Reklama

Reklama

Zelená zóna

  • USA Green Zone (více)
Trailer

VOD (1)

V roce 2003 se v okolí paláce svrženého diktátora Saddáma Husajna pohybují okupační vojska, snažící se stabilizovat vzniklou situaci. Velitel Roy Miller stojí v čele elitního armádního týmu a má za úkol najít zbraně hromadného ničení. Jejich údajná přítomnost byla hlavní záminkou k invazi spojeneckých sil do Iráku. Zpravodajská služba dodává Millerově jednotce souřadnice míst, kde se zbraně nacházejí. Jenže když vojáci dorazí k jednomu ze skladů, jsou překvapeni, že je prázdný. Je to již třetí místo, kam jeho oddíl dorazil a nic nenašel. Při poradě velitelů Miller upozorňuje, že informace od zpravodajců jsou špatné a naprosto nepřesné. Hned v zárodku je umlčen lidmi z tábora prozatímního šéfa irácké správy Clarka Poundstonea. Naopak jeho oponent, agent CIA Martin Brown, nabízí Millerovi pomoc. S přispěním poznatků novinářky Dayneové začíná Roy rozkrývat tajemné vazby vedoucí od vysoce postaveného generála irácké armády až k pohlavárovi Pentagonu, operujícímu v Iráku. (TV Nova)

(více)

Recenze (847)

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Zelená zóna je hodnotná především díky dvěma svým aspektům. Umně navazuje na reálné politické otázky a využívá trvalé ožehavosti tématu okolností americké invaze do Iráku (hlavně v domácí politice Spojených států). A za druhé nabízí pohled z druhé strany. Mezi hereckým obsazením dominuje perfektní Matt Damon. Ke slovu perfektní již nelze nic dodat. Na rozdíl od ostatních mi až tak nesedlo Greengrassovo režijní pojetí. Líbilo se mi vedení herců, ale už tolik ne celková koncepce, včetně ne úplně dobrého vytváření a držení napětí. Z mého pohledu celkovému hodnocení nepřidá ani technické, řemeslné zpracování; hlavně mi vadila až samoúčelně "akční" kamera. Pěkný film, ale na 4* to o fous nestačilo. 68 % ()

Pharlap 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušné válečné drama,které nám řeklo, co se vlastně v tom Iráku stalo a jak to bylo se zbraněmi hromadného ničení. Zajímavé a Matt Damon odvedl notný kus práce, neboť celý film táhnul. To sice chvílemi bylo dějově dost těžko uvěřitelné,že se voják armády dostane k práci průzkumníka CIA atd. no ale, odpusťme tento malý kotrmelec. Jinak samozřejmě celý film nese i morální poselství, že ne každá válka je spravedlivá, a že USA doopravdy někdy vede válku, jen proto aby byla válka a důvodů politicko/ekonomických. ()

Hydr0gen 

všechny recenze uživatele

Isherwood=lol. Každopádně film se sice nezastaví a zrežírované je to precizně, ale tematicky to klouže po povrchu, postavy jsou černobílé a hlavně bez uchopitelné motivace (s vyjímkou Freddyho) a koncept neohroženého akčního hrdiny z Bourna do aktuálního a realistického kontextu vůbec nesedí. V podstatě jsem zapomněl o čem to bylo ještě dřív, než film skončil. 5/10 ()

JohnnyBoy 

všechny recenze uživatele

Tak nějak se ten Greengrass opakuje....a ke všemu to má ještě opravdu průměrný scénář. Ne. Tohle není dobrý film ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

No není to špatné, ale Bourne to není :( - je to takové nedomrlé, mockrát přežvýkané cosi ("supertajné informace" co zná už dnes každý) co už moc netáhne... Jaksi s křížkem po funuse, jak se říká. No prostě řemeslně OK, ale jinak takové na vodě... Have a nice war! ()

Elegnor 

všechny recenze uživatele

Téda, jak tak koukám na ty komentáře, to jsou samý pocty, výtky a přirovnání.. Holt někdo s Greengrassovo pověstí už prostě nemůže bejt branej dílo od díla :D Každopádně z mýho pohledu absolutně nadupaná dynamická podívaná, Damon válí, akce se zpomaluje jen málokdy a celkovej výsledek je zatraceně dobrej.. 4* ()

Varangian 

všechny recenze uživatele

Film je na ****, ta navíc je za vynikající a mnohovrstevné stvárnění tematu, ktere patří k velmi závažným... "What's gonna happen next time when we need people to trust us..." ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Explozivní běhačka po Iráku hnána vpřed strhující Greengrassovou "režií v pohybu", která své nikterak husté podhoubí staví na vpádu USA do Iráku a důvěryhodností informací jako takových. Inu, po celou stopáž je na co koukat, film divákovi prakticky nedá vydechnout, Damon je skvělý, Powellova hudba taktéž; a tak si vlastně není na co stěžovat. ()

vlKousek 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní válečné drama. Film je rychlý, agresivní, plný akce, ani chvilku jsem se nenudil. Film, který podává docela i uvěřitelné obrazy války v Iráku. Je zvláštní, že to natočila zrovna Amerika. Divák by se neměl soustředit jen na příběh Roye Millera, protože to je jediný z toho filmu pro mě nestravitelný a dávám za to * dolů (jediný správný voják hledající stůjh co stůj pravdu, jak pohádkově neuvěřitelné).... ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

One word - AWESOME! Kristepane, od Greengrasse by se mohli ostatní filmaři učit. Tempu, dialogům, herectví, čemukoliv...tady není jediný aspekt, který by drhnul nebo nebavil. Tohle je, po Bournech, opět 100% bomba. Takto naprosto užitečných a využitých 120 minut jsem nezažila už delší dobu. ()

Kuzmik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších filmů z válečného prostředí v oblasti Íráku. Paul Greengrass ukázal, že je v suprové formě a že spolupráci s Matt Damonem zvládá na jedničku, lepšího herce do této role snad ani nebylo možné najít. Tohle je jeden z těch filmů, ve kterých je akce od první po poslední sekundu a právě tohle mě upoutálo. Snad jediné zklamání byl trailer, který mi řekl až příliš mnoho, bohužel. Zelená zóna je poutavý, akční film s dobrým dějem. Nezbývá mi než dát *****. ()

bubu25 

všechny recenze uživatele

Sila. Presne tak si nejak predstavujem tych Američanov aj s ich politikou strkať nos všade a s vymyslenými zámienkami. M. Damon vyborný, kamera tiež super, miestami som sa cítil akoby som tam bol aj ja - až som sa bál, že ma trafí guľka. ()

Esmit 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tom v kině a nevím, jestli jsem u toho tak moc spala nebo jsem tak hloupá ale chvilkami mi utíkala pointa. Něco s Irákem, Amerikou, neověřený zdroje... ale něco mi v tom filmu chybělo. Nějaké vysvětlení o co jde, kde se nacházíme. Zdálo se mi, že hlavní hrdina prostě jen přebíhá z jednoho místa na druhé a na každém získá nějakou potřebnou informaci (občas skoro zadarmo) až konečně doběhne na poslední místo, kde se konečně děje pořádná střílecí akce. Asi bych čekala víc zápletek, trochu hustější politiku, protože ten chlap neměl snad žádné nepřátele a když se o to někdo snažil, zůstal pouze v pozadí nebo se hloupě šklebil. Já bych snad byla radši, kdyby na konci pan voják promluvil před národem a stal se prezidentem... :-/ Ale co se mi líbilo byla neustále poskakující kamera, která poskytovala do snímku akčnost, snad i krapet reality a prostředí, spousta budov a (nemůžu si pomoct) scéna s odstřeleným vrtulníkem. ()

Slunik 

všechny recenze uživatele

Prostě miluju Matta Damona a jeho Jasona Bourna, kterému se tento film přibližuje. Dobře promyšlený děj, zajímavá zápletka s historicko-politickým pozadím, úžasné honičky, exotické prostředí, překvapivé vyvrcholení, jednoduše napínavá podívaná od začátku do konce. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k pokračování Jasona Bourna, je nepromyšlené, možná i mylné. Zelená zóna je taková horská dráha, do které nasednete a najednou jste na konci. Chybí tomu takový ten úvod, představení hrdinů, navnadit divákovu pozornost a udržení si ji, až do závěrečných titulek. U Zelené zóny, shledávám pozitivní, že pojala válku v Iráku trochu z jiné strany. A to ze strany, nájemných žoldáku, kterým je jedno za jaký tým kopou. Průměr, ale dá se to unést. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne prijateľnejšie podanie vojny v Iraku než oscarový snímok smrť čaká všade. Miestami sa síce režisér nechal uniesť naivitou a podpráporčík v americkej armáde sa stáva dôležitou figúrkou na šachovnici, ale inak film pôsobí veľmi príjemne. Som zvedavý, či sa niekedy dočkáme spracovania skutočnej príčiny pádu WTC. .... ... ... ... ... .. ... ... ... ..... .... ... .. .... Vtiahnutie do deja: ***** Realita: **** Akcia: *** Dramatičnosť: *** ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

velké zklamání od tohoto filmu jsem čekala mnoho, těšila jsem se na něj, ale zklamal, přesto dám tři hvězdičky a to jen kvůli tomu, že je to válka v Iráku, kde jde o lidský život, bud bojuj nebo budeš zabit, realita, ale nijak zvlášt mě tento film prostě neoslovil, Velká škoda ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Co je platná akční a vizuální nabušenost, když je zápletka slabá. A film nabere na spádu vlastně až ke konci. Ne, tohle nebylo dobrý. 50%, ale hvězdy dám dvě. ()

Související novinky

Greengrass a Hanks versus piráti?

Greengrass a Hanks versus piráti?

06.06.2011

Paul Greengrass to i přes pověst kvalitního filmaře nemá v Hollywoodu lehké. Jeho poslední film Zelená zóna byl totiž propadák. A znáte to – prachy jsou až na prvním místě. Původně britský filmař si… (více)

Greengrass kašle na Bournea

Greengrass kašle na Bournea

03.12.2009

Nejdřív se říkalo, že Paul Greengass a Matt Damon jsou plní entusiasmu, pokud jde o čtvrtou akci „agenta bez minulosti“. Pak ale šly dobré vztahy Greengrasse a studia Universal do kompostu. Důvod?… (více)

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Herecké posily 2: Chlapi

Herecké posily 2: Chlapi

07.03.2008

My jsme vás varovali! Včera tady byla smršť ženského půvabu, dnes se budeme věnovat obsazování té ošklivější části herecké obce do rozjetých projektů. Ale nebudeme skrblit ani zajímavými novými… (více)

Reklama

Reklama