Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, která v sobě náramně snoubí snad všechna zásadní klišé gangsterských, akčních a kriminálních filmů (infiltrace záporakovy bandy, zrádný parťák, útěk z vězení, velká finální akce atd.). Divím se, že to (pravděpodobně) nemá žádný remake. A že se žádný ani nechystá. S dostatečně hvězdným a schopným hereckým obsazením a nadprůměrným režisérem by to mohla být naprostá bomba i v současnosti, protože i když se za ty desítky let pochopitelně hodně změnila doba, scénář je ve svých hlavních bodech stále velmi aktuální. A Cagneyho postava je přímo učebnicový antihrdina... 80 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že originalita snímku sa dnes stráca, keďže sme už nasiaknutí rôznymi snímkami podobného rázu, ktoré sa v mnohom (a je to citeľné) inšpirovali takýmito predchodcami. Svoju silnú stránku a pútavosť si však stále drží a z tempa napoľavuje aj keď som to často čakal. Ten starý, prehrávaný štýl herectva vo filmoch podobného žánrového razenia trošku ruší, hlavne, keď je na scéne žena. Tie sa tu ale chvalabohu objavujú len sporadicky, takže ani to ma tak nerušilo. Vlastne musím povedať, že je to skoro perfektný film, na svoju dobu až s nevídane akčným razením, so skvelým Cagneym, hustou a drsnou atmosférou, hudbou a príbehom samotným. 85%. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak se rodí vyšinutost v člověku? Zde je jeden z možných výkladů. Chtěl postít vraha své matky, na které byl silně citově závislý. Ta byla pro jeho život vzorem. Když o svůj vzor přišel, tak nelenil, až šel si to vyrovnat s chlapem, co ji připravil o život. A pak už narážel na různé situace, kde si počínal jako chlap, ale pro společnost se stává gangsterem. Je neoblíben, v tom si ale lebedí, protože si těch, u kterých by byl oblíben neváží. Útěk z vězení, to je to jediné, nač myslí dosud ještě vězeň, co dostal hodně let na převýchovu v base, a ještě se nestal apatickým a pološíleným z vězeňského života, takže má ještě odvahu uprchnout a zařadit se do společnosti, třebaže by měl být v base. Je-li to natolik velký frajer, tak se dokáže ve společnosti usadit, nebýt poznána a nevrátit se do krimi. Atd. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Do akej miery je toto klasika a vzor pre iné filmy neviem, no nenudil som sa, má to pútavý príbeh so zápletkami a bombastickým záverom, ktorý možno bol vzorom aj pre Zjazvenú tvár. Mafiánska kriminálka ako sa na dobu plnú diel v štýle film-noir patrí. Blázon, kráska Virginia Mayo, tajuplný dobrák, mafiánska mamička, útek z väzenia, zrada, odplata a mnoho iných postáv a motívov, ktoré vás nabádajú, aby ste si k tomu normálne kúpili pop corn s limonádou a zobrali priateľku do autokina alebo nejakého retrokina a užili si večer s návratom v čase. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku vadili chyby v kamere a strihu (lúpež vo vlaku, bola postrihaná celkom katastrofálne), snímka nabrala onedlho grády a spustila do mňa plný zásobník kvalitnej filmárčiny. Vynikajúci príbeh, v ktorom sa neustále niečo dialo, skvelo vyobrazené charaktery postáv, vyšetrovanie, z vtedy, najmodernejšou technológiou, dramatické momenty z viacerými postavami na odlišných stranách a to celé pekne zabalené v štýlovom noir kabáte. Psychopatický záporák Cody Jarrett (James Cagney) nemal chybu. Koniec síce prebehol trocha rýchlejšie ako som očakával, mohli to tvorcovia predĺžiť aspoň o 5 minút, ale vo výsledku som celkom spokojný. Podarený noir. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (15)

  • Cody Jarrett (James Cagney) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 26. příčku. (TheDude)
  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)

Reklama

Reklama