Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 288)

capák 

všechny recenze uživatele

Váš prožitek z filmu Pozemšťan závisí do značný míry na tom, jestli už od začátku dokážete přistoupit na Johnovu hru a uvěříte jeho tvrzení. Man from Earth mě znovu po dlouhý době utvrdil v tom, že k natočení dobrýho filmu není třeba nákladnejch efektů a podobnejch zbytečností, ale stačí "jen" zajímavej námět a scénář. Film s tak minimalistickým pojetím jak jen to jde, a přesto v něm nechybí napětí ani gradace příběhu. Způsob zpracování a herecký výkony tady nehrajou roli, protože filozofická síla tohohle filmu spolehlivě přebije všechno ostatní, a to, že jsou některý výroky značně kontroverzní, mu jenom prospívá. Mrzí mě jen trochu lacinej konec, osobně bych byl radši, kdyby rozhodnutí o tom, jestli Johnovu příběhu uvěřim nebo ne, zůstalo na mě, a ne na scénáristovi. Jinak jsem ale po celejch předchozích devadesát minut jen seděl, proplouval historií a žasnul. Jasnejch pět hvězd. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Filozoficko-konverzační, komorní drama, založené na premise člověka, který žije po 14000 let... Velmi zajímavé myšlenky a uvěřitelně našroubovaná historická fakta, spolu s parádním popřením křesťanství a poslání celé té víry do prdele... ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Pozemšťan je film dialógovým (jedna miestnosť, niekoľko ľudí a jeden kontroverzný rozhovor). Dokáže zaujať, ale akoby sa bál ísť ešte ďalej a spraviť tak rozhodnejší krok naproti opatrnému krôčiku. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Překvapivě napínavé a hutné drama. Natočené neherci v jedné místnosti. Vypadé to spíš jako divadelní hra. OK tak příběh byl trochu jednoduchý. Asi mohl být scénář trochu propracovanější, protože snad každý od začátku věděl kam se to bude ubírat, ale dobrá režie to udržela pohromadě. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý to rozhodně je, přišlo mi to ale zbytečně nevyužitý (škoda, dalo se s tim podle mě udělat víc) a místy až moc senzacechtivý. Pro mě osobně to trochu srážely i některý herecký výkony, rozpačitej pocit mám i ze samotnýho Lee Smitha. Takováhle konverzačka, která se diváka každou chvíli snaží (jen) šokovat něčim dalšim (byť ty myšlenky jsou v zásadě zajímavý), mě osobně ale netáhla natolik, aby mi nezačlo vadit příliš jednotvárný prostředí. Jinak nápad je to dobrej a líbilo se mi to, asi jsem ale moc skeptik a málo příznivce konspiračních teorí na to, aby to pro mě znamenalo přelomovou záležitost. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Vždy ma dokáže potešiť, keď narazím na podobnú snímku – jedna miestnosť, niekoľko postáv, zaujímavý námet a dialógy, ktoré fungujú. Jediné, čo mi krátko po skončení filmu vadilo, bola do istej miery silená snaha vyrukovať s nejakým šokujúcim odhalením, ktoré posunie kontroverziu celého rozprávania na ešte vyššiu úroveň. S odstupom času však začína u mňa prevládať pocit, že podobné odhalenie bolo pod vplyvom narastajúceho napätia skrátka nevyhnutné. Je preto možné, že pri opätovnom zhliadnutí pôjdem v prípade Pozemšťana s hodnotením ešte o stupienok vyššie. (85%) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Pokud milujete konverzačky, pusťte si tenhle film. Pokud jste byli na základce a na střední odpůrci dějepisu a nemáte více než nejzákladnější ponětí o historii, nepouštějte si tenhle film. Precizní myšlenka o tom, jak by mohl člověk vnímat klíčové události dějin, kdyby je všechny mohl zažít. A k tomu spousta vypilovaných doplňujících argumentů, co všechno by na tom bylo dobré a co nikoli. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Velice povedeny "experiment" svym stylem ne nepodobny K-Paxu s Kevinem Spaceym. Cele se to odehrava v jedne mistnosti kde na rozluckovem vecirku prozradi ucitel z Univerzity svym kolegum ze jiz zije 14000let bez toho, aby starnul. Rozhodne doporucuji shlednuti, snad jen verici by se tomuto filmu meli vyhnout. ()

Teebo 

všechny recenze uživatele

Chlápek oznámí svým kolegům, univerzitním učitelům, že je kromaňonec, který nestárne, přežil až do současnosti a žije už 14 000 let. Jak příhodně se tak vytváří prostředí pro intelektuální debatu od historie přes náboženství až třeba po fyziku či biologii. Bohužel z toho vychází jen jeden velký slepenec různých myšlenkových polotovarů ze všech možných oborů, který mě po cirka čtvrhodince začal pomalu nudit. Nápad je to sice zajímavý, ale zpracování už o poznání horší a film je ve všech stránkách jen podprůměrný, včetně nevýrazných herců, kteří se ani nemohli v jedné místnosti, kde se v podstatě celý film odehrává, nijak prosadit. Zklamání. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

John Oldman (David Lee Smith) po deseti letech opouští svoji práci a pořádá rozlučku s přáteli - učiteli z univerzity. Při tom jim sdělí jednu šokující informaci - prý je starý 14000 let, a proplouvá stoletími jako ostatní měsíci. Rozvine se bouřlivá debata o různých tématech (biologie, archeologie, náboženství), ale John na všechny dotazy odpovídá zcela logicky. Je možné, aby vše o čem John mluví byla pravda? Nebo jde jen o vtip, připravený na rozloučení s přáteli... K filmu jsem přistupoval tématem zcela nepolíben - ani obsah na čsfd jsem nečetl, takže jsem po prvních 20 minutách nevěřícně koukal, o co vlastně jde. Ale čím dál bylo téma rozvíjeno, tím víc mě film pohlcoval a nakonec musím říct, že pro mne se tento film určitě řadí k jednomu z nejzajímavějších děl světové kinematografie. Na to, že se celý děj odehrává v jedné místnosti (a velmi blízkém okolí) a kromě asi 7 herců nikdo další - dokonalé. Nutno podotknout, že film vyvolá spoustu otázek, na které si ale člověk musí odpovědět sám - je vůbec možné něčemu věřit? ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne dokonalý film, ale nemůžu si odpustit plné hodnocení. Tohle je prostě film, který lidi, kteří si nesedí na mozku, donutí pořádně se zamyslet, co vlastně o životě víme. Ti, co si myslí, že všechno, jsou většinou nejomezenější a nejhloupější... Ti, kteří jsou zvídaví časem zjistí, že historie byla trochu jinak než je v učebnicích. Neříkám, že takhle, ale je to zajímavá myšlenka. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Naprosto nevyužitý potenciál čiší z Pozemšťana na všechny strany. Zajímavý námět, mnou oblíbená filmová situace (zavření lidé zahušťují dialogovou omáčku - viz. např. španělská Metoda nebo Linklaterovo Přiznání) mi slibovali zajímavý zážitek. Ale sympatický minimalismus naprosto zabíjejí hrozní herci a nulová invence režiséra - ať už se jedná o technické zpracování nebo šílené výkyvy tempa vyprávění. Dvě hvězdičky zachraňuje opravdu jenom originální zápletka. 40 % ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak příběh jednoho pokoje a skupinky lidí dokáže zaujmout. Tady je krásně vidět, že se tento film líbí jen pro to, že člověk nic nevidí, žádné obrazy z minulosti, jen si je představuje podle vyprávění a představí si je právě tak, jak on chce, tyto představy se mu líbí a pro každého jsou odlišné a to dělá film zajímavým skoro pro všechny. Dějepis není zrovna moje oblíbená nebo silná disciplína, ale tady se bavíme o základních kamenech historie, které zná každý, s tímto nikdo nemůže mít problém, jedině snad s tím, že film vyžaduje otevřenou mysl, fantazii a přemýšlet, co pro některé lidi není to, co by od filmu očekávali, nebo není příjemné vůbec. Myslím, že by mohla být zajímavá anketa na to, zda dívák opravdu uvěřil, že je to pravda, není to vlastně ničím dokázané. ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Tých 87 minút mi ubehlo ako voda a to hlavne kvôli dialógu medzi postavami (odohráva sa v jednej miestnosti), ktorý je taký pútavý a zaujímaví, že vás vtiahne a nepustí až pokiaľ sa neskočí posledná veta. Neuveriteľne zaujímavý koncept (teda pre mňa určite). Veda a filozofia vie byť taká krásna! ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Chytře vystavená, minimalistická sci-fi konverzačka. Ať už to zní sebedivněji, je to tak! Jasně, spousta lidí může film šmahem pohřbít kvůli hodně lacinému, televiznímu zpracováni a všedním hereckým projevům, ale to by byla škoda. Protože tohle je myšlenkami prodchnutý snímek, jehož konstrukce jsou tak vydařené a logické až mi srdce radostí zaplesalo! Chci více! ()

venison 

všechny recenze uživatele

Komorní příběh pro lidi, kteří mají rádi vyprávění u ohně.. Vede k zamyšlení nad věcmi a souvislosti, nad kterými se normálně v životě nepozastavujeme.. Rozšiřuje obzory a pobaví.. Hlavní hrdina mě o svých hereckých schopnostech moc nepřesvědčil, ale možná to byl záměr :-) ()

andymate 

všechny recenze uživatele

Pozemšťan je pro mne velice vyjímečným. Už jen proto, že mne dokázal udržet v napětí a zaujetí i přesto, že se celý odehrával v jedné místnosti, u jednoho gauče a krbu. Náklady na natočení minimální. Jak geniální. V žádném jiném filmu jsem nezažil takový prostor pro vaši fantazii. Najednou se jakoby ocitnete uprostřed diskuze a úvah nad poutavým neuvěřitelným vyprávěním Johna, mystického profesora historie. I když je svou tématikou skutečně sci-fi, v diskuzi nalézáme velmi hodnotné názory na lidský život, morální a filozofické otázky hodnot člověka ve snaze vyvrátit Johnovo tvrzení. Téma originální a dalo by se nafouknout do několika pokračování a různých kreací. Skončil nejednoznačně, v nejlepším, kde mnoho otázek nezodpovězených... Tak to má být,... ()

Reklama

Reklama