Reklama

Reklama

Tento snímek je druhým z trilogie filmů natočených na motivy knih o Harrym Palmerovi z pera Lena Deightona. Stejně jako v prvním snímku ztvárnil Michael Caine Palmera – obrýleného a poněkud pochybného britského agenta. Palmer je vyslán do Berlína, aby zkontroloval vysoce podezřelého zběha: sovětského plukovníka Stoka. Ukáže se, že jeho smrt byl podvod a od Palmera se očekává, že vyřeší zmizení údajné mrtvoly. Jenže když odhalí víc, začne být hra pěkně složitá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi chytré krimi drama těžící z rozdělení Německa, Berlína a ze studené války. V určitou chvíli jsem se již v mnoha zvratech a záměnách ztrácel, ale nakonec to jak scénárista tak režisér zvládli tak, že pointa vyznívá skutečně mile a překvapivě. Mladý Michael Caine byl už tenkrát skvělý herec a navíc štramák. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo veľmi svižne nakrútená a zábavná špionážna báchorka z netradičného okolia východného a západného Berlína, kedy sa dosť scén odohráva práve v okolí múru. A bude sa pri ňom aj párkrát strielať. Pohreb kombinuje čistú zábavu so serióznymi témami a Hamiltonovi táto hra vychádza. Sem tam sa vynoria aj prekvapivé zvraty a otočia dej iným smerom. Caine tým prechádza s totálnym nadhľadom a možno aj preto mám z filmu taký pozitívny dojem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď sa rozhodnem pozerať nejaký špionážny film, tak sa lepšie pobavím na Pohrebe v Berlíne, než na hociktorej bondovke. Skvelý Michael Caine, množstvo hlášok, atmosféra šesťdesiatych rokov v rozdelenom Berlíne. Potiaľ dobre. Problémom bol scenár, v ktorom je zrejmá snaha vytiahnuť z knižnej predlohy do filmu čo najviac. V poslednej štvrtine filmu sa to už začalo podobať na nejakú odnož vedomostnej súťaže, v ktorej ide o to, ktorý divák si zapamätá najviac z komplikovaných interakcií medzi jednotlivými postavami. Pokiaľ film neberiem príliš vážne, tak na pobavenie pamätníkov je veľmi vhodný. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie o agentovi Palmerovi už vykazuje viac podobné znaky s bondovkami. Príbeh sa točí v inej krajine, ešte k tomu komunistickej, takže to má svojskú atmosféru. Dé-dé-er bola vtedy v kurze. Suchý britský humor preskupuje celý film a po vzore prvého filmu v ňom chýba akékoľvek napätie. Ale na nudu sa sťažovať nemožno. Scéna, kde prevádzajú rakvu cez most je fanúšikom seriálu MacGyver veľmi dobre známa. Takmer kompletne bola vystrihnutá z tohoto filmu. V MacGyverovi končila tak, že rakvu vyhodili do rieky a Mac odfrčal na drevenom vodnom skútri, ktorý tvoril trup onej rakvy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S pověstnou britskou precizností do detailů vybroušený film! Stejně dobrý jako Ipcress file, s až neskutečně zajímavou zápletkou, geniálním Michaelem Cainem, skvělými dialogy, vtipně-suchými hláškami a postupně se stupňujícím napětím, které - i kdyby se dalo krájet - byste neukrojjili ani motorovou pilou, jak je husté. Zkrátka špionážka první třídy s (jak tady někteří uživatelé správně píší) opravdu složitou závěrečnou půlhodinou, jež ale naštěstí není zmatená nebo nepochopitelná. Prostě se toho v ní jen dost stane, no. Pět hvězd dávám Pohřbu v Berlíně hned, ačkoliv mi z děje určitě taky něco uteklo. Další promítnutí dévédéčka všechno stoprocentně napraví. Těším se na ně.__P.S. Napravilo. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Ruští vojáci na východní straně Berlínské zdi často přerušovali natáčení zrcátky, kterými oslňovali kamery. Scéna, kde Harry Palmer poprvé překračuje Checkpoint Charlie, byla kvůli tomu natáčena z velké dálky. (pawleta)
  • Průměrná délka záběru ve filmu je 5,8 sekund. (pawleta)
  • Eva Renzi byla předabována herečkou Nikki Van der Zyl. (pawleta)

Reklama

Reklama