Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život je krásny! Stačí mať na svete dvojníka, najlepšie geniálneho vedca a všetky problémy sa razom rozplynú... Hovorí sa, že každý človek má niekde na svete svojho dvojníka. Sidney Lipton (Michael Caine) je po troch rokoch prepustený z väzenia, odpykával si trest za lúpežné prepadnutie. Stretáva svojich dlhoročných priateľov Willie (Sally Kirkland) a Garalda (Roger Moore). V minulosti tvorili neodlúčiteĺný trojlístok a vedno sa podieľali na podvodoch rôzneho druhu. Zlaté časy sú však v nedohľadne. Willie práve ovdovela, manžel odkázal všetky peniaze svojej milenke a do mesiaca musí opustiť aj strechu nad hlavou. Garald a Sidney sú ako inak, na mizine. Sidney sa neuveriteľne ponáša na amerického vedca Hicklara (Michael Caine), ten celý život trávi v laboratóriu a snaží sa vymyslieť, ako vytvoriť lacnú elektrickú energiu pomocou veci zvanej fúzia. Náš slávny trojlístok napadne skvelá myšlienka, ako vyriešiť svoje finančné suchoty. Sidney absolvuje malú úpravu nosa na plastikej chirurgii, aby bola podobnosť s vedcom bezchybná. Garald ako by z oka vypadol vedcovmu kolegovi Sirovi Johnovi Bevistockovi (Roger Moore), stačí len zopár kozmetických zmien...Úlohou podvodníkov je dostať sa do trezoru výskumného centra a vyzdvihnúť diamanty za 1 milión libier.Aké jednoduché, nič im predsa v prestrojení nehrozí!Doktor Hicklar a Sir John Bevistock však nehrajú čistú hru. Pred vládou a médiami vyhlasujú, že výskum fúzie zlyhal. Opak je pravdou. Uzavrú tajnú dohodu a na vlastnú päsť rokujú s potencionálnymi kupcami o výške finančnej odmeny za geniálny objav. Suverénni dvojníci netušiac možnú trhlinu v ich jednoduchom pláne sa dostávajú do pasce, z ktorej niet úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dva kriminálníci se vydávají za dva vědce, kteří jsou jim k nerozeznání podobní. No, proč ne. Mezi oběma dvojicemi existuje tentýž vztah "starší blahosklonný seladon versus mladší nepraktický trouba". Hm, to už bude trochu matoucí, ale budiž. Oběma dvojicím jde o přechytračení nepřehledné skrumáže mafiánů, cizokrajných tajných agentů a domácí tajné služby a o získání stejné ženy, nehezké natupírované brécy. Tak dost. První půlhodina filmu vypadala sice výstředně a zmateně, ale stále ještě docela slibně. Nejpozději od chvíle, kdy se ukáže, že vědci jsou současně tajnými agenty a že kriminálníci, vydávající se za vědce, jsou dalšími postavami také považováni za špiony, přestává děj dávat smysl a vrší jen únavně nevtipné gagy jako z nějaké flatulentní italské taškařice. Pokud jde o Rogera Moorea a Michaela Cainea, bylo by hezké napsat, že alespoň oni úroveň filmu jakžtakž pozvedají, ale nebyla by to pravda. Caine svou dvojroli ustál o něco lépe než Moore, ale v každém případě jde o jeho nejhorší film, jaký jsem kdy viděl. Rogeru Mooreovi jednak velmi nesedí komedie jako taková, druhak mu hází klacky pod nohy věk, v němž všechno to laškování se slečnami, vlastní oběma jeho postavám, působí upoceně a trapně. John Cleese hraje pouze cameo, v titulcích popsané jako "muž na pláži v Barbadosu, který vypadá jako John Cleese" a o zbytku obsazení nemá smysl mluvit. Závěrem snad ještě plivnu jedovatou slinu k nesnesitelné hudbě a nekoukatelně přesvícenému obrazu. Po všech stránkách špatný film. 20% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusna priemerna komedia, ktoru natocil reziser Michael Winner /Death Wish 1974, Mechanic Zabijak 1972/. Roger Moore uz po bondovkach ako Spy who loved me a vyhlidka na Vrazdu tocil len priemer, nevie hrat ale cosi zachranil Michael Caine /Italian job 1969, Play Dirty 1968/ a par znamejsich hercov, britsky zmysel pre humor potesi europskeho divaka, stale lepsie ako mnohe US umelotiny : 67 % ()

waska 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně ujetá komedie o dvou falešných bankovních lupičích. Plán je dokonale vymyšlen, ale vždy se pokazí to, co se nejméně očekává. Co všechno jste ochotni udělat pro peníze? Roger Moore a Michael Caine se v komediích rozhodně neztratí. ()

Reklama

Reklama