Reklama

Reklama

Averyho jediným životním potěšením byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Pak mu ho zpovykaní výrostci zabili. A tím rozpoutali pomstychtivou bouři. V hlavní roli Brian Cox.Avery Allan Ludlow, veterán z války v Koreji s ošklivými vzpomínkami, žije životem stárnoucího samotáře v malém venkovském městečku, kde provozuje svůj obchůdek s nářadím. Od svého okolí nic nežádá, o pozornost nestojí, jen si chce sem tam v klidu vyrazit na ryby se svým věrným přítelem, čtrnáctiletým psem Redem. Víc nic. Právě během jednoho takového výletu se ale stane zbytečná a krutá tragédie, jejíž obětí je právě Red. Tři dospívající mladíci ho zcela bez rozmyslu odstřelí brokovnicí. Bolestí zdrcený Ave nakonec s pomocí místního novináře vypátrá viníky a žádá spravedlnost, ale jak městské autority, tak rodiče výrostků a sami teenageři se mu jen vysmívají. A tím podněcují skrytý plamen, který již dlouho nezahořel, ale i tak je stále stejně nebezpečný. Avery ví, co je právo. Ale také zná význam slova pomsta. V dramatickém thrilleru Trygvea Allistera Diesena a Luckyho McKeeho mu charismatickou tvář propůjčil skotský držitel cen Emmy a BAFTA Brian Cox. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

POMO 

všechny recenze uživatele

Televízne vyzerajúca varianta na eastwoodovku Gran Torino. Plynutie konvenčne a neprekvapivo napísaného i nakrúteneho filmu drží nad vodou skvelý Brian Cox, a v závere ho posilní prekvapivo silné zdramatizovanie príbehu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hrozně pomalý příběh o starcovi, co chce docílit zadostiučinění za zabití svého psa mladými gaunery. Brian Cox má to charisma pardála, co si už něco prožil, takže se na to kouká dobře. Nejvíc oceňuju jak on pořád nemohl pochopit proč to ty kluci udělali a líbilo se mi jak to nabobtnalo až v krvavý konec. Přišlo mi to jak obžaloba na lhostejnou společnost, kde už je dneska každýmu všechno jedno. Celá uvěřitelnost filmu zmizí až na konci, když Brian Cox přežije bouračku, ránu baseballkou do hlavy, postřelení a pak ještě asi odejde do nemocnice nebo kam. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Stojí všechen ten čas za starýho voříška?.…. ,,Malé“ drama o hledání spravedlnosti, z kterého se stane soukromá válka bez pravidel. B.Cox táhne (a utáhne!) celý film a když už by jednoduchý děj začínal klouzat k nudě, vytáhne historku, během které by se ve mně ,,krve nedořezal“. Filmové fanoušky potěší také Mr.Doust (R.Eklund) a že každý dostane, co si zaslouží. Vlastně ne tak docela… PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** Co uvidíme (možná) příště? Řeknu hodně málo: ,,Mám psa! Podělaní parchanti, pracky od něj pryč!“ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Jojoj, škoda, že čosi také musím skonštatovať, ale Red je slabota a bieda. Dlho som ho ignoroval, až kým som si neprečítal skvelý krvák Po sezóne od Jacka Ketchuma a nezistil som, že literárnu predlohu k Red napísal práve tvrďák Jack. Chcel som si kúpiť aj knižku, z ktorej snímka vychádza, ale ako k prvému som sa dostal k filmu. A musím bohužiaľ skonštatovať, že hoci je dosť pravdepodobné, že knižka je lepšia, po nepríjemnej skúsenosti s filmom som na ńu okmažite stratil chuť. Myslel som si, že pôjde o revenge movie. Ale nešlo. Revenge movie je o úvodnom zločine, pričom zvyšok filmu sa hrdina mstí. Red o tomto nie je. Brian Cox sa celý čas snaží problém vyriešiť diplomaticky, potom dá chalanovi jednu do brucha a nakoniec je tam nezáživná, pársekundová prestrelka v nočnom lese a koniec so svetlom na konci tunela. Nedozvedel som sa, ako sa to skončilo, kto prežil a ako bol celý prípad uzatvorený. Našťastie, Cox sa snaží a aj ostatní sa snažia (vrátane Toma Sizemorea a Roberta Englunda, ktorý však hrá postavu, ktorá sa mohla vystrihnúť a nič by sa nestalo, ale chápem, režisérovým obľúbeným filmom je Nočná mora z Elm Street). Mladíkov s fotríkom budete patrične nenávidieť a priať im to najhoršie. Lenže čo z toho, keď väčšinu času dostáva na búdku hlavný hrdina, ktorý vlastne situáciu nikdy nemá naplno v rukách a občas evidentne nevie, čo robí? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Soucítila jsem s Averym, protože taky miluji pejsky a je smutný, že k takovým případům skutečně dochází. Námět byl určitě dobrý, jen si s ním trochu víc pohrát a mohl to být docela dobrý film. Jinak první polovina filmu byla povedená a Brian Cox svou roli zahrál výborně, ale druhá polovina a hlavně finální část byla naprosto nereálná, takže pro mě to je jen slabší průměr. ()

whack 

všechny recenze uživatele

"Celostátně jsou pachatelé násilí na zvířatech a jejich zabíjení pokutováni v průměru jen 32% z maximální výše pokuty a stráví pouhých 14% z maximální sazby dnů ve vězení. Většina útočníků se nikdy nedostane před soud." Keď zákony pre bohatých neplatia, kto by sa zachoval inak ako Avery Ludlow? "Podle zákona je zvíře jen majetek, povinná pokuta je sto dolarů." ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Velmi syrové drama muže na penzi, kterému jebne podobně jako Williamu Fosterovi (Michael Douglas) ve filmu Volný pád. Drama Averyho Ludlowa (Brian Cox) je ovšem mnohem komplikovanější, neboť je ve hře ještě zabitá čuba, kterou tolik miloval. Drama je tak syrové, že se to chvílemi nedá žrát, přesto celkový dojem je více než dobrý. Možná je to i tím, že mistr Cox zde prosté válí o sto šest. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj nadštandardne natočený príbeh so zápletkou, ktorá nie je na ihrisku žiadnym nováčikom, a ani nepredvádza tú najdokonalejšiu hru, ale poctivosť autorov a efektívnosť thrillerovej zápletky majú veľký vplyv na konečnom výsledku. Podstata filmu je jednoduchá, ale o to účinnejšia. Záporákov sa vo filme nájde hneď niekoľko, no trošku trvá, kým poriadne vystrčia pazúry, takže nejakú polhodinku si divák musí vystačiť s pokojnou krimi-drámou. Potom však prichádza prvému kontaktu a po zaiskrení medzi Coxom a druhou (zlou) stranou sa oheň podarilo zahasiť až s korektne zakončenom závere, ktorý znovu potvrdil inteligentnosť tvorcov. Tá si dokonca našla miesto aj v akčných okamihoch snímku. No a keby mal film o päť minút dlhší úvod, v ktorom by bol citovo vykreslený Avyho vzťah ku svojmu hafanovi, tak by mal film u diváka určite väčší úspech aj po emočnej stránke. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Napohľad jednoduchý príbeh pomsty za bezdôvodnú vraždu psa je ozvláštnený poukázaním na to, kam veci ústia, ak ich ľudia berú príliš vážne. Satisfakcia v podobe dobrého pocitu z odvysielanej investigatívnej reportáže veteránovi, tvrdo skúšanému vlastným životným príbehom, nestačí, rovnako ako nestačí zmangľovanie žalúdka bejzbolkou hlavnému ničomníkovi. A tak namiesto jedného zmareného psieho života sú na konci zmarené ďalšie životy ľudské a vypálený majetok. Túžbou po spravodlivosti vedený muž si pri konci kladie pochybovačnú otázku o zmysle a hodnote ceny, ktorú získal urputným presadzovaním princípov morálneho zadosťučinenia za každú cenu, ako odplaty za smrť štvornohého miláčika. Od ženskej hrdinky (sic!) sa mu, samozrejme, dostane odpovede, že všetko je ok. Stručne o ideovom vyznení: Hlavný hrdina - vyznáva hodnoty vojenskej morálky. Ospievanie typu prispieva k akceptovaniu každého fundamentalizmu, spoločne s podsúvaným múdrom - "Nehľadiac na straty je vždy dôležité víťazstvo princípov.". Úplne fuk, či ide princípy náboženské, biznismenské, študijné alebo menšinovo filozofické. Ide o sugerovanie nezmieriteľnosti ako niečoho správneho. Výchovný efekt : Stotožnite sa s urputným presadzovaním čohokoľvek reznutého morálnymi apelmi, je to dobré a oplatí sa to. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Debilní bezmozkovitý zbohatlický parchanti, kterým není nic svaté! Dobře jim tak, že si je vzal do parády Avery Ludlow, alias Brian Cox, aspoň si příště rozmyslí jen tak bezdůvodně pro zábavu zastřelit bezbranného milého pejska. Tak po trochu osobnějším úvodu, kdy jsem se vyjádřil jako pravý pejskař, můžu pokračovat v hodnocení filmu. Jakmile jsem se o tomto filmu a o jeho popisu děje dozvěděl, tak jsem si řekl, že to musím vidět. Film o tom, jak nějaký parchanti jen tak z legrace zastřelí milého a hodného pejska a jeho majitel chce jen spravedlnost, která je v tomto případě kvůli známostem jeho tatínka slepá, to jsem prostě musel vidět. Já mám totiž pejsky velmi rád, každého kolemjdoucího přítulného pejska si na ulici pohladím, navíc už jsem měl za svůj život několik pejsků, má současná fenka jezevčíka je mým čtvrtým pejskem a život bez pejska si už neumím představit. Takže jako pejskař jsem čekal, jak celý film vygraduje a jestli se dočkám zasloužené pomsty. A na konci jsem se dočkal, i když to bylo provedeno trochu jinak, než jsem očekával. Ale s výsledkem jsem byl maximálně spokojený a i s tím pozitivním koncem si mě tvůrci filmu získali, dokonce i pár slziček ukáplo. Tohle byl prostě film, který mě velmi zaujal a který je ve všech směrech podařený. Kvalitní herecké výkony, výborný děj, který mě celou dobu držel v napětí, jak to vlastně dopadne, to vše z tohoto filmu dělá velice kvalitní a povedenou záležitost. A taky tenhle film přispěl k tomu, že jsem si znovu uvědomil, jak moc mám naší fenku rád, a když ke mně v druhé půlce filmu přišla z pelíšku a chtěla se mazlit, tak jsem to považoval v souvislosti se sledováním tohohle filmu za něco výjimečného a nezapomenutelného. Takovéhle parchanty, kteří se nudí, bych rovnou bez milosti střílel a nebo je dal k dispozici rozzuřeným majitelům psů, ti už by si s nimi poradili. Tomuto filmu tedy bez váhání dávám pět hvězdiček. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Zabili mu psa a on si hodlá za každou cenu vymoci spravedlnost. Brian Cox září v atmosférickém dramatu, který i přes jednoduchý příběh nakonec tak jednoduchý není. Postavy jsou výborně napsané a zahrané, atmosféra by se v některých scénách dala krájet: A i když se to celé odvíjelo úplně jiným směrem než jakým jsem myslel že to bude směřovat, tak jsem vcelku vlastně hodně spokojen, už jenom díky tomu drsnému závěru. Škoda až moc pomalého tempa, které to místy opravdu moc brzdí.70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nikdy to nevzdávej! Spravedlnost, která se zdá býti jen přeludem, si nakonec oblékne krvavý plášť. Po letech jsem se znovu podíval na zprvu nenápadné drama zakončené tragédií a musím si přiznat, že i tentokrát mě příběh dostal. Ztratí-li člověk naději, ztratí všechno. Není-li pro co žít, pak se život rozpadne v prach. Herecký koncert Briana Coxe ve filmu, který svou brutalitou (a nemyslím ani tak fyzickou) předčí nejeden horor. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Red patří k těm filmům, po jejichž zhlédnutí se vám sevře hrudní koš a onen stisk jen tak nepovolí. Je mi smutno, uvědomím-li si, že jsou mezi námi lidé jako Avery - lidé, ke kterým osud nebyl milosrdný, kteří přišli o všechno a jedinou jejich potěchou a důvodem, proč ráno vstát z postele, je psí společník. Ještě smutnější ale je, že jsou mezi námi taky lidé jako Danny - lidé, kteří nemají žádnou úctu k člověku, k životu. Film mnou otřásl a zanechal hlubokou stopu. Mrzí mě jen, že mi ten (un)happy end nedovolil pocítit kýženou satisfakci. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh vzdialene pripomína film Clinta Eastwooda Gran Torino. Nezmieriteľnosť boja núti k zamysleniu nad peripetiami života, ktoré nás občas donútia riešiť otázky priorít, zlé zhodnotenie aktuálnej situácie potom môže viesť až k fatálne tragickým koncom. Film má pomalšie tempo, ale nemyslím si, že je nudný. Naopak, vystihuje všetku tragiku života starého muža. Silný film, silný zážitok. Mne sa to páčilo. Veľmi zaujímavý film, ktorý vo mne zanechal hlboký dojem. V hlavnej úlohe sa predstavil Brian Cox, ako vojnový veterán. Postavy sú výborne napísané a zahrané, atmosféra by sa v niektorých scénach dala krájať. A aj keď sa to celé odvíjalo úplne iným smerom než akým som myslel že to bude smerovať, tak som vcelku vlastne veľa spokojný, už len vďaka tomu drsnému záveru. Škoda až veľmi pomalého tempa, ktoré to miestami naozaj dosť brzdí. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Celej film je obalenej v nudnym kabátě jako to bývá u filmů bratrů coenů, ale stejně tak je i perfektní. Pěkná kamera, hudba, příběh zkrátka docela vychytanej film. 4 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o starém muži, který přijde o svého psa a snaží se domoci spravedlnosti. Je z malého města a banda kluků mu zastřelí milovaného psa. Snaží se to vyřešit domluvou, ale nikdo ho neposlouchá. Kluci jsou pod ochranou. Nakonec se vše vyhrotí do neuvěřitelných rozměrů. Nemůže to skončit jinak než přestřelkou... "Vidíš, co jsi způsobil?" ()

predators 

všechny recenze uživatele

Slušné drama, kdy ze zdánlivě lehkovážné situace vyplyne snůžka mnohem horších situací. Drama postavené na jednoduchém scénáři, ale o to víc chytlavějším. Já jsem byl napnutý do konce a dědovi jsem držel pěsti:-) 75% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film suchý jak lejno na Sahaře. Brian Cox coby válečný veterán mající hrát člověka zdrceného ztrátou čtyřnohého přítele je na své cestě za spravedlností silně nepřesvědčivý. Děj plyne hlemýždí rychlostí a v 90 minutách se toho skutečně moc neodehraje. Cca 2 silné scény a zbytečně vyhrocené finále, které kupu nudy už nezachrání. 45% ()

Reklama

Reklama