Reklama

Reklama

Hodiny odvahy

  • USA The Gallant Hours (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Strhující válečné drama o hrdinských činech amerického admirála 'Bulla' Halseye v boji proti Japonsku. Spolupráce mezi „vzájemnými oblíbenci“, hercem Jamesem Cagneyem a režisérem a hercem Robertem Montgomerym, kulminovala v roce 1960, právě ve snímku Hodiny odvahy, jenž je v zásadě polodokumentární dramatizací několika týdnů života slavného amerického admirála Halseye a jeho činů v pacifických bojích za druhé světové války. Cagney zde excelentním způsobem ztvárnil válečného hrdinu, admirála „Bulla“ Halseye. Těsně před odchodem do důchodu vzpomíná Halsey na svůj osudový válečný zážitek: svůj pětitýdenní souboj s japonským admirálem Yamamotem (James T. Goto) v roce 1942. Halsey tehdy velel americkým námořním jednotkám v Pacifiku a podařilo se mu dosáhnout klíčového vítězství u Guadalcanalu. Spíše než na bitvu samotnou se však snímek zaměřuje na její účastníky, a představuje tak vlastně charakterovou studii neobyčejného amerického vojáka. Další výraznou složku filmu tvoří vokální doprovod Kena Darbyho a jeho skupiny King’s Men Quartet. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hodně roztahané a určitě ne strhující vyrovnání Ameriky se skutečnými ránami z druhé světové války. Hodiny odvahy totiž nejsou tolik o válce samotné, jak by divák čekal, ale především o odpovědnosti a postavení velícího, který posílá své vojáky často na smrt. Právě téma umírajících Američanů je velmi silné, protože příběh okolo admirála Halseye je spíše jen důvod "proč" navštívit zrovna konec druhé světové, ale všudypřítomná smrt je vám podstrkována vypravěčem, který komentuje osudy vojáků okolo admirála. I těch 15 let po válce to mohlo na diváka jenž dobu zažil působit silně, ale dnes jde spíše o čistě americkou záležitost bez větší nabídky hlubokých otázek. Ovšem James Cagney je opět velmi dobrý. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Srhující černobílé válečné drama věnované části života US admirála Halseyho, který byl jední z nejvýznamnějších velitelů ve druhé světové válce v Tichomoří. Film začíná odchodem do důchodu a pak se retrospektivně vrací k velké bitvě s Japonci o Guadalcanal, která znamenala první obrat v negativním vývoji války v Pacifiku a které Halsey velel a kterou dokázal přes špatný poměr sil obrátit ve prospěch spojenců. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=z2wye37sZiQ ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vojnový film bez jediného výbuchu či výstrelu. To by nemuselo byť na škodu, ak by bol film postavený na zaujímavej vojnovej taktike, excelentných dialógoch a silných hereckých výkonoch. No tento polodokument neprináša nič z toho, navyše akúkoľvek snahu filmu o dostanie sa do tempa kazí otravný komentár posyktujúci informácie, o ktoré nikto nestojí. Úplne stačilo, ako to je zvykom u iných filmov, napísať meno a hodnosť tých najvýznamnejších postáv, keď sú v zábere, nie rozprávať celý ich životopis, aj kde vychodili MŠ. Taktika tu nejaká je, ale zaujímavé to rozhodne nie je, dialógy sú oničom, herci nevýrazní a rýchlo zabudnuteľní, dokonca aj inak vždy neprehliadnuteľný Cagney je len slabý odvar samého seba. Radšej z toho mohol vzniknúť klasický dokument, takýto kočkopes je na nič. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vraj strhujúca dráma...bohužiaľ, opak je pravdou....skôr uspávajúca. Celý film je zostavený iba z rozkazov a dialógov vrchných dôstojníkov, ktorí sú všetci do detailov predstavovaní aj so svojim c.v., ako keby to diváka nejako zaujímalo. Vojnová akcia sa nevyskytne v podstate ani jedna. Je však možné, pre Američanov poznajúcich vlastných dôstojníkov, bude takéto dokudramatické podanie plné skrytého pátosu dávať zmysel. Mňa to zjavne míňalo, aj keď herecké výkony nie sú zlé, hlavne hviezda Cagney podáva slušivý výkon. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Distributor píše, že se jedná o strhující válečné drama. Dovolil bych si nesouhlasit. Je to zajímavý snímek, skoro ve formě dokumentu, ale jde pouze o pohled samotného admirála, takže ti, kdo čekají bitvy si na své nepřijdou. Na druhou stranu je to zajímavý pohled na vojenskou taktiku, jen kdyby to nebylo tak strašně uspávající. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Pre milovníkov vojenskej histórie je snímok určite zaujímavý, aj keď ide len o polodokumentárnu dramatizáciu zobrazujúcu veliaceho admirála Halseya pri bitke o Guadalcanal. Film určite sklame tých, ktorý očakávali vojnové scény... tie tu nie sú, v tomto snímku sa bojuje od stola a film sa do značnej miery zameriava na opis charakteru jednotlivých existujúcich postáv. Aj keď niektoré postavy veľmi do celkového deja nezapadajú, resp. majú len mizivú úlohu... napríklad scéna v protileteckom bunkri. Zaujímavý sa mi zdal nápad, že rozprávač deja, ktorý nám predstavuje jednotlivé postavy, robí aj tlmočníka z japončiny... rozprávač deja je síce vsadený do deja nekonfliktne, ale isté rušivé momenty v dvoch - troch prípadoch aspoň pre mňa znamenal. Film sprevádza naozaj zaujímavý hudobný doprovod. Dávam štyri hviezdičky... ovšem nebudem sa diviť ak inému milovníkovi vojnových filmov sa tento snímok nepáči, alebo sa nudil... ()

GzL 

všechny recenze uživatele

Nečekejte žádné bojové scény, celý film je vlastně představení klíčových postav a jejich komunikace s okolím. ()

Reklama

Reklama