Reklama

Reklama

Noel byl německým válečným sirotkem, kterého adoptoval americký pár. O řadu let později zjistí, že mu jeho biologický otec po smrti odkázal čtyři miliardy dolarů. A tak se stává součástí tajemného spiknutí kolem skrytých nacistických fondů. V této adaptaci celosvětově úspěšného špionážního románu Roberta Ludluma se Michael Caine představí v hlavní roli Noela Holcrofta, kterého se v Německu během temných dní druhé světové války ujala americká rodina. O pár desítek let později se Noel, nyní muž ve středních letech, dozvídá, že mu jeho biologický otec, který byl jedním z klíčových finančních poradců Hitlera, odkázal po své smrti více než čtyři miliardy dolarů. Noel je zprvu přesvědčený, že byly peníze původně určeny na odškodnění Hitlerových zločinů. Teprve později mu dochází, že jde o úspory vyčleněné na financování nového nacistického režimu. Když se neonacisté dozvědí, že Noel jejich plány prokoukl, začnou ho pronásledovat napříč Evropou s jediným cílem - zavraždit ho a uvolnit cestu pro nástup Čtvrté říše. (Cinemax)

(více)

Recenze (27)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Frankenheimer byl mistr thrillerů a tento snímek je tomu dalším důkazem. Precizně sepsaný scénář nedává příliš vodítek, co uvidíte v následujících chvílích, a drží vás stále v napětí a touze vědet víc. Až hitchkockovský osud hlavního hrdiny je skvěle ztvárněn Miachaelem Cainem a spolehlivě perfektně odvyprávěn mistrem Frankenheimerem. Ten si pohlídal i řemeslo, takže každá akce sedí, automobilová stíhačka zatlačí do sedadla a nápady neberou konce (atmosféra Berlínského festivalu nemá chybu). Škoda poněkud televizního balení, slabšího zbytku obsazení a až na orchestr i hudba moc netáhne, ale příběh doslova běží s větrem o závod a Franbkenheimer umí z diváka udělat gamblera, co na dostizích vsadil své poslední a teď drží palce, až se lámou nehty! Noel zjistí, že mu otec s nacistickou minulostí odkázal nemalé dědictví, žel nese sebou minimálně stejně velké břemeno potíží a překážek... 80% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Knihy Roberta Ludluma jsou se svými konspiračními zápletkami nesmírně stupidní a překombinované. Naštěstí tato filmová adaptace knihy osekala počet organizací bojujících mezi sebou na minimum. První polovinu knihy Holcroft zázračně proplouvá vražděním tak, až je to směšné, ale film se naštěstí drží při zemi. Pořád je to sice pitomé na kvadrát, ale díky Cainemu a svižné režii ty dvě hodiny utečou jako voda. Filmový Bourne si o mnoho let později naštěstí šel vlastní cestou, a vykašlal se na svého autora, zatímco tohle je jen poctivá adaptace Ludlumova knižního béčka určená k zapomnění. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller od podceněnovaného mistrovského režiséra Johna Frankenheimera, navíc podle románu Roberta Ludluma (stvořitele agenta Jasona Bourna jistě nemusím představovat). Kvůli tomu stálo počkat si na čtyři hodiny ráno, kdy Holcroftův pakt běžel na kabelové televizi. A nebyl jsem zklamán. Nejasné charaktery - netušíte, kdo vás zradí dříve, kdo bude zabit kým - tedy to co ke správné špionce patří. Zápletka je spávně zašmodrchaná. Tajemný seznam jmen, nacistické kufříky ve švýcarských bankách a hlavně - skvělý závěr, takový jaký od Ludluma čekáme. Přesto jsem byl trochu zklamán tak rychlým vývojem hlavního hrdiny - z nonšalatního amerického architekta se během pár dnů stává ostřílený špion a vrahoun. Moc jsem to Cainovi nevěřil - ne, že by se pro tu roli nehodil, ale scénář je příliš zkratkovitý. Ale i pro toho kdo knihu četl se může jednat o velice dobrou adaptaci. Škoda, že nejde o známější snímek. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Michael Caine je asi jediným pozitivem tohoto snímku. A to i přesto, že jeho hrdina se zpočátku jeví až dětinsky hloupý a naivní. Nacistické spiknutí bylo totiž zřejmé hned od začátku, a tahle předvídatelnost měla za příčinu, že jsem se u filmu dost nudil a nebál bych se říct, že jsem ho dokoukal vyloženě se sebezapřením. Takže tentokrát zklamání. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller, který není ani trochu komedií a přitom v něm neustále naháněný hlavní hrdina neumí ani řídit a je spíše nepraktický idelista? V téhle poloze se mi to líbilo moc, jenomže, jak už zmiňuje Woody, najednou se při jednom z přesunů mezi Londýnem a Berlínem hlavní hrdina změní v prohnaného zkušeného "action hero", kterému to pálí lépe než olympijským vítězům ve střelbě. A přitom pár minut předtím ani nerozpozná zajištěnou zbraň. Ne, že by to v té druhé poloze bylo nějak špatné, ale takových filmů jsou kvanta. Zatímco thrillerů s "ňoumou", aby to zároveň nespadlo do komediálního tónu, je zoufale málo. Celé je to ještě o to divnější, že po té vsuvce se to vrátí zase zpět kde to bylo. Jinak je ovšem Holcroftův pakt kvalitní zástupce svého žánru. Caine je výtečný, hudba rovněž (hlavně ty nesčetné variace na hlavní "pirátský" motiv), s tempem problémy nejsou, děj je patřičně spletitý, ale celkem jasně čitelný a navíc ta lahůdková angličtina v podání Bernarda Heptona. To je prostě požitek. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama