Reklama

Reklama

Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu

  • USA Jan Saudek (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.

Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.

Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.

V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Shrnuto a podtrženo, tohle je dokument o tak výrazné osobnosti, že ona osobnost přebíjí jakoukoli formu i obsah. Buď ho máte rádi a nebo ho nemusíte. Že tu mluví o všem, co ho v životě minulo či potkalo, o čem sní a jak si připadá, o manželkách, milenkách, rodině a válce. Bolesti a chudobě, radosti a smutku. Ano, on je to totiž dokument o něm, ne o jeho práci. Takže naslouchejme, přemýšlejme a pokud nás to míjí tak vypněme a šup o kus dál. Pro mne poutavý dokument o velké osobnosti, která mnoho dokázala a nestydí se nejen za své názory. Více dokument asi ukázat a pojmout nemohl protože tato osobnost se lidem ukáže jen tak, jak sama chce a kam až to dovolí. **** 2.5.2010 ()

dzejnyka 

všechny recenze uživatele

Natočiť objektívny dokument o Saudkovi sa nedá, pretože je to pozér, ktorý režiséra aj diváka nechá myslieť si to, čo práve chce, aby sme si o ňom mysleli. Koľko je v tomto filme pravdy, vie len on sám (ak vôbec). Ja ale dávam plný počet, lebo som rada, že dokument vôbec vznikol, a predovšetkým preto, že Saudkov gýčom reznutý živočíšny naturalizmus môžem. Teda, čo sa týka jeho tvorby. A inak nech si (ne)spáva s kým chce :-) ()

kverula 

všechny recenze uživatele

Saudek je sympaťák. Je svůj, možná trochu pozér, ale co, to si může dovolit. Umělec každym coulem. Ovšem milej, skromnej, nenamyšlenej. Bere život tak jak jde, s ničím se nepáře, clonu používá snad pouze ve fotoaparátu. S největší pravděpodobností je toto všechno velice zdánlivé, méně již pravdivé. Ohromující díla, vitalita, temperament. Získal si mě. Jediné mínus bych snad dala onomu moderátorovi či jak ho nazvat (pravděpodobně zároveň režisér v jednom - Adolf Zika). Bolestivé otázky pokládal bez jakékoliv empatie, některé další mi zněli až příliš amatérsky. Snad to vše opravdu vychází z dlouholetého přátelství, protože Saudek odpovídal na můj vkus velice pohotově a s přehledem. ()

St0ne 

všechny recenze uživatele

Film dopadl stejně jako sám Saudek – pestrá, živá, mnohostranná, ale nafouknutá bublina, co praskne ve chvíli, kdy se jí někdo chce blíže dotknout. Pod vrstvy šupin, kterými se umělec vyzbrojil na ochranu před světem, se nedostala ani vnímavá dokumentaristická kamera. Škoda, vypadalo to nadějně… ()

matracak42 

všechny recenze uživatele

Tento dokumen mohu vřele všem doporučit. Divák zde nalezne zcela vše. Utrpení, lásku, krásu a na druhé straně hloupost a zlo některých nebo spíše většiny občanů tohoto státu. Co divák to názor, jenže elementární kameny , které jsou zachyceny tímto snímkem nelze spochybnit - můžeme jen užasle sledovat výjmečnost ()

saaaky 

všechny recenze uživatele

Saudka jsem nikdy příliš nepochopil. Jde jednoznačně o složitou osobnost, která ale nemá na kinematografickém světle světa co dělat, neb tento snímek mne naprosto nezaujal. ()

MathewBB 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček za výpovědní hodnotu dokumentu. Saudkovo dílo nebylo a nebude nikdy šálkem mé kávy, ale je to rozhodně známý český fotograf a je dobré si na něj udělat názor, v čemž nám tento dokument pomůže. ()

sa.r.da 

všechny recenze uživatele

Z tohodle pána jde vážně strach. Copak on nemá svědomí a duši? Co musí mít člověk v sobě když dokáže dělat něco takového? ... umění je blbost.....A my nemáme jinou možnost než ho obdivovat. ()

fishbonik 

všechny recenze uživatele

Zajímavá osobnost, ale myslela jsem, že tento film bude aspoň trochu mapovat jeho život a dílo, ale popravdě o něm po tom filmu vím asi tolik jako před tím.... ()

Milonak 

všechny recenze uživatele

Saudek je zvláštní osobnost a já ho mám osobně rád. Nemůžu si pomoct, ale přijde mně, že se snaží chovat podle nějakého vzorce a chování v podstatě kdykoliv před publikem (myšleno i v "civilu") je jakési strojené a nepřirozené. V tomto dokumentu je ale několik okamžiků, kdy se stává sám sebou a i díky tomu se mi tento výtvor líbil. Dost často se tady v komentářích dočítám, že Adolf Zika Saudka nekriticky obdivuje. Na mě to tak nepůsobí, Zika je Saudkovým fanouškem, ale v dokumentu se to nijak výrazněji neprojevuje. Saudek je komplikovaná osobnost se zajímavým životním příběhem a stejně tak tento dokument byl pro mě příjemným překvapením. Opakovaně se mně potvrdilo, že Sára Saudková je obyčejná šmudla, která se se Saudkem svezla (netvrdím, že ho nemilovala), pak ho opustila a okradla.... 80% ()

pirduch 

všechny recenze uživatele

Viděno v TV 2 dny po dokoukání Fotografa, a spolu s manželkou jsme se shodli, že toto bylo lepší,pravdivější(snad) a hlavně koukatelnější. P.Saudek se nevyhýbal konfrontaci,i když mám o něm své mínění, tak mne docela bavil,problém se Sárou byl teprve v začátcích, takže možná ani Mistr sám netušil,co ho ještě čeká...Ale opravdu pěkný film ()

Reklama

Reklama