Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)
  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)
  • Psa Wrolfa hráli celkem čtyři psi. Všichni měli nabarvenou srst a každý z nich měl pro něco nadání. Jeden byl dobrý ve štěkání, druhý v olizování, třetí v běhání a čtvrtý se uměl podle tvůrců dobře povalovat. (Hromino)
  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)
  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)

Reklama

Reklama