Reklama

Reklama

Cosmos

(seriál)
  • Česko Vesmír (více)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílná sága nás zavede ke vzdáleným galaxiím, ale i do náručí Mléčné dráhy, která je naším domovem, a seznámí nás s tím, jak vznikla naše Sluneční soustava. Vyprávění o patnácti miliardách let kosmického vývoje je bez nadsázky napínavé a fascinující. Saganova kniha Kosmos, která je literární obdobou tohoto seriálu, patří k nejprodávanějším populárně vědeckým knihám všech dob. Jistě i proto, že se její autor řídí zásadou, že jednou ze základních povinností vědců je sdělovat své poznatky ostatním lidem jazykem, který je obecně srozumitelný. (North Video)

(více)

Recenze (30)

HAL 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší dokumentární cyklus jaký kdy vznikl. I dnes po třiceti letech příliš nezastaral a stále má co říci z faktického hlediska, ale hlavně o ještě silněji působí svým silným humanistickým poselstvím, a optimistickou nadějí na budoucnost světa. Dokonalá oslava krásy vědy a lidského poznání. 10/10 ()

Elyon 

všechny recenze uživatele

Cosmos jsem začala sledovat náhodou. V trafice jsem viděla dvd za padesát korun, které bylo o vesmíru. Jelikož jsem do něho fanatik, tak jsem neváhala a okamžitě si ho koupila. Předtím jsem o Carlu Saganovi téměř nic nevěděla, pamatuji si na jednu zmínku v dětské encyklopedii o vesmíru, kterou mám někde zahrabanou doma. Pak si vzpomínám na pár obrázků z filmu Kontakt, který je taky od něj, ale víc ani ťuk. Tak jsem poté zapnula televizi a pustila si dokument. Musím říct, že mě tento seriál uchvátil. Carl byl zastánce života na jiných planetách a tím pádem mluví hodně o civilizacích, které by mohli žít daleko od nás. Pokud nepočítáme scénky na Zemi, neuvěřitelně mi to připomíná starý Star trek, myslím ten původní seriál. Jinak teď často brouzdám po youtube a snažím se dívat na epizody, které jsem si nestihla koupit. ()

Reklama

Matli 

všechny recenze uživatele

Kdyby Carl Sagan byl o 30 let starší, tak by to byl hodně dobrej seriál. Ale na tu dobu i tak dost informací a dobře řečených a vysvětlených. Perfektní díly střídají nudný díly, ale tak už to v seriálovém světě chodí, dokumenty nevyjímaje. Ale poslední díl byl celkem mimo mísu, krom občasných rekapitulací. Alespoň už vím, co znamená slovo Google :-) 68% ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Dlouho tento titul jitřil moji zvědavost, až jsem si řekl "proč ne?" Na tu dobu to asi mohl být zdařilý dokument, ale první půlhodina, jako vystřižená ze Star Treku, obsahově více obecnější být už nemohla, byť se autor snažil navodit dojem, že zná každý kout vesmíru, dokáže jeho rozsah s přesností určit a stejně tak i těch "billion trillions stars" s mírnou odchylkou přesně vypočítat. Celé to pronáší hypnotickým hlasem se sugestivní hudbou, že to evokuje spíše dokument z jehovistické dílny. Další díly jsou už o poznání lepší, pokud pominu místy neřídkou utahanost. Já si tedy už odpověděl na to, "proč ne..." ()

truby 

všechny recenze uživatele

¨Tento seriál nedisponuje takovými grafickými možnostmi jako dnešní seriály o vesmíru, a hvězdná loď , z jejíž paluby Carl Sagan řídí dobrodružnou cestu vesmírem, vypadá z dnešního pohledu trochu komicky. Ale to nevadí, tyto nedostatky jsou zde vykompenzovány nadšením průvodce, širokým záběrem celého pořadu - od kultury přes historii, filosfii až po astronomii. Nedostane se Vám zde toliko teorií a informací o kosmu jako jinde, dostane se Vám však o to více zamyšlení nad životem a světem ve kterém žijeme. Je s potěšením sledovat a poslouchat člověka tak zaujatého pro vědu, vzdělaného ve všech směrech, obdivovatele života a jeho forem, člověka pokorného a zvídavého, jako je Carl Sagan a bylo mi velice llíto, když jsem se s ním ve třináctém dílu musel rozloučit. ()

Zajímavosti (3)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama