Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka v režii Jiřího Stracha vypráví o chudé dívce Brigitě (L. Molnárová), která tolik toužila po štěstí, jež si spojila s leskem třpytivých šatů a oslnivě zářících lamp bohatých městských salonů, že pro ně byla schopna udělat cokoliv – třeba i zapřít vlastní matku (D. Batulková). Když chudou Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství (T. Medvecká), začnou se dít věci. Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin život. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem – mít se dobře a bavit se. A když si vezme matčin chléb jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadne se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami (B. Hrzánová, R. Holub a další) konečně pochopí, v čem pochybila. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy Christiana Andersena. V první půli je velmi dobrá, jenže od chvíle kdy se Gita propadne k Bahenní žínce, tak se to zbytečně odkloňuje od dánské předlohy směrem k našim reáliím. Scénáristka Lucie Konášová začne jen trapně recyklovat "Ježíškovský" humor ze svého Anděla Páně a tím to jde celé do kytek. Konec je pak již pouze nedostatečnou tečkou za promarněnou příležitostí. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce, kdy natočil Strach svůj majstrštyk Silver A, zfilmoval pohádku Christiana Andersena - čili místy trochu drsnější než hřejivé věci od Němcové o dívce, která se stydí za chudou matku a za to, že šlápne na chleba se propadne do světa blátivé louže - na ateliérovou pohádku to má hodně dobrý vizuál , hezké kostýmy a masky, ale víc než jako pohádka na nedělní odpoledne to funkci nesplní. ()

Reklama

ravalah 

všechny recenze uživatele

Hudba klasicka televizni jak z osmdesatych let, efekty skoro taktez, mlady ansambl nic moc, dospely ansambl Ok. Hlasky...pekne, trefne, minimalne k pousmani. Ponauceni jako ve spravne pohadce. Konec je neefektivne rychly. Aspon jsem se nezacal nudit. Vyborna Hrzanova. "Jaky se pise I ve slove "Jeziskovi"? Jeziskovi je to jedno, napis, jaky se ti libi " ()

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka na motivy Hanse Christiana Andersena ve skvělé režii Jiřího Stracha. Velice kvituji úsilí České televize o tvorbu nových pohádek, tolik pro pohádkový svět jiná naše televize nedělá. A takovéhle používání televizních poplatků se mi líbí. My jsme vyrostli na českých pohádkách, tak nevím proč by o to měly být ochuzeny budoucí generace. A když k těm starým osvědčeným přibudou navíc nové - tím líp. Někdy se to povede, někdy ne, ale tahle pohádka patří k těm lepším. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka Jiřího Stracha je moderní, zábavná, hezká, s dobrými herci a žádnými tupými výrazy, jak se v poslední době stalo v našich pohádkách zvykem. Strach pohádky umí, dokáže je natočit s lákou, rozvahou i důstojnosti. Prostě příběh o dívence, která je pyšná až běda a díky tomu se ocitne v podzemním doupěti, kde se vaří bahno, špína a samý sajrajt. A je jasné, že láska bude mít co dělat, aby nebohou Gitu dostala zpět mezi živé. Škoda jen hodně rychlého a poněkud nedomyšleného konce. Hudba: Miloš Bok ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Brigity propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Reklama

Reklama