Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve válkou zničené Čečně. 12 porotců bojuje s rozhodnutím o osudu čečenského teenagera, který údajně zabil svého ruského otčíma. Porotci: rasistický taxikář, nedůvěřivý lékař, nerozhodný televizní producent, člověk, který přežil holocaust, vášnivý muzikant, ředitel hřbitova a další reprezentují rozpolcenou společnost současného Ruska. Film byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a byl součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Režisér Nikita Michalkov patří mezi špičky ve svém oboru a jeho dalšími filmy jsou např. Lazebník sibiřský nebo Unaveni sluncem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (370)

sulek 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že retrospektivní scény, které v původním filmu nebyly, jsou opravdu zbytečné a pouze nadarmo natahují stopáž. Ale přenesení filmu do ruského prostředí je povedené, změna životních příběhů jednotlivých porotců celkem zdařilá. Kdybych tak vášnivě nemilovala originál, dala bych pět. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Originál je originál. V tomhle filmu ale jde přece jen o něco jiného - kritika sovětských i ruských minulých i současných poměrů, trochu jiné motivace jednotlivých soudců a koneckonců i pozměněná hlavní myšlenka. Ale taky hodina stopáže navíc - a díky tomu i díky větší místnosti (tělocvična) přece jen poněkud vzdušnější atmosféra. Ta prostě u soudního dramatu být musí. O zbytečný film se nejedná, ale o kdovíjak výjimečný také ne. Silnější 3*. P.S.: Ruskou mentalitu se mi pořád nedaří pochopit... ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Film sa stopážou blíži k trom hodinám, no napriek tomu si užívam každú jeho sekundu. Psychologická hra prešpikovaná príbehmi ľudí z rôznych spoločenských vrstiev a povolaní. Najviac ma dojala tá príhoda v električke. Môžem len odporúčať. ()

raiN[ratm] 

všechny recenze uživatele

Poetika, vtip, skvelé napasovanie na ruské problémy a mentalitu, veľký herecký koncert dotvorený podmanivou hudbou ale i zbytočne dlhá stopáž a nuda, ktorá k tomuto typu remakov občas nevyhnutne patrí. Je to také .. ruské .. so svojimi pre aj proti. Je výrazne odlišný od originálu, preto nie je namieste porovnávať to s 12 Angry Men. Nie je ani lepší, ani horší. Je iný. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Originál je jasně lepší, postupné vytahování srdceryvných historek jednotlivých porotců je trochu přehnané. Jinak pořád celkem kvalitní film, ani závěrečné odchýlení od originálního scénáře mi zas tak nevadilo. Ovšem za přehnanou délku ubírám další hvězdu, třeba ty zbytečné prostřihy ze života obžalovaného, které vlastně nepřinášejí žádné informace. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to víc, než originál. Nenapodobitelný ruský humor, kde se mísí závažnost tématu s gogolovskou fraškou, mě doháněl k záchvatům smíchu. Excelentní výkony všech zúčastněných, herců i (v případě české verze) dabérů. Na nějakém závěru nebo konečném verdiktu, kolem kterého se to jakoby celé točí, ve skutečnosti nezáleží. Tohle je jedno velké divadlo o dvanácti hlavních rolích. Pecka ! 90 % ()

WarholsC 

všechny recenze uživatele

Nevím, nakolik je tento remake odrazem skutečného Ruska, protože ho zkrátka z osobní zkušenosti neznám. Film na mě každopádně působil upřímně (pominu-li lacině patetickou scénu s ptáčkem ke konci filmu). ()

Tanus 

všechny recenze uživatele

Srovnavat se pry nema, ale tady to proste jinak nejde. Oproti puvodni verzi me tenhle remake prijde jako takovy podivny slepenec. ()

Burrows 

všechny recenze uživatele

Remake vskutku podařený a okořeněný ruským pohledem na věc, předsudky vůči Čečencům a na rozdíl od původních 12 rozhněvaných mužů doplněné o syrové záběry z minulosti obviněného. Vyprávěné příběhy jednotlivých porotců berou dech a při jednotlivých verdiktech a psychologických hrách často mrazí. Vše funguje, jak má. Mám ale jednu výtku a tou je stopáž. Především zpočátku, než se porota dostane k jádru věci, se film táhne. Být o půl hodiny kratší, dal bych nejvyšší hodnocení. ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

12 rozhněvaných mužů je samozřejmě podstatně kvalitnější záležitost, ale přesto mě oslovil i Nikita Michalkov. Přece jen je to nový film a některé pasáže jsou tedy značně zmodernizované a vypadají přehledněji než tomu bylo u staršího zpracování. O příběhu asi nemusím mluvit, je to velice silná záležitost a závěrečná hudba to ještě výborně dokrášlila. ()

Pepeto 

všechny recenze uživatele

Umelecký skvost, plný pozoruhodných reakcií skupiny ľudí z rôznych vrstiev a postavení na jeden zločin, zabalený do krásneho pozlátka nádherne podaných symbolov, poukazujúcich na život, vojnu, spravodlivosť...typicky ruská záležitosť, prostoducho a jednoducho zobrazená slovanskosť v živote a cítení ľudí, v ich správaní, často pôsobiacom tak nelogicky, ale zároveň tak ľudsky a prirodzene...to robí tento film iným, podľa mňa obyčajnému človeku bližším, než je väčšina zahraničných filmov...niektoré scény tu pôsobia komicky, iné trošku nudne, koniec koncov, jedná sa o naozaj dlhú minutáž, odrazu však príde scéna s temperamentným tancom alebo krátka prestrelka, ktoré to všetko okorenia...všetko to však zapadá presne do seba ako súkolie obrovského stroja, všetko tu má svoje miesto a opodstatnenie, žiadna zo scén mi nakoniec neprišla zbytočná...majstrovsky zvládnutá práca, celému štábu vyjadrujem týmto hlbokú poklonu... ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní film. A to v nejlepším slova smyslu. Postupné odkrývání pravdy, skrývající se pod tlustým nánosem předsudků, lenosti a typicky ruského myšlení hlavních hrdinů, zosobněných dobrými herci. Ať to beru z jakéhokoli konce, nemůžu než dát za 5*. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Tohle už není jen remake Lumetovy klasiky, tohle je svébytný film - ba přímo FILM. Herecký koncert par excellence - doslova twelve men show. Trochu zbytečné flashbacky sice film prodlužují, ovšem napínavost a spád příběhu jsou tak vellké, že film uteče jako voda ve Volze. Ačkoliv divák tuší, jak to dopadne, je stejně překvapen - a to dokonce dvakrát! A nemohu si pomoct - celé to sezení jaksi připomíná biblickou poslední večeři, tím spíš, že v čele stolu sedí předseda poroty (Michalkov), z nějž charizma doslova svítí. Po dlouhé době film, který chci opravdu vidět znovu - a to co nejdřív. ()

JohnnyBoy 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička. Naprosto fenomenální režie. A přitom stačí svanáct herců, tělocvična a mladý kluk, který umí máchat nožem. Je zajímavé, jak režisér dokázal do příběhu zakomponovat sám sebe. Pořád někde v pozadí, tu opřen o bradla, tu sedí na lavici, a jak ho já, jako divák, neustále hledám, neustále tuším jeho přítomnost. Po bláznivém, ale ne zcela úplně špatném, selhání s Lazebníkem sibiřským, přichází opět pevná ruka velkého Nikity. PS: Že je to remake? Opravdu? Dle mého názoru ne. Je to skvělá adaptace. ()

strachon 

všechny recenze uživatele

V americké verzi prožívají postavy vnitřní drama během postupné proměny svých postojů a my to můžeme sledovat jen v lehkých náznacích, ovšem o to logičtěji a přirozeněji zapadajících do kontextu. Nepotřebujeme přehnaně dramatická gesta a rozvláčné scény, abychom si to dokázali domyslet. Zato ruská verze vybrala některé momenty z americké, dala jim nadměrný prostor, ale jakoby opomněla ten jemný tmel, který by zachoval soudržnost a logiku jednotlivých scén. Porotci tak mění svoje postoje méně uvěřitelně, jakoby s menší návazností na obžalovaného a jeho případ, s o to větší závislostí na svých osobních příbězích, které zde nabobtnaly opravdu nadměrně. Rozdíl mezi americkou a ruskou verzí tak naznačuje možný rozdíl v mentalitě - zatímco americká je o vině a nevině, o právu a cti, předsudcích a důsledném uplatňování presumpce neviny, ta ruská je o tom, že různí lidé s vlastními osobnostmi a příběhy, s ryze subjektivními pohnutkami rozhodují o osudu jiného člověka. A podporují to i dva zásadní přidané momenty: konspirační teorie a odůvodnění posledního vytrvalého porotce, které staví vlastní přesvědčení o tom, co je správné, nad zákon. Záběry mimo tělocvičnu měly možná oživit film změnou prostředí, ale nic vlastně nepřináší, kromě dalších zdlouhavých minut navíc. Škoda. ()

JK77 

všechny recenze uživatele

Michaljov je genius, vynikajuci herci, dialigy co maju zmysel. Je to jeden z tych filmov ktore treba vidiet viackrat, lebo vzdy tam najdete nove veci. A pritom skoro cely film sa odohrava len v jednej miestnosti. Perlicka filmu: to potrubie je cista pornografia xD ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Na malém prostoru rozehraná výborná psychologická partie s 12 silnými postavami, které celou dlouhou stopáž debatují o vině, trestu, obětování, pragmatismu, předsudcích a dalších zásadních otázkách naší doby. 80% ()

Mr.nachos 

všechny recenze uživatele

Zase mě jednou přiměl k přemýšlení film, u kterého bych to nejmíň čekala. První hodina filmu byla jednotvárná, docela zdlouhavá a měla jsem problém udržet pozornost, ale postupné odhalování porotců, kteří jsou zavření v tělocvičně a rozhodují o vinně či nevinně, je sice zdlouhavé, ale pomalu utváří celý dojem z filmu. Každý další porodcovský příběh, zážitek a zkušenost plná emocí, nutí přehodnotit každého postoj zas a znovu a nakonec vyhraje lidskost. Ať už ta dobrá nebo špatná. Skvělý film, který je neuvěřitelně dlouhý, ale na konci člověk zjistí, že i když se to zdálo, nejsou tam hluchá místa. Není to nudné a přestože ten rozjezd trvá trochu déle, stojí za to se na něj podívat, protože je to jiné. Každý si v sobě nese něco, co může, ať už přímo nebo nepřímo ovlivnit to, jak vnímáme jiné. Ale dokud nám někdo nenastaví zrcadlo, nepoznáme to. A tady je to hned 12x. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Kde se stala chyba? Asi nedorozumění mezi mnou a Nikitou Michalkovem, protože mi v tomto filmu absolutně nic nesedlo. Nelíbila se mi předlouhá stopáž, ani herecké obsazení. Taktéž mi do noty nekáply flashbacky a jednotlivé dialogy. Prostě nic, co bych hodnotil kladně nebo pochvalně. Drama v tělocvičně skončilo v mém případě diváckým zklamáním. 2/10 ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film ktory hra v prvom rade na emocie.Michalkov prostrednistvom procesu a nasledujuceho rozhodovania poroty o jeho vine či nevine odhaluje mnohe jazvy naroda aj duši jeho prisušnikov.Tvorcom sa podarilo dat dohromady skvele herecke obsadenie,všetci herci idu na doraz od začiatku až do konca.Velku pochvalu si zasluži aj kamera a strih ,hlavne na začiatku a konci je film zostrihany priam majstrovsky.Dvanast je jednym z tych filmov ktore vam dlho zostanu v hlave a budete z neho dlho "mimo". ()

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama