Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář Frank Ross (James Cagney) je falešně obviněn a odsouzen na dvacet let za to, že údajně v opilosti způsobil havárii, při níž zahynulo několik lidí. Jeho optimismus se ve vězení postupně mění v zahořklost. Venku mu pomáhají jeho kolegové a snaží se zjistit, kdo to na něho celé ušil a zda to čirou náhodou nesouvisí s jeho článkem o tom, jak guvernér státu nechal spálit důkazy o podvodných aktivitách některých politiků. Při transportu je spoután společně ze zkušeným kriminálníkem Staceym (George Raft), se kterým se spřátelí, a oba vězni vymyslí poměrně složitou zápletku, která umožní Staceymu uprchnout. Frankova pomoc se ale neutají a bachaři ho nechají zavřít na samotku. Podaří se Frankově snoubence, která se spojí se Staceym, nějak novináři pomoci? Má se Stacey vrátit do vězení, aby Frankovi předal důležité informace? Budou podvodní politici odhaleni? Zčásti vězeňské drama a zčásti kriminálně politický thriller natočil v roce 1939 zkušený William Keighley. (Peabody)

(více)

Recenze (5)

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší očividný vzor Franka Darabonta pre Shawshank. Na svoju dobu veľmi pôsobivý väzenský film, ktorý naplno ukazuje tvrdé praktiky, ktoré za väzenskými múrmi vládli. Výborné je aj vykreslenie charakterov postáv, keď sa nie vždy správajú či už Cagneyho alebo Raftova postava tak, ako by ste očakávali. A všetko umocňuje akčný záver, aký by ste čakali možno od filmu natočeného v 60-tych rokoch. Cagney výborný ako takmer vždy a Raft tu podal asi najlepší výkon, aký som od neho videl. Pár slabších miest v scenári sa síce nájde, ale aj tak sa môže smelo radiť k najlepším väzenským filmom všetkých čias. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Herecky na slušnej úrovni, scenár s drobnými chybičkami, ale inak dobre natočená svižná krimi dráma odohrávajúca sa zväčša za väzenskými múrmi. Prínosom boli zvraty, ktoré povyšovali snímok a preto nebol taký čitateľný. Deviate hodnotenie a druhá recenzia. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Cagney a Raft - neprávem odsouzený novinář a recidivista odsouzený na 199 let, nepravděpodobné přátelství. Velmi zajímavý vězeňský snímek. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Väzenská dráma, ktorá sa dnešným podobným filmom hlavne vďaka svojej naivite rovnať nemôže, ale vzhľadom na rok vzniku ide o zaujímavú záležitosť, v ktorej sa poväčšinu času stále niečo deje a neskĺzava iba do dialógov. Svojou drobnou postavou sa Cagney, ako som písal už pri mnohých jeho gangskerkách, na takéto role veľmi nehodí, tvorcovia si ho však takto zaškatuľkovali a tak s tým nejde nič robiť. Netypicky je šéf väznice veľký správňák a hlavný hrdina robí občas rošambo. Pár akčných scén je solídne spracovaných a film dokaže aj zabaviť, niekedy chcene, niekedy nechcene. Nuda určite nehrozí. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Scénář má fakt trochu díry resp. nezdá se mi některé jednání postav (např. Rafta, nebudu dělat spoiler) uvěřitelné. Nicméně vzhledem k roku vzniku docela pozoruhodné dílko. Desáté hodnocení do červených:-) ()

Reklama

Reklama