Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asi jen málokteré jméno se zapíše do historie amerických závodních koní, takovým způsobem, jako se to podařilo Ruffianovi. Jeho kariéra byla obdivuhodná. O tom, že Ruffian je nevšední kůň, ale věděl zkušený chovatel a trenér Frank Whiteley od prvého okamžiku, kdy ho přivezli do jeho stáje. A tak jen počkal, až nastane čas, kdy jeho čtyřnohý svěřenec mohl vstoupit na dostihovou dráhu... Dramatický příběh, jehož děj se odehrává na počátku sedmdesátých let minulého století, vznikl podle skutečnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Filmy točené na základě skutečných událostí mají při uchopení za správný konec vždy velikou naději na úspěch. A že kůň patří k těm nejlepším hercům si nemusíme zdlouhavě vysvětlovat. Takto skromný a povedený TV film (!) u nás může do programu zařadit jen Česká televize. Ještě, že ji máme. I přes ty zpropadené poplatky... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Záběry koní a koně samotné jsou nádherní. Příběh je zajímavý už tím, jak tenkrát ve skutečnosti odehrál, přičemž scénář, režie ani herci ho nepokazili, spíše ho pozvedli o level výš. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmy s konskými hrdinami majú vo mne vďačného diváka. Dva roky, počas ktorých som sa často vyskytoval na konskom chrbte patria k nezabudnuteľným. Nezabudnuteľný je pre mňa aj film Phar Lap, takže som sa neubránil porovnaniu dojmov z neho s dojmami, ktoré mi poskytol Ruffian. Ruffian určite nie je zlý alebo nepodarený film. Film o výnimočnom jedincovi takým ani nemôže byť. Len som očakával viac angažovanosti od tvorcov, pretože to, čo som videl bolo príliš dokumentaristické. Ale je možné, že je to iba môj ojedinelý názor. V každom prípade vysvetľuje tie tri hviezdičky. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy o dostizích a koních vůbec. Tohle si skutečně zasloužilo moji pozornost. A pokud mohu doporučit, tak vydržte chvíli po titulcích a uvidíte autentické záběry skutečné Ruffian, což mě okouzlilo natolik, až jsem měla chuť to ohodnotit plným počtem. Líbí se mi, že se tvůrci nebáli chytit i této klisny, která toho bohužel moc nestihla, když zemřela jako tříletá. I když možná změnila celé nazírání a průběh dostihů. Je to příjemný příběh jednoho krásného a nadějného koně. Velmi se mi líbily záběry, ale trochu mi scházelo nějaké vtáhnutí do emocí. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Svět koňských dostihů a soutěží znám jen z filmů a knih, ale připadá mi podivně pokroucený. Nelíbí se mi, že se zvířata používají jako stimulanty vzrušení lidských diváků. Koneckonců lidé mohou závodit sami, když tolik chtějí. Koně samozřejmě běhají rádi, ale nemohu se zbavit pocitu, že v tomto nóbl prostředí mají větší význam dámské klobouky než zdraví a životy zvířat. A co opravdu nesnesu, je vidět, že byl nějaký tvor zbytečně obětován pro lidské povyražení Podobně odsuzuju cirkusy, rodea i hony. A každý smutný příběh, navíc sugestivně natočený jako tento, mě v mém přesvědčení víc utvrzuje. Chudák Ruffian. Umřít pro zábavu mi připadá hrozné. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jasná favoritka. Rychlá šipka. Fešanda. Aristokratka v běhu. Každý sval ve cvalu má eleganci valčíkových kroků. Tělo šarm noční oblohy. Královně s vlající hřívou, Nefertiti mezi koňmi, to klape. Po dráze vydlážděné podkovami. Jakmile ale Fortuna klopýtne, padne, draze se platí. Na trati. Schází se slzy nad ztrátou věhlasné, vznešené, znamenité múzy. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Rozpočtově malý, ale ve skutečnosti velký a ohromně působivý TV film podle skutečnosti o dostihové klisně Ruffian. Byla to klisna s neskutečným srdcem a bojovností, na dostihové dráze nebyla nikdy poražena (i v soubojích s hřebci) a právem je považována za jednoho z nejlepších koňů celé dostihové historie. Ve své době jí fandila skoro celá Amerika a o jejích soubojích s přízněmi i nepřízněmi osudu právě nezapomenutelným způsobem vypráví tento vyjímečný film. Veškeré dostihové scény i "dostihové zázemí" jsou znázorněny naprosto realisticky a myslím, že poutavě zachycenou atmosférou i dramatickou a působivou stavbou celého příběhu o této legendární klisně dokáže plně vtáhnout do děje i "nedostihového diváka", a že po skončení filmu málokdo na osud tohoto koně s "ohromným srdcem" jen tak rychle zapomene. Škoda jen, že si někdy nevzpomene alespoň jeden z té přemíry všech možných TV kanálů anebo že se nedostane do hledáčku DVD distributorů... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Odpad to snad není, ale tento film mne ničím, ale vůbec ničím nezaujal. A to ani závěrečnou srdcervoucí scénou s vyhasínajícím okem. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Brečela jsem jako želva. Stává se to, ale je to hrozné - jak řekl trenér, i to patří k dostihům, bohužel. Chuděrka kobylka, tak jsem jí držela palce. Sice jsem chtěla vyžehlit, ale co mi ČT1 nabídla pro sobotní dopoledne, to žehličku spolehlivě vypnulo. ()

Don Maty 

všechny recenze uživatele

Príbeh človeka a koňa sme už videli toľko krát. Ale tento je niečím famózny. Popisuje vzťah ako Kôň a široká verejnosť. Nie je to zasa ten príbeh o psej vernosti koňa ak ma rozumiete. Ten príbeh ma dojal a mne bolo Ruffiana ľúto. Posledných 10 minút som sa modlil aby nezomrela. Neumožnili mi to :(...4* ()

liborzel 

všechny recenze uživatele

No jo-tak jsem zase brečel jako malý Jarda.Další nádherný,ale nesmírně smutně končící film podle skutečné události.Příběh dostihové královny Ruffian je vyprávěn tak úžasným sugestivním způsobem,že se na něj stále nemohu vynadívat.Navíc podmanivá krásná hudba dodává příběhu ohromnou sílu.Další obrovská sportovní tragédie famozního koně.Podobně jako u Phar Lapa.Tady to vypadalo,že ji vyvedli z míry ti pitomí holubi.Na televizní film je to úžasný počin.Asi díky tomuto filmu budu muset přehodnotit některé své názory.Dlouho jsem si myslel,že nejskvělejším koněm všech dob byl Phar Lap,ale...Ruffian je jediná neporažená ve špičkových dostizích-od prvního do posledního závodu vyhrávala.To nedokázal Phar Lap ani Secretariat. ()

Konarka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh o neobyčejném až zázračném koni. Koně miluju takže je pro mě lehké říci že tento film je prostě úžasný, ale tento film vážně úžasný je! Ještě více mě zaujalo krásné dostihové prostředí závodiště v Belmontu, které tahle klisnička ve svých letech ovládla! Doporučuji to shlédnout protože Ruffian byla skutečně neobyčejný kůň a možná nejlepší kůň co ve 20. století v Belmontu běhal. ()

Reklama

Reklama