Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak dlho som sa tomuto filmu vyhybala a az dnes som sa k nemu dostala. A musim povedat iba jedno, "wow". Je az neuveritelne, ako film zalozeny na rozhovore, otazkach a odpovediach a asi 7 ludoch dokaze naburat vasu sebaistotu a dostat vas uplne do mimoplanetarnych rozmerov. Milujem konverzacne filmy a este viac milujem filmy inteligentne, ktore vo vas zanechaju pochybnosti, ze nie vsetko je tak, ako sa na prvy pohlad zda... Bravo! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je vidět, jak málo stačí k tomu, aby vás film nadchnul a nepustil až do samotného konce. A co že je to málo? Originální myšlenka a dobře propracovaný scénář. Nemusí tam být hvězdné obsazení, ani filmové triky či něco podobného. Pokud opravdu máte jen tu myšlenku a scénář, tak jste vyhrál. A že je to hodně originální myšlenka Vám bude jasné jen z toho, že když si přečtete info o filmu tak vás jen to zaujme. Já si to přečetl, poté se podíval na film a vůbec nejsem zklamaný. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy s veľkým odkazom alebo také, ktoré dajú podnet na premýšľanie tak to je presne moja šálka kávy. Ide o naozaj originálny námet, ktorý je rozpracovaný do perfektného scenáru a umocnený slušnými hereckými výkonmi. Dejová linka sa odohráva v príjemnej komornej atmosfére. Atmosféra však v tomto prípade nie je dôležitá, nejde o žiadny thriller alebo inú napínavku. Dôležitý je príbeh a myšlienky v tomto filme obsiahnuté. Vysvetlenie určitých historických súvislostí je totiž v tomto filme neskutočne dobre rozpracované (netvrdím že pravdivo). Pravda alebo klamstvo? To v tomto prípade nie je dôležité, pravda už naveky ostane ukrytá v prachu histórie, to čo tento snímok ponúka je však predostrenie svojej vlastnej filozofie a názoru na niektoré historické míľniky ľudstva takým spôsobom, ktorý sa nedá vyvrátiť, pretože univerzálna pravda neexistuje a ako aj vo filme bolo povedané: "všetko je možné". Páčili sa mi hlavne otázky týkajúce sa náboženstva a následné vysvetlenia. S určitými vecami sa stotožňujem a aj preto bol tento film pre mňa takým prínosom. Odporúčam všetkým, ktorí milujú "dumavé filmy" a ktoré v ľudskom podvedomí ešte dlho po skončení rezonujú ako motor poháňajúci vlak vlastnej filozofie a myšlienok smerom vpred. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tento film vyvolává další spoustu existenciálních otázek, které by byly skvělým námětem pro sequel. Co kdyby byl ten náš Kromaňonec škaredý, nesympatický a totálně vypatlaný debil? Seděl by místo v honosném domě se skupinkou decentních intošů v nějaké zaplivané šestce bez obsluhy a líčil partičce horníků, jak tehdy šukal Věstonickou Venuši a ostatní by do mlžného oparu cigaretového kouře nadšeně oponovali, že takové kozy rozhodně neměla? Přešli by poté plynule k tomu, co za patoky se chlastaly za Piláta Ponského, což by nepochybně vyvolalo další palčivé otázky lidského blití či neblití? Co kdyby je následně nakrmil historkou, jak se jedno slunné dopoledne roku třiatřicet vypotácel s trojkou v žíle po celonoční kalbě z nějakého jerusalémského pajzlu, s opicí za krkem omylem zabloudil na Golgotu, kde se ho nějaký posraný centurion snažil legitimovat a když ho poslal do tyče, měli jak na sviňu Římani na skladě párek hranolů 10x10 a roztomilou sadu patnácticentimetrových hřebíků? Chtěli by hned jeho kumpáni k Vánocům nová játra, nebo by ho nutili chodit po rozlitém pivu, aby byla legrace? Byli by vyslyšeni, kdyby Budha nepořádal ty survival kurzy? No, snad se to někdy dozvíme! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Člověk se tak nějak naladí na nějaké sci-fi. Já sám jsem teda očekával od filmu The Man from Earth s tímto plakátem něco o chlápkovi, který přežil armagedon a sám jediný bude brousit ulicemi opuštěného města a aby to nebyla úděsná nuda, tak na něj z trosek domů budou skákat hladový zombíci, anebo poctivé sci-fi o nějakém ztraceném kosmonautovi na exotické planetě. To všechno jsem očekával a pln dychtivosti pustil. Dokoukal a říkám si, že akce tam moc tedy nebyla, na mezigalaktické dobrodružství také nedošlo, byl to ale po čertech zajímavý příběh. Alespoň do půlky. SPOILER. Jakmile z pána vylezlo, že dělal i Ježíše, bylo to už na mne zase moc sci-fi. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Předpremiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007. (chelseaman22)
  • Jerome Bixby začal scénář psát již v roce 1960. Dokončil ho na smrtelné posteli v dubnu 1998. Jedná se tak o jeho poslední scénář. (Terva)

Reklama

Reklama