Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Recenze (702)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Se současným vizuálním stylem Roberta Zemeckise nejsem bohužel kámoš a to se projevilo i při sledování Vánoční koledy. Neříkám, že to jakým způsobem dělá svoje poslední filmy je špatný, to určitě ne. Naopak, třeba mnou právě souzená Vánoční koleda má neskutečný styl, je plná depresivní až strašidelné atmosféry. Čistě mezi námi, tohle je dětský film asi jako trabant ekologický auto, ale problém je v tom, že mě tenhle digi styl v duchu ani animovaný, ani kreslený, ani hraný prostě nesedne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vlastne som to pôvodne ani nechcel vidieť - Beowulfa síce žeriem, ale Polárny expres fakt nemusím. Vianočná koleda má prekvapivo bližšie k tomu Beowulfovi: chcel by som vidieť, ako sa tvárili zástupcovia Disneyho, keď prišiel Zemeckis s hotovým "hlavným vianočným rodinným filmom" a vyvalila sa na nich atmosférická dark fantasy, miestami zabiehajúca do nefalšovaného hororu. Animácia je v podstate ohavná, ale herecké výkony výborné a réžia bravúrna - tú smršť vizuálnych nápadov by Zemeckis nikdy nemohol realizovať v hranom filme, treba si to konečne uvedomiť. Dobré, fakt dobré. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Vánoční koledu jsem jednou koukal v létě a po druhé o Vánocích. Už tenkrát jsem tvrdil, že duch Vánoc by s filmem mohl udělat divy a po shlédnutí filmu právě o Vánocích se musím omluvit všem vánočním filmům, které jsem neviděl na Vánoce, protože jsem jim musel určitě hodně křivdit. Stejně jako tomuhle filmu. Není totiž obyčejný, právě naopak. Je strašidelný, pro děti snad ještě strašidelnější než poslední Harry Potter, ale ve výsledku s obrovským ponaučením, které by v hlavě měl nosit každý z nás minimálně během Vánočních svátků, kdy je duch Vánoc nejintenzivnější. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6/10. Tak na první pohled (vizuálně) odporný film s nesympatickým hlavním hrdinou a vlastně šíleně depresivní atmosférou, který je v kolonce "vánoční snímek" jsem snad doposud nenarazil. Dyť děcka z toho musí umírat! Ale víte co? Fakt zvedám palec za odvahu a velkou snahu jít na to úplně jinak, než ostatní animáky. Carreyho hlas je fantastickej a Zemeckis rozhodně má nápady... jen ta forma tomu prostě dle mého nesedí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $137,855,863Tržby Celosvetovo $325,286,646Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,071,810 //počet predaných kusov 673,836Tržby za predaj DVD v USA $40,448,475 //počet predaných kusov 2,249,715 ║ Trošku silná káva na názov "Vianočná koleda" výstižnejšie by bolo asi "Pekelná upomienka". Ale aj tak na to že som si išiel na relatívny Vianočný film odpočinúť a zabaviť sa, som sa skôr musel báť, tých hrôzostrašných doslova horrorových výjavov čo nám Zemeckis naservíroval(asi po Beowulfovi mal ešte slinu), ten fakt prekvapuje čo tam dokázal dať, koľko pochmúrnosti. Takže v tomto prípade ide o úplne nový "iný" druh ako že rozprávky, kde z 3/4 zažívame doslova trýznenie postavy Ebenezera Scroogeho a miestami fakt strašidelnými výjavmi(od smrtky, cez mŕtvolu, padanie do hrobu, až po duchov, hlavne keď ide o utrhnutú ťapkajúcu čeľusť ducha, no fuj) s týmito nechutnosťami sa striedajú emociálne "smutné" scény, plné dojatia, kde súcitíme s Ebenezerom. Všetko toto je zabalené vo veľmi pútavom počítačovo prepracovanom svete, kde je cítiť že animačne sa od Polárneho expressu všetko zdokonalilo. Nuž uvoľnených scén pri ktorých by sa človek do sýtosti zasmial tu nenájdeme, aj keď meno ako Jim Carrey môže zavádzať, jediné čo nám pripomenie tohto "bývalého" komika su jeho hopkajúce pohyby, nuž treba si u neho zvyknúť skôr na tie dramatickejšieho polohy postáv. A aspoň že záver filmu je po všetkom tom úmornom napomínaní taký príjemne uvoľnení a plný sviatočnej nálady. Plus tradične potešíl Slovenský dabing. /videl v kine 3D verziu: 90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vánoční koleda jako můj první 3D (a taková malá zkouška technologie před revolucí s názvem Avatar). Robert Zemeckis a jeho posedlost CGI animací je známá a osobně si myslím, že tím lehce zahazuje svůj talent. Mohlo vzniknout dost kvalitních filmů, místo Polárního expresu, Beowulfa a třeba i Vánoční koledy. Všichni totiž mají jedno společné a to, že stárnou hodně rychle a nedokáží naplnit očekávání po velkém technologickém kroku. Vánoční koleda se tak díky animaci stává pouze příjemnou pohádkou, která Dickense příjemně využívá, aby v druhé půlce zahodila zábrany a začala hrozně nudit. Je poznat, že Zemeckis chtěl do filmu dostat hodně efektních záběrů, ale druhá půlka je hrozně nudná a prázdná. Je to problém i proto, že koleda je klasickou pohádkou o špatném a šetřivém muži, kterého nikdo nemá rád a on díky "duchům" prozře a chce se změnit. V 98 minutách vás nic nepřekvapí, co do příběhu, ale chvílemi potěší 3D efekty, které celou tu atmosféru vánoc skvěle dotváří. Bohužel, jak jsem psal už asi dvakrát, druhá půlka to opravdu kazí a i díky ní nevím, pro koho Zemeckis primárně tohle točil. Pro dospělé je to dětinské a předvídatelné, pro děti je druhá půlka asi těžko pochopitelná a spíše se jí budou bát a ti ostatní? Na druhou stranu technické provedení je krásné, detailní a postavy se přibližují realitě (snad kromě obličejů, tam stíhá jen Carrey se svou hlavní postavou, na kterou byl viditelně kladen 10x větší důraz než na ostatní). Ovšem třeba takový druhý duch vánoc svou neskutečnou detailností a působivostí světel umí ohromit... Více zde. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to má tu "nejdickensovatější" atmosféru, s jakou jsem se zatím na plátnech setkal. Je proto věčná škoda, že to celé uhyne právě na nedostatek atmosféry. Ta se totiž postupně pro všechno to poletování vytrácí, až se rozplyne docela. Tam, kde předloha zanechává ve čtenáři i dlouho po dočtení tu správnou vánoční náladu, tam Zemeckis zanechá tak akorát výtečné dojmy z až neskutečné věrnosti ilustracím v původním vydání a snad ještě lepší dojmy z "vtažení" do třetího prostoru. Jen po tom duchu Vánoc ani stopy. Narozdíl od předlohy se tak tohle mnoha generacemi milovanou vánoční klasikou sice nestane, ale minimálně jedny Vánoce by Vám to klidně zpříjemnit mohlo. Za předpokladu, že máte ve svém okolí "třidéčkový" Imax. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem tu abych Tě varoval, protože máš ještě šanci uniknout svému osudu!!!!..... Očekávat milou pohádku z pera Ch. Dickense je jako hledat něco nového v technologii ,,motion capturing“. R. Zemeckis ji má v malíčku a vlastně jen zdokonaluje propojení zajímavého světa s atmosférou třetího rozměru. Alespoň to tak ze 2D odezírám a těším se, že budu mít šanci se přesvědčit ,,naostro“. Naklonovaný J. Carrey za to stojí! Pak to bude rozhodně za 4* (ale ty 3* nejsou zase tak málo). PŘEJ A BUDE TI PŘÁNO! Jak zvrhlé.... vlastně.. KRÁSNÉ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád 3D a předešlé filmy R.Zemeckise se mi líbili. 2.) Mám rád vánoce a zajímá mě, jak může jeden herec odehrát skoro všechny postavy. 3.) Jsem jako Ebenezer Scrooge a chci vědět, co mě čeká. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl jako adaptace slavné povídky Charlese Dickense z roku 1843? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: Walt Disney Pictures, ImageMovers // 3D efekty ktoré boli použité stoja určite za zmienku, pretože ich hĺbka bola omnoho výraznejšia ako pri iných 3D filmoch. Samotný dej je celkom zaujímavý aj keď dosť nudný, ale myšlienka celkom dobrá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sice už dávno nedělá ve filmovém světě revoluci na počkání, ale tímhle tempem v jeho animované úlitbě najdu nový oblíbený žánr. Zatímco Beowulf se tak moc opájel svou velkolepostí, až zapomněl na diváka, u Ebenezera už to nehrozí. Snad za to může nezastavitelný Jim Carrey, zdokonalená životnost postav nebo uchvacující efekt třetího rozměru, ale tři duchové mi přinesli nečekaně silné vánočně-zimní kouzlo, což se naposledy povedlo snad jen o šest let dříve Lásce nebeské. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslíte to vážne?“ – „Každú penny.“ Snáď každý rok vznikne aspoň jedna adaptácia (film, TV snímka, kreslený kraťas) Dickensovej novely o lakomcovi, ktorého až návšteva „troch duchov Vianoc“ prerobí na ľudomila. Pritom príbeh je tak notoricky známy, že žiadna z nich (ak má byť vernou) logicky nemôže byť lepšia/horšia, ako tá pred ňou. Tie postavy všetci poznáme. Tie zvraty všetci poznáme. To poučenie všetci poznáme. Duo Zemeckis/Carrey sa rozhodlo urobiť to ale predsa len troška inak – náročnou trikovou metódou performance capture. Vznikol ňou Glum v PÁNOVI PRSTEŇOV, ale i Zemeckisove predchádzajúce snímky POLÁRNY EXPRES, ktorý ma bavil a BEOWULF, ktorý ma nebavil. VIANOČNÁ KOLEDA bola bohužiaľ pre mňa rovnako nezáživná, ako on. Nezaujala ma ani vizuálna stránka (ktorá mala byť asi najvýraznejšou zložkou filmu), nieto ešte niečo ostatné, v čele s už až otravne blbnúcim Carreym. Niektoré momenty ale boli celkom fajn (miestami bola atmosféra mierne hororová, čo beriem ako mierne ale nezaujímavé plus) a mám slabosť pre vianočnú atmosféru. Každopádne sa to celé Zemeckisovi nejako rozpadlo v rukách. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No pribeh kazdej zna, takze k tomu se nema cenu vyjadrovat, proste klasika uz hodnekrat zfilmovana. Tohle stoji ale na necem jinym, neni to ani docela povedena animace (i kdyz sem tam nejaka vec vypada odflakle), je to hlavne atmosfera. Na animovanou pohadku to ma prekvapive strasidelnou atmosferu a to skoro po celou dobu filmu, takze to neni jen blbinka pro maly deti. Co se tyce dabingu, vetsinu hlasu clovek spolehlive pozna a to i podle jejich animovanejch xichtu, ktery docela sedi. Takze ja jsem spokojenej, dospelejsi animak, solidni animace, slusne odsejpajicich devadesat minut. Slusny 4*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Krásná animace, překrásná hudba a perfektní vánoční atmosféra starého Londýna. Po technické stránce nemám výhrady, vyprávění mě už tolik nenadchlo, tempo kolísavé a celkově mě Dickensova Vánoční koleda tolik nenadchla, jako jiné příběhy, proto pouze za 3,5*, za ten úsměv na konci zaokrouhleno nahoru :) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ve 3D Imaxu ty samoúčelné (dost nezvládnuté) trikové orgie mohly vypadat dobře, ale teď, když už si musíme vystačit s obrazovkou, je Vánoční koleda naprosto zbytečným filmem. 50% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zemeckis rozhodně ví, jak využít třetí prostor, neumí se ale krotit. Atmosféra je fajn, horové momenty velmi potěší, je ale neuvěřitelná škoda, že efektní atrakce dostala přednost před kouzlem původní povídky. Naprosto většinu filmu tak tvoří vata. Efektní, plastická, ale zbytečná a velice záhy monotonní. Vánoční koleda by se klidně mohla jmenovat "O staříkovi, co dvě hodiny někam padal a strašně u toho řval". Zarážející je také velká rozdílnost kvality animace různých charakterů. Proč je Vydřigroš jako živý, zatímco pouliční pěvci jsou jak ze Shreka a Vydralův duch zůstal na úrovni první Mafie? ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to je moc pěkně zpracovaný a příběh, kterej sem mimochodem moc neznal (já vim, jsem literární neandrtálec) mi chvílema přišel i docela solidně hororově zpracovanej, samozřejmě v rámci takový pohádkový hororovosti, nicméně účast Jima Carreyho je tu dost zanedbatelná, jeho typickej projev tu nemá využití, grimasy přes animaci nefungujou a ani tu o ně moc snaha neni a hlas nebyl až zas tak výraznej, aby se to bez Carreyho neobešlo, ale každopádně dobrej animák, i když nic co by stálo za nějaký výtaznější upozornění ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A mohlo by to být i za víc, kdyby ovšem Zemeckisovi nevnutili disneyáci pár povinných taškařic pro celou rodinu, které z celého filmu trčí jak pěst na oko. Přitom scéna se stínem je až krásně hororová a celé to má v sobě Dickense víc než většina hraných adaptací. Jen škoda, že jsem to viděl až po vánocích. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tohle je typická ukázka, že peníze a technologie ve světě filmu neznamenají všechno. Zemeckis se nechal okouzlit trikovými možnostmi a především technologií 3D filmařiny, takže větší pozornost než postavám a příběhům věnoval bombastickým vizuálním efektům a z dojemného vánočního příběhu se stala trysková jízda nad střechami domů viktoriánského Londýna. Existuje podstatně civilnější, méně výpravná, ale o to emocionálně silnější verze pod názvem Duch Vánoc, která Dickensovu předlohu vystihuje nepoměrně líp. Tohle si užijí spíš diváci, kteří upřednostňují akční a popkornovější filmový styl. Obsazení Jima Carreyho, navíc přehnaně nalíčeného tak, že by mohl konkurovat babě Jaze z Mrazíka, posunulo navíc Zemeckisovu verzi mnohem blíž ke komedii, než by Dickens byl kdy zamýšlel. Celkový dojem: 60 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Tahle nová pohádka mně udělala vážně radost. Jednak jsem si připomněl dětství a jednu knížku Walta Disneye s tímto příběhem a taky tím, že je to něco jinýho, než co do nás každoročně na Vánoce televize ládujou. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vánoční kolega patří k nejoblíbenějším adaptovaným dílům Charlese Dickense. Dějově není nijak složitá a daří se jí docela dobře vykreslovat vánoční atmosféru včetně veškerého nadpřirozena a dobrosrdečné nálady. Díky své snadné uchopitelnosti jsme se dočkali různých adaptací, moderních variací, animovaných verzí (dokonce i v Disney, Barbie, Šmoulovským či Looney Tunes obsazení) a doslovných převodů. Robert Zemeckis se rozhodl podobně jako Vánoční expres předvést Vánoční koledu v motion capture verzi. Na jedné straně se mu díky tomu daří dodat příběhu na vlastní imaginaci a vykreslit Dickensem načrtnutý svět. Na straně druhé vánoční atmosféru dokresluje jen pomocí jiskřiček, zvonků a sněhu. Snímek jako by neměl žádnou duši. Rychle se žene vpřed, atrakce střídá atrakci, ale civilnější momenty, které jsou v tomto příběhu tím nejdůležitějším, se stávají jen přítěží. ()

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama