Reklama

Reklama

Pravda vždy vítězí – nebo snad ne? Původně filmový publicista, posléze úspěšně zavedený scenárista a režisér Rod Lurie (Poslední pevnost, Strašáci, seriál Zatracení) natočil snímek o dvou silných, i když naprosto odlišných ženách, které se snaží chránit to, co ve svých životech považují za podstatné. Rachel Armstrongová (Kate Beckinsaleová), mladá reportérka významného washingtonského deníku, ve svém výbušném článku odhalila totožnost agentky CIA Eriky Van Dorenové (Vera Farmigaová) a upozornila na nečisté praktiky americké administrativy. Zatímco Erica musí bojovat o svou pověst v agentuře, Rachel se za každou cenu snaží ochránit svého informátora, ale stojí proti ní příliš silný soupeř – samotná americká vláda. V dalších rolích napínavého thrilleru Nic než pravda se představují Angela Bassettová (Avengers: Endgame), David Schwimmer (Přátelé), Matt Dillon (Jack staví dům) a Alan Alda (M*A*S*H). (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

McGuffin 

všechny recenze uživatele

V civilu v Memphisu maminka malé školačky, v práci profesionální novinářka vyznává zásadu Nic než pravda, Nothing But the Truth, a proto ji vyšetřovatelům neřekne. V novinách odhalí identitu profesionální vládní agentky podílející se na tajné operaci ve Venezuele, v civilu maminky dceřiny spolužačky. Vládě ani prozrazené mamince se to vůbec nelíbí, a požadují zdroj kompromitující informace. Jenže novinářka vyšetřovateli identitu zdroje neřekne a vláda ji na rok na dva atd. zavře, ale novinářka jako správný profesionál vydrží a nepoddá se. Jenže nevydrží též režírující scenárista Rod Lurie a publiku nakonec celou pravdu vyzradí. A nebude to žádná sláva. P.S. To je zpráva o příběhu, ne o filmu z něj. www.macguffin.cz ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Kvalitná súdna dráma o jednej silnej a charakternej novinárke, ktorá je pre svoje zásady ochotná obetovať to najcennejšie čo má. Výborná Beckinsale a hviezdny lesk a zanietenosť ostatného hereckého ansámblu vyzdvíhajú film nad úroveň štandardného scénáru. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

V rychlokvašenym a bezohlednym světě, kde má pravda tolik verzí, kolik je lidí a kolik je jejích příjemců, se našla bytost, která se vzdala kariéry i rodiny a upřednostnila cosi posvátného. Co to bylo, se dozvíme až úplně na konec. Sevřelo mi to srdce, přísahám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Papírovým novinám zvoní hrana. Dříve, než se z nich definitivně stane relikt minulosti, užijme si těch pár posledních novinářských thrillerů o síle slova a významu investigativní žurnalistiky. Zatímco State of Play bylo o mediální moci, Nothing but the Truth dává pocítit naprostou bezmoc. Krev ve mne, jakožto nekritickém obdivovateli každého, kdo má odvahu čelit protiproudu, vřela ještě více, neboť nedostaneme jediný důvod domnívat se, že by k něčemu velmi blízkému nemohlo dojít. Ne nutně ve Spojených státech, ač ty hrají jistou roli. Konkrétně tamější paranoia a krytí nekalé činnosti ochranou národní bezpečnosti. Nejhorší na tom je, že (téměř) všichni jsou v právu a z právního hlediska nic špatného nedělají. Z hlediska morálního, k němuž bohužel netřeba přihlížet… . ___ Boj s nepřemožitelným soupeřem se Rachel Armstrongové vepisuje do tváře. Proměnu silné sebevědomé, šperky ověšené dámy v drahých šatech v pobledlý stín s vyrudlýma očima je zachycena bez hysterie Eastwoodovy Výměny. O její „nevině“ není pochyb. Basa stírá rozdíly, z vysokoškolského diplomu je kus bezcenného papíru a k nominaci na Pulitzera vám stěží někdo pogratuluje. Rod Lurie ze situace násilně netřískává emoce. Hudbu skoro nezaregistrujete, Rachel propukne v nekontrolovaný pláč jedinkrát. Kontrastně působí manipulativní rozhovor pro televizi, kdy televizní kamera zabírá hrdinčinu tvář en face, aby její navlhlé oči dojaly všechny soucitné divačky před obrazovkou (kamera filmová ji oproti tomu zabírá z profilu, což vytváří dojem bojovnice). Lurie jde v nepodlézání divákovým pudům dokonce tak daleko, že nám jedinou vraždu filmu naservíruje mimo obraz. ___ Nejproblematičtější se může jevit pointa filmu, nahrazující hrdinčino vítězství v klasickém hollywoodském pojetí. Až na tuhle jedinou věc vše prohrála. Možná je to nevěrohodné a patetické, ale dokázali byste vymyslet údernější shrnutí dvou hlavních témat filmu: nevinnost a rodina? V zásadě neběží o nic prostšího než o příběh dvou kariéristek (ze všech jejích rolí zatím nejlepší Kate Beckinsale a ve všech rovinách přesvědčivé Very Farmigy), které chtěly být zároveň dobrými matkami. 85% Zajímavé komentáře: H34D, Fr, gejzuško ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Netrvalo dlouho a s postavou Rachel Armstrong jsem se naladil na stejnou vlnu a všechno co ona prožívala ve filmu, já prožíval na gauči, teda nedostal jsem doma přes držku jako Rachel v base, ale jinak jsem si to odžil do poslední minuty. Největší síla příběhu je v dialozích a úvahách o novinářské práci, etiketě a zásadovosti versus národní bezpečnosti. Od premiéry filmu uplynulo 7 let a téma je snad ještě aktuálnější než tenkrát. Nikdy by film nevyzněl tak silně, nebýt chytrých dialogů, kvalitních hereckých výkonů a vynikající pointy, která na chvíli ovlivnila tlukot mého srdce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nic než pravda vypráví nesmírně zajímavý příběh, který je potřeba, i v současném světě, stále si uvědomovat. Pan režisér Rod Lurie do svého, na první pohled, absolutně nenápadného filmu, sehnal ty nejlepší Hollywoodská esa. Kate Beckinsale, Matt Dillon, Alan Alda, Vera Farmiga a David Schwimmer u takového filmu na mě vyskakují jako naprosto nečekané karty a já okamžitě žhavil ovladač, abych se na film mohl podívat. Ten pak prochází stavem klidovým, následně stavem soudním, který se nachází v řadě amerických filmech, aby mě nakonec přenesl do stavu šokového. A že byl závěr šok, o tom netřeba dlouze mluvit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11,5miliónaTržby Celosvetovo $186,702▐ súdne drámy vždy niečo zaujímavé ponúknu, tento krát dostane zabrať novinárske prostredie /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Rod Lurie .. Rod Lurie má reportéry v lásce. Jeho vytvořené investigativní novinářce budete prostě fandit, protože skálopevně brání svůj zdroj proti zájmům národní bezpečnosti. Námět nebyl vůbec špatný, realizaci ovšem proběhla s velkými rezervami. V průběhu jsem měl dvě otázky. Jednu zájmovou a jednu logickou. Kolik za tohle mlčení může dostat vazby / vězení a kdo je tím zdrojem, který tak chrání. Obě dojdou naplnění, jenže zejména ta odhalující mi sílu příběhu oběti pro správnou věc spíše devalvuje. Schválně na kterou stranu se postavíte? Dále jsem nebyl zrovna nadšený z vlezlé kamery do obličejů herců a režisérská střídmost, která cokoliv ostřejšího skryje mimo záběr. Příliš nezaujal ani Alan Alda, zato Kate Beckinsale tuhle roli, která vyloženě nestaví na její kráse, odehrála hodně dobře. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Námět rozhodně skýtá prostor pro vybudování "velkého novinářského thrilleru". Jenže laciná televizní výprava a poněkud druhořadé obsazení tomu chtějí jinak. V nich však problém není, ten je především v režii a scénáři. Jednak to celé zaobalují tak nešikovně, že pointa je jasná od prvních momentů a hlavně to po úvodní půl hodině začne přešlapovat na místě způsobem, který nemá obdoby. Vyloží se na stůl veškeré karty, argumenty i morální otázky a rázem to neumí předložit žádné jiné. A tak se mlátí dokola stále jedny a ty samé a ty samé... A ty samé. A ani to by nemuselo být nutně na škodu, kdyby to však fungovalo aspoň v osobní dramatické rovině. Jenže i ta postrádá jakoukoli tenzi (protože pointa je jasná a přitom to na ní až ostudně staví) a nijaká Kate Beckinsale tomu také dvakrát nepomáhá (natož že by to snad táhla), protože se řídí heslem "kdo nic ne(za)hraje, nic nezkazí". Přitom k tak vděčné roli se v kariéře stěží znovu nachomýtne. Mohlo (a mělo) to být výtečné, je to však jen a pouze po všech stránkách ucházející. Nejsmutnější na tom je představa, co by se stejným námětem dokázali lepší scenárista s tím správným režisérem a "ačkovým" ansámblem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Skvělá reportáž rozjíždí v Americe další aféru s koncovkou ,,gate“…. INSPIROVÁNO SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ. Jelikož se jedná o národní bezpečnost, myšlenka, že vláda nechá bez povšimnutí pobíhat zrádce odhalujícího jména agentů CIA je absurdní. A tak probíhá souboj novinářky, která dokazuje, že žena bojovnice se nemusí jmenovat zrovna Xena, proti vládě. Nečekejte ohnivé projevy právníků či soudní drama. Spíše následky a důsledky takové války. Pro obě strany! A cítíme, že tím špatným je stát. Ovšem závěr mne nechává pocitově rozpolcen! Ale bez něj by to byl jen obyčejný film o mučednici a systému, který ji chce zlomit. Takto je tu alespoň důvod k zamyšlení! A když tak přemýšlím, tak nevím, jestli 3* nebo 4*. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? K.Beckinsale jako právnička, A. Alda na lavici obžalovaných! Bude se zpovídat za zločiny napáchané na personálu MASH? Obvinil ho Frank? Nebo snad Klinger? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Larry Groupé: 1. Main Title 2. Erica VS Rachel 3. Soccer Game 4. Story Breaks 5. Intake 6. First Night 7. Chambers 8. Meet the Press 9. Knock Knock 10. Erica VS C.I.A. 11. Albert's Speech 12. Shake Down 13. Released 14. Principal and the Person 15. Soccer Mom Threat 16. The Fateful Bus ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé, justiční drama. Kate Beckinsale, Alan Alda, David Schwimmer, Matt Dillon. Herci, kteří nejsou úplnou topkou dnešní hollywoodu. Zahráli bravůrně, uvěřitelně a právě na těchto hercích stál celý film. Příběh je dosti reálný, vsadím se o cokoliv, že se tohle někdy stalo, nebo stane. Film nemá silné témpo, ale přesto nenudí, naopak. Vše je podáno tak osobně, že mě pohltilo a nepustilo. Film je jednoznačně na straně novinářky. Ukazuje její trápení, její beznaděj. Když se ale člověk zamyslí, pravdu měly obě strany. Film, který končí patovou situací, kazí jen postava informátora, kvůli kterému by se člověk nenechal zavřít na tak dlouhou dobu do vězení. 90% 30.12. 2009 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Politické drama s thrillerovou atmosférou uvozenou relativní bezmocí hlavní postavy a "vtíravou", místy neposednou kamerou, která si ráda věci zabere pěkně zblízka. Nothing But the Truth si skutečně zakládá na objektivním vhledu do problematiky, divák může dát za pravdu oběma stranám a nevnímat reportérku výhradně jen jako mučednickou oběť, film tedy nevyužívá prostředků citového vydírání. Kromě nich však možná trochu pozapomněl zatlačit více na pilu, co se týče působivosti a síly diváckého zážitku. Proč? Člověk totiž nemůže být omámen utrpením/morální obětí hlavní postavy, když její dilema nebylo tak neřešitelné, zvlášť když informátorem byl víte kdo... Jednou z hlavních atrakcí filmu je také krásná Kate Beckinsale, která zde překračuje hranici latexové barbíny a předvádí velice solidní výkon. Přesto si však myslím, že Vera Farmiga má herecké schopnosti lepší. 7/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Inteligentní drama natočené podle skutečné události. Film sedí na velmi kvalitním scénaři a skvělých hercích. Kate Beckinsale zřejmě nadobro opustila role latexových hrdinek a vybírá si opravdu pečlivě filmy v kterých může uplatnit svůj herecký talent. Tahle volba se jí opět vydařila. 90% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Znáte to, někdo se tváří jako největší hvězda a vy si jen říkáte, co to je zase za přetvařujícího se blbečka. S tímto filmem je to podobné. Tváří se vážně a syrově, ale celkově vyznívá do prázdna. Velká škoda, že můj oblíbenec David nedostal více prostoru, i když mi do dramatu příliš nesedí. U Kate platí čím starší, tím krásnější a navíc je zde jako jedna z mála opravdu přesvědčivá. Pokud to vypnete těšně před koncem s tím, že se nedočkáte vysvětlení, uděláte velkou chybu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, že je nutné chránit novinářův zdroj, mi nemusel nikdo vysvětlovat ani před zhlédnutím filmu, takže se můžu plně věnovat hodnocení toho ostatního. Kdybych měl definovat pojem filmová rutina, tak bych ho mohl s úspěchem aplikovat právě na tohle drama. Rutinní scénář i rutinní režie zabíjí potenciál námětu, takže zbývají jen slavná jména v hereckém obsazení, ale ani tady se nic vyjímečného nekoná. Dialogy šustí papírem, na můj vkus se tam objevuje až moc velkých slov, mučednických tváří a průhledné citové manipulace divákem.. Ten film je moc návodný, a proto v mých očích neúčinný. Velké odhalení pointy, které mnozí komentující označují jako úderné, šokující atd., jsem nikoliv uhodl, ale výrazně předpokládal už tak po čtvrtině filmu, v podstatě byl zdroj vzhledem k výchozí situaci velmi pravděpodobný. Se znalostí pointy ovšem chování hlavní hrdinky nejméně od okamžiku odhalení sekundárního zdroje informací přestává být sympatickým bojem za správnou věc a osobní integritu, ale dogmatismem, na který doplácí nejen hlavní postava, ale především její okolí. Celkový dojem: 45 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Etickou povinností každého žurnalisty je chránit si svůj zdroj bez ohledu na to, z jak vysokých je kruhů.. Když si odmyslíme nasvícení, přiblížení mluvících, či mlčících hlav nemá daleko k Leoneho detailům obličejů ošlehaných větrem prérie, Dillon přesvědčivě jede svého záporáka s kusem pravdy ve svých motivech, do toho působivá řeč zestárlého kapitána Pierce před Nejvyšším soudem a pointa, která i přes svou předvídatelnost neztratila na síle. Tyhle střípky mohly dát dohromady klidně něco většího, nebýt té dějové zacyklenosti a laciné manipulace s divákem na emočním poli. A mimochodem, trestat spoluvězenkyně Kate Beckinsale ve vazbě zákazem sexuálních aktivit je téměř na úrovni waterboardingu! ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.5/10] | me: Film, ktorého začiatok ma príjemne naladil, avšak postupne už na deji nenaberal. Herecké výkony ako hlavnej predstaviteľky Kate tak aj ostatných vedľajších ról sú dobré, ale nemajú extra priestor na nejaké veľké herectvto. Dej postupom času začína strácať na intenzite a človek už čaká na nejaký zvrat, buď pozitívny alebo negatívny, ktorý by dodal šťavu tomu čo sa doposiaľ udialo, ale nič take sa nestane a celé až na menšie dejové zmeny to končí tak ako to začalo ... Samotný príbeh ma nedojal, skôr som nadobúdol odpor k hlavnej postave. 108 minút ubehlo a ja som na konci nestihol skonštatovať nič pozitívne, čo by ma donútilp povedať, že to stálo za to. Dávam 70 %, lebo ako som už povedal , ... to čo tam bolo zahraté bolo zaraté dobre. ()

Reklama

Reklama