Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem tento film chtěla vidět, již z toho důvodu, že mě Dakota Blue Richards zaujala ve Zlatém Kompasu. Tady je to už velká slečna, která částečně zachraňuje film, na kterém jsem konečně pochopila, co to znamená "odfláknutý". Tak trestuhodné nevyužití herců jako (včetně Dakoty samozřejmě) Tim Curry či Juliet Stevenson, neskutečně špatné dialogy a celkově děj snímku, no hrůůůůza! A to ještě, když si to dělá takové ambice velkofilmu. Nelogičnosti, které film neposouvají ani dopředu, ani dozadu a které, jakmile vás ohromí, tak vám dojde, že vlastně k ničemu nejsou, viz trpaslík v kuchyni či pokojíček ve věži. Co dodat? Není nad české pohádky a jak prohlásila moje mamka: "Všechny filmy už od dob Letopisů Narnie a ještě dál jsou pořád na jedno brdo stejně (špatné) divné. A já dodávám: Až na výjimky, kterou toto rozhodně není. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne prečo nie, na víkendové dopoludnie pred telkou to nie je vôbec zlé. Pri varení, alebo upratovaní to ubehne rýchlo a bezbolestne. Lenže po Terabithii som od Csupa čakal aj nejaké tie pridané hodnoty, nie iba hollywoodsky prefabrikát pre deti. Preto aj to nízke hodnotenie. Poobede si už z filmu nič nepamätáte. Napriek tomu taký brutálny komerčný prepad si film nezaslúžil. Určite nie je horší ako Narnie. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco si Gabor Csupo vytvořil jméno na svém debutu Most do země Terabithia (2007), ve stejné době se prosadila také Dakota Blue Richards ve Zlatém kompasu (2007). Tito dva byli tedy spojeni v nejnovější adaptaci klasické dětské literatury Malý bílý koníček Elizabeth Goudgeové a navázali na seriál ze začátku 90. let, který tehdy koprodukovalo také Česko. Kletba Měsíčního údolí je velice imaginativní fantasy zasazená částečně do viktoriánské Anglie, částečně do fantasy prostředí. Skvělé jsou kostýmy a speciální efekty. Obsazení je ideálně typizované podle vlastností daných postav. Dakota Blue Richards má v sobě cosi nadřazeného, Juliet Stevenson cosi mateřského, Tim Curry je klasik komediálního šílenství a Natascha McElhone a Ioan Gruffudd tvoří ideální pohádkový pár s jemným odstínem odvěkého problému Romea a Julie. Je zajímavé, že herečka Juliet Stevenson se objevila už v jiném filmu maďarského režiséra – v Božské Julii (2004). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gábor Csupo po zajímavém Mostu Do Země Terabithia dostal na starosti koprodukční "menší" fantasy, a natočil... něco, o čem bych řekl, že je to standardní pohádka, kdybych tím svým způsobem neurážel to, co je na Moonacru zajímavého. Prostě je to obsazené kvalitními herci (BTW je zajímavé vidět, jak Dakota povyrostla, a jak by tedy mohla vypadat v pokračování Zlatého Kompasu, které nikdy nevznikne, a BTW2 nechápu, jak to Natascha McElhone dělá, ale vypadá, že od Truman Show nebo Ronina nezestárla), má to takové očekávatelné vtípky, standardní atmosféru a lehce netradiční stylizaci, celkem slušně se na to dívá, a díky hercům to docela funguje i ohledně emocí - ale scénář, respektive dramaturgie, mají bohužel k povedenosti docela daleko. Toho času nelituji, bylo to sympatické, byť ne úplně obvyklé (a evidentně to spoustě lidí vůbec nevyhovovalo), takže nemám problém dát 70%. Ale to je naprostý strop;) ()

IPajule 

všechny recenze uživatele

Tento film je moc pěkný stejně jako knížka, kterou mám přečtenou už víc než párkrát. Ve filmu není tolik detailů jako v knize, takže je samozřejmě lepší přečíst. Tedy aspoň pro mne ano. Ráda se na to kouknu znovu, ale kniha je kniha. Jinak děj velmi záživný a plný dobrodružství. Celou dobu jsem čekala na to, kdy se ukáže malý bílý koník. Nejvíce mě překvapila scéna kdy jde Wrolf chodbou a Marie vidí jeho druhou tvář v zrcadle jako černého mohutného lva. Konec samozřejmě skončí dobře, jako každá pohádka.) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)
  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)

Reklama

Reklama