Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roy Scheider ve strhující variaci na Alfréda Hitchcocka bojuje coby bývalý agent CIA o vlastní rozum a holý život.  Než se to stalo, byl Harry Hannan neochvějný v rozhodnutí, muž na svém místě, který vždycky ví, co má dělat. Přesně ten typ, který si mohl dovolit kariéru tajného agenta CIA, protože věděl, že ho v jeho práci nedokáže nic rozhodit. Během jedné akce v Mexiku se ale stalo něco, s čím nepočítal. Na vlastní oči musel přihlížet tomu, jak kulka, která byla určena jemu, prochází tělem jeho milované manželky. A její smrt ho natrvalo změnila. Nervově se zhroutil, vláda ho okamžitě propustila ze svých služeb a v jeho životě zůstala jen prázdnota narušovaná občasnými záchvěvy paranoie. Když pak Harry opustil psychiatrickou kliniku, vůbec netušil co dál. A podezřelé incidenty mu jen podkopávaly nohy a jeho jistotu o duševním zdraví. Nebo snad událost, jež se stala na vlakovém nádraží, nebyla výmyslem zhroucené mysli? Je možné, že se ho skutečně někdo pokusil shodit pod přijíždějící soupravu? A kdo je neznámá žena, prý studentka aramejštiny, kterou nalézá ve svém bytě? Není i ona jenom iluze? Pak se ale před dveřmi objevuje výhružka v hebrejštině hrozící smrtí. Harry možná konečně dostává impuls k návratu do života. Do hlavní úlohy temného thrilleru, který nenápadně vzdává poctu Alfrédu Hitchcockovi a jeho filmům v čele s Vertigem, obsadil oscarový režisér Jonathan Demme v roce 1979 Roye Scheidera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

bobin 

všechny recenze uživatele

Je to až k uzoufání stereotypní klišé - on a ona se zpočátku děsně nenávidí , stále se hádají a nakonec zákonitě skončí v posteli . Mezi tím , v tomto případě , nezajímavě plyne pamětnický thriller se spoustou nelogičností a nejasností . To všechno leze pěkně na nervy , včetně neustále obtěžující symfonické hudby . ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Divná (protože přeplácaná a zmatená), ale vcelku zábavná hitchcockovská variace. Demmeovi jeho lásku k Mistrovi na rozdíl od takového De Palmy nějak nevěřím. Hodně zachraňuje Scheider s Margolinovou, potěšil i v malé roličce jako vždy výrazný Walken. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nestačí, že je Roy Scheider traumatizován úmrtím manželky, ještě se musí rychle učit aramejštinu. Především slovíčka pomsta, syfilis a jsi na řadě.. Klady budiž Fujimotova kinetická kamera a charisma zbývající položky na seznamu smrti. S budováním napětí a všemi těmi zvonicemi, vyrušeními ve sprše a visením na útesech jakožto urputnou snahou líbat otylou Hitchovu ručku, už je to horší. Naštěstí ještě scházelo přes dekádu, než se otevře prosklená ordinace doktora Lectera a Demme tak mohl na sobě zapracovat.. Drobná zajímavost. Když z českého názvu odstraníme jedno písmenko, bude to vzhledem k ději stále patřičné. A pozor, nemám na mysli variantu, že se někdo obejme ve 12.00.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi temný thriller, který se nejdříve odvíjí coby špionážní, ale jde tu o něco jiného.. Zlo je nakonec spravedlivě ztrestáno.!! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,BOL TO NAJLEPŠÍ NEVESTINEC V EAST SIDE... PRED PÄŤDESIATIMI ROKMI SOM TU PRIŠIEL O POCTIVOSŤ." __ Zápletka v zásade nie je komplikovaná, len je podaná veľmi prekombinovane a miestami nelogicky a nedotiahnuto. Vôbec napr. neviem prečo sa záver musel odohrávať na Niagarských vodopádoch, hoci som si aspoň mohol obzrieť celý ich rozsiahly areál. V komentároch sa spomína variácia na Hitchcocka a treba uznať, že film miestami šikovne vytvára falošné napätie a niekedy aj poctu slávnym scénam (sprcha). Istú starosvetskosť dotvára aj hudba Miklósa Rózsu, ktorá však znie až priveľmi archaicky a pôsobí dojmom, akoby bolo prebratá z o 30 rokov staršieho filmu. Účasť Christophera Walkena prakticky nestojí za zmienku a všímavému oku isto neunikne drobná úloha Maxa Wrighta, ktorého všetci poznajú ako Willie Tannera z ,,Alfa". (108. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale záverečné vyznenie filmu nie je celkom to, čo som od toho očakával. Začiatok bol pritom veľmi sľubný - agent CIA na stope mysterióznej zápletky o usmrtených Židoch, na zozname ktorých je aj on sám, Roy Schneider je dobrá voľba, zahmlené hebrejské symboly, tajomné osoby, paranoja....škoda toho nevyužiť naplno. Aby sa vnučky mstili za svoje babičky, resp. to, čo sa im stalo pred 50 rokmi, mi príde slabé vysvetlenie. Zmätočná naháňačka uprostred Niagár záveru tiež nepomohla. Atmosféra pritom obstojná, ale aj premrhaný potenciál. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Film s veľmi dobrým námetom ale ako celok tomu niečo chýbalo, čakal som od toho niečo viac. Síce slabšie ale predsa len 4*. 3 za samotný film a 1 naviac za celkovú atmosféru filmu a Scheiderove parádne 2 obleky, ktoré medzi sebou striedal celý film. Mohlo sa to skor volat "Muž s dvoma oblekmi" alebo "Man in the beige suit" keďže za celý čas sme ho v ničom inom nevideli. Na chvíľu vytiahol pre zmenu iné nohavice ale dlho v nich nevydržal, znova sa prezliekol späť. Scheider ako postava zaujímavý a herecky presvedčivý. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Agent CIA přijde při akci o manželku, zhroutí se a skončí v blázinci. Když ho propustí, trpí pořádnou paranoiou... ovšem to že jste paranoidní neznamená, že ho někdo nechce zabít. Člověk čeká špionážní thriler o všehoschopné CIA a ono se z toho vyklubalo něco úplně jiného. Příběh byl slušný, ale ten zbytek škoda mluvit. Béčkoví herci Napier a Glover, Walken v pidi roličce, nijaká Margolin a naprosto nesympatický Scheider. A především režie... tohle že točit tvůrce Philadelphie a Mlčení jehňátek? Demme si zkouší hrát na Hitchcocka, ale výsledkem je zastaralá hudba, nulové napětí a spád a především upocené a nepovedené vykrádání mistrových scén... ta finální naháněčka u Niagáry byla přímo zoufalá. I Mel Brooks uměl Hitchcocka líp... 3* jen za to slušné rozzuzlení kdo a proč. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Agent CIA sleduje stopu zvrhlého zabijáka. Poněkud složitá, ale inteligentní detektivka ve stylu Hitchcocka,skvělé herecké výkony. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Demmeho tréning na Silence of the Lambs? Dosť ťažká zlátanina kriminálkových postupov, ktorá dohromady vôbec nesedí. ()

Reklama

Reklama