Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle předlohy Petera Benchleye, který je podepsán také pod Čelisti, vznikl v roce 1980 strhující thriller s prvky hororu. Hlavním hrdinou příběhu je americký novinář Blair Maynard (Michael Caine – Tichý Američan, Pravidla moštárny, Hana a její sestry). Ve svém dosavadním životě nic závratného neprožil a po rozvodu žije jen svou prací. Možná právě proto začne pátrat po příčinách tajuplné záhady. Poblíž amerického pobřeží se začíná ztrácet jedna loď za druhou. Maynard vycítí sólokapra a společně se synem odjíždí do záhadné oblasti. Společně se ocitají v prazvláštní komunitě lidí, která si nastavila vlastní pravidla života. Života a smrti. (Řitka video)

(více)

Recenze (43)

movie 

všechny recenze uživatele

THE ISLAND anebo po stopách hollywoodského bizáru. Nedotčený téměř žádnou informací o ději jsem spoléhal pouze na výkon svaté trojice Michale Rithie (režie PRIME CUT), Ennio Morricone a Michael Caine. Začátek vypadá slibně, dokonce sem si myslel, že se jedná o nějakou americkou adaptaci ABSURD. Když se ale na scéně objeví tlupa novodobých pirátů, která chce cainovu postava Maynarda zneužít k oplodnění jediné ženy v jejich družině, došlo mi, že sem narazil na hodně zvrácený klenot, u nás známý hlavně díky distribučnímu výkonu Řitka Video. Překvapivě mě to po celou stopáž nijak neštvalo, spíš jen udivovalo. Nad dvě hvězdičky ale jít nemůžu a to ani po tom, co si korejský veterán Maynard stoupne za rotační kulomet námořní stráže. Co si Michael Caine zrovna potřeboval koupit, že ke spolupráci na tomto díle přistoupil, netuším, ale díky mu za to. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

To je ta správná Amerika. Otec a syn si vyrazí na Floridu a cestou otec koupí synovi, jen tak, zbraň. Synovi je asi dvanáct let. Celá dějová posloupnost příběhu je divná a nepřirozená. Scénář - Peter Benchley. CITÁT - Mám u vás dvacku za přistání........ Stačilo mě vidět ty nesmyslné události z letadlem a pak v lodi a docela mě to přestalo bavit. Jedna náhoda za druhou jak v nějaké dětské povídačce. CITÁT - Podle Zákona nesmíte pověsit šlechtice a bez očí neuvidí Boha......... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čtyři jasné hvězdičky. Proč? Benchleyho předlohu jsem (zatím) nečetl, ale jeho rukopis doslova dýchá z každé minuty filmu (aby ne, když si scénář napsal raději sám). To je první důvod. Důvod druhý - pochopitelně Michael Caine. Já vím, je zbytečné rozepisovat se o jeho herectví, ale stejně - Cainova postava se během 114 minut filmu krůček po krůčku pozoruhodně změní ze suchého, nudného novináře v muže, který bojuje o život a o syna. Nutno podotknout, že coby veterán z Koreje se přitom pochopitelně nebojí jít přes mrtvoly. A taky přes ně jde. V závěru vyloženě lahůdkově (osmdesátá léta takovým scénám přála, jo jo). Klad číslo tři - film se nebojí naturalismu a kdykoliv může, ukáže nám tu proříznuté hrdlo, tu ránu sekerou, tu škrcení strunou. Nic z toho ale nevypadá jako laciná nechutnost. A poslední fakt velké plus - hudba Ennia Morriconneho. Díky ní se z přepadení škuneru stala jedna z nejlepších scén. Sečteno, podtrženo, vážně mi ty čtyři hvězdy vychází. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tenhle zvláštní film mi poskytl do života mnoho zajímavých poznatků (komentář obsahuje broilery:-)): 1) Revolver je skvělý dárek pro 12-letého fracka, zvláště když potom můžeme mentorovat o nebezpečnosti a tvářit se, že nákup zbraně i s náboji byl čistě klukovým rozhodnutím a náš tichý souhlas a poskytnuté finance jsou nepodstatné. 2) Uvidíme-li v oceánu plavat roztomilou holčičku, je maximálně vhodné ponechat péči o její život na barakudách. 3) Když už budeme tak hloupí a budeme si hrát na Myče Bjukenena, nemůžeme se divit, když skončíme na neznámém ostrově, kde to má pod palcem kult cvakloňů vzývající svatou trojici: otce debila, syna imbecila a ducha idiota. 4) Po fik-fik se zdejšími mentálkami můžeme konečně osmdesátkově nekompromisně zapracovat na osvobození svého zblblého militantního synka i své maličkosti. Vážně divný mix dobrodružství, thrilleru a survival horroru, se slušným obsazením (tedy zvláště Michael Caine) a dobrou hudbou. 65% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film jsem kdysi viděl po revoluci na stanici OK3, ale moc jsem si z něho nepamatoval. Ani teď mě nějak zvlášť nenadchnul, nejlepší je úvodní a závěrečná scéna, co se odehrává mezi, je spíš pošahaná pohádka. Ale snímek má občas napjatou atmosféru a dobrou hudbu Ennio Morriconeho. Jinak se jedná o průměrnej film. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Film byl nominován na Zlatou Malinu 1980 za Nejhorší režii a Micheal Caine byl nominován na Nejhoršího herce roku. (Terva)

Reklama

Reklama