Reklama

Reklama

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

  • USA Jan Saudek (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.

Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.

Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.

V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (99)

Kracken 

všechny recenze uživatele

Jan Saudek je obdivuhodný člověk. Někdo ho díky jeho upřímnosti a upřímnosti lidí kterýma se obklopuje nenávídí, ale kdyby tak byli všichni k sobě upřímní, svět by možná byl mnohem lepší. Jeho fotografie myslím jasně vystihují jeho duši, jsou plné citu, poetičnosti, ženské i mužské krásy ale také jisté zvrácenosti nebo zvědavosti, které má Jan Saudek v sobě jistě dost. Dokument mě velmi potěšil svým stylem a rozhodně se na něj určitě někdy podívám znova, protože zkrátka jedno shlédnutí nestačí. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi ty, kteří adorují fotografie Jana Saudka, ale rozhodně jeho práci nepřehlížím. Když vidím ty fotky, myslím na to, jak asi probíhá práce, jak shání modely a na pohnutky, které ho k tomu vedou. Pro znalce životního příběhu Jana Saudka asi tento dokument nemá valnou cenu, ale pro ostatní je to myslím dokument, z kterého se dá leccos vypozorovat. Pokud je pozérský , tak je to také svým způsobem výpovědní hodnota, která osobnost JS dokresluje. Osobně jsem měla pocit, že Saudek mluví upřímně. Pár dní po zhlédnutí dokumentu jsem pana Saudka potkala v parku. Podíval se na mne pozorným okem znalce ( to nejsem žádná tlustá ) a byla jsem docela ráda , že vedle něj šla ta velká paní s kočárkem :-)) jeho žena .... ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jde trochu opoždněně již po známých stopách Jana Saudka. Zachytává jeho život v době, kdy především prožívá velké životní zklamání z podvodu, který na něj spáchala jeho bývala družka a žena jeho syna Sára. nedovedu pochopit, jak jí mohl dát soud za pravdu, příčí se to dobrým mravům...Autor dokumentu se neumí ptát, když s něčím přijde, tak je to jen to, co už Jan Saudek někde řekl dost, o čem už psal, a tak to na mě působí jako by už neměl co říct, jen je rád, že s ním někdo točí, že se o něho někdo zajímá, což skrz uvedené zklamání od mrchy Sáry je pochopitelné... Po tomhle dokumentu se rozešel s ženou, která je v tomhle dokumentu a má další dvě děti... Kdo má Jana Saudka rád, ten je rád i za tenhle dokument a já mezi ty lidi patřím. ()

sta 

všechny recenze uživatele

To, co se Kauteckému podařilo v Občanu Havlovi takřka dokonale, tedy proniknout dokumentované osobnosti na kostní dřeň a tu ukázat divákovi, se Zikovi s daleko expresivnější osobností Jana Saudka nepodařilo téměř vůbec.. má to své pravdivé momenty, zbytek je ale jen pokus poodkrýt nános nejrůznějších masek, které si mnohdy odporují.. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na neodhalenou duši Jana Saudka..je ovšem tento pohled stále zajímavý?! Jana Saudka, jako umělce či člověka nijak zvlášť neobdivuji (tedy kromě jeho fyzické kondice..ta je v jeho věku neuvěřitelná), přesto jsem byl zvědav, co se o něm od Adolfa Ziky dozvím. Bohužel, Saudek je takový jaký je..arogantní a myslí si, že všechny přechytračí. Režisérovi dal nahlédnout pouze tam, kam chtěl, a když už se Zika začal dostávat hlouběji (nejspíš kvůli špatnému psychickému stavu Saudka), pan umělec s ním zkrátka přestal na měsíc komunikovat. Tečka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Generální ředitel Národní galerie prof. Milan Knížák oficiální žádost producenta o rozhovor do filmu o Janu Saudkovi odmítl. (hippyman)

Reklama

Reklama