Reklama

Reklama

Epizody(11)

Obsahy(1)

Tři odlišné příběhy, kde smrt není cizinkou ani pozorovatel z povzdálí. První příběh "Yotsuya Kaidan" je o zrazené ženě, jejíž nenávist nezastaví ani smrt. Druhý příběh Tenshu Monogatari" vypravuje o zakázané lásce mezi sokolníkem - člověkem - a Tomi-hime - zapomenutým Bohem. Třetím příběhem je "Bakeneko", kde kočičí přízrak pronásleduje a ztrpčuje život jedné rodině. Přes různý styl animace a vyprávění, všechny příběhy se drží jednoho tématu - temnoty ukryté v lidském srdci. (Zíza)

(více)

Recenze (9)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Děj - Ayakashi se skládá z třech hororových příběhů, ve kterých najdeme duchy, přízraky či zapomenuté bohy a samozřejmě smrt, smrt, smrt. Yotsuya Kaidan - Příběh inspirovaný klasickým kabuki. Vypráví o ženě jménem Oiwa, kterou zradil její manžel Iemon Tamiya. Za shlédnutí stojí hlavně proto, že jde o klasiku, na kterou se mnohdy odkazují různé anime filmy, seriály a dá se čekat, že i filmy hrané. Příběh není špatný ani sám o sobě, přesto se nemohu zbavit pocitu, že na něco tak osobního jako je pomsta a zrada jsou postavy vylíčeny příliš ploše, moc se toho o nich nedozvíme. Tenshu Monogatari - Pro mě nejslabší část Ayakashi. Sokolník se zamiluje do princezny zapomenutých bohů (taková velemocná pojídačka lidí). Taková láska je však zapovězená a nemůže dělat dobrou. Ačkoliv ani tato část člověka nijak neurazí, je důvodem, proč nakonec Ayakashi minou 4 hvězdy. Bakeneko neboli monstrčíča je IMHO nejlepší částí. Zásluhu na tom má hlavně formální stránka, příběh není zase tak převratný. Potulný mastičkář na svých cestách zabrousí do jedné domácnosti, ve které začnou strašidelně umírat její členové. Za vše může mononoke - mstící se duch. Mastičkář však má na mononoke zbraň - kouzelnou katanu. Aby ji však mohl tasit, musí být splněny tři podmínky. Musí být odhalena forma, pravda a důvod. Jak mononoke doopravdy vypadá, kým skutečně je a proč je. To se ovšem obyvatelům onoho domu moc říci nechce. Třetí příběh byl zřejmě úspěšný, neboť o mastičkářovi byl natočen celý seriál "Mononoke", ve kterém bojuje s dalšími pomstychtivými duchy. Formálně vychází přesně z tohoto třetího příběhu Ayakashi. Hlavním znakem je netradiční kresba připomínající v mnohém klasické japonské ukiyo-e, podle té Mononoke spolehlivě poznáte. Verdikt - Lepší ***. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nejde dát tři a půl *, protože bych je zfleku dala. Čtyři se mi dávat nechce, protože první příběh mě nudil; po shlédnutí prvních dvou dílů jsem to málem zahodila, ale řekla jsem si, že vytrvám a jsem za to ráda, protože ten poslední příběh byl opravdu dobrý! Nejen svým grafickým zpracováním, ale i zajímavým charakterem lékárníka. Druhý příběh byl taková zajímavá překližka mezi těmi dvěmi. Romantika jak žito :-D Asi. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se spoléhá výhradně na své téma, méně už na jeho zpracování. Postavy jsou nezajímavé a zvraty působí spíš vtipně než hrozivě. Animace také není nijak světoborná. Naštěstí je před každým dílem opravdu povedená znělka a tak máte na co se těšit do dalších dílů ;o) 5/10 (AkiCon 07) ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Prvá časť (Yotsuya kaidan) - príbeh zakázanej lásky medzi mladým sokoliarom a zabudnutou bohyňou, rozdelený na 4 časti. 4/5 Druhá časť (Tenshu monogatari) - príbeh zrady, kliatby a pomsty, na začiatku trochu neprehľadný, plný mŕtvol, preludov a krvi, veľmi ma nebavil. Tiež rozdelený na 4 časti. 2/5 Tretia časť (Bakeneko) opäť príbeh pomsty, tentoraz stelesnenej démonickou mačkou, ktorá terorizuje obyvateľov jedného domu na základe krivdy z minulosti. Veľmi zvláštna animácia a podivínsky podomový mastičkár (neskôr vystupujúci v Mononoke). Rozdelený na 3 časti. 3/5 Pozreté s divným anglickým dabingom. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

No tak u tohodle anime jsem vážně nevěděl kolik dát hvězd... :) Yotsuya Kaidan bylo podle mě strašně slabé. Zklamalo mě to na celé čáře skoro ve všem. Postavy, příběh, animace, opakující se scény... Nudil jsem se prakticky celou dobu a nepovedený konec to celé završil. Zasloužilo si to mnohem lepší zpracování. 3/10 Tenshu Monogatari na tom nebylo moc líp, i když tady se mi celý ten příběh zdál aspoň o něco stravitelnější a dokonce jsem dokázal se na to podívat na jeden zátah... Závěr se taky vyvedl mnohem lépe i když ostatní problémy, zmiňované i u prvního arcu, přetrvávají. 5/10 Bakeneko... To už je něco jiného. :) Tady jsem se bavil celou dobu a úplně jsem tomuto příběhu propadl. Možná je to tou podobností s Mushishim, možná tím sympaticky originálním (minimálně co se anime týče) stylem kresby, ale marně vzpomínám, kdy ve mně v poslední době anime zanechalo tak spokojený pocit. Hlavní protagonista je sympaťák a rovnou se u mě zapisuje k top charakterům. Příběh netrpí tou roztahaností jako předchozí dva pokusy a navíc nabízí hutnou atmosféru. Doufám, že Mononoke nezklame. 10/10 Ano, celkově by to všechno vycházelo na 3 hvězdy, ale nechci Bakeneko snižovat průměr. :) Proto ty 4. Kdyby vás to zajímalo, zašel bych až tak daleko, že bych doporučoval první dva příběhy přeskočit a přejít rovnou k Bakeneko. Z mého pohledu to totiž byla ztráta času. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

První příběh zajímavý, druhý příběh nudný, třetí příběh pastva pro oči. Osobně jsem se do tohoto krátkého díla pouštěla právě kvůli tomu třetímu příběhu a nezklamal mě ani na vteřinu. První příběh o pomstě jedné manželky, jejíž kletba manžela pronásledovala ze záhrobí, druhý příběh naprosto nezajímavý... měla jsem chuť ho přeskočit (aneb "láska jak žito, u které jsem se zase prospala"). Ale třetí příběh mi to bohatě vynahradil a grafika byla jenom krásným dodatkem. Pocitově okolo 7,5/10. Ale za záhadného lékárníka, na kterém jsem mohla oči nechat, dávám nakonec 8,5/10. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

To, že v prvom príbehu ide o spracovanie z divadla kabuki, je cítiť každým momentom, hlavne melodramatickými výstupmi hrdinov. No čo je škoda, že u anime to nemá až taký efekt ako (asi) u divadla samotného, takže miestami to vyznieva do prázdna. Zaujímave, je však samotné vyprávanie "autora" s použitím reálných záberov, čo dodáva pocit neustálej živosti legendy. Kresba na úrovni a u záporákov dáva jasne pocítiť, zač sú toho lokeť. Prvý príbeh za 7 bodov, kedže som mal miestami výhrady (s legendou som sa stretol prvý krát).//// Tak druhý príbeh ma oslovil o trošku viac ako ten prvý. Tentokrát romantický príbeh o "zakázanej" láske medzi bohom a človekom. Námet pekný, no spracovanie niekedy až príliš vláčne a popravde dalo by sa toho vytiahnuť trošku viac, najmä z tej strašidelnosti hradu. Ale kto má rád smutno-veselé romance určite poteší. Druhý príbeh za 7,5.//// Tak tretí príbeh sa ukázal v plnej paráde a poslal predošlé dva o značnú priečku nižšie. Vlastný štýl vyprávania s tou pravou "hororovou" atmosférou. Perfektne spracovaný vizuál, ktorý je síce farebnejší, ale podtrháva atmosféru. A nakoniec je to z týchto troch najpodarenejší príbeh. Jednoznačne si zaslúži 9 bodov.//// No a seriál ako celok za 7,5, kde ho posledný príbeh ťahá hore, ale súčasne potápa prvé dva. ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se seriál rozděluje na tři naprosto odlišné části, pojmu i já tento komentář jako takové tři mini-recenze: 1.-4. díl Yotsuya Kaidan - Klasika nad klasiky, tahle prababička hororových vyvražďovaček má rozhodně něco do sebe i v anime podání, nicméně dle mého by si rozhodně zasloužila mnohem více epizod. V prvních dvou částech, které slouží pouze k představení příběhu a postav, to ještě tolik nevadí, ale 3. a 4. díl už nastolují ďábelské tempo, ve kterém twist střídá twist a mrtvola mrtvolu, což účinně zabijí jakoukoli snahu o děsivou atmosféru. I tak ale naprosto zasloužené ***. 5.-8. díl Tenshu Monogatari - dle mého nejslabší článek celého seriálu. Nejenže mi motiv o zakázané lásce mezi příslušníky dvou odlišných ras (kast, národů, ... dle potřeby si dosaďte) přijde už strašlivě ohraný, ale hlavně - poslední věc, kterou bych od seriálu s podtitulem "japanese classic horror" čekal, je fantasy romantiku. Slabší ***. 9.-11. díl Bakeneko - a jsme ve finále, které stylově zakončuje mastičkář! Ano, patřím k početné skupině lidí, kteří se o existenci Ayakashi dozvěděli jenom díky shlédnutí o rok staršího Mononoke, a proto jsem se na třetí část těšil zdaleka nejvíce. Nutno podotknout, že příběhově i vizuálně ani trochu nezklamala a jedná se bezesporu o vrchol celého seriálu. **** ()

Reklama

Reklama