Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Diskuze

mnx

mnx (hodnocení, recenze)

Podle mě - kdyby to rozdělili třeba na 3 celovečerní díly, udělali by mnohem líp. Takhle jsem ten mišmaš hodnotil, jak hodnotil. Možná jsem moc zmlsaný z věcí typu Narcos, že tohle dílo nedokážu ocenit :)

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

No a k filmu samotnýmu. Svižně a zábavně natočená hračka pro ty frustrovaný, s naprosto plochým černobílým viděním světa. Co se obsahu týče, těžko můžu sympatizovat s hlavním hrdinou, kterej je zralej na cvokárnu, ale hraje si na nejdrsnějšího mača a řve na svou partnerku, že von je chlap, von doma velí a vona bude držet tlamu (to by bylo našich posledních pět minut, bejt ta ženská). Rozumím tomu, že je určitá část publika, který se tohle líbí a která by to tak chtěla mít doma taky (to jste se holt měli narodit jako tálibové :D). Ale je to zvrácený. Zvrácení úchyláci navlečený do černejch kamizolek si hrajou ve slumu na pánybohy, který ve zlomku vteřiny rozhodnou, jestli si zasloužíš žít, třeba jen s dírou v koleni, nebo jestli tě rovnou odprásknou jako škodnou. "Nebyl čas přemejšlt, kdo je kdo, negr v kostkovaný košli prostě musí chcípnout, tak zněl rozkaz." Nepotřebujeme důkazy, nepotřebujeme vyšetřování, nepotřebujeme soudy - to všecko je moc zdlouhavý, málo efektivní, stojí to moc prachů, kulka je levnější. Ano, přesně takto uvažuje i ta část naší společnosti s jejíma výkřikama o progresivistech, sluníčkářích, neomarxistech, pseudohumanitě a obraně tradičních hodnot. Oni by nejraději řešili svět tak, že každýho, kdo se jim nelíbí, protože je čmoud, nebo hulí trávu, odprásknou. "Zabíjím lidi pro lidi," říká docent Tečka ve známý story hudebního příběhu Tatabojs, krásně zahranej Jirkou Schmitzerem. Tahle postava ten princip vyjadřuje dokonale. Bohužel tohle myšlení znamená vždycky jen jedno jediný - pokud převládne, máme tu totalitu, nějakou odnož fašismu se vším, co k tomu patří. Díky, nechci, cestu vidím jinde, jak píšu níž.

No a pak už zbejvá jen formální stránka věci - příliš roztřesená a příliš kontrastní kamera mi vadila, jinak asi vcelku ok. Suma sumárum - tak asi 2,3274896666666 hvězdy.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

"V mých dobách měla policie 30000 mužů. S takovým počtem mohli obchod s drogami zničit." HAHAHA, velký hovno! Tohle je klasickej omyl všech "spravedlivejch" válečníků, politikama počínaje a posledním policajtem konče. Až jednou lidstvo pochopí, že všechny ty hrůzy si vytváří samo svým falešným pocitem, že může něco befelem kontrolovat, zakazovat a trestat, a tím že tvoří hezčí svět, uleví se mu. Všechny drogový mafie žijou jen z jediný věci - z faktu, že jsou drogy nelegální a státní moc si myslí (respektive předstírá svějm vystrašenejm voličům, že si to myslí), že je možný proti nim bojobat a v tom boji zvítězit. Celej tenhle hnusnej svět drogový války a z ní plynoucího nevysychajícího penězovodu pro ty nejodpornější partičky po celým světě by se zhroutil jak domeček z karet, kdyby lidi dostali rozum a kuráž a všecky substance učinili legálníma a teda ekonomicky dostupnejma. Stoupl by počet uživatelů a spotřeba? Přechodně jistě ano, nakonec by se ustálilo obojí na zhruba stejnejch hodnotách, jaký už stejně kolem nás jsou. Ale lidstvo ovládaný strachem se bojí tenhle krok udělat. A tak tu budeme mít každej rok statisíce mrtvejch drogový války, o masivní kriminalitě a nekonečnejch zdrojích pro terorismus celýho světa nemluvě. A budou se točit tyhle super biáky pro frustrovaný publikum, který by si tak přálo, aby nějakej superhero v tý válce zvítězil. Ti chytřejší z nás už vědí, že se to nikdy nestane :D.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Takhle drsný film jsem dlouho neviděl. Kam se na to hrabou filmy  válečné, akní krimi filmy z USA. Syrová akce, chudoba, špinavé prostředí bez příkras. Děj a dialogy bez zpomalovací vaty, povedený soundtrack.

A pokud je BOPE opravdu tak drsná, tak potěš koště.

5*

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

síce ako žena a  divák  najmä europskej tvorby-nemusím "akčné" filmy , ale akčné "zo života" áno...skvelý film, u mňa 4*

Koocik

Koocik (hodnocení, recenze)

Nechtěl bych jít po 10 hodině v brazilském slamu s kudlou v ruce - ono ta drogová a mafiánská lůza ještě není tak špatná, ale co hůř.. Potkat BOPE, tak mě ihned zastřelí za držení zbraně v nočních hodinách = to je ten lepší případ (horší by bylo to jejich mučení). Naprosto jsem jim tenhle film žral (a to i pokračování).. Padilha dokázal opravdu luxusní kousek.
Chtělo by to, aby i v Česku byla podobná jednotka, která by šla proti naší nepřízpusobivé a přičmoudlé menšině (či už většině ?)..

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

miluju filmy, kde se nekompromisně likviduje lůza... díky Harry Callahane, díky Harry Browne, díky kapitáne Nascimento...

fidooo

fidooo (hodnocení, recenze)

Výborný film, jen je mi nejasná jedna věc - proč chtěli udělat kapitána z úplného nováčka namísto toho, aby byl povýšen někdo ze stávajících členů jednotky? Kdokoli z nich musel přece být (minimálně na základě zkušeností) mnohem lepší než nováček.

korndaddy

korndaddy (hodnocení, recenze)

brazilske slumy.Perfektni tema k natoceni kvalitniho snimku ktery jde samozrejme ale rychle posrat natocenim filmu.v tomto pripade si myslim ze tady se to nestalo a film se povedl.pekny namet. uzasny prostredi brazilskeho pekla.kdyz tento film porovnam s mestem bohu myslim ze tropa de elite je (dle meho) mnohem lepsi a zabavnejsi film.nechapu ze neni mezi 200 prvnich filmech.5hvezd

Příspěvek byl smazán administrátorem.

limited

limited (hodnocení, recenze)

Jistě, jako u všeho na světě se dá u tohodle filmu použít dvojí optika, jen záleží na jakou hru přistoupíte. Namachrovaná sračka a pravičácká agitka nebo prostě jen snaha vykreslit jak to prostě je. Ovšem jistotu některých hodnotících opravdu obdivuji, zvlášť Bluntmana. Za mě 8,5/10, protože to ve mě zanechalo poměrně silný zážitek, dost možná proto, že jsem se to snažil sledovat naprosto nezaujatě. Drobné filmařské kiksy budiž odpuštěny + půl bodu za Moura.

Formal

Formal (hodnocení, recenze)

som ohromeny, podobne ako Mesto bohov aj tento film ma dostal ... 5*(95%)

hanibalx

hanibalx (hodnocení, recenze)

tento film ma velice chytil prezival som ho od zaciatku do konca:)))hod*****

anal_storm

anal_storm (hodnocení, recenze)

kvalitka..aj ked sice neviem ako v ich krajine co sa tyka drog chodi ale ak je to tak..tak klobuk dolu...cista metamorfoza ludskych osobnosti...jeden dokonaly vojak sa meni na suzovanu trosku zo strachu ze syn pride o otca..a druhy policajn co studuje za pravnika sa meni na dokonaleho vojaka bojovnika proti drogovemi priemyslu..parada...len skoda ze tej mladuche (frajerke toho afroamericana) skoda ze ty drogovy dileri neusakli ja neviem prst alebo take daco aby si uvedomila ze aka je naivna a sprosta...

Hans'78

Hans'78 (hodnocení, recenze)

RE: Bluntman ** (z hodnocení - komentářů k filmu) Drahý BLUNTMANE, možná než používání slov a slovních spojení (jako např. diletantsky distribuuje informace, narativní aliby, fabulace faktu, kvazidokumentární tendence v podobě persifláže, značně redundantní atd.), které jsi pobral kdo ví kde, by jsi se měl nejdříve na film který kritizuješ podívat. Potom jistě tvůj příspěvek nebude působit jako "namachrovaná sračka" (omlouvám se, ale použil jsem opět jedno z tvých břitkých přirovnání), která nemá hlavu ani patu. Chápu že tyto - podle tebe "archaické a ideologicky problematické hloupé filmy" mají svoje příznivce mezi běžnými diváky a tobě jako intelektuálovi - za něhož se samozřejmě považuješ nic neříkají, ale napsat o několikrát oceněném filmu takový blábol co vypadl z tebe, chce již značnou dávku arogance a nepochopení. Abych to uzavřel ... myslím že dále již "není inspirativní jakkoliv diskutovat". S pozdravem Hans'78.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Shadwell: proto je taky pro mě těžký, nalézti nějakou herečku, ke které bych opravdu přilnul ( povedlo se to zatím jediné), jelikož v tomhle máš pravdu, zajímavé charaktery jsou přisuzovány především mužům.

Nebo že by ženy neuměly hrát? :-)

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Dan9K, je to čistě genderová otázka, ze statistikou nemá nic společného (to, že je zaregistrovaných žen málo a do celkového hodnocení nepromlouvají, jsem neměl na mysli). Vem si už jen feminismus ve filmu, kterej je docela přímým důsledkem chlapů (scénáristů) - ženě je přisouzena pasivní role erotického objektu pro potěchu oka, kterej neposouvá děj (to dělá mužská postava), ale posluhuje jako voyeuristickej fetiš. Jak může vůbec probíhat nějaká emancipace (ne že by měla), když je i ve 21. století identifikačním symbolem testosteronovej Sly z Ramba.

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Shadwell: ale na imdb to přece neprůměrujou z nějaký stovky lidí, ale z celkovýho počtu. Jen tak ze zvědavosti jsem si vybral libovolnej hodně známej film (Zelená míle), tak je tam 35x krát méně žen nad 45 let než té nejpočetnější skupiny, čili mužů od 18-29, avšak na hodnocení to nemá vliv (8.4 ku 8.2). Zato žen (či dívek) pod 18 je tam 66x míň než mužů od 18-29 a na hodnocení to už má vliv citelnější (7.8).

Čili můj názor, vliv má asi obojí, jak to, že to jsou ženy a prostě některé věci vnímají jinak, tak, že jich je tam registrováno prostě míň. Ale samozřejmě vliv toho druhého je mnohonásboně zesílen tím, pokud není film tak známý jako třeba ta Zelená míle.

Ale to, že 95% scénáristů a režisérů jsou muži není v žádném případě vina mužů.

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Dan9K, wtf, jak si na tohle přišel? Když se udělá průměr ze 100 lidí podle věku a pohlaví, vyleze z toho prostě nějaký číslo a nemá to absolutně žádnou souvislost s tím, že je někde něco registrováno. Zkus se radši zamyslet nad tím, proč ono pnutí v hodnocení vzniká... je to tím, že 95% scénaristů a 95% režisérů jsou chlapi, kteří tak nutí ženám (ve filmu) svůj pohled na věc.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Vítězství Tropy na Berlinale je IMHO výsledkem tradiční rovnice  "téma + země původu +  způsob zpracování + 0,001 * kvalita" ....

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Na festivalech (Berlinale, Cannes) je zcela obvyklé, že si hlavní cenu odnáší kdejaká lehce nadprůměrná, propagandistická "sračka" ;-))

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Shadwell: ježiš, tyhle skupiny lidí ( ženy pod 18 a nad 45) z průměru vybočují ne proto, že by byly tak neobyčejné, i když to možná jo, ale ne ve smyslu mimořádně odlišného vnímání filmu, ale proto, že jich je na filmových webech registrováno suveréně nejméně.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

www.novinky.cz/clanek/13337...-ziskal-brazilsky-film.html ----- A já si říkal, že ten úvod (odprostředka, stop-záběr a pak úvodní t.i.t.u.l.k.y) je jak okopírovanej z Mafiánů... -- INSPIRED BY: "Martin Scorsese, Clint Eastwood and Fernando Meirelles. My favorite film is 'Goodfellas.' I love the way the narration interacts with the images."

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

"emo holčička" - dál jsem to nečetla a jdu mu za roh rozbít hubu. :-)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama