Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu, typické kostýmní drama, které do puntíku naplnilo mé očekávání co se týče výpravy, stylu i příběhu. Pro milovníky tohoto typu filmů je to to pravé. Ačkoli příběh Georgiany nepřináší nic převratného a i když jsem o ní nikdy předtím neslyšela, jsou její útrapy docela předvídatené, funguje všechno, jak má a Keiře to v téhle době hodně sluší. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Chladné, odtažité, naducané a pyšné jako účes Georgiany, bez emocí, citů a pocitů. Vévodkyně ve mně vyvolala jen velmi malé množství empatií a R. Fiennes mi znovu potvrdil mou narůstající domněnku, že jeho dřívější role mě prostě zaujaly víc (ostatně mu to ani nevyčítám, prostě musel hrát suchara). Teď zůstanu u britské produkce - a to i ve stejném historickém období (přelom 18. a 19. století), ale raději se přesunu na východ do carského Ruska a pustím si Oněgina. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Další z plejády životopisných historických snímků má dvě výrazné plus – kostýmy a Keiru Knightley. Právě té korzet opět náramně padnul a holt se v historických látkách cítí jako doma (snad pozná chvíli, kdy je třeba nějaké té změny). Její Georgiana, vévodkyně z Devonshiru, je svobodomyslnou dospívající dívkou, která se ráda obklopuje společností, večírky a hazardem. Právě společnost ji miluje, na večírcích je středem pozornosti a hazardem se baví a zabíjí nudu. A ještě k tomu fušuje do politiky a dokáže polemizovat nad nejrůznějšími tématy. Jaká to troufalost.. V honosných šlechtických sídlech tak sledujeme její počáteční naivitu, slepě věřící tomu, že vévoda, za kterého se provdá, ji bude zahrnovat láskou, péčí a dlouhým povídáním při svíčkách. Jenže vévoda je uzavřený morous, který má Georgianu pouze jako robota na zplození syna-dědice. A ještě k tomu má být poslušná.. jenže to při vévodově povaze a záletnictví není moc reálné, tudíž se mileráda ocitne v náručí budoucího předsedy vlády, který je srdcem romantik a ještě k tomu fešák..V neuspokojivém manželství a svázaná dobovými konvencemi ji soustředěná Keira Knightley dodává pestrou škálu hereckých poloh. Předvádí plně dospělý výkon a je radost ji sledovat. I Ralph Fiennes dokázal s minimem dialogů vytřískat ze své vlastně zákeřné postavy maximum. Jen tvůrci někdy bohužel tápou, zda chtěli víc portrétovat, poukázat na problém žen ve společnosti, které chtěly být tolik samostatné nebo jen necelé dvě hodinky bavit lehce nadprůměrnou romantikou.. Režisér na to nejde zle, jen zvolil poměrně chladnou notu a jeho vypravěčství trochu chybí schopnost přitáhnout diváka. Nespletete si ji tak třeba s barevně dokonale přeslazenou Marií-Antoinettou, protože to byl v rámci historických dramat totálně odvážný projekt, odehrávající se ve versailleským řádem sužovaném prostředí. I tak má Vévodkyně, nejklasičtější z klasických, co nabídnout. Nenudí (třeba jako nedávná a hvězdně obsazená Králova přízeň), má spád, poplete hlavu vymazlenými kostýmy i ukázněným soundtrackem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Stejná vada na kráse kterou měla Alžběta Shekhara Kapura. Vysoce umělecky a okázale zpracovatelnou látku točí tvůrce, který není umělec. Nebo alespoň ne na takovém levelu aby výsledek intepretoval a vyobrazoval to oč se snaží. Zde to rovněž vynahrazují okázalé kostýmy a vynikající herci, v čele s Keirou Knightley z dob, kdy se jí celý Hollywood klaněl k nohám, tedy zhruba obdobná pozice fenomenálního talentu budoucnosti. jakou má dnes např. Alicia Vikander. Jestli to stačí na super biják, těžko říct. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dráma o tom, ako to kedysi mali ženy ťažké, hlavne keď nedali nejakému bohatému šľachtickému konzervatívnemu vypatlancovi mužského dediča. Ralph Fiennes zahral vojvodu skvelo, postavu bezcitnú, strnulú a chladnú. To najlepšie na filme sú však kostýmy, výprava a celkom slušná hudba. Príbeh tiež nebol zlý, dokázal udržať moju pozornosť, ale ani som zase z neho nevýskal od nadšenia. Oceňujem však, že sa v základnej schéme držal historických udalostí zo života G. Cavenndish. Ja osobne si však neviem predstaviť, žeby som odvrhol, ponížil a odmietol lásku tak krásnej a múdrej ženy len za to, že mi neporodila syna. Mám dve dcéry a pre mňa sú tou najväčšou výhrou :). Keď to vojvoda pochopil, bolo už neskoro, niekedy sa už veci nedajú vrátiť späť. 65/100 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Vévodkyně z Devonshiru Georgiana Cavendish (za svobodna Spencer) je přímou předkyní - praprapratetičkou - tragicky zemřelé princezny Diany (za svobodna také příjmením Spencer). (Lynette)
  • Michael O'Connor vytvořil modrý kostým ze scény schůze Whigů na základě portrétů a politických komiksů Georgiany (ve filmu Keira Knightley) ze začátku 18. století. (ČSFD)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama