Reklama

Reklama

Cosmos

(seriál)
  • Česko Vesmír (více)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílná sága nás zavede ke vzdáleným galaxiím, ale i do náručí Mléčné dráhy, která je naším domovem, a seznámí nás s tím, jak vznikla naše Sluneční soustava. Vyprávění o patnácti miliardách let kosmického vývoje je bez nadsázky napínavé a fascinující. Saganova kniha Kosmos, která je literární obdobou tohoto seriálu, patří k nejprodávanějším populárně vědeckým knihám všech dob. Jistě i proto, že se její autor řídí zásadou, že jednou ze základních povinností vědců je sdělovat své poznatky ostatním lidem jazykem, který je obecně srozumitelný. (North Video)

(více)

Recenze (30)

haffen 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentárny seriál má jedno veľké plus. Spustil vďaka Carlovi Saganovi masívnejšiu popularizáciu vedy a výskumu Vesmíru aj pre bežných ľudí. V dnešnej dobe je množstvo vyšperkovaných dokumentov na túto tematiku. Sú nepopierateľne vysoko kvalitné. Ale Carl to vedel povedať tak zaujímavým spôsobom, že tento dokument patrí rozhodne medzi to najlepšie čo sa dá vidieť. Aj vďaka Carlovi sa už nepozerám na oblohu len preto, aby som zistil či je deň, alebo noc. Na jeho "Pale blue dot" sa nedá zabudnúť. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Kdyby Carl Sagan byl o 30 let starší, tak by to byl hodně dobrej seriál. Ale na tu dobu i tak dost informací a dobře řečených a vysvětlených. Perfektní díly střídají nudný díly, ale tak už to v seriálovém světě chodí, dokumenty nevyjímaje. Ale poslední díl byl celkem mimo mísu, krom občasných rekapitulací. Alespoň už vím, co znamená slovo Google :-) 68% ()

Reklama

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Dlouho tento titul jitřil moji zvědavost, až jsem si řekl "proč ne?" Na tu dobu to asi mohl být zdařilý dokument, ale první půlhodina, jako vystřižená ze Star Treku, obsahově více obecnější být už nemohla, byť se autor snažil navodit dojem, že zná každý kout vesmíru, dokáže jeho rozsah s přesností určit a stejně tak i těch "billion trillions stars" s mírnou odchylkou přesně vypočítat. Celé to pronáší hypnotickým hlasem se sugestivní hudbou, že to evokuje spíše dokument z jehovistické dílny. Další díly jsou už o poznání lepší, pokud pominu místy neřídkou utahanost. Já si tedy už odpověděl na to, "proč ne..." ()

truby 

všechny recenze uživatele

¨Tento seriál nedisponuje takovými grafickými možnostmi jako dnešní seriály o vesmíru, a hvězdná loď , z jejíž paluby Carl Sagan řídí dobrodružnou cestu vesmírem, vypadá z dnešního pohledu trochu komicky. Ale to nevadí, tyto nedostatky jsou zde vykompenzovány nadšením průvodce, širokým záběrem celého pořadu - od kultury přes historii, filosfii až po astronomii. Nedostane se Vám zde toliko teorií a informací o kosmu jako jinde, dostane se Vám však o to více zamyšlení nad životem a světem ve kterém žijeme. Je s potěšením sledovat a poslouchat člověka tak zaujatého pro vědu, vzdělaného ve všech směrech, obdivovatele života a jeho forem, člověka pokorného a zvídavého, jako je Carl Sagan a bylo mi velice llíto, když jsem se s ním ve třináctém dílu musel rozloučit. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nadšení Carla Sagana pro vědu, ale i život, člověka, umění a všechny aspekty světa, co jich jen je, se může ze seriálu Cosmos šířit jako nakažlivá choroba. Výjimečnost dokumentu nespočívá ve formálním přístupu ani v prezentovaných poznatcích. Forma je až na pár vzácných okamžiků běžnou směsí hraně dokumentárních scének, ilustrativních obrázků a animací a jedné mluvící hlavy, představená fakta vyblednou před pár obsáhlejšími knihami. Ovšem to nadšení, chvílemi až dojemné, tak snadno nepředají a většinou ani nebudou schopny nalézt souvislost mezi starověkou filosofií, středověkou společností a moderní kosmologií. Carl Sagan úspěšně předvádí Vesmír s jeho zákonitosmi jako nekonečnou tapisérii, v níž se nakonec každé vlákno nějak setká se všemi dalšími. V Cosmu se nejenom dozvíte základní poznatky o Vesmíru, ale i to, jak k nim lidstvo dospělo i s náznakem vysvětlení, proč právě tehdy a tehdy. Nespokojí se s předvedením dílů skládačky, jak často bývá zvykem, ale pokouší se ji skládat. Cosmos je v některých chvílích skorem až manifestem určitého světonázoru, všezahrnujícího světoobčanství, zaníceného pacifismu, lásky k životu a poznání - vyzývá ke zodpovědnosti, porozumění a spolupráci. Cosmos představuje vědu jako opak chladného kalkulu a vědce jako protipól do sebe uzavřeného člověka, který vidí jen svůj malicherný obor. Něco tak inspirativního, zdánlivě naivistického se ve vzdělávacích dokumentech vidí zřídka. Jen drobná nelibost plynoucí z občasného opakování se, nadbytečných hraných scének a předlouhé lyrizující úvodní pasáže prvního dílu, která mi do zbytku nezapadla, mi brání dát Cosmu plný počet hvězd. Edit (2017): Scéna, v nichž Sagan vykládá dětem, že oni už určitě budou vědět, zda i kolem jiných hvězd obíhají planety je dílem prorocká a dílem, z dnešního pohledu, dojemná. Těsně se splnění té předpovědi dožil. Silné ****. ()

Zajímavosti (3)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama