Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na motivy příběhu Oscara Wildea začíná jedné bouřlivé noci, kdy dřevorubec Gordon (V. Vydra) najde v lese novorozeně. Dá mu jméno Orion – dítě hvězdy (v dětské roli M. Hejný) a vezme ho k sobě domů. Orion (jako dospělý J. Laštovka) vyroste ve velmi krásného, ale bohužel také namyšleného a krutého chlapce. Jednoho dne se objeví u dřevorubce žebračka (S. Stašová) a pozná v Orionovi svého ztraceného syna. Orion, který věří, že je dítětem hvězdy, ji zle urazí a vyžene. Vzápětí se jeho tvář změní ve směšnou a ošklivou. Po desetiletém putování, při němž leccos pochopí, se Orion dostává do moci zlého čaroděje (O. Navrátil), který pro něj má úkol. Jeho splnění má čaroději dopomoci k vládě nad celým světem. Orion musí přemoci zlá kouzla a získat nazpět nejen svou krásnou tvář a čistou duši, ale i lásku své matky, kterou kdysi pyšně zahnal. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy příběhu z dílny Oscara Wildea. Uvěřitelný příběh o sebestřednosti a pýše a jejich nápravě. Příběh je skvělý, kromě tradičně výborné Simony Stašové a Václava Vydry, skvěle hrají i všechny zúčastněné děti, což u pohádek, jejichž datum vzniku začíná dvojkou, je spíš statistická chyba než pravidlo. Kulisy jsou místy podařené, masky také, tím víc bolí oči z umělosti tam, kde být nemusí. Proč by Orion nemohl jít do obyčejného lesa? Nebo do kulisového míň uměle ohavného? A do toho dají toho králíka. Nepovedený les s králíkem kontrastuje o to víc. Stejný je kontrast povedené masky Ratnaje a toho, jak je za ohavu namaskován Orion. Jako by masky vytvářeli dva lidé, z toho jeden kvalifikovaný odborník a druhý z chráněné dílny pro lidi se středním až těžkým typem postižení (tím nenapadám význam chráněných dílen, jenom že ty dvě masky vedle sebe vypadají nesourodě). Oproti křečovitosti úplného závěru je ještě i Orionův rypáček naprosto zlatý. Takže moje vysoké hodnocení je výsledek průměru a slabosti pro Wildea a pro králíky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, nápad i přelévání děje, práce s časovou rovinou (desetileté cykly smutku a radosti) a myšlenka toho, že co zasejeme, to se nám vrací. Určitě se v tom dá najít více symboliky, třeba s oněmi mincemi a uskutečněnými přáními. Žel, zpracování zůstalo na půl cesty, mělo nakročeno v velkolepější pohádce s kulisami jak z Krkonošských pohádek (což je poklona, nikoliv hana), jenže zatímco např. kostým čaroděje a kameramanský styl jeho snímání je z kategorie těch lepších, maska Oriona a jeho snímání kamerou jsou podprůměrné. (Taková drobná odbočka mimo žánr, i zpěvák jménem Orion nosil masku, aby to vypadalo, že je žijící Elvis Presley.) Herecky je to občas zajímavé (Vydra, Březinová, Pešlová), jindy takové zbytečně přehrávané (Stašová, Novotný, Kratochvílová). Samozřejmě mne pobavilo, že spoluautor scénáře a dramaturg pan Bednář si zahrál roli pana učitele, a myslím, že se role zhostil velmi dobře. Celkově tedy, když to vše sečtu a odečtu, mi vychází lepší průměr. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka s klasickým ponaučením, kde se napravuje jeden hříšník. Ten sebestředný a pyšný spratek mě vytáčel, takže jsem mu nepřála nic hezkého. Jediní herci, kteří mě zaujali, byli Oldřich Navrátil a Simona Stašová. Oldřich Navrátil by mohl hrác víc zloduchů. Sednou mu. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka :-) Na pohádky jsem vždycky natěšená a poslední dobou ---- není nic moc na výběr . Tahle určitě patří k těm lepším :-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nechci urazit talent mistra O. Wilde, ale tato pohádka byla podle mého názoru dost nepovedená. Možná za to mohou i čeští tvůrci, kteří převedli předlohu do studií, vypravili nehezkými kostýmy, pitomou maskou a směšným soupeřem. Souboj Ratnaje s jantarem, bratr si vezme sestru (sice nevlastní, ale v Pelíškách to stačilo) a nakonec je z Oriona princ i s královnou, králem nebo králíkem a...a už je konečně konec. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších českých pohádek. Na motivy úžasného spisovatele. Krásný způsob, jak si v neděli odpočinout :) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nesmírně drzý a velkohubý hrdina je hrozně otravný, pak se to přeci jen vylepší a zbytek pohádky už je přeci jen lepší. Více jak průměr však tato s dobrým tématem nedosáhne. Hudba: Vratislav Šrámek ()

U.Tarare odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj! Z těhlech nedělních pohádek je mi špatně. Taková blbost za blbostí každej tejden, to se nedá vydržet.... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka pro nedělní odpoledne s dobrým příběhem o klukovi, kterému za jeho namyšlené chování naroste obrovský frňák a uši. Podle mě ta jeho maska šla udělat o hodně lépe. Vždyť je to také na pohádce to nejdůležitější. Zato se velice povedly interiéry, a to jak lesa, tak chaloupky či městečka. Pohádku kazí z počátku naivní dětské dialogy, nad kterými vyniká leda tak jejich otec Vydra. Poté, co Orion dospěje, tak se dialogy zlepší. I tak ale herecké výkony nejsou nikterak přesvědčivé, až na výjimku Simonu Stašovou v roli žebračky. [394. hodnocení, 20. komentář, 47%] ()

wictoria odpad!

všechny recenze uživatele

Televizní pohádky mi nevadí, spousta je jich lepších než ty celovečerní... ale tohle jsem ztěží dokoukala. Slátanina děsná a většina hereckých výkonů hrozná. ()

j.o.j.o. 

všechny recenze uživatele

Až na ten přeplácaný závěr skutečně jedna z těch hezčích pohádek, taky zkazit H.Ch. Andersena by dalo velkou práci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V úvodu zmíním, že se mi líbí studiová dekorace provedení lesa a chalupy Orionových rodičů. Skoro nebylo poznat, že se jedná o studio. Pohádka není nudná a Oscar Wilde - přestože mě překvapilo, že psal i pohádky, z toho doslova prýští. A taky ten účes O. Navrátila, který vypadá jako po hodně divokém večírku, byl docela úsměvný. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 3/10. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Ani jsme to nedokoukali. Trosku mi to přišlo, ze to nebyla ani pohádka, ani film, nebo komedie. Zpívání nic moc, takže nuda. 1,8* je tak maximum. Dobře pro uspani děti, pokud nebudou blaznit, ze třetině slov nerozumí ;-). ()

Reklama

Reklama