Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed deštivé noci v jedné ze slepých washingtonských ulic dochází k úkladné vraždě navenek bezvýznamného pouličního feťáka. Vlastně nejen jeho. Za oběť padne i náhodně jedoucí cyklista, který se, jak už to v podobných případech bývá zvykem, ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Tutéž noc v metru najde svou smrt i mladá ambiciózní žena - osobní asistentka prestižního kongresmana Stephena Collinse. Do celého případu se okamžitě obuje charismatický investigativní novinář Cal McAffrey, který je blízkým přítelem zmíněného politika. Jeho novinářskou objektivnost a střízlivost pečlivě hlídají jeho kolegyně Della a šéfredaktorka Cameron Lynneová. Vzhledem k tomu, že pátrání míří do nejvyšších míst vrcholné politiky, měly by mít spíš strach o samotného Cala než o jeho práci. (TV Nova)

(více)

Recenze (632)

POMO 

všechny recenze uživatele

Škoda, že novinárskej linke kladú scenáristi toľký dôraz, keď v potrebách diváka hrá až druhé husle. Postava šéfredaktorky Helen Mirren a jej snaha vydať čo najlepší článok je tu iba brzdiaci element. Divákovi predsa nejde o noviny, ale o odhalenia tajomstiev, vývin vzťahov medzi výborne zahranými postavami a obavy o ich životy v nebezpečnej vysokopolictickej hre. Nestačil snád ako vlajková loď žurnalistiky sám výborný Russell Crowe? Ináč ale veľmi slušné, Ben Affleck v pohode a emócie medzi Croweom a Robin Wright Penn cítite na vlastnej koži. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Elegantně natočený, napínavý, skvěle obsazený, až teda na Afflecka a jeho typickej výraz - dvě mamutí vrásky na čele, mít tam píchlej botox, tak nezvládne nasranýho, ach jo. 4,5 *. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Všichni prezidentovi muži pro 21. století. Mix politického thrilleru, romantického dramatu a buddy movie zaštítěný novinářským filmem (čili solidním napínákem, vydatně prošpikovaným humorem). Rachel McAdams sleduji (s chutí) již delší dobu, Russel Crowe zraje jak víno, které vám zaručeně zvedne náladu, ale oba dva i všechny ostatní strká do náprsní kapsy značkového saka „opřesdržkusikoledující“ Jason Bateman. Špičková řemeslná úroveň drží film nad vodou navzdory pár scénáristickým zaškobrtnutím (postava kongresmana je vážně na odstřel), pročež a taky pro závěrečné titulky, kdy jsem skoro zamačkával nostalgickou slzu, bez výčitek a dlouhého váhání k nezpochybnitelným čtyřem jednu po starých dobrých časech smutnící hvězdičku přidám. 90% (more) Zajímavé komentáře: Marigold, Shaqualyck, Botič ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Paráda. Kevin Macdonald si vybírá závažná témata, je to poznat a tohle není jen pásový thriller z novinářského prostředí. Vzpomněl jsem si při jeho sledování na International a Na odstřel vede pět ku třem, marná sláva. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Solidní politicko-novinářský thriller s výtečnými herci a dobrou režií, ale problematickým scénářem. Kvůli němu několik postav a scén vyjde dost naprázdno a závěrečné rozuzlení je příliš zkratkovité, takže si po prvním zhlédnutí nejsem zcela jistý, zda do sebe všechno bez problémů zapadlo. Což by nevadilo u nějakého mysteriózního sci-fi, ale u politického trhilleru, jenž by měl spoléhat především na bezchybné dějové kličkování a údernost konečné pointy, je to docela závažný nedostatek. 6+/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ve filmu není nouze o překvapující zvraty, kteý gradují ve finálové části filmu. Russell Crowe tady jako muž péra pěkně zahuštuje atmosféru a ač je film herecký obsazený a zahraný velmi kvalitně. Film údává tempo právě jeho postava. Cal McAffrey je novinář, který připomíná osla co má před sebou mrkev, za kterou se žene tak dlouho dokud jí má před očima. Napětí je rovněž naroubováno právě na Cala, protože už od první scény mě byl tenhle baculáč děsně sympatickej, takže je pak velmi lehký mu fandit, mít o něj strach a nebu mu z pohodlí křesla trapně přitákávat a to znamená jen jednu užasnou věc, filmu se povedlo mě do svýho světa zatáhnout a zainteresovat a tudíž i prožít. Škoda, že Rachel, která je opět krásná x 10, nedostala větší prostor, Beníka taky beru a Helen to není nikdy žádná posíračka filmů. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Režisér si proste povedal, že natočí tradične nahustený a zvratmi nabitý Gilroyov scenár tak, aby to stíhali vnímať aj dôchodcovia. SoP má tak na rozdiel od iných "gilroyoviek" rozumné tempo a je príjemne prehľadné a dokáže sa občas upokojiť a dovoliť divákovi nádych. Zároveň ale dokáže pritvrdiť a občas vytvoriť slušné napätie a tempo. Crowe je tradične sympatický a Affleck aspoň nevypadáva z role a neprehráva, takže po polhodinke si na to hrozné drevo celkom zvyknete. Napriek všetkým pozitívam však film veľmi rýchlo vyšumí a nezostáva po ňom žiadny "chuťový dozvuk". Viem si predstaviť, že s pôvodným Pittom a Nortonom by to bol intenzívnejší zážitok. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když už z traileru vytušíte pointu, je něco špatně. State of Play je bezesporu vynikající thriller. Zvláště pro ty, kteří mají rádi konspirační teorie a jejich rozplétání je společně s hrdiny filmu baví. Bohužel ne moc pro takové diváky, kteří už mají něco nakoukáno. Kevin MacDonald sice vypráví chytře, velmi důmyslně klade indicie a je moc fajn pozorovat snaživé herce, kterak hledají jednotlivé drobečky ven z tajemného lesa. Jenže tak nějak celou zápletku skládá bez silnější razance, či výraznějšího autorského obtisku. Jako televizní řemeslník pro HBO by s tímhle bodoval, v áčkovém thrilleru prohrává na body s klišé. Čistých 70%, ale na čtyři to ale prostě nezaokrouhlím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $37,017,955Tržby Celosvetovo $91,445,389Tržby za predaj DVD v USA $14,140,039 //počet predaných kusov 895,318║ Poctivo budovaný politický thriller so zauzlením príbehom, kde sa človek môže aj stratiť vo verve množstva mien a korporácii, takže film si vyžaduje plnú pozornosť diváka, okrem príbehu zaujme aj herecké obsadenie na čele s klasicky výborným "tento krát novinárom" Russellom Crowe, sladkou Rachel McAdams, nestratí sa ani Ben Affleck. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná režie a dobří herci, ale scénář jen těžko kočíruje tři roviny příběhu: thriller, politicko-žurnalistické moralizování a osobní drama. Úvod je výtečný, plný neokoukané a velmi rytmické Macdonaldovy režie, ale pak se všechno tak nějak tříští, rozmělňuje, odpařuje... čitelné nadnárodní spiknutí se snaží srovnat i se závažnějším myšlenkový podhoubím, ale je to lopotné a dost rozvláčné. Závěrečné twisty možná překvapí, ale už tak trochu chatrný dojem z předchozího vyprávění nezalátají. V závěru tak Na odstřel není ani originální thriller, ani film, který by oslovil nějakým poselstvím. Má od každého trochu a od ničeho dost. Přesto se hlavně dík režiii a hercům drží více než se ctí. [70%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výjimečně zábavný počin mezi politické-novinářskými dramaty. Nedávno jsem sledoval Všichni prezidentovi muži a Noviny (oběma filmům je Na odstřel velmi podobný!) a Na odstřel jim oběma ukazuje, jak natočit obsahově složitý snímek s velmi dobrým a zábavným tempem. V obou zmiňovaných filmech mi právě tempo a větší odsýpání příběhu chybělo a konečně jsme se dočkal a hned útok na 5*. Obsazení je jedním slovem báječné, ať kritizovaný Ben Affleck, obtloustlý Russel Crowe nebo mladičky krásná Rachel McAdams. Všichni odvádějí velký kus práce a celý snímek se i díky nic dostává do kategorie "tohle se dá doporučit snad každému a vždy s úspěchem". Mou spokojenost podpořila také hudba, která ve správných okamžicích přitlačí na pilu až mi nabíhala husí kůže. Možná jemné zkrácení by filmu ještě více prospělo, ale i tak je to skvělá podívaná s velmi dobrým příběhem a perfektním provedením. V Kevinovi Macdonaldovi roste osobnost. Nejlepší novinářské drama posledních let. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy, Matthew Michael Carnahan, Billy Ray .. Kongresman na odstřel. __ Hýčkanější scénáře si Tony Gilroy radši točí sám, ale nijak horší politicko-thrillerové dílo to, díky silnému triu pisálků, nebylo. Propletené investigativní linie jsou ryze poctivého, oldscool ražení, kdy je sice znalejším divákům zápletka a její směřování bez výrazných rafinovaných kliček jasná a otázkou zůstává jen vyhlížení závěrečného rozhřešení. V čem je však Kevin Macdonald mnohem lepší, než třeba Gilroy, je režie. Díky němu je snímek velice dobře stravitelný, má povětšinou svižné tempo a úhledný kabát s přesným, dokreslujícím soundtrackem. Ruku v ruce s tím jdou herci, kterým bezesporu kraluje novinářský vlk Russel Crowe i s tím svým nadýchanějším účesem a břichem. 75%. ___ Buďte snobem a čtěte poctivé papírové noviny. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Politika je svinstvo. Novináři jsou vychcánci. Klasická novinařina to má nahnuté. Tony Gilroy umí psát. Kevin Macdonald má čuch na zajímavé aktuální látky. Russell Crowe má charisma i s taťkovským panděrem. Helen Mirren umí strhnout i na minimáním prostoru. Jeff Daniels již má nejlepší roky za sebou. Rachel McAdams je naprosto nezajímavá. Prostě samé staré známé pravdy, které bezezbytku platí i zde. Jediná pravda, která neplatí je ta o zbytečných remacích, tenhle je všechno jen ne zbytečný či špatný. Nijak britské předloze dobré jméno nehanobí, spíše naopak. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Umolousaný, tlustý a dobře hrající Russel Crowe řeší coby novinář těžce zamotanej případ ohledně padoušských korporací co mají co dočinění s Irákem atd. Abych pravdu řekl, jsem už docela přeirákovanej, ale na tomhle filmu mě bavila ta novinářská linie. Prostě že to nebyli policajti. Rachel McAdamas se své první velké "seriózní" příležitosti chytla velice dobře a celé to bylo poměrně napínavé. Naštvalo mě akorát finální zůčtování s tim killerem, kterej stál jak debil a čekal až ho policajti zastřelej. P.S. nechápu proč všichni rejou do Bena Afflecka. Já s ním absolutně nemám problém. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

FILMOVÁ NOC 2009. Napodruhé možná změním své hodnocení na plný počet, protože se mi zamlouvá, jak se pracuje s "diváckou potěchou" (neustále oddalována) a klišé (matoucí střihová výstavba), ale mám za to, že film o spojení investigativního světa "pravé žurnalistiky" a blogerství je až moc staromilsky natočený (především z hlediska stylu - svícení a práce s mizanscénou) a nepomáhá mu žánrová nevyhraněnost (akčněji laděny thriller, upovídané melodrama a žurnalistické drama). 8+/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Mrtvej černoch, běloch v kómatu a nehoda slečny Bakerové v metru. Osobní vztahy v politické sféře, politická moc a kongresman v průseru…. R.Crowe jako novinář, který má kontakty a sehnat informace není problém. (A taky má hezkej účes.) Krom toho trousí sarkastické poznámky, které pobaví. Stejně jako fakt, že firemní konspirace ohrožují nejvyšší místa je jasné, že R.Crowe utáhne celý film hravě sám. I když je tu ,,velkých“ hráčů víc, jeho investigativní hipík dokáže stáhnout pozornost a zájem jen na sebe. Ke 4* chybí kratší stopáž a tedy vynechání zbytečně ukecaných pasáží, ve kterých se nic extra neděje. Ale příznivci thrillerů, kde se situace mění každou minutu nebudou zklamaní. Jako já. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alex Heffes: 1. The Night Pat Murphy Died ,2. Long As I Can See The Light ,3. B-Movie ,4. Shalom ,5. Please Don't Talk About Murder While I'm Eating ,6. Walking on Sunshine ,7. The Born Supremacy ,8. Born to Be Alive ,9. Peter and the Wolf ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hrůza.. Přímo Noční Můra!! Na film jsem se díval 4X.. a dokonce i na počtvrté jsem Usnul! Něco tak Nudného, Přímočarého jsem Nikdy Neviděl! Jednu hvědu dávam za Russela, jelikož je můj Oblíbenec, ale ani on to Neutáhl z téhle Taškařice.. Negungovalo tady nic.. Spojit Drama, Politiku a Novinářství je ZLO!! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zase jednou si filmaři zasurfovali na módní vlně kopání do "strůjců" války v Afghánistánu, Iráku a tzv. války proti terorismu. Bylo by to snad i bohulibé, jednat se o nějaké originálně ztvárněné pacifistické dílo, jako je třebas Medemova Chaotická Anna. To bychom ovšem chtěli jako diváci příliš. Nedostane se nám ani odkrytí skutečné povahy zákulisních praktik americké politiky a hlubšího pohledu na pozadí oněch konfliktů. Ne, v politické rovině nejde o nic jiného než o kydání hnoje na hlavu "jestřábů" a hnůj se kydá nástrojem primitivním, vidlemi. Záporáci se tedy neštítí vražd, zastrašování, ani špinění oponentů. Nevídané je tu nevídáno, podezřelá okolnost střídá podezřelou okolnost, klubko zákulisních vztahů zví gordického uzlu a každý milovník konspiračních teorií ví, že největší ještírek je ten, který se tak pramálo jeví a odhalí se až na konci. Zbývá se tak jen těšit z očekávání, zda-li hrdinové bez bázně a jen s malou hanou odhalí či neodhalí to spiknutí bez obsahu, u kterého je důležité jen to, jak je spiklé ze zlých lidiček, kteří baží pouze po moci a penízkách (ne pro USA, pro sebe samotné). Scénář se ještě pro jistotu dovycpe vztahovým trojúhelníkem bez vášně, snad aby bylo vidět, že investigativní novináři jsou taky jen lidé a můžeme se s nimi ztotožnit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nudaaaaaaaaaa. Russell Crowe pôsobí miestami až ako urážka (viď. jeho smiešny pokus o akčnú scénu z garáží) a scenár je plný klišé predvídateľný, priehľadný a nudný. Rachel McAdams a Helen Mirren to zvládli, ale sú asi jediné. ()

Související novinky

Ridley Scott a rozparovač

Ridley Scott a rozparovač

16.10.2009

Hollywood našel nový zdroj inspirace (nebo kradení námětů, chcete-li). Po Na odstřel a Edge of Darkness (právě vyšel nadupaný trailer a Mel Gibson je navzdory hlubším vráskám opět za drsňáka) se… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Crowe jako kontroverzní komik?

Crowe jako kontroverzní komik?

20.08.2008

Russell Crowe měl právě v těchto dnech honit Robina Hooda po Sherwoodském lese, ale projekt Nottingham byl přesunut na příští jaro (jedním z důvodů je prý požadavek Ridleyho Scotta natáčet v svěže… (více)

Reklama

Reklama