Reklama

Reklama

Chyťte Cartera

Trailer

Poštvat proti sobě zkušeného zabijáka, to není nikdy dobrý nápad. Surový londýnský gangster Jack Carter (Michael Caine) odjede do rodného Newcastlu, aby objasnil tragickou smrt svého bratra Franka. Ten údajně zemřel při autonehodě, když řídil opilý. Jack má však od počátku podezření, že mladíka někdo zavraždil. Frank totiž nikdy nepil. Carter tudíž začne obcházet lidi z místního podsvětí, se kterými se ostatně dobře zná z minulosti. Zpočátku mu zdejší gangsteři dají jen najevo, že by měl všeho nechat a odejít. Jenže to rozhodně není Jackův styl. A s tím, jak muž postupně odhaluje souvislosti Frankovy smrti, stává se ještě umíněnějším – a brutálnějším... Britský snímek režiséra Mikea Hodgese je adaptací kriminálního románu Teda Lewise. Českým divákům je možná známější z amerického remaku Sejměte Cartera, v němž titulního hrdinu ztvárnil Sylvester Stallone. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání, protože jsem "pobíhal" za Michaelem Cainem (který pumpuje své charisma do postavy Cartera co se dá) jak zmatený králík což v konečném důsledku naprosto nefungovalo. Cítil jsem se celou (nekonečnou) stopáž ochuzen, že mi byly zatajovány motivace a cíle hlavní postavy, což i přes zřejmý autorský záměr dokáže mě jako diváka naprosto otrávit. 25 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ke snímku Mike Hodgese přidám přívlastek zajímavý. Netypická gangsterka natočená syrově a realisticky, navíc mající oporu ve hvězdném Michaelu Cainovi by díky krvavému příběhu o pomstě měla mít potenciál stát se kultovním snímkem, zároveň je ale zpracovaná tak nějak emočně chladně, s odstupem, připomíná mi to pozdější tvorbu Michaela Hanekeho, a to je možná důvod, proč někteří ve svých komentech používají výraz "nudný". Zároveň mě poněkud ruší nedotažené nebo nepravděpodobné detaily, jako je puška, kterou si náš antihrdina vzal do rušného velkoměsta k vykonání své pomsty. Promenádovat se s ní za bílého dne v rušných ulicích není právě logické, i když řekněme efektní. Na motivy tohohle klasického britského snímku vznikl americký remake se Sylvestrem Stallonem v hlavní roli, který se ale ani zdaleka nepřiblížil, celkem z pochopitelných důvodů, kvalitám své předlohy. Dnešní příznivce popkornovek může film odrazovat i poněkud zvláštním střihem a delšími scénami, ale pro mě tím naopak získává na atraktivitě jako snímek vybočující z řady. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám drsná kriminálka. Všude samá špína, sychravo a prohnilí gangsteři. A mezi tím vším prochází superstylový Michael Caine aka Jack Carter, coby učebnicovej drsňák. Není rozhodně žádný svatoušek a chce jen pomstít bráchu. Nic mu nesmí stát v cestě. Mlátí to a zabíjí hlava nehlava. Genderové problémy taky neřeší, tudíž klidně mlátí a zabíjí i ženský, když jsou to svině. Klenot mezi kriminálkami. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že proti Stallonovu Carterovi je tenhle mnohem temnější. Mnohem syrovější a určitě realističtější. Ale nevím, kterej se mi líbil víc, i když jsem si překládal oba a pokud člověk překládá opravdu pečlivě, pronikne do filmu mnohem víc, než jen koukáním se. Rozhodně tenhle na mě zapůsobil mnohem silněji, ta pořád ušmudlaná a učůraná atmosféra Anglie, ta na mně ležela ještě několik dní. Ale problém tady je, že s Michaelem Cainem se člověk nemůže ztotožnit, tedy nemůže pokud mu vadí, že svou pomstu vykonává obvykle na ženách, a to takovým způsobem, že já ho prostě nemůžu vidět jako charakterní postavu (jsou to prostě brutální vraždy). Asi je to režisérův záměr, ale v celým filmu jsem nenašel jedinýho člověka, kterej by mi byl sympatickej. Všechno jen póvl lidský společnosti, ať už je to bohatej podnikatel, londýnskej bouchač nebo barman nebo i ta oběť Jackova neteř. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Životná rola Michaela Caina? Áno, mohlo to mať aj svižnejšie tempo, ale Get Carter je mimoriadne štýlový neo-noir (Carter vo vlaku číta Farewell, My Lovely, žmurk, žmurk) plný násilia, skazených postáv, slizkých ľahkých žien a nasiaknutý hutnou atmosférou špinavej priemyselnej brutalistickej Veľkej Británie. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (10)

  • V prvním záběru z baru v Newcastlu má muž, jenž zírá na Jacka Cartera na ruce šest prstů. Tato abnormalita je vidět, když muž zvedá půllitr s pivem. (Javert)
  • Když Jack Carter vstoupí do Kinnearova domu, visí tam na zdi štít kmene Zulu. Tedy kmene, kolem kterého se točil eponymní film, právě s Cainem v hlavní roli. (Javert)
  • Tento film byl v roce 2004 vybrán britským časopisem Total Film jako nejlepší britský film všech dob. (Javert)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama