Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (643)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd je kompenzován zběsilým tempem od momentu výcviku nováčků. Zamrzí, že film předkládá hotové řešení, kdo je hodný a kdo zlý. A přitom bychom snad za jedinou kladnou postavu mohli prohlásit ono čerstvě narozené nemluvně. Leč ani to nezmění kapitánův postoj, že násilí lze potlačit pouze ještě větším násilím. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro a totálny bordel plný feťákov a skorumpovaných fízlov. Scenár je prekvapivo skvelý a tak ako na papieri, tak aj vo filme proti tomu bordelu výrazy špeciálna jednotka, ktorá má nie len drsné podmienky na prijatie, ale aj drsné podmienky na bojovom poli a drsnú atmosféru k tomu. Prvá polovica skvelo nastrelí dej a ta druha skvelo zastrelí koniec. 80% - 4* ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Záležitost, která rozhodně stojí za pozornost, avšak mě osobně bavila až od druhé poloviny. Vlastně když to vezmu kolem a kolem, tak celé to graduje až ve druhém díle, takže tento film představuje jen seznámení s "krásami" ulic Ria de Janiera, jeho slumů, zkorumpovaných policistů i drsňáků z vojenské policie. Druhá polovina filmu je zaměřena na poslední zmíněné a jejich výcvik, kdy se hlavní hrdina, velitel této skupiny, snaží rekrutovat a vycvičit svého nástupce. Sám hodlá zamířit na vyšší post, ale o tom už ve Vnitřním nepříteli. 80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Uff, tak tomuhle říkám nekompromisní nářez. Nikdy se nepokoušejte vyjebávat s Trope de Elite.. Protože oni si vás najdou, a potom, co vás podusí v pytli, nachčijou vám do xichtu a po prosbě, at vás kvůli pohřbu do něj nestřílejí, kapitán vymění pistol za brokovnici.. Hm, opravdu děsivý a brutální pohled na pravděpodobně nejzkaženější město světa Rio pohledem jedné pro zbytek světa velmi kontroverzni policejni jednotky. Ale nedivím se, ta míra zločinnosti nedává ani jinou možnost a pro jednou je fajn vidět, že se se zločinem nikdo ani trochu nemazlí. Wagner Moura je naprostý ďábel a rozhodně bych se mu nechtěl znelíbit. Výborný úvod, výborný znak, výborná akce, výborný film. I když, jak už určitě každý z komentu pochopil, velmi znepokojivý a taky s nicím se nemazlící a špinavější než žumpa. První polovina ještě řeší zkorumpovanost policejního systému přes řadu velmi fajn natočených a skvělým komentem doprovázených příhod, druhá už je ale neskutečný náser. Výcvik nemá chybu.. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

I když se film Tropa de Elite odehrává během roku 1997, je a bude stále vysoce aktuální. Pojednává o speciální jednotce vojenské policie BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais) operující na území Ria de Janeira. Elitní formaci tvoří jen ti nejlepší z nejlepších. Jak ve filmu zazní, ani izraelská armáda nemá tak dokonale trénované vojáky, jakými jsou muži z BOPE (elitní jednotky izraelské armády přitom tvoří jedny z nejlépe a nejtvrději vycvičených útvarů na světě). Velkou část jejich činnosti tvoří zásahy v okrajových částech Ria, chudinských čtvrtích obvykle označovaných jako favela. Favely existují víceméně v každém větším brazilském městě, nicméně v Riu se nacházejí ty nejvíce "proslavené". Lidé tu živoří a přebývají v doslova tragických podmínkách, proto není divu, že tu bují kriminalita, která často přeroste až v neúnosnou mez. BOPE se snaží v rámci možností zločinecké skupiny na územích těchto ghett eliminovat. Je to ale velmi komplikovaná práce, časté spolčení zločineckých hlav s policií věc ještě více komplikuje. Každá z favel přitom ve své podstatě tvoří hierarchický stát ve státě (systém) s vlastními pravidly, do jehož struktur není jednoduché proniknout. BOPE ale stojí mimo systém, nekompromisně a bez slitování utiší každého, kdo překročí hranici zákona. Jedině tak je možné s tímto nemalým problémem bojovat. [==] Nesmírně sugestivní film, který svými dokumentárními postupy (neustále přítomný voiceover - komentář hlavní postavy kapitána Nascimenta) ještě více vtahuje do děje. Jde o velmi znepokojivou výpověď o problematice, která má obrovský přesah, protože zobrazené lze aplikovat s různými obměnami na kteroukoli zemi světa. [==] Příběh je částečně fikcí a částečně založen na událostech, které se skutečně udály. Scénář vznikl na základě knihy Elite de Tropa, která vyvolala velkou vlnu kontroverze. Film, jak jsem se dočetl, se během velmi krátké doby od uvedení stal jedním z nejpopulárnějších brazilských filmů vůbec. A na závěr menší (pseudo)myšlenka. Během snímku zazněla písnička od skupiny R.E.M., Shiny Happy People, což považuji za velmi trefný symbolismus, protože po zhlédnutí tohoto majstrštyku mě napadlo jen jediné: "Vidím, řekl slepý muž." ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)
  • Finální verze filmu byla mírně odlišná od uniklé nelegální kopie, která se objevila na pirátských webech. Byla přidána jedna nová scéna a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Režisér nikdy neuvedl, zda důvodem k tomuto kroku, byla uniklá kopie. (DaViD´82)
  • Během natáčení byla filmařům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní týmy vtrhly do favely Pavão-Pavãozinho v Copacabaně, aby zbraně získaly zpět, ale operace byla jen částečně úspěšná. (DaViD´82)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama