Reklama

Reklama

Rita

Trailer

Obsahy(1)

Podivínský profesor literatury Frank Bryant je rozvedený, žije s kolegyní Julií, ta má ale poměr s jeho přítelem z univerzity Bryanem. Frank chodí občas na své přednášky v podroušeném stavu, je věčně ošuntělý a zarostlý. Na univerzitu se zapíše nová studentka, přidrzlá, sebevědomá kadeřnice Susan Whitová, která si podle obdivované spisovatelky nechá říkat Rita a za konzultanta dostane právě Franka. Zpočátku si moc sympatičtí nejsou, časem si ale začínají rozumět. Rita je vdaná za elektrikáře Dennyho, kterému je její studium trnem v oku a dělá vše pro to, aby měli co nejdřív dítě a Rita musela studia ukončit. Rita ale tajně užívá antikoncepci a když na to Denny náhodou přijde, je zle. Frankovi i Ritě se jejich partnerství současně rozpadají, a tak spolu tráví stále víc času - nejde ale o lásku. Rita úspěšně složí závěrečnou zkoušku, Frank v té době ale v opilosti vyvolá skandál s děkanem. To má za následek, že ho akademická rada vyhostí na dva roky do Austrálie. Teď je na Ritě, která mezitím dospěla a vrátila se ke svému jménu Susan, aby profesorovi oplatila jeho péči a vedení, a přesvědčila ho, že sám sebe ničí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Rita je kadeřnice z obyčejných poměrů, raduje se ze života, ale něco jí chybí. Touží se vzdělávat, avšak s každou přečtenou knihou a esejí, kterou napíše, se vzdaluje tomu, odkud přišla, přitom cítí, že lidi s universitou ji nikdy nepřijmou. Protože je ale houževnatá a literaturu nasává jak houba, začne získávat sebeúctu a respekt. A nejen to - pochopí, že život nejsou jen písmenka, změní se jí pohled na svět. Kde všude už jsme tenhle proces viděli? :-). Julie Walters jako Rita se svými věčně uječenými dotazy hrála jak o život a Michael Caine coby profesor, který ji tou proměnou provede, byl taky nezapomenutelný a já musím po pár dnech, kdy mi ten film nejde z hlavy, přidat další hvězdičku, protože i přes lehkou formální vyčpělost a příšerný český dabing si to tenhle hřejivý film s extrovním scénářem zaslouží. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

On je starší vyhaslý učitel anglické literatury, co většinu času tráví na procházkách s Johnnie Walkerem. Ona je mladá ukecaná kadeřnice z prostých poměrů, co by ráda od základů změnila svůj život. Dohromady ti dva tvoří jednu z nejnetradičnějších (a nejsympatičtějších) dvojic. Jiskří jim to tak, až má jeden strach, aby všechny ty knihy kolem nich nevzplanuly... Sympaticky posmutněle melancholické způsobem, kterým se dnes již tento typ filmů (bohužel) netočí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře, že tvůrci v tomhle snímku odolali pokušení udělat z něj románek s happyendem i když k tomu směřovalo hodně indicií. Dokonalá, brilantní souhra obou hlavních představitelů Michaela Caine a Julie Walters maximálně přispěla k moc příjemnému dojmu z celého snímku. Rita byla kouzelná s tou svou, houževnatostí, hubatostí, cílevědomostí, působící dojmem, že má pěkně tvrdou skořápku a ejhle, když přišlo na věc, tak je to postava plná citů se srdcem na dlani a empatie k těm druhým. A Frank je mužem, který je svým způsobem života unavený, ale přitom je laskavý, zábavný a ten cit k Ritě který tam někde uvnitř něho začíná doutnat dovede velmi umně skrývat. Nesourodá, ale moc fajn dvojice a milý film, kde jsem Ritě držela všechny palce a strašně mě mrzí, že jsem ho nemohla slyšet v originále. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S naprostou úctou k Julii Walters a Michaelu Caineovi se podepisuji pod kleopatřin komentář. Ach jo, proč už se dnes takové filmy nenatáčí?__P.S. A hned si jdu zjistit, kdo v třiaosmdesátém shrábl Oskary. Není snad možné, že ani ošuntělý profesor, ani mladá pištící "študentka" nezabodovali.__P.P.S. Aha - Ben Kingsley a Meryl Streep. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka tohoto filmu si vysloužila můj hluboký a neutuchající obdiv, protože znám jen málo lidí, kteří dokázali jít za svým snem, aniž by se dali kýmkoliv a jakkoliv zvyklat. Rita se rozhodla, že už nechce být obyčejnou žejnou z dělnické třídy, neboli jak ona sama ve filmu říká: "nechci zpívat obyčejnou a nudnou píseň, já chci zpívat lepší píseň." A tak se zapsala k večernímu studiu univerzity a dá se říci, že svému studiu obětovala téměř vše, co mohla, především tedy své manželství. A osoba, kterou je Rita na konci filmu, není tou samou osobou, kterou byla na začátku. Možná to je trošku škoda, protože Rita měla na začátku filmu jakési zvláštní kouzlo, ale o tom tento film není, tento film je totiž příběh o tom, že když něco moc chcete, že když po něčem toužíte, tak to můžete dokázat. Rita to dokázala a já jsem jí v tom celou dobu srdečně fandil. Ovšem film není celou dobu jen zajímavým dramatem, on totiž nabízí i pár opravdu dobrých hlášek, u kterých jsem se opravdu pobavil. Za všechny například rozhovor v kadeřnictví, kde Rita pracuje: "Vy čtete knihu? Můj manžel tráví čas imrvére v knihách." "On je taky vášnivý čtenář?" "Ne, on je vazač knih." To jen tak na ukázku. Pokud se podrobněji podívám na herecké výkony, tak tam není co řešit. Michael Caine i Julie Walters ve svých rolích excelují, dá se říci, že podávají téměř životní výkony, a jen díky nim je ten film velmi kvalitní. Takže když to shrnu, tak tenhle film musím zařadit k nezapomenutelným filmovým zážitkům, kouzlu filmu jsem totiž podlehl tak jak jen to šlo a od začátku do konce to pro mě byl herecký koncert se zajímavým a atraktivním příběhem. Tady není nad čím váhat, tenhle film si prostě zaslouží pět hvězd. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Aneb Výchova dívek v Anglii. Velmi posmutnělé, ale přitom jakýmsi neznámým způsobem naplněné pozitivní energií. Prof. Bryant je bez sebemenšího sporu jednou z nejlepších Caineových rolí (minimálně za posledních 30 let). Hned několik rovin můžeme ve filmu sledovat - i když ta s výchovou "Rity" je vedoucí - je tu Bryantův životní osud jakožto psychicky zruinovaného, na alkoholu závislého talentovaného básníka a na straně hlavní představitelky pak život, cíle a požadavky dělnické třídy v Liverpoolu, ze které "Rita" pochází. Důkaz, že krásná literatura není pouze potravou (pseudo)intelektuálů, ale že může proniknout i do zdánlivě nečekaných končin lidské společnosti. Pro milovníky literatury (zejména té starší) bude film jistě ještě o něco větší zážitek, než pro normálního "smrtelníka". Ritino podání Blakeovy "The Sick Rose" je fajn. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Najít jinou písničkou. Objevit v sobě něco nového. Úspěšně zdolávat překážky a zůstat pořád samou sebou... Kdybych byl ženská, asi bych dal rovnou plný počet hvězd, protože zejména pro vnímavé ženy musí být takový příběh Rity silným prožitkem. Ale i mužský milovník filmů s dobrým příběhem si zde může přijít na své a taky ocenit minimálně zdařilý scénář a poklonit se před profesionalitou, s jakou zde sehrávají své role Michael Caine a Julie Waltersová. Jejich vzájemná souhra je velmi působivá, společné chvilky profesora závislého na alkoholu a neobvyklé sebevědomé studentky zde vytvářejí hluboké drama a zároveň i úsměvnou komedii, jež je sympaticky říznutá kapkou romantikou bez klišé a napokon i bez očekávaného happyendu. 80% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Odzbrojujúca temperamentná Rita, túžiaca po vzdelaní, a ošarpaný, alkohol ničený, profesor v brilantnej dialógovej potýčke. Príbeh akoby mal pôvod v divadelnej hre, ale na filmu to nevadí. Herci sú skvelí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Působí to na mě dojmem zfilmované divadelní hry. Pro Angličany patrně s pikantním nádechem třídního střetu - upadající univerzitní profesor a po vzdělání lačná a nakonec i úspěšná kadeřnice. Já ale tohle třídní kastování tak neprožívám a snímek, který je z větší částí dialogem dvou hlavních postav, mě nudil. A to přestože jsou oba hrdinové sympatičtí a napětí mezi nimi funguje stoprocentně. Nezaujalo mě ale téma a hlavně podání dialogů o tom, jak důležité je vzdělání a jak nás to může změnit. /29. 1. 13./ ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Za to, že byl film plný takových těch kradmých drobných životních pravd a nejen drobných symbolických milníků. Za naprosto vynikající ústřední dvojici a vícero úchvatných momentů, které se jim povedlo vytvořit. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jestli pro mě dělalo něco tuto intelektuálně pygmalionskou podívanou vysoce koukatelnou, byla to nepochybně ústřední dvojka šarmantního profesora s alkoholickým problémem a jeho neméně charismatické a dosti ukecané žačky Rity. Oba byli hodně osobití a zajímaví sami o sobě, společně pak neměli konkurenci a já se těšila na každé jejich další setkání naplněné duchaplnými hovory o literatuře i o životě. Slušelo jim to spolu natolik, že jsem se doteď nedokázala rozhodnout, jestli jsem byla spokojená s tím, jak to nakonec dopadlo či ne. Přeci jen ve mě hlodal takový ten pocit, co kdyby... ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Krásný a příjemný film stojící hlavně na skvělých charakterech a hereckých výkonech ústřední dvojice. Taky se mi líbila bezva specifická atmosféra Dublinu 80. let, spousta opravdu vtipných detailů a narážek a zábavné dialogy. Poznámka na závěr: pokud se rozhodnete tento film shlédnout, tak jedině v originále, stojí to fakt za to. Prý existuje otřesně dabovaná verze, která může milý zážitek z filmu zkazit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny film o hodne netradicnej dvojke on + ona. On je tuna podivinsky profesor literatury a ona Ritka je nova studentka, sebavedoma kadernicka, a txa spolu zhovaraju a vytvoria mimoriadne sympaticku dvojku. REziser Lewis Gilbert /Moonraker, Spy who Loved me/ sa dozil nielen nadherneho veku, ale vyznal sa aj do rezie a natocil dalsi suprovy namakany film. Obycajne dialogy prevladaju, ona si ide pevne za svojim cielom, a paci sa aj podivinovi profesorovii. Mimochodom, berie antikoncepciu /Boha ma evidentne v prdeli, teda pardon, som sa pomylil, v ignore liste/, a sympaticka bola aj jej sbnaha presvedcit profesora, ze sam seba nici . 94 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

41. Zlatý Glóbus za rok 1983 - cena (2) - *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Julie Walters, *Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Michael Caine + nominace (2) - Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie, Nejlepší scénář - Willy Russell ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie v zajímavém stylu Lewise Gilberta s Michaelem Cainem v hlavní roli, se může směle rovnat i předchozímu filmu z jejich spolupráce (Alfie, 1966). Krom výborné režie je zde také vynikající scénář a skvělé herectví Cainea a Julie Waters. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Moderní parafráze na Pygmalion, která je ale více-méně oboustraná. Caine i Walters si své role užívají a táhnou celý film k výšinám, bohužel jak jeden z nich naplátně chybí, jde film směrem k průměru. Ostré a vtipné dialogy vymizí a nastoupí předvídatelné epizodky, jenž jen natahují stopáž a nutí diváka znuděně čekat na momenty, kdy se tahle povedená dvojce opět zkompletuje. Film je kouzelný v originálním znění, kde obzvlášť vynikne vyžehlený projev i přízvuk profesora literatury ve střetu se slovní zásobou a projevem "obyčejné" kadeřnice, jejíž některé literární kritiky nejen pobaví, ale i zaujmou. Kadeřnice chce najít sama sebe skrz literaturu a pomáhá jí v tom profesor, který už má dost všech a hlavně sama sebe, dvojce je to kouzelná a barvitá, ale jejich pozadí je poněkud šedivější... 70% ()

Reklama

Reklama