Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy kalifornská vína definitivně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera (Alan Rickman) bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (173)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Lepší Dobrý ročník, kterýžto mě zklamal, aby bylo jasno. Víno roku je prosté a kamarádské, dokáže proslunit skrze oči srdce diváka, tedy mé, takže mi laskavě nepište, že to tak není :). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se dočkám tak skvělého filmu. Tady se to jevilo podle zdejších názorů spíše do průměru. Ve skutečnosti je ale Víno roku neuvěřitelně pozitivní a příjemně lehká komedie, která vypráví jeden zajímavý a pro mnohé fanoušky vína dost významný příběh ze světa vína a jedné nepatrné porážky francouzské nadvlády. Chris Pine byl skvělej a Alan Rickman si toho buržousta fakt užíval. Na to, že nejsem na víno, jsem po shlédnutí měl chuť si nějaké takové speciální opatřit, nechat ho deset let válet ve sklepě a pak si ho s veškerou slávou otevřít při nějaké jedinečné příležitosti. K tomu mi tenhle film trošku připomínal Dobrý ročník. Akorát tu francouzské vinice vystřídaly ty kalifornské. Jinak to ale atmosférou a pohodou bylo hodně podobné. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jody Savin, Ross Schwartz, Randall Miller .. Prosluněný, velice volně vyprávěný retro snímek z legendárního vinařského souboje, kdy naduté francouzské chuťové pohárky narazí na poctivé ba unikátní víno z Kalifornie. Veskrze sázka na jistoty, od hereckého obsazení po technické zpracování. Příjemné, nekonfliktní, na lahev vína bezpečně lákající. ___ Jako vinaři, kterému ta sice trochu šablonovitá pohoda bezproblémů sedla, zaokrouhlím hodnocení nahoru na čtyři hvězdy, ale uznám, že mnozí ji budou hledat obtížněji. 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

… láhev Chateau Montelena Chardonnay a láhev Stag´s Leap Cabernet byly zařazeny do stálých sbírek Smithsonianova institutu..... To bylo tenkrát 7 let po Woodstocku, když Steven Spurrier ….ale co na tom…TENHLE FILM MI UDĚLAL RADOST! Miluju víno, sportovní příběhy a filmy o něčem co má duši. Dalo by se říct, že je to takovej (malej) sportovní film, ve kterým to venkovští balíci nandají Francouzský vinařský mafii. Nečekejte nejlepší herecké výkony či jiné ,,věci“ hodné Oscara, ale milej, MILEJ film, který uctívá svátost vína. VÍNO JE SLUNEČNÍ SVIT, KTERÝ DRŽÍ POHROMADĚ VODA. A pak nemá člověk chlastat! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Rád bych ze sklenky vína dokázal určit poměr Cabernetu a Merlotu, a jako perličku přidal ročník. 2.) Toužím zažít pocit, že se při ochutnávce mého vína někdo rozpláče (štěstím!!). 3.) Mám rád víno a zajímají mě tradice. 4.) Když se řekne Napa Valley, nevím, jestli běžet pro lyže nebo skleničku. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * P.S.: Před sledováním tohoto filmu DOPORUČUJI mít po ruce alespoň jednu lahvinku DOBRÉHO vína (i když vím, že čučo taky dokáže zázraky.) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takova docela prijemna komedie o vine, ktera vlastne nema moc co nabidnout, ale pekne se na ni kouka. Problem je, ze se tu vlastne nic moc nedeje, hodinu a pul sledujem farmare a vinare nekde v Kalifornii, jak si pestujou vino, ochutnavaj ho a krome nejakejch tech problemu s penezma se maj vlastne vsichni dobre a sou spokojeny. Film ma pojednavat o skutecny udalosti, coz je degustace a soutez mezi francouzskejma a americkejma vinama a ta je tu az v zaveru a popravde ke konci uz filmu dochazi dech a ani ta soutez uz to moc nevytrhne. Aspon, ze tu jsou docela fajn herci, Pullman je spravnej nervak, Chris Pine a Freddy Rodriguez hrajou prijemne civilne a Alan Rickman si postavu nafoukanyho znalce vin nalezite uziva a navic mu misty nahrava paradni Farina. Takze celkove prijemna komedie, u ktery se sice nebudete valet smichy, ale ktera dejchne takovou tou pohodovou letni a vinarskou atmosferou a ty 4* si zaslouzi. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech běžný film. Jeden z mnoha. Přiznejme si, že "skutečná událost", kdy neznámé kalifornské víno porazilo na mezinárodní degustaci francouzské stálice, je příliš banální a na film nestačí. Jeho tvůrci si toho byli vědomi a většinu svých snah proto vynaložili na obšírné představení zúčastněných, vedeni správnou úvahou, že když je pointa jasná předem, musíme si mimořádně oblíbit postavy, abychom si ji s nimi mohli náležitě vychutnat. Skončilo to jen polovičním úspěchem. Film má neuvěřitelnou, pravděpodobně rekordní, HODINOVOU expozici. Ano, celou hodinu trvá, než se přestane plkat o tom, v jaké jsou všichni mizérii, a začne se něco dít. Alan Rickman jako neúspěšný obchodník s vínem, který celou tu degustaci uspořádá, je jednoznačně nejzajímavější figurou ve filmu a jediným důvodem, proč jsem už v polovině neusnul. Je škoda, že má tak málo prostoru na úkor bez výjimky nezajímavých amerických vinařů v čele s ufňukanou primadonou v podání Billa Pullmana. Nicméně po té slabší první části se to přece jen zmátoří a je pravda, že podobně jako třeba v Bobulích se na film díky prosluněným záběrům na vinice pěkně dívá. 50% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno je sluneční svit zachycený ve vodě." Snad každý snímek o lásce k vínu, tento pochopitelně nevyjímaje, má v sobě takovou dávku laskavosti a poetiky, že i zapřísáhlý abstinent dostane chuť pozorovat čistotu a zabarvení vína v bezbarvé tenkostěnné skleničce, očichat jeho vůni, poválet ho na jazyku a na závěr láskyplně vyplivnout. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, čím si v tak nabitej konkurencii Bottle shock zaslúžil právo kinodistribúcie v našich končinách, pričom toto konštatovanie nie je rozhodne myslene urážlivo. Po všetkých stránkach totiž ide o príjemný a pohodový vinársky snímok, ktorý však širšie publikum docení len ťažko. A možno ide až o príliš pohodovú záležitosť, v ktorej dej plynie len pozvoľna a k očakávanému záveru diváka dovezie bez akýchkoľvek prekvapujúcich odbočiek. Čo samozrejme nie je vyložene na škodu, už len kvôli možnosti vidieť Chrisa Pina pred Star Trekom v diametrálne odlišnej roli to za to stojí a sklamaní nebudú zrejme ani priaznivci kvalitného vína. A po skončení som sám dostal chuť na pohárik a za to menšie plus. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Pro pivaře asi nic moc, ale pro milovníka dobře vyzrálých Bobulí, přetavených ve zlatavé Chardonnay o Dobrém ročníku, silná pocitovka, která unáší po kalifornských vinicích s lehkostí pírka vznášejícího se ve větru. Atmosféra dokonalá, uvolnění maximální. Po tomhle filmu budete mít žízeň a moc bych se divil, kdyby nějaká ta lahvinka po projekci nepadla. 7+/10 a dobrý pocit z toho, že by mohl i český divák prokouknout a začít zkoušet jiná vína než ta z prosluněné Provence či Moravy. Tak vytáhněte korek, zahýbejte skleničkou a dejte si doušek. Udělá vám dobře. ;) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Porovnávanie s filmom 'Sideways' vôbec nie je na mieste. Pokiaľ obidva film nesú víno, ako subjekt, od ktorého sa odráža hlavný nosný pilier príbehu, tak samotné príbehy sú diametrálne odlišné. Tento film je o niečo menej seriózny, je len takým letným vánkom, ktorý zafúka, osvieži a rýchlo odíde preč a po chvíľke naň zabudnete. Ale pokiaľ fúka, spôsobuje aspoň chvíľkové potešenie a radosť. Filmu sa dá vytknúť pár vecí. Jednou z nich je určite až príliš vlažný rozjazd, ktorý sa tak nepatrne rozbiehal, že som si ani nevšimol, že ma vlastne príbeh začal baviť. Ďalšou vecou je pomerne zbytočne rozvitý dej postavy Gustava Brambilu, ktorá nepreniesla žiadne zábavné, ani dramatické momenty. Film je inak veľmi zručne a zrozumiteľne zrežírovaný, pôsobí prirodzene a nemusel som vypiť ani debnu vína, aby som si ho užil. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kamera sprintuje nad malebnou krajinou zalitou sluncem, vinice nutí k procházce a k přiťuknutí sklenkou dobrého vína. Tady se bude koštovat.. Snímek nás zavádí ke zrodu znamenitého Chardonnay (z roku 1976 a především z Kalifornie), které při legendární soutěžní ochutnávce dle skutečných událostí zabodovalo až v daleké Francii a otevřelo cestu i jiným konkurenceschopným vinařským destinacím. O šíření kalifornských vzorků do Evropy (kde šmakovaly pouze ty francouzské) se toho času postaral jistý anglický znalec vín Steven Spurrier (výtečný Alan Rickman), který nám z buranských zaoceánských vinařů udělal slušné umělce, kterým se dosud zbytek vinařského světa spíše jen vysmíval. Celé to má příjemný vizuál, občas i milou atmosféru a šmrnc, i z drtivé většiny herců sálá slušná porce charismatu.. Jenže.. Některé vedlejší motivy působí zbytečně strojeně. Jsou nám předloženy dosti ploše, takže není divu, že ve výsledku fungují značně klišovitě. Například taková milostná zápletka nedoznívá tak, jak by asi měla/chtěla Kapku moc se tu brblá o životě a hodnotách, jakoby jinde na světě nevěděli, o čem vlastně jsou. A právě v těch nejvážnějších momentech je snímek bohužel nejslabší (a nejvíce se v něm přehrává). Jsem spíš pro lehce prosluněnou atmosféru, které sklenka dobrého moku náramně sluší. Uvolněný styl mi přes všechna pro i proti sedl, každopádně slušné *** jsou tak akorát.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Predvídateľné, ale milé, téma vína dodala štandardnému scenáru správny šmrnc (i keď ho nepijem). Hrejivý film plný slnka aj horúcej prašnej pôdy. Kalamita s hnedým vínom bola nervy drásajúca ;-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jak by asi Víno roku vypadalo, kdyby ho napsali a natočili Britové, a říkám si, že by nejspíš bylo lepší. Obzvlášť pokud by se pak Rickmanův snob Spurrier stal regulérní hlavní postavou a nehodil se jen k prokládání předvídatelného a místy i nudného děje něčím dobrým (prakticky každá jeho scéna je totiž skvělá). I tak se ale na Víno roku docela dobře dívá, ačkoliv letecké záběry na prosluněné vinice se brzy okoukají. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na jedno dvouhodinové posezení je Bottle Shock pěkný příběh, který si asi o něco více vychutná divák, co holduje dobrému vínu. Prostě takový typický "based on true story!" snímek, který se ve všem drží zlaté (mírně nad)průměrné střední cesty: herci, otřepanými zvraty, lacinými vtípky a sladkým happyendem. Mám radši kyselejší. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Optimisticky naladená a s polo prenikavým voňavým buketom prerozprávaná jednohubka, v ktorej francúzska vinárska "high society" (a nielen ona) škrípe zubami nad kalifornskou pýchou viníc Château Montelena Chardonnay. Chúťky na pohárik isto provokujúca, ale z hľadiska pozerateľnosti vo viacerých smeroch stagnujúca istotka, ktorá nepatrí do šrotu, ale ani do vytríny. Milá, nekonfliktná ochutnávka plná zastaralých a osvedčených prímesov. Vychutnať a zabudnúť... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příjemně prožité okamžiky, kdy je dovoleno opět si otevřít lahvinku a sledovat vinařský film z prostředí Kalifornie. Po Bokovce tady máme další nefalšovanou reklamu na vinařský průmysl. Zatímco Bokovka šla na věc přes výborné herce a komplikované životní vztahy. Víno roku se zaměřuje na vztah otce a syna potažmo souboj mezi Kalifornií a Francií. Oba filmy ovšem těžko poměřovat. Ve filmu mě potěšil zkušený Alan Rickman, který své postavě dodal přesně ten správný britský přístup a přízvuk. Chris Pine nic extra. Obávám se že z něj těžko vyroste nějaká filmová osobnost. 60% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film naprosto přesně kopíruje vinici; nejdřív vás uchvátí svou úhlednou krásou a rozlehlostí, pak trošku nasere, protože se v těch nekonečných pochůzkách brázdami hroznů ztratíte, nakonec ale přece jen všechno dopadne dobře, protože okusíte sladké víno stáčené s kumštem i humorem, no a navíc vás může hřát krásný pocit jistoty, že kdybyste v tom bijáku bývali byli taky hráli, tak určitě i vám by dobře šlechtěná Rachael dala okusit něco ze své úrody. ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

Pustit si DVD s touhle sračkou bylo naprosto hrůzným zážitkem. Po nějakých dvaceti minutách jsem byl tak vrcholně zhnusen ubohostí scénáře, příšernými hereckými výkony a celkovou debilitou téhle slátaniny, že jsem to trápení ukončil, a s nekonečnou úlevou přehrávač vypnul. Tohle bych fakt do konce nedokoukal ani omylem. Tak nesnesitelnou blbost aby pohledal. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Opäť nejako nerozumiem tomu nízkemu hodnoteniu. Tento film má v prvom rade úžasný príbeh.Ide o víno ale v tomto prípade to znamená aj nediskrimináciu ostatných krajín v hocičom. Nesie nádherné posolstvo, že všetci sme si rovní bez, či s predsudkami. Úžasné herecké obsadenie, Alan Rickman hovorí krásne po Francúzsky, dokonca sme videli dosiaľ neobjavenú stránku Chrisa Pina, ktorý ukázal veľmi veľa. Krásna príroda je vyzdvihnutá melodickým soundtrackom. Scenár úžasný, práca s kamerou je neprekonateľná. 100% ()

Reklama

Reklama