Reklama

Reklama

Tento snímek je druhým z trilogie filmů natočených na motivy knih o Harrym Palmerovi z pera Lena Deightona. Stejně jako v prvním snímku ztvárnil Michael Caine Palmera – obrýleného a poněkud pochybného britského agenta. Palmer je vyslán do Berlína, aby zkontroloval vysoce podezřelého zběha: sovětského plukovníka Stoka. Ukáže se, že jeho smrt byl podvod a od Palmera se očekává, že vyřeší zmizení údajné mrtvoly. Jenže když odhalí víc, začne být hra pěkně složitá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

misterz 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne jednoduchý, politicko-špionážny príbeh s priamym ťahom na bránku, takže nebol problém orientovať sa v tej špionážnej motanici a menách. Obyčajne mávam s filmami s podobným námetom problém, tu som ho nemal. Zároveň však musím konštatovať, že ma náplň dejovej linky nejak zvlášť neoslnila, prišla mi dosť nezaujímavá. Ale M. Caine sa snažil a hlavne tam hrala krásna Eva Renzi, takže aspoň bolo na čo pozerať. 60/100 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že nějaké palmerovce napařím plný počet. Jak Případ Ipcress, tak Mozek za milion dolarů mi přišly jako zhulené, experimentální vize, které si špionský žánr berou jen jako rukojmí. Ale tady vzal námět do ruky zkušený režisér nejen bondovek, ale i válečných filmů, který bystře vyhmátl to podstatné a udělal z filmu koukatelnou záležitost. Postavy se - konečně! - chovají normálně a lidsky, nikoliv zbytečně přehnaně a afektovaně, a dokonce i pojetí Palmerova agenta zde najednou dostává svůj smysl. Chlápka, který - konečně! - skvěle hláškuje, raději se nehrne do akce a stojí v pozadí, ale o to víc a lépe si dokáže věci sesumírovat. Navíc ale není super hrdina, i on bývá převezen a vypadá pak jako tupec, ale nakonec vlastně vše rozřeší ke všeobecné spokojenosti. (Scéna v rozpadlém domě s monologem: „Paul Louis Broum. Doklady má v kapse.“ je dokonalá, skvěle vše završuje, všechny snahy postav, a Eva Renzi dokáže v té chvíli vrhnout přesně ten pohled údivu a současně nepochopení, jaký je potřeba.). Velmi dobrá kamera i hudba. Výběr lokací - jako by člověk v tom rozděleném Berlíně byl. A pak ty hlášky - a dokonce hraní si s nimi, ať jde o hraní si s krycím jménem (a touhou po jiném), tak třeba s batmanovskými proprietami. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie o agentovi Palmerovi už vykazuje viac podobné znaky s bondovkami. Príbeh sa točí v inej krajine, ešte k tomu komunistickej, takže to má svojskú atmosféru. Dé-dé-er bola vtedy v kurze. Suchý britský humor preskupuje celý film a po vzore prvého filmu v ňom chýba akékoľvek napätie. Ale na nudu sa sťažovať nemožno. Scéna, kde prevádzajú rakvu cez most je fanúšikom seriálu MacGyver veľmi dobre známa. Takmer kompletne bola vystrihnutá z tohoto filmu. V MacGyverovi končila tak, že rakvu vyhodili do rieky a Mac odfrčal na drevenom vodnom skútri, ktorý tvoril trup onej rakvy. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý špionážní film roku 1966 z Berlína a o dost lepší než Quillerovo memorandum. Palmer se vydává do Berlína připravit dezerci vlivného plukovníka KGB, střetává řadu figurek - padělatel, "bondgirl", mistr útěků, kamarád z dávných dob a hodinu připravuje akci. Ta dopadne trošku jinak a pak ve finální půlhodině nastává smršť zvratů, kde se ukáže že nikdo není tím kým se zdál, že zdánlivě vedlejší postavy jsou důležité a že svět špionů je svinstvo kde dobro a zlo neexistuje. Je to sice opět (s výjimkou thrilerového finále) film bez akce, ale za to nechybí parádně zamotaný příběh (možná až příliš), zajímavé postavy, díky režisérovi mírny bondovský šmrnc a především skvělý hrdina. Cainův agent je sarkastický, rebelský, chytrý ale chybující jako normální člověk. Není to čisté hodnocení, ale je to o něco lepší než první Palmerovka, které jsem dal 3, takže s přimhouřením očí 4*. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Průměrná délka záběru ve filmu je 5,8 sekund. (pawleta)
  • Paul Hubschmid a Eva Renzi sice ve filmu hrají nepřátele na život a na smrt, ve skutečnosti se však rok po natáčení vzali. (pawleta)
  • Do role Samanthy Steel byla původně obsazena Anjanette Comer, která dokonce figurovala na propagačních materiálech. Z důvodu nemoci ji však nakonec nahradila Eva Renzi. (pawleta)

Reklama

Reklama