť o modelový případ jednotlivého člověka (jímž po otci i výchovou konec konců je), který zemřel a po smrti se vrací k magické matce do zákoutí prarajské blaženosti (nebo je to jen můj osobní komplex, že na mě celé to scénické prostředí takto uterálně působilo)? Veškeré dramatické dění, jehož jsme svědky, by pak nebylo ničím jiným než soubojem nad- či podsvětských mocností o jeho duši a vyjádřením vzájemných vztahů mezi nimi. K neméně hodnotným výsledkům ale dospějeme i tehdy, když se naopak na Mikoláše podíváme jako na modelového zkazkového hrdinu, tedy posla, vyslaného předat zásilku (resp. vyřešit problém), v čemž mu mají pomáhat pomahači a bránit protivníci. Nuže vysílací instance, příjemce zásilky (totiž záchrany), protivníci i pomahači jsou v tomto případě totožni, což je zkratka nesmírné teologické hloubky. Samozřejmě by se dalo exegovat i na chobotnici jako příjemce záchrany, ale to už si udělejte sami, já končim. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka, která je natočena netradičním způsobem a zoufale se snaží vymanit se z televizního rozměru a nakonec se jí to nepodaří. Scénář je mírně chaotický, herecké výkony nejsou k zahození a režie na televizní poměry vynikající. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Pane řediteli, dyť ste uplně v lihu!" --- Krásná hra se slovy jako "to je v suchu" nebo "samá voda", to zkrátka musím jako velkej milovník češtiny náležitě ocenit! Šel bych klidně i na pět, kdyby tam tolik neoxidovaly ty Spajsky ... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hoď se rybám, Křehulová !!" ;) Prej vole úlet !! Tak to ať mi uschne !! Šos..;) Klasickej nedůslednej Janák s bandou přehrávaček.. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Velice úchylná studiová pohádka. Pohádková parodie s totálně střeleným scénářem o nezbedných vodnících a vílách. Je to zvláštní přírustek do olbřímé rodiny českých televizních pohádkových filmů. Díky silnému ironickému náboji vyčuhuje Škola ve mlejně z řady jiných, protože nejen, že je napínavá, ale i velmi vtipná. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné překvapení - očekával jsem průšvih, ale nakonec jsem shlédl docela svěží, nepřímočarou pohádku s neotřelou parafrází na Vetřelce. Akorát ten Mádl mi tady moc nesedl - byl až moc slizký. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Na další kašírovanou srágorku z Kavčích hor je to nadprůměrný počin. Příběh a zpracování převyšuje dokonce i některé vysokorozpočtové televizní rádoby-pohádky, které si užívají ten luxus, že jsou natáčeny v extreriéru. Režisér se evidentně snažil zapojit do příběhu moderní tredny, takže asi měla vzniknout pohádka, která nebude bavit jen děti, ale i teenagery. Bohužel se přes úpornou snahu bavit prodírá všudypřítomná lacinost provedení, tolik typická pro televizní tvorbu. Pohádka se pak paradoxně stává zábavnou - ne proto, že by byla extra vtipná nebo napínavá, ale protože ... "je to prostě jen taková laciná blbůstka v papírových kulisách". Žánrově a v omezeném rámci možností zvládnuto dobře. Vtipnost jaksi kolísavá, pár povedených frků mi ke štěstí nestačí. Na druhou stanu ve srovnání s dalšími mučivými zhovadilostmi, které v produkci čt poslední dobou vznikají, se musí autorům aspoň přiznat snaha. Takže dvě z pěti za ten pokus vymanit se ze zaběhnutého stereotypu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bylo to celkem vtipné, ale ten hudební doprovod byl opravdu strašný. Nejdříve jsem nevěřila vlastním uším, když jsem zaslechla jak si Pavel Kříž co by ředitel školy pouštěl melodii z filmu Tenkrát na západě a roztouženě vzpomínal na moře. To ale ještě nebylo všechno, protože vrchol pohádky měl teprve příjít. Rusalky tančily na "Špajsky" a to mě ohromilo natolik, že jsem nebyla schopná najít dálkové ovládání od televize. Ten, kdo dával dohromady tuhle muziku, by měl být bez milosti zastřelen. Taková hudba se do českých pohádek prostě nehodí. Já proti ní nic nemám, ale z téhle kombinace se mi prostě udělalo nevolno a je to vlastně jediné, co mi po shlédnutí uvízlo v hlavě. ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Zas ten Janák. Jeho filmům doporučuji se vyhýbat obloukem. A to jeho skvostné obsazení, to je fakt elita nejhorších lidí, co o sobě říkají, že jsou herci. Pitvořící se dementi, všichni do jednoho! Nic ví a nic míň! Stačí se podívat na filmografii osazenstva. Opilej vodník Mádl, to je degradace herectví jako takového. Vtip na úrovni ročního batolete, ani to možná ne. Ty kulisy, to je něco příšernýho. Úryvky hudby Spice girls a Ennio Morriconeho - WTF??? Tohle je prezentace novodobé pohádky. Parádní odpad! ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Novodobá česká televizní pohádka, v níž několikráte uslyšíte např. Spice Girls. Kulisový pokus o modernu od režiséra Snowboarďáků. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Jako parodie na pohádku dobrý, herci se také předvedli v dobrém světle, ale jinak je to průměrná "pohádka", kterou už vidět nemusím... ()

Reklama

Reklama