Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka v režii Jiřího Stracha vypráví o chudé dívce Brigitě (L. Molnárová), která tolik toužila po štěstí, jež si spojila s leskem třpytivých šatů a oslnivě zářících lamp bohatých městských salonů, že pro ně byla schopna udělat cokoliv – třeba i zapřít vlastní matku (D. Batulková). Když chudou Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství (T. Medvecká), začnou se dít věci. Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin život. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem – mít se dobře a bavit se. A když si vezme matčin chléb jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadne se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami (B. Hrzánová, R. Holub a další) konečně pochopí, v čem pochybila. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy Christiana Andersena. V první půli je velmi dobrá, jenže od chvíle kdy se Gita propadne k Bahenní žínce, tak se to zbytečně odkloňuje od dánské předlohy směrem k našim reáliím. Scénáristka Lucie Konášová začne jen trapně recyklovat "Ježíškovský" humor ze svého Anděla Páně a tím to jde celé do kytek. Konec je pak již pouze nedostatečnou tečkou za promarněnou příležitostí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Molnárová podruhé (a postsynchron opět Elsnerová, proč to radši nemůže hrát sama), zašpiněné jí to skoro sluší víc. Jinak je to ovšem šlápnutí ne do chleba, ale do něčeho mnohem nepříjemnějšího. A o tom samém to i celé je. Konášová psát neumí! V současných pohádkách už si zvykám, že mužská postava působí naprosto nechlapsky, ale tenhle cucákoidní přerostlej Harry Potter bylo moc i na dnešní poměry. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde se Lucie Molnárová učila pohybovat se před kamerou před natáčením "velké" vánoční pohádky, Tři životy. Paradoxně, tenhle nácvik je lepší, než byla ta velká pohádka. Myslím, že to je předlohou, která má hlavu a patu, byť tam je značná odchylka od původní Andersenovy předlohy, mě ta odchylka vyhovuje. Andersenovu pohádku jsem četla až poté, co jsem viděla její filmové zpracování a je to depka naprostá, i když už jsem dospělá. I když tedy, než ten hlavní hrdina, to snad radši zůstat u těch bahňáků. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale poté, co jsem si přečetl původní Andersenovu pohádku, musím hodnocení ze tří hvězdiček snížit na dvě. Mám rád pohádky H. Ch. Andersena, bohužel konec je typicky český. Opravdu doporučuji si tuto pohádku přečíst. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Strachova pohádka podle Andersena o pyšné dívce, která se styděla za svou chudou maminku a nevážila si chleba jako Božího daru. Za trest se propadla do „polepšovny“ k Bahenní žínce do kanálu. Vážné téma, zvláště aktuální pro současnost, kdy se zbylé pečivo hází do kontejnerů nebo se povaluje mezi plivanci na chodnících. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní pohádka. Zlá a pyšná dívka je za trest trochu rozcuchána a nepatrně ušmudlána, načež je nazývána Ohavou. A mladík, který je do ní nepochopitelně zamilovaný, se jí stále snaží pomoci. Zíív! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc hezké kulisy, ale příběh je kombinací červené knihovny (s nevěrohodným a černobílým, plochým jednáním postav) a nevtipné parafráze na Nezbednou pohádku. Herecké výkony leckdy za úrovní amatérského divadla. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

kdysi na vsi sem šel s místím tlučhubou z jednoty, když najednou povídá: "hele vole šmídka větrá..třetí patro nahoře -čum"...já říkám kudy nebo co? a co má bejt?..."no máme šanci že ji uvidíme..." no a co je to zač? ..".ále...taková stará vosumdesátiletá bába"...jo tak ty seš na todle... "né vole,ale já tu bydlím patnáct let a eště sem ji neviděl, a táta, ten tu zažil eště sedumdesátý léta a taky neměl to štěstí...ale teď větrá, tak máme šanci,,, něco jí tam hodíme a pak k ní zajdem že nám to tam jako spadlo...." , tak sem se chopil iniciativy a protože sme šli zrovna z krámu, mrštil sem ji tam bochník chleba ...trefa, hotovo,,ztáhnu pravýho kouta a založím ruce,,," blbče, já myslel tohle,,, trochu nenápadně ne?",,,,aha, to máš říct že tu máš tenisák.... "přemejšlej taky někdy, těžko jí můžeš zvonit na barák že ti tam spad bochník chleba",,,no to je fakt,,tys byl vždycky krang...tak sem šel domů se svěšenou hlavou, ale druhej den v 6 ráno ..telefon...."héééj dobréj nápad s bochníkem,,, fungovalo to,,,".....zahltila mě pýcha, tak asi nejsem zase úplně kničemu,ale netušil sem JAK?...."no táta ji prej viděl asi v jednu ráno na záhoně s rejčem a před chvílej tu zvonila, jestli prej nevíme vo ňákým vandalovi,,,že ji někdo včera chlebem zabil kočku,,,tak sme tě práskli, nevadí?"...no tak to dík povídám,,,a když se pak su uklidit z baráku,,,,, prd ho,,, ve dveřích rozzuřená bába s chlebem..:"-neztratil ste včera náhodou bochník chleba-" sípe na mně a podává mi hnědou hroudu... jó ztratil, ,,,,,,,,ale tenhle není můj, usmívám se (sluníčko).. my kupovali celozrnnej ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak to je velké překvapení. Bál jsem se že šlápnu do bahnitého chleba a utopím se v klasické nudě - a ejhle, bahno tu sice je, ale to nádherné prostředí mu dává nadčasový pohled. Dobrá hudba a výběr herců, toť vše za čtyři. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Drsná pohádka ale ze života, rozmazlená a namyšlená Brigitka byla pěkná mrcha. 😅 "Nikdo z nás nemá štěstí přidělené navždycky." Velmi dobrá pohádka, škoda, že je tak podhodnocená,  začátek sice slabší ale potom super. 👍 Herecky nejvíce zaujaly Lucie Bugalová a Bára Hrzánová. Nezapřeš matku svou a otce svého! A peklo velmi vtipné, bavila jsem se. 😅🙈😁🤣 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Povedená studiová pohádka s kouzelnými kulisami a skvělou B. Hrzánovou v roli bahenní víly, jež chrlí jednu hlášku za druhou. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Po dívce s dračím tetováním, dívce, která si hrála s ohněm a dívce, která kopla do vosího hnízda, přichází poslední film slavné tetralogie: Dívka, která šlápla na chleba. Zatímco první díl můžeme označit jako soldiní detektivku, následující dvě pokračování vykazují silně sestupnou tendenci a hodnocení posledního dílu se tak stává nelehkým úkolem. Přiznávám, že i jako zkušený nenechavec a světová špička oboru "hodnocení cizích výtvorů" sedím nyní na své kritické židli poněkud zmaten. Nebývá například zvykem, aby ve vrcholné fázi došlo k radikálnímu přeobsazení všech rolí. Takový tah bychom nejspíš čekali od Davida Lynche, v dejiných kriminalistické kinematografie jde však o zcela ojedinělou záležitost. Výměna Noomi Rapace za Barboru Hrzánovou zdá se býti smělým konceptem - například mě jako divákovi najednou nepřišlo líto, že ústřední punkerku nevidím obnaženou. Přeobsazení všech rolí s sebou však přináší i jisté zmatky. Neschopen rozpoznat, který z herců ztělesnuje novináře Blomkvista, tápal jsem v zápletce poněkud víc než obvykle. Jsouc permanentně maten netradičními režisérkými postupy, mlhavými náznaky a skyrtými filmařskými kódy, nepodařilo se mi nakonec rozmotat nitky spiknutní, ba dokonce odhalit, kdo byl tentokrát vůbec zavražděn. Jako rozuzlení celé série je tak "Dívka, která šlápla na chleba" zcela nedostačující a nechává celou ságu zahalenou tajemstvím. I když (nejspíš stejně jako vy) podvědomě tuším, že za sérií vražd už od počátku stojí pekařka Ulssenová. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

V první polovině docela smutná a zajímavá pohádka o vychc... vychytralé holčičce, která zapře hodnou (ale chudou) maminku, aby se dostala do bohaté rodiny. Neseděl mi k tomu ale kanál - bahenní království, hmm - do kterého se dospělá Brigita za trest propadne. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strach je momentálně a možná i vůbec jeden z nejlepších českých režisérů. Tahle pohádka však byla tak průměrná a laciná, že jeho talent neměl jak vyniknout. Zajímavé bylo, že i přes dost malou stopáž mi to připadalo snad dvakrát tak dlouhé, než to mohlo být. Holt je Andersen už dost provařený autor. 50% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka Jiřího Stracha je moderní, zábavná, hezká, s dobrými herci a žádnými tupými výrazy, jak se v poslední době stalo v našich pohádkách zvykem. Strach pohádky umí, dokáže je natočit s lákou, rozvahou i důstojnosti. Prostě příběh o dívence, která je pyšná až běda a díky tomu se ocitne v podzemním doupěti, kde se vaří bahno, špína a samý sajrajt. A je jasné, že láska bude mít co dělat, aby nebohou Gitu dostala zpět mezi živé. Škoda jen hodně rychlého a poněkud nedomyšleného konce. Hudba: Miloš Bok ()

Reklama

Reklama