Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslíte to vážne?“ – „Každú penny.“ Snáď každý rok vznikne aspoň jedna adaptácia (film, TV snímka, kreslený kraťas) Dickensovej novely o lakomcovi, ktorého až návšteva „troch duchov Vianoc“ prerobí na ľudomila. Pritom príbeh je tak notoricky známy, že žiadna z nich (ak má byť vernou) logicky nemôže byť lepšia/horšia, ako tá pred ňou. Tie postavy všetci poznáme. Tie zvraty všetci poznáme. To poučenie všetci poznáme. Duo Zemeckis/Carrey sa rozhodlo urobiť to ale predsa len troška inak – náročnou trikovou metódou performance capture. Vznikol ňou Glum v PÁNOVI PRSTEŇOV, ale i Zemeckisove predchádzajúce snímky POLÁRNY EXPRES, ktorý ma bavil a BEOWULF, ktorý ma nebavil. VIANOČNÁ KOLEDA bola bohužiaľ pre mňa rovnako nezáživná, ako on. Nezaujala ma ani vizuálna stránka (ktorá mala byť asi najvýraznejšou zložkou filmu), nieto ešte niečo ostatné, v čele s už až otravne blbnúcim Carreym. Niektoré momenty ale boli celkom fajn (miestami bola atmosféra mierne hororová, čo beriem ako mierne ale nezaujímavé plus) a mám slabosť pre vianočnú atmosféru. Každopádne sa to celé Zemeckisovi nejako rozpadlo v rukách. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to má tu "nejdickensovatější" atmosféru, s jakou jsem se zatím na plátnech setkal. Je proto věčná škoda, že to celé uhyne právě na nedostatek atmosféry. Ta se totiž postupně pro všechno to poletování vytrácí, až se rozplyne docela. Tam, kde předloha zanechává ve čtenáři i dlouho po dočtení tu správnou vánoční náladu, tam Zemeckis zanechá tak akorát výtečné dojmy z až neskutečné věrnosti ilustracím v původním vydání a snad ještě lepší dojmy z "vtažení" do třetího prostoru. Jen po tom duchu Vánoc ani stopy. Narozdíl od předlohy se tak tohle mnoha generacemi milovanou vánoční klasikou sice nestane, ale minimálně jedny Vánoce by Vám to klidně zpříjemnit mohlo. Za předpokladu, že máte ve svém okolí "třidéčkový" Imax. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $137,855,863Tržby Celosvetovo $325,286,646Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,071,810 //počet predaných kusov 673,836Tržby za predaj DVD v USA $40,448,475 //počet predaných kusov 2,249,715 ║ Trošku silná káva na názov "Vianočná koleda" výstižnejšie by bolo asi "Pekelná upomienka". Ale aj tak na to že som si išiel na relatívny Vianočný film odpočinúť a zabaviť sa, som sa skôr musel báť, tých hrôzostrašných doslova horrorových výjavov čo nám Zemeckis naservíroval(asi po Beowulfovi mal ešte slinu), ten fakt prekvapuje čo tam dokázal dať, koľko pochmúrnosti. Takže v tomto prípade ide o úplne nový "iný" druh ako že rozprávky, kde z 3/4 zažívame doslova trýznenie postavy Ebenezera Scroogeho a miestami fakt strašidelnými výjavmi(od smrtky, cez mŕtvolu, padanie do hrobu, až po duchov, hlavne keď ide o utrhnutú ťapkajúcu čeľusť ducha, no fuj) s týmito nechutnosťami sa striedajú emociálne "smutné" scény, plné dojatia, kde súcitíme s Ebenezerom. Všetko toto je zabalené vo veľmi pútavom počítačovo prepracovanom svete, kde je cítiť že animačne sa od Polárneho expressu všetko zdokonalilo. Nuž uvoľnených scén pri ktorých by sa človek do sýtosti zasmial tu nenájdeme, aj keď meno ako Jim Carrey môže zavádzať, jediné čo nám pripomenie tohto "bývalého" komika su jeho hopkajúce pohyby, nuž treba si u neho zvyknúť skôr na tie dramatickejšieho polohy postáv. A aspoň že záver filmu je po všetkom tom úmornom napomínaní taký príjemne uvoľnení a plný sviatočnej nálady. Plus tradične potešíl Slovenský dabing. /videl v kine 3D verziu: 90%/ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Solidní vánoční biják, jeho největší síla tkví v Zemeckisově schopnosti navodit jakoukoliv atmosféru, kterážto se nejvíce odráží na úvodní temné dvacetiminutovce a mladistvě rozjančeném závěru, z něhož vánoční nálada doslova kape. O to víc zamrzí bezpohlavnost a estrádovitost zbytku (setkání s duchy jsou vesměs utrpení), což nejenže narušuje dramatickou strukturu, ale ve své primitivnosti a předvídatelnosti nudí víc, než je zdrávo. Proč machrovat s nekonečnými průlety po Londýně a okolí, když se dá tnout do vztahů, na nichž závěrečné poučení beztak staví? Nechápu. A stále mám pocit, že být to celé natočené s živými herci, byl by výsledek o řád lepší a zajímavější. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to je moc pěkně zpracovaný a příběh, kterej sem mimochodem moc neznal (já vim, jsem literární neandrtálec) mi chvílema přišel i docela solidně hororově zpracovanej, samozřejmě v rámci takový pohádkový hororovosti, nicméně účast Jima Carreyho je tu dost zanedbatelná, jeho typickej projev tu nemá využití, grimasy přes animaci nefungujou a ani tu o ně moc snaha neni a hlas nebyl až zas tak výraznej, aby se to bez Carreyho neobešlo, ale každopádně dobrej animák, i když nic co by stálo za nějaký výtaznější upozornění ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama