Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 288)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný, divadelním způsobem pojatý film. Vyvolává to spoustu otázek a náboženské téma asi i dost lidí pobouří, ale mně to sedlo a bavilo mě to poslouchat. Herecká sestava ze třetí cenové, ale všichni hrají dobře (nejsympatičtější mi byli Tony Todd a John Billingsley) a působí dojmem normálních, skutečně inteligentních lidí, takže je dobře, že se tu nevyskytují nějaké provařené tváře, co by na sebe strhávaly zbytečně pozornost. Upřímně moc nevím co si o tomhle snímku mám myslet, ale jak říkám, bavil mě a určitě na něj nezapomenu. 80% ()

Pilda17 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle není můj šálek, konverzační snímek? To si mohu pokecat s mladou, ale od filmu očekávám něco jiného. Kdyby aspoň konverzace byla chytlavá nebo mi něco řekla, ale bohužel .. 0/10 = 5% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkný nápad. Zejména začátek mne přikoval. Ve střední části se motivy už malinko opakují a závěr mi připadal překombinovaný. Krátká stopáž filmu určitě prospívá. Věc Makropulos to není, není to ani celých osmdesát, ale jak říkám - pěkný nápad. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vskutku geniálna myšlienka a námet, na ktorý však bolo potrebné aj kvalitné a niečím zaujímavé spracovanie.. a.. ono to naozaj - fakt - skutočne - vyšlo! Čo vám mam povedať? Presne takéto polemizujúce debaty v reálnom živote milujem (ci už ako počúvajúci alebo aktívne zapojený). Tak prečo by sa mi nemali zdať interesantne aj vo forme konverzačného snímku, zloženého z čisto dialógovej súhry hercov? Jednoducho paráda. Film si vás získa behom začiatočných pätnásť minút alebo ho pretrpíte až dokonca. Všetko záleží od vkusu a trpezlivej povahy konkrétne jedinca. Výnimka potvrdzujúca pravidlo, že na dosiahnutie emocionálneho maxima (alebo akýchkoľvek iných hodnôt kt. považujete za kinematograficky cenné) nie je potrebný žiaden extra veľký rozpočet a ani špeciálny vizuál. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film, který mi poskytl odpovědi na několik otázek. Teď už je mi třeba úplně jasný, proč ten typ co jezdí u PPL vypadá jako Heydrich. A ten Lemmy z Motorhead je taky podezřelej. Nic bych za to nedal, že už zpitej přibíjel tesaře na břevno. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální sci-fi. Jasný příklad toho, že i v podstatě bez peněz se dá natočit skvělý film. Absence triků vůbec neškodí, spíše přidává na věrohodnosti. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Mystery + conversation = v tomto případě velká paráda. Jedná se o filmek za pár šupů, který se celý odehrává v jednom obýváku, kde se pár vysokoškolských učitelů přijede rozloučit se svým kolegou, jež se z ničeho nic rozhodl odstěhovat. To, co jim začne vyprávět, je dokonale zaskočí, stejně jako zaskočilo a totálně vtáhlo do děje mě. Neříkám to moc často, ale zde se opodstatněně dá litovat, že film nemá ke dvěma hodinám, protože v závěru šlo bezesporu přitlačit na pilu, speciálně pak konečný twist nepovažuju za příliš vkusné vyvrcholení, ale budiž, lepší než drátem do oka. Dávám plnou palbu, protože jsem byl strašně mile překvapený, a konec konců, nadávat se dá vždycky, takže proč neocenit něco takhle neobvyklého. 90% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy s veľkým odkazom alebo také, ktoré dajú podnet na premýšľanie tak to je presne moja šálka kávy. Ide o naozaj originálny námet, ktorý je rozpracovaný do perfektného scenáru a umocnený slušnými hereckými výkonmi. Dejová linka sa odohráva v príjemnej komornej atmosfére. Atmosféra však v tomto prípade nie je dôležitá, nejde o žiadny thriller alebo inú napínavku. Dôležitý je príbeh a myšlienky v tomto filme obsiahnuté. Vysvetlenie určitých historických súvislostí je totiž v tomto filme neskutočne dobre rozpracované (netvrdím že pravdivo). Pravda alebo klamstvo? To v tomto prípade nie je dôležité, pravda už naveky ostane ukrytá v prachu histórie, to čo tento snímok ponúka je však predostrenie svojej vlastnej filozofie a názoru na niektoré historické míľniky ľudstva takým spôsobom, ktorý sa nedá vyvrátiť, pretože univerzálna pravda neexistuje a ako aj vo filme bolo povedané: "všetko je možné". Páčili sa mi hlavne otázky týkajúce sa náboženstva a následné vysvetlenia. S určitými vecami sa stotožňujem a aj preto bol tento film pre mňa takým prínosom. Odporúčam všetkým, ktorí milujú "dumavé filmy" a ktoré v ľudskom podvedomí ešte dlho po skončení rezonujú ako motor poháňajúci vlak vlastnej filozofie a myšlienok smerom vpred. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Brilantně napsaná úvaha o historii lidstva, a o vývoji a významu náboženství v dějinách. Když se ale od nápadité premisy nikam dál neodrazí a zůstane u bezdějových úvah, tak vlastně vůbec nejde o film. V mnoha ohledech genialita, pročež lituji že jsem se jí tak dlouhé roky vyhýbal, což říkám právě jako milovník inteligentních sci-fi povídek - protože nic jiného Man from Earth není, jen nástřel nápadu (který je geniální, ale ne zas až tak originální - viz postava Hoba Gadlinga ze Sandmana), silně postrádajícího jakékoli rozpracování do nějakého děje. Takže ne, není to film, ale je to skvělé - a na 10/10 nejdu jen kvůli překvapivě hloupě doslovnému závěru. 8/10 ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Pominu-li rozlučkový večírek na odlehlé chatě, jak uvádí distributor a pocit napínavosti vyvolávající věta o honbě nesprávnými lidmi od již zmiňovaného mystifikátora, pak jsem dostal, co jsem čekal a možná i kus víc díky skvělému závěru, teda aspoň pro mě. Na čtyři hvězdy film v mých očích spadl díky přehrávající černoprdelačce a nevěřícímu tvrďákovi na biku (mimochodem, těmhle typům bez supersporta nadávám do černoprdelníků také). Zbytek osazenstva mě střídavě nasíral, to jo, ale stále míň a míň a nakonec jsem například Todda z Nezvratnýho osudu, bláznivýho biologa i tvrďákovu mladou prcinu, klidně kousnul a vše bylo ok. Hlavní hrdina, jeho vyprávění a argumenty mě vyloženě bavily, klid se kterým vše podával, jakoby vznikl opravdu tím nadhledem z již prožitého dlouhého života a jistou "svatou" blahosklonností, která mi (nervákovi) imponovala. Opravdu zvláštní, jiný a klid vyvolávající film, super. P.S. je jasný, že 14000 let si udržet všechny končetiny a podobně je nesmysl, ale co..... ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Skvělé budování tajemné atmosféry po celou filmovou stopáž. Na to se jen tak nezapomíná. Konec přesně podle mého gusta. Parádní hudba a velice dobré herecké výkony všech. O scénáři se ani nebudu zmiňovat, jen řeknu "bezchybná práce!" A jestli jsem nad tímhle filmem přemýšlel...? No samozřejmně, snad ani nejde neuvažovat nad situací která mi byla předestřena. Za mě 95% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Já nevím. Původní myšlenka jistě dobrá a neotřelá, ale způsob jakým byla podána zdál se mi poněkud laciným. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vezmeme-li v úvahu, že se jedná o americký film, je jeho práce s náboženskými dogmaty nadmíru otevřená. Mám ráda konverzačky bez zbytečných efektů, což mi tento snímek splnil měrou vrchovatou. Základní myšlenka je hodně zajímavá, dokonce ve své podstatě předčí i svoji jasnou inspiraci v Emílii Marty. Takže nyní nezbývá zhodnotit, čeho chtěli tvůrci dosáhnout, jaké morální poselství chtěli divákům předat. Aha, zde je kámen úrazu. Některé myšlenky, které se během filmu mohou nedopatřením zdát jako podnětné, záhy vyprchají. Snímek připomíná šampaňské víno, hodně perlí, ale hodně rychle vyprchá, budí zdání noblesy, ale v jádru je to stále jen víno. Whisky v zelené krabici to zkrátka není. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Z jeskyně až do Mekáče? Einstein žasne, papež pláče.“ Tento způsob nesmrtelnosti zdá se mi poněkud nešťastným. Ztratit ženu, děti, vnoučata, pohřbívat i pravnoučata, coby shrbené staříky a stařenky. Navěky žít bez lásky, nebo milovat, ale každého pohřbívat? Strašlivá volba. Brrr. Kam se na tuhle nesmrtelnou hrůzu hrabe stará dobrá existenciální úzkost. A co na to kamarádi profesora Oldmana, politují ho? Tsss. Povolají psychiatra, s diplomem a morbidním twistem. A prší otázky. Zvídavé, hloubavé i nemístné, čili religiózní, například jak se mu viselo na kříži a jak moc dobrý nápad bylo nutit Římanům budhismus. OKÉNKO DO DUŠE: [][] Čeho se jeskynní muž bojí nejvíc?Kapsářů. O svou zlatou zákaznickou kartu FedEx. Haštagů. Zejména MeeToo. Kdysi tahal ženy za vlasy do jeskyně a tam... Křížů. Že na jednom zase skončí, až ho někdo nabonzuje ve Vatikánu. Fialy, předsedy vlády ČR. [][] Toho se bojím i já. Až se té doby dožití 14.000 let chytí vládní statistici, zvednou nám odchod do důchodu, na 13.978,5 roku! Kristova noho... kromaňonská. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Bezprostredne po pozretí sa mi to veľmi páčilo. Ibaže keď sa to trochu uležalo, nadšenie opadlo a zostáva len konštatovať, že sa z toho dalo vytrieskať viac. A tiež že pár minút navyše by tomu rozhodne neškodilo. Výčitka patrí aj postavám. Ten mu verí, ten mu neverí, ten pochybuje... tak to začne, tak to končí a po celý čas sa na tom nič nezmení. A človek by si tiež pomyslel, že toľko profesorov na hromade by malo otázok viac, ale to je asi tiež skôr problém stopáže. Takže prečo štyri? Za originalitu a za záverečný twist. Po dlhej dobe prvý, ktorý totálne nepokazil celý film. 75% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mám rád „ komorní sci-fi „. Tedy abych to uvedl na pravou míru, pouze ty kvalitní s hlubokou myšlenkou a kvalitním zpracováním. Příkladem za všechny budiž Gattaca režiséra A. Niccola nebo novější snímek Moon Duncana Jonese. Tento snímek Richarda Schenkmana se vydává podobnou cestou. Žádná velkolepá výprava, či utápění dolarů za bombastické triky. Základem je vskutku velkolepá myšlenka a na ní naroubován příběh odehrávající se v jedné místnosti a skládající se “ pouze “ z jednotlivých dialogů mezi jednotlivými zůčastněnými. Začnu rovnou, bez nějaké “ přípravy “. Mám 2, ale za to pro mě osobně velmi důležité problémy s tímto snímkem, bránící mi se vytasit s plným hodnocením. NE není to “ chatrná výprava “, nevěrohodní herci, unylost děje, laciné Tv zpracování působící divadelně, jak píše hodně z vás. S tím já nemám absolutně žádný problem ( naopak, v tom všem já spatřuji samá pozitiva a klady ve prospěch snímku). Vadí mi samotná volba otázek. Na to, co za oponenty se kolem hlavního hrdiny sešlo ( alespoň se za kapacity v daných oborech považují – antropolog, archeolog, doktor psychologie… ), nemají otázky patřičnou kvalitu. Sice zdaleka ne všechny, na spoustu z nich bych se ptal I JÁ, ale v dosti případech ( a to mi vadí nejvíce ) dotyční klouzají jentak po povrchu, jakoby se báli zajít vice do hloubky. Zda-li je to tím, že tvůrci tím chtěli zakrýt určitou svoji bezradnost, či chtěli snímek udělat srozumitelnější, ponechám na každém z vás. Já vím, první otázka, která by na mě mohla mířít je a která(é) jsou ty “ správné”. Přiznávám, patent na to nemám a ani není, nicméně u snímku tohoto ražení bych očekával mnohem vice otázek směřujích vědečtějším způsobem. Vím, snímek má příliš krátkou stopáž (na to jak dlouhé období se snaží pojmout ), nicméně nemám pocit, že právě absence delšího prostoru ( stopáže ) by byla tím, proč tvůrci rychle skáčou z jednoho tématu na druhé , aniž by podrobili podrobné analyze alespoň jedno téma. Ta oponentura měla jednoznačně směřovat odbornějším směrem, pokud byli ( měli být ) dotyční takovými kapacitami, za které se považovali. Jakoby se sami tvůrci báli pootevřít vice “ stavidla “ , aby se jim to následně nevymklo kontrole a nezlomilo vaz. Je to ( a berte to ) pls jako čistě můj subjektivní názor, tak to cítím JÁ. Druhý zásadní problem mám s tím, proč přichází dotyčný s přiznáním právě teď resp. jak s ním přichází! Pochopil bych ( bylo by to I logické ), kdyby tvůrci vylíčili jak těžké je to břímě pro hlavního hrdinu, stále se nemoci nikomu svěřit, stěhovat se z místa na místo, být obklopen tolika lidmi a přitom “BÝT SÁM “. Bohužel se nic takového nekoná. Takto to bohužel vypadá, že si dotyčný krátí volnou chvíli než přijedou stěhováci. Možná, že dotyčný opravdu tak rád cestuje a poznává nové lidi. Že by nový baron Prášil :o) Výsledné hodnocení: na průměrné hodnocení 3* ( i přes všechny ty nedostatky ) se mi nechce jít a to sice pro samotný fakt, že mi snímek včera večer nedal spát, promítal jsem si ho v hlavě stále znovu a znovu a vyvstávaly mi na mysli stále nové otázky. I dnes se k němu v mysli stále vracím. Nicméně se neubráním dojmu, že pro samotný námět ( myšlenku ) tentokráte valná většina z vás přivírají obě oči nad samotným zpracováním. Přesto musím jednoznačně konstatovat, že tento snímek si svou pozornost jednoznačně zaslouží a já se k němu v dohledné době zcela jistě vrátím. Už pouze kvůli faktu, abych se napodruhé více zaměřil na jednolivě kladené otázky, analyzoval si je pro sebe a srovnával s těmi mými. Pro tentokráte ponechám 4*, uvidíme co s tím následně udělá druhá projekce.... () (méně) (více)

InJo 

všechny recenze uživatele

Jako rozhlasová hra nebo knižní povídka by to bylo pravděpodobně za 5*, ale kupodivu to není k zahození ani jako celovečerní film (lépe řečeno: jako hodně levná a minimalistická televizní inscenace). Jedna místnost, několik lidí a téměř nekončící konverzace na (ne)jedno téma. To, jestli vás bude nebo nebude POZEMŠŤAN bavit (či snad dokonce i něco víc), je dáno jen a pouze tím, zda vám ono hovoření bude připadat zajímavé a podnětné, jelikož na nějaké opojné formální excesy zde vážně nenarazíte (což mě ale tak trochu mrzí, zvlášť při představě, co by s touhle látkou někteří režiséři dokázali provést za divy). Mě osobně to docela chytlo, ale zároveň musím podotknout, že směr, kterým se děj (ehm, mluvení) ubíral ve druhé polovině, byl na můj vkus už kapku přepálený... Závěr vcelku potěšil, byť se nejedná o nic uzemňujícího, ale to je asi čistě subjektivní dojem. 70 % (vzhledem ke zdejšímu vysokému celkovému hodnocení zaokrouhluju směrem dolů) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tomuto filmu som ochotný odpustiť pár detailov, ktoré by mi bolo možné z čisto objektívneho hľadiska možné vyčítať, uznávam, že človek, ktorý nemá veľmi v láske filozofovanie, premýšľanie, hĺbanie a občas schyzofrenické prežívanie emócie väznenej rozumom, môže filmu vytýkať nedostatočne dotiahnutú technickú stránku, miestami podivnú hudbu (zavŕšenú nesmierne nesympatickou pesničkou pod záverečné titulky) či miestami hlavne ku koncu monotónny a v polohe, v akej sa ustálil, aj trochu naivný (no rušívým spôsobom - také to svetuškárstvo, ktoré vie po čase liezť na nervy, ak ho je veľa) herecký výkon hlavného hrdinu, lenže toto sú okrajové "defekty", chybičky krásy vskutku minimálne v porovnaní s tým, aká nesmierne hlboká, na podnety a námety k myšlienkovým pochodom prirovnateľným tým, ktoré behali "hlavou" "Stvoriteľovi" tesne predtým, než povedal "svetlo" (po čerstvom pozretí tohto filmu je predošlé prirovnanie veľmi odvážne . . . alebo irelevantné . . . každopádne nesmierne dráždivé) filozofická dráma, ktorá určite zaskočí nejedného fanúšika žánru, ktorý sa podujme na toto dielko s istými očakávaniami zlákaný jednoznačným a predsa nič nehovoriacim a zavádzajúcim zaradením filmu ako sci-fi (to rozhodne nie je sci-fi možno ani z 20%, možno tak max. 15% kvôli východiskovej téze); odvážim sa povedať, že je to intelektuálne dielo - a to nie preto, že by základný princíp nedokázal pochopiť radový divák, ale preto, že človek s nezanedbateľným intelektuálnym pozadím dokáže skutočne doceniť toto dielko - niečo ako Invázia barbarov, akurát ešte komornejšie, s pridaním "náboženstva"(?) a samozrejme na iné témy (trochu univerzálnejšie - preto hádam možno mierna výčitka neosobnosti diela); pritom si vyprosujem, aby predošlé tvrdenie bolo vysvetlené ako z mojej strany chvastanie sa, že som hádam intelektuál, len sa mi film dokázal postarať o dlhé a sústredené hodiny premýšľania a prehodnocovania niektorých vecí, ktoré by sa dali bez nadsázky označiť ako esenciálne z pohľadu individuálneho i všeobecne ľudského - či pozemského; napokon, neviem, či som sa vyjadril jasne, môj komentár nemá aj tak valnú cenu, je striktne subjektívny a relatívny . . . ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Co byste dělali, kdyby vám váš kolega sdělil, že je prakticky nesmrtelný a pamatuje dobu Sumeřanů nebo Buddhy? Parta inteligentních lidí se hodinu a půl na tohle téma baví - a není to nudné, ačkoli jsou většinu doby jen v jedné místnosti. Tenhle film je poklidný, zábavný, stimulující, asi jako když se sejdete z partou starých dobrých přátel. Na zadek se neposadíte, ale bude to zatraceně fajn. ()

Reklama

Reklama