Reklama

Reklama

Je těžké být dobrý

(festivalový název)
  • Srbsko Teško je biti fin (více)

Obsahy(1)

Čtyřicetiletý Fudo jezdí po Sarajevu jako taxikář. Vedle toho spolupracuje s místním podsvětím: dává zlodějům tipy na domy, jejichž majitelé odjeli na dovolenou. Kvůli manželce a hlavně kvůli malému synovi chce s touto činností přestat. Zbavit se vlastní minulosti však není jednoduché. Začne novým autem, na jehož koupi si půjčí od kolegy, který si ale nárokuje protislužby. Navíc je jeho prvním pasažérem v „novém“ životě neznámá těhotná žena, již odveze do porodnice, kde je potom považován za otce dítěte. Fudo však neslevuje ze svého předsevzetí a dál se snaží o to, aby byl lepším člověkem. Druhý celovečerní film Srdjana Vuletiće je příběhem muže, jenž radikálně mění svou životní cestu. Jeho proměna je o to těžší, že se odehrává v dnešní bosenské metropoli, která rovněž hledá svou tvář. Na národní přehlídce v Sarajevu získal Saša Petrović ocenění pro nejlepšího herce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Dráma o neľahkom živote taxikára-pologangstera, ktorý sa snaží stať sa lepším človekom. Téma je to síce trochu prevarená, ale zasadenie príbehu do Sarajeva tomu dodáva (aspoň pre mňa) punc zvláštnosti a snímok vďaka tomu pôsobí relatívne originálne. Vážnosť sa tu navyše strieda s humorom a výsledkom takejto kombinácie je film, ktorý dojme, pobaví a miestami možno trochu šokuje, ale čo je najhlavnejšie - divák sa s hlavnými postavami stotožní veľmi ľahko a dianie sa tak stáva ešte uveriteľnejším. Posledných pár minút ma však trochu sklamalo; vzhľadom na koniec filmu mi smer, ktorým sa snímok ku koncu uberie, pripadal príliš samoúčelne a zbytočne. Fakt škoda toho záveru, Je ťažké byť dobrý minulo maximálne hodnotenie len kvôli nemu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Do dnešného dňa som videl niekoľko srbských filmov a žiadny ma nesklamal. Tento opäť zaujal aj keď nie je čisto srbský. Zaujímavý a od prvej minúty pútavý film o taxikárovi, ktorý sa rozhodne byť dobrým a nadobro skoncovať s pochybnými kšeftami i "slušnými priateľmi"... Je jasné, že také ľahké to mať nebude. Z tohto jeho rozhodnutia pramení množstvo viac či menej zábavných situácií, ktoré režisér niekedy skríži drsnejšou scénou. Filmu vládne vzácna vyváženosť. Striedať humor, čierny humor i drsnejšie scény nemusí vždy dopadnúť dobre. V pôvodnom znení to má u mňa vždy body navyše. Poniektorých hercov už poznám z iných srbských filmov, ale hlavný hrdina to zahral výborne. Záver je dosť drsný a priznávam, že keď to dieťa v úplnom závere letelo, až som ztuhol. Úplne, totálne...Hovorím si, že toto tu ešte nebolo, ale chvíľu na to ...no treba vidieť. Ako čítam tak poniektorým záver nevonia, ale pre mňa to bol jeden z najkrajších a nezabudnuteľných vyvrcholení filmu. Časom môžte zabudnúť na dej, dialógy, hercov, ale záver si rozhodne budete pamätať. Nejaký čas som uvažoval o plnom hodnotení. 80%. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.4/186 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek ukazující život v současném Sarajevu a zaroveň vypravující zajímavý příběh jednoho taxikáře, který není zrovna čestný, ale snaží se to kvůli své rodině změnit. Jen jeho okolí to moc nechápe... ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Mám rád město Sarajevo, ale tohle je fádně zfilmovaná slátanina, při kterém jsem dost často dával oči sloup. Dokážu pochopit mentalitu horkokrevného balkánu a jeho přesunu ze zla do dobra, z minuty na minutu, ale tohle je studené čevabčiči zapíjené vyčpělou kokakolou, bez jakkékoli přítomnosti bublinek. Schéma velice nevěrohodných situací, tvořící klišé příběh, který nepřebije ani vynikající výhled na noční Sarajevo. Struktura filmu je v současné době modelovým příkladem, jak natočit "nic neříkající" biják hozený do "filmáčového" exotična. Sečteno podtrženo opravdu diletantským závěrem... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Těžké téma, přesto je v tom něco podmanivého, k tomu naturalismus postav, jež se vám zadírá pod kůži, a přece to dokážate snážet s relativní lehkostí, i když je to místy groteskní, přitažené za uši a zjednodušení vchází v přiblblost,, překrásné Sarajevo vám to vynahradí. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Film s posolstvom tentokrát z balkánskej produkcie. Príbeh taxikára, ktorý sa chce uživiť aj byť čestný je zasadený do Sarajeva. Má všetko, čo robí film filmom - zápletka, atmosféra, láska, dráma, humor. Nechýba klasická"pička materina", pochybné kšefty a stupňovanie deja. Celé to režisér zamiešal veľmi dobre až na ten záver. Čo už, keď ide o posolstvo.. ()

blamus 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, akoby zložený zo starých anekdot, ale napriek tomu pravdivo pôsobiaci. Pre mňa silne emotívne. Veď ja už viem prečo... ()

Reklama

Reklama