Reklama

Reklama

Když se Leonard vrací k rodičům po nezdařené sebevraždě, poznává dvě zcela rozdílné ženy - tajemnou krásku ze sousedství a milou dceru rodinných přátel. Volba mezi touhou a láskou však není snadná.
Romantické drama z brooklynské Brighton Beach vypráví příběh mladého Leonarda (Joaquin Phoenix), který se po neúspěšném pokusu o sebevraždu vrací k rodičům. Ti ho mají rádi, ale nerozumějí mu. Záhy poznává dvě ženy: první je tajemná krásná sousedka Michelle (Gwyneth Paltrow), která, jak Leonard brzy zjistí, svádí boj s démony své vlastní minulosti, tou druhou je milá a starostlivá Sandra (Vinessa Shaw), s níž se ho snaží dát dohromady rodiče. Leonard sice není zpočátku Sandře příliš nakloněn, ale postupně podléhá jejímu kouzlu. Jenže je tu i Michelle a ta mladíka, jenž ji zjevně přitahuje, požádá o pomoc. Dilema, před nímž rozpolcený Leonard stojí, není vůbec lehké - volba mezi touhou a láskou by ho mohla stát i život. (HBO Europe)

(více)

Recenze (200)

chlievik 

všechny recenze uživatele

Celkom milý príbeh dvoch ľudí, ktorí nemajú šancu. Odkrytie základného tajomstva lásky, že nikdy nevyjde, nikdy sa nepodarí, kvôli najsmutnejšiemu zákonu vo vesmíre, nikdy to nie je narovnako, vždy niekto miluje a niekto je milovaný, vždy niekto odchádza, a niekto je opustený, vždy na jednej strane zostane súcit, ale i odcudzenie, ľútosť aj výčitky, a na strane druhej smútok, samota, izolácia, depresia. Je to o tom, a ešte o mnohom inom, čo by bolo skutočne ťažké všetko rozpisovať, ale je to krásne. Vcelku zrelá žena, židovka, ktorej rodina ju chce vydať za samotárskeho podivína židovského pôvodu, miljúca človeka preto, lebo potrebuje lásku a pomoc, ostáva nakoniec odmenená láskou z nešťastia duše muža, ktorý je odcudzený ženou, najprv snúbenkou, a neskôr susedkou, ktorú vášnivo miluje, nuž taký je svet. Komické, bizarné, absurdné situácie, keď milujúci spoznáva svojho soka na dvojitom rande, milovaného, avšak lásku nepotrebujúceho, smutné a trápne pre lásku muža podivína, ktorý ho nechcel nikdy za svojho "kámoša". Ak sa na to pozrieme z morálneho hľadiska, reťazec lásky je šialený. Manžel odchádza kvôli inej od rodiny a manželky, kvôli vášni ženy, vášni, ktorá je v konečnom dôsledku úplne nanič, lebo len zničí všetky skutočne cenné vzťahy, priateľstvá, všetko, absurdné zamilovávanie sa zúfalého osamelého pseudo-umelca, ktorý chce z nešťastia spáchať sebevraždu, jeho obdivujúca židovka, ktorá ho chce, lebo mu chce pomôcť, lebo cíti, že ten muž potrebuje pomoc, a zároveň ho miluje, a on to napokon prijíma, pretože vie, že je to jediné miesto, jej náručie, kde môže byť a bude neodmietnutý, a kde bude o jeho nešťastné srdce postarané. Milý film. Stálo za to si ho pozrieť. Myslím že Joaquin Phoenix patrí medzi stálice svetového hereckého neba podivínov, a v tomto filme nakoniec.... hral vlastne sám seba :-), čo dokazujú aj jeho výškreky na zadnom sedadle auta, pospevujúc si nejaké rífy hip-hopu deväťdesiatych rokov. :-) p.s. Mimochodom, film by mal byť správne preložený, ako "Dve milenky", pretože o tom to bolo, o tom, že ona milovala jeho, a on miloval dalšiu. A nie milenci. O to nešlo. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Krásné a smutné, smutné a krásné...spíš smutné. Výborný lehce vyšinutý Phoenix, milující v podstatě nablblou Paltrow a opomíjející mnohem starostlivější Shaw...ze života. Stojí za příjemné kouknutí. ()

Štrůdl2 

všechny recenze uživatele

Film volně inspirovaný Dostojevského novelou Bílé noci nepřináší na první pohled nic nového. Klasický trojúhelník mezi Leonardem (Joaquin Phoenix), krásnou sousedkou (Gwyneth Patrow) a dcerou přátel jeho rodičů (Vinessa Shaw). Jenomže nic není černobílé a nikdo není ideální. Phoenix hraje svojí narušenou postavu naprosto briliantně, poslední půlhodina je naprosto strhující. I když film na první pohled působí poměrně obyčejně, tak to kouzlo spočívá hlavně v tom, že se to prostě může přihodit i vám (pokud vám není 19...). Výborné vykreslení postav, dobře zrežírováno i zahráno. 5 hvězdiček je tam. ()

january 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem ten film podruhé po pěti letech. Nějak mi z filmu není jasné, jestli Phoenix opravdu miloval Paltrow nebo do ni jen byl poblázněný, protože se mu fyzicky líbila. Film spíš napovídá, že se ani moc neznali, spíš si semtam napsali a ona se mu pak neozývala. Z čehož potom nerozumím konci - jestli si Phoenix uvědomil při pohledu na rukavice, koho opravdu miluje, nebo byl jeho závěrečný počin jen z nouze ctnost. Citát poukazuje na první možnost, děj filmu na druhou. Zmatek přidává i možná nevhodný casting - Phoenix by mi ještě tak nevadil, přece jen má do sebe něco jiného než vzhled, za to se Shaw šáhli vedle, protože podle mě svým vzhledem i povahou strčí Paltrow stokrát do kapsy. Je taky dost možné, že to vůbec nehraje roli, protože depresivní slepota, nicméně já nějak nevím, co si tedy mám o ději myslet a znepokojuje mě to. ()

foxxxxy 

všechny recenze uživatele

Příběh s obrovským potenciálem, který nebyl naplněn. Škoda výborných herců, kteří se tak hlubokce ztrácejí v postavách plných strachů, bolesti a nicty, že nakonec celý celek vyjde naprázdno. Nedokážu přesně posoudit, kdo za to může, nebo co to bylo. Zkrátka takový mám z toho pocit - a je mi to mov líto, protože dvojice Phoenix-Paltrowová je skvělá. No nic, snad to příště přinese lepší ovoce... =) ()

newSami 

všechny recenze uživatele

Dráma akoby vystrihnutá zo života, všetky postavy aj ich konanie či pocity boli naozaj uveriteľné. Snáď len ten koniec bol predvídateľný a akosi mi k atmosfére celého filmu nesedel. V skutočnom živote by to asi dopadlo inak... ()

ghostwo 

všechny recenze uživatele

Další film z kategorie těch zbytečných. Chápu, že někomu kdo má zrovna melancholickou náladu se to i může líbit. Příběh téměř žádnej, nic zajímavého se neděje, téměř po celou dobu filmu. Osobu kterou ztvárňuje J.P. jsem moc nepochopil. Na jednu stranu žije ve svém věku s rodiči, obléká se jak důchodce, bere nějaké prášky. Pak přijde na diskotéku a rozbalí tam suveréně breakdance. K filmům tohoto typu můžu vždy říct jen to, že přiživovat melacholické a temnější nálady nemá smysl. Autoři by se měli dát do pořádku a natočit něco normálního, příjemného (nebo i nepříjemného, ale normálního). ()

koumes. 

všechny recenze uživatele

Na mě docela nudný, ale velmi emotivní příběh, který má hloubku... To jeho velké očekávání mi připomíná můj život ()

BaMia 

všechny recenze uživatele

Myslím, že toto je film, ktorý neskutočne zasiahne mnohých ľudí, pretože je taký "zo života". Milujeme tích, ktorí nás odmietajú a odmietame tích, ktorí nás milujú. Aj keď som čakala od toho filmu trošku viac, výkony Phoenixa, Paltrowej a skvelá hudba vo filme boli na nezaplatenie! ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix jak známo vyzařuje přitažlivou zranitelnost, je (jinde víc než zde) sexy, a navíc umí hrát ; jenže o kvalitě filmu málokdy rozhodují herci. Režisér "Milenců" (tuším, že původní název má na mysli spíš milenky), ve Francii prý obzvlášť oblíbený "ruský Scorsese", tentokrát poslal své gangstery na střídačku, vzal cévní soustavu romantické komedie made in Hollywood a věren svému jménu a tvůrčí metodě ji napustil existenciální šedí. Zrodil se Frankenstein, nepřesvědčivý ve své vážnosti a "evropskosti". Těm, kdo by měli chuť pobavit se na účet filmu, doporučuji recenzi neworského "The Village Voice". ()

-marti- 

všechny recenze uživatele

Proč proboha v dabingu vyslovují jméno hlavní postavy [lenrd], když se dá vyslovit normálně po česku, to mi fakt není jasné. Obsazení je fajn, natočené je to taky slušně. Děj je předvídatelný, nic originálního, ale příběh je prostě milý a hezky vyprávěný, takže jsem se bavila a užívala si ho až do konce. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Je rok 1998, New York, čas mezi listopadem a novým rokem, romantické drama z brooklynské Brighton Beach Two lovers (2008, režie a scénář James Gray) je přesný. Rozumím mu. Je o mně. Jen díkybohu, Leonard (Joaquin Phoenix) se zachoval rozumně a snad nezpůsobí v dalších deseti letech moc zmatků….Chci teď skoro úplně převyprávět příběh filmu z rusko-židovské komunity. L má za sebou nějaký ten sebevražedný pokus, vlastně jde o testování sebe sama, nakolik a jestli už smrt chce a jestli je toho schopen. Žije maniodepresivně, baští pilule. Byl již zasnouben, zná být zamilován, ona odešla, protože by nemohli mít zdravé dítě, adopci ona nechtěla, teď je zas smutný, rodiče mu tak trochu zprostředkují seznámení s Sandrou, uhlazeně hezká taky židovská, tmavovlasá, štíhlá, dcerou majitele podobné jen modernější čistírny. Leonard nemá vlastní profesi, pracuje v rodinném podniku rodičů, jedináček, fotografuje, kouká filmy. Se Sandrou (Vinessa Shaw) se sblíží, Sandra moc chce být s ním, má ho moc ráda, chce se o něj starat, nabízí mu to, miluje se hezky s ním. Leonard se ale souběžně seznámí se sousedkou Michelle (Gwyneth Paltrow), zvláštně sexy, úžasná, mocně krásná, taková ta egoistka, co vám říká, jak vás potřebuje a odměňuje vás přízní, úsměvem, asi i vůní, ale je to totál egoistka, ví o této své moci, ne ve zlém, ale prostě ji používá, aby proplouvala životem, nechává se provozovat Ronaldem (Elias Koteas), partnerem právnické firmy, kde je taky zaměstnána jako asistentka (nikoli právnička), má od toho ženatého muže byt a komfort a drahé restaurace a vstupy do opery, … Leonard jí pomůže, když potřebuje doprovod do nemocnice, konzultaci, je z ní zblázněn, když se Michelle rozhodne, že svého bohatého přítele opustí, neboť tento asi není s to opustit kvůli ní ženu, Leonard jí opět vyzná lásku a podivně a rychle se pomilují jen tak ve stoje v mrazu na střeše … miluje ji, ví to, kvůli ní by všechno opustil, Michelle se mu maličko odhalí v náprotivném okně, vysloví šanci na společnou budoucnost, že druhý den, na konci roku, odletí spolu do San Francisca, Leonard objedná letenky, koupí prsten s diamantem...Matka (Isabella Rossellini) pořádá novoroční oslavu, přichází i rodina Cohn se Sandrou, Leonard ale míří pryč, čeká na dvoře, Michelle přichází 5 minut po osmé, ale sděluje že neodjíždí, že její bohatý přítel ji chce, slíbil, opustit rodinu… Leonard je zlomen, byl šťasten, s tím se na schodech tajně loučil s matkou, a teď je zničen, jde k moři, zahazuje krabičku s prstýnkem, brouzdá se k vodě, šel by se asi utopit, nebýt taková zima, vypadne mu z kapsy rukavice, dárek od Sandry, hledí na ni, jak ji voda odnáší pryč a zas zpět, zdvihne ji, i krabička s prstenem se mu ukáže u špičky boty, zvedne ji, spěchá domů, kde běží večírek, jakoby nenápadně vklouzne dovnitř, matka, která už se s ním jakoby rozloučila, jej spatří a lehoučce se usměje, Leonard pohlédne na Sandru, ta se též usměje, jen zdvořile, ale nevyzvídavě a pouze se optá, kde byl, Leonardo místo slov jí podá krabičku, navlékne jí prsten a políbí hřbet ruky, pláče… Sandra se ptá proč, on odpoví: „Štěstím“. Není to úplně pravda. Není to ale lež. Asi bude šťastný, už ví, že sebevražda by byla hloupost, láska nebude opětována, ale tady o něj někdo stojí, rodiče, novosnoubenka…. … nikdo po něm nechce hrdinství, vést byznys, bude mít zdravotní pojištění, otec (Moni Moshonov) to celé zařídil, fúzi čistíren, i sblížení Leonarda se Sandrou, jen aby žil a obdaroval druhé sebou…. Leonard (čtyřka) miluje Michelle, (osmičku, nebo trojku), asi. Sandra, (dvojka), laskavá, pečující, ….Rozumím mu, možná jak nikdy nikomu, možná je to Sandra, kdo mu rozumí a pokud nerozumí, tak alespoň je připravena o něj pečovat….Napsal ten film někdo, kdo už za deset let poodstoupil od toho, co se tenkrát stalo, Michelle nelze vymazat, zapudit, myslím, že to napsal člověk, který má nějaká trápení v manželství, krizi, a potřebuje jednak pohladit sebe vzpomínkami a jednak ujistit se, že tenkrát udělal dobře, když se neutopil v bolu, ale požádal Sandru o manželství…. Čtu komentáře na čsfd. Nedivím se jim. Film nemá nejvyšší hodnocení, jen lehce nadprůměr. A body má za výkon JF. Já ale Leonardovi rozumím, a to není dáno všem, chápu, že pro někoho jedná Leonardo nelogicky, zmateně, trapně, nebo dokonce i hrubě hnusně… Já mu rozumím. Buďto mu rozumíte, nebo chápu, že je pro vás ten film slabý, nijaký, o ničem, trapný. () (méně) (více)

Reklama

Reklama