Reklama

Reklama

Malíř Kamil Lhoták

(studentský film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1959, 7 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Básník české malby očima Karla Vachka. Osobitě poetická Lhotákova malba byla podmíněna jeho neškoleným projevem. Jeho originální styl je založen na básnickém pohledu, přestože hlavním inspirativním zdrojem mu byla technika a civilizace z přelomu a počátku dvacátého století - především průkopnická doba automobilismu, letectví a vlakové dopravy - ale i pražská periférie se svými ohradami (například Nádraží, 1942; Balónová ohrada, 1938; Volání dálek; Zeď vzpomínek, 1954). Přes snový ráz prostředí i jemnou valérovou malbu mají zobrazené technické předměty vždy naprostou věrnost a konkrétnost. V kompozici se objevily principy, které předjímaly narativní figuraci šedesátých let (sled situací na téma Ze života balónu, 1946). Lhoták se věnoval rovněž ilustracím, z nichž nejznámější jsou vyobrazení ke knihám A. Branalda. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

"Vyhnány včelami, nevyplouvají už vzducholodi z živých plotů jasmínů. Moderní doba." *** Vizuální i verbální zpředmětnění Lhotákovy poetiky i jejích východisek. Obsažné, noblesní, lakonicky vtipné a okouzlivé. *~ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Kamil Lhoták, oblíbený spolupracovník a ilustrátor knih mého oblíbeného spisovatele Ludvíka Součka. Bohužel - černobílý film mu vůbec nesvědčí a kromě toho by mohl být dokument daleko zajímavější. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na černobílém materiálu nic ze Lhotákových obrazů nevynikne a na pár minutách se nedozvíme skoro nic ani o jejich autorovi. Je to prostě jen školní cvičení. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Voiceover jak opsaný z učebnice dějin umění, občas pro sebepotvrzení avantgardně prostřižený malířovým „Ano“ a zalevno zpoetizovaný flétnovými kudrlinkami v pozadí, záběry snaživě napodobující geometrii Lhotákových obrazů a ve výsledku strašlivá suchařina, málo sdělná a málo vystihující, se špetkou melancholie a nulou hravosti. Dvě hvězdičky za to, co z Lhotáka do výsledku přesto prolezlo. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: „školní rok 1959-60“. A protože sám Kamil Lhoták v jedné ze svých promluv říká, „... je rok 1960...“, film těžko mohl být dokončen v roce 1959, tudíž správný rok výroby bude 1960. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Myslím že se pan Vachek ani nesnažil pochopit obrazy K.Lhotáka, šlo mu jen o to udělat další ze svých "nekonformních" týdeníků. Napadá mě otázka: Snažil se pan Vachek vůbec někdy něco pochopit? ()

Leb_Halabala 

všechny recenze uživatele

7 minut flétnění doprovází podivné záběry na Lhotákovy obrazy. Je to takový nijaký. O Lhotákovi a jeho obrazech se toho moc nedozvíte. ()

Reklama

Reklama