Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O nelehkém návratu z vězení do normálního života... Pro kurátorku Marii Bendovou (K. Slunéčková) začíná obyčejný den. Po známém recidivistovi (J. Lábus) vstoupí do kanceláře člověk, který zvláštní péči opravdu potřebuje. Je to Jiří Havelka (P. Svojtka). Vrací se po sedmi letech z vězení, je nedůvěřivý, bezradný a psychicky labilní. Bendová ví, že mu především musí zajistit ubytování a slušné zaměstnání. Pozorně sleduje každý jeho krok a trpělivě a obětavě mu pomáhá překonat nejkritičtější období... (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Fakt by mně zajímalo, zda sociální pracovnice ONV byly takhle akční při začleňování trestanců po uplynutí jejich trestů do společnosti. Svojtka hraje perfektně jako vždy i když tedy někdy se jeho Havelka chová opravdu jako idiot a proč své lásce cpal ty prachy to opravdu nechápu. Tomu těžkém návratu z kriminálu, kde sice chybí svoboda, ale nechybí jistoty a za člověka rozhodují jiní bych snad i věřil. Ale celé je to bohužel zabalené do takového socialistického umaštěného celofánu. Všichni mají o Havelku zájem, dokonce chlapi v práci. Celá ta jejich parta je taková soudružsky správňácká no a jak říkám, soudružka Bendová... Těžko tomu věřit. Ale dráma to celkem bylo a herecké výkony nebyly špatné. Tak dávám za 3 lahve rumu. * * * ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Sociální kurátorka chovající se jako Matka Tereza, s nekonečnou trpělivostí pomáhající těm, které společnost už předem zavrhla. K tomu pár chlapů, co maj srdce na správným místě, neodsuzující holka od vedle a idealisticky-mravnostní agitka je na světě. Anebo ne? Záleží jen na úhlu pohledu. Já si volím ten, ve kterém jsou postavy tohoto příběhu životné a o jejichž existenci nepochybuji ani v našem reálném světě. Stejně tak ve vyřčených moudrech, které zde zazní, nespatřuji podbízivou prvoplánovost, ale hlubokou pravdu. Protože chci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu umělý příběh ze socialistického bakelitu. Přihazuji jednu hvězdičku přitažlivému 34letému Petru Svojtkovi (propuštěný vězeň). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Chápající kurátorka, chápající parta, chápající esenbák, chápající sousedka. Když někdo seděl, má dostat druhou šanci a až na pár reptalů se o něj v socialistickém zřízení soudruzi postarají a pomohou mu zpět do života. Příběh je vskutku pohádkový, s pohádkovým koncem, ale v podstatě milý a lidský. Navíc je film skvěle obsazený. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pravdivý scénář Bohumily Zelenkové, skvělá režie a herecké nasazení dali vzniknout silnému příběhu. Kdykoliv vidím Svojtku říkám si jen škoda... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Přes nový práh. Vymeť z hlavy myšlenky posedlé slzavou historií, která vidět je ve tvých očích, Ukliď, uklidni na duši rozvířený, svíravý prach. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ono je strašně důležitý najít k sobě toho druhýho, aby člověk nakonec našel sám sebe." Empaticky působící Karolína Slunéčková v roli sociální kurátorky je ušlechtilost sama (ač s ní samotnou se život zjevně též úplně nemazlí). Vůbec těch  ušlechtilých je na jednu hodinovou televizní inscenaci až překvapivě hodně. Zjevně si dotyční uvědomují, že "trest je jedna věc, začít znovu je věc druhá…."   ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

P.Svojtka po podmínečném propuštění z kriminálu za neumyslné zabití své nevěrné ženy je svěřen do rukou kurátorky K.Slunéčkové která má velké srdce a osud bývalých vězňů jí není lhostejný.Vše se daří jak má jen do chvíle kdy Svojtka urazí svoji sousedku tím že jí položí na stůl peníze aby si něco koupila,ta to ovšem špatně pochopí a cítí se za lacinou holku.Povedená československá inscenace s výborným hereckým obsazením ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příběh o nedokonalém člověku, který splatil dluh společnosti, ale který společnost nechce přijmout. Škoda, že to tak, jak je to vyprávěno, nejde i ve skutečnosti. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Na mě je to velice slabé hodnocení vzhledem k tomu, jaké filmy preferuji. Nicméně zde se nestydím říct, že jsem to nepochopil. A tím nemyslím příběh, ale spíš důvod vzniku tohoto dramatu. V tomto filmu opravdu nelze hledat propagandu a co víc, dokonce mi připadá, že si  zde docela zahrávají s tím, jak to veřejnost přijme. Resp. jak veřejnost přijme benevolentní kurátorky a přátelský systém resocializace bývalých muklů. Dokud jsem toto neviděl, měl jsem dojem, že socialistické zřízení se s nikým nemazlí a obzvlášť ne s vrahem. Měl jsem dojem, že občané žijící v socializmu s omezenými zdroji informací rozhodně nebudou tolerovat propuštěného vraha. Společnost plná předsudků, závisti a strachu izolovaná od západu….Takže zde vidíme pravý opak mých myšlenek - a sice srdečné přijetí a vehementní snahu všech zúčastněných pomoci vrahovi zapojit se opět do normálního života. Dobrá - vražda to byla nechtěná, neúmyslná, náhodná…Ale kde jsou ty předsudky? Co tím teda mysleli? Že to tak chodilo? Že by to tak mělo chodit? Já nevím a popravdě mě to nijak nezaujalo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života, který platil, platí a platit v budoucnu i nadále bude. Nic než pouhá realita života bez příkraz. Příběh k zamyšlení si všímá nelehkého návratu do života Jiřího Havelky po propuštění z věznice. Není to nic jednoduchého jak s psychického, tak i lidského hlediska. Jak se říká, takový člověk dostává druhou šanci, ale od svého okolí potřebuje, aby mu v tom krapet pomohlo. K prvním životním krokům ho nasměrovává kurátorka, která v rámci možností dělá co může. Tady je to v příběhu ale až moc nadnesené. S dané situace vyplývá, že má prokurátorka k hrdinovi příběhu snad až citový vztah, neb zde dělá něco, co už v podstatě nemusí. Takhle se starat naprosto o všechny, nemá svůj vlastní soukromý život. Ano, jak už napovídá samotná název příběhu, jde o zvláštní péči, ale v tomto případě je realita skutečně jiná. K zamyšlení jsou i chlapi v podniku, do kterého Jiří nastupuje. Jejich obavy z takového člověka jsou zcela přirozené, jen to v takto televizním podání vypadá přeci jen poněkud podivně. I přes tyto neduhy je děj napsán impozantně a do podoby televizního filmu zpracován tak, že od prvních minut zaujme. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Mezi československými televizními filmy se občas dají najít opravdové perly, ať už je to kultovní Ikarův pád s Vladimírem Menšíkem, anebo právě Oddělení zvláštní péče. A docela jsem koukal, že Vilém Besser taky umí zahrát normálního lidského člověka a ne jen...však vy víte co. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Kombinace výrobního románu a socialistického psychologického dramatu. Dílo je schématické, řada postav jsou jen figurky - zvlášť muži. Ženské postavy jsou však vynikající a i výborně zahrané. Smějte se mi, ale byl jsem zaujat a dojat. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Schématický scénář šustící papírem na hony vzdálený od tehdejší reality. Humanistický apel nestačí, jinde dobří herci nemají co hrát. Škoda. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Ctyři hvězdy dám, ať nežeru i když.....Defacto se jedná o science-fiction, nicméně kdyby člověk přimhouřil jedno, maximálně dvě očíčka, mohl by se na tuhle pohádkovou udičku klidně chytit. Příběh tak nějak dodává divákovi naději, ze takoví lidé někde mezi tou změtí těl, pobíhajících sem a tam po ulicích, doopravdy existují. Jo a hlášku: "Kdo uteče od práce, bude utíkat vždy a od všeho!!!" - do kamene vytesat. ()

Reklama

Reklama