Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

andrii 

všechny recenze uživatele

Chraňte jej jako šperk. Udržte jeho výjimečnou křehkost, ten poslední pohled na "mír" v klenotnici mlčení. Zadržte strachu a bolesti šíření. Bělostný anděl už nesmí být nabodnut na rožeň pekelný. Panenský kraj zanítila zlá pověra. Nízký, špinavý lidský mrav podnítil svár. Krvavý pozemský sluha Boha. Nicotný druh člověka, toť mor sám, jenž šíří se jako nákaza. Atakem válečné vřavy, léčkou hříchů, v ďábelské horečce baží po moci dál a dál...a Omar - "vdovec" z cizích zemí, čaroděj kořenů tajemných, uhrančivý v tváři on, omamující, mystický hlasu tón, to zase pan Edoušek vyslal do mých oušek nejlahodnější, nejpoctivější manu, mistrovský chod, vrchol charismatu dabingových škol. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Klenot světové kinematografie. Dle mého názoru nejlepší role Michaela Caina. Všechny klady již sepsali kolegové. "Bůh není, Boha jsme zabili v Magdeburgu!" Jeden z mála filmů, na který jsem nezměnil názor po 25 letech, kdy jsem ho viděl poprvé. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, v němž charisma Michaela Caina převyšuje údolí, okolní krajinu i ostatní postavy jako mrakodrap podomácku stlučené králíkárny. Zvláštní výběr Omara Sharifa jako jeho důstojného a rovnocenného parťáka na mě působil sice trochu úsměvně, ale v zásadě zas tak nevadil. Poslední údolí pokládám především za velezajímavý a inspirativní filozofický film o střetu dvou světů a přístupů k životu. Dvou možných protipólů na jedné ose, přičemž každému z nich se dá porozumět i vřadit jej do kontextu doby. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů na téma nesmyslnost válek a hloupost náboženství. Toho náboženství a jeho odsuzování je tam tolik, až jsem tomu na ten rok výroby ani nechtěl věřit. Hodně nadčasový film se skvělými dialogy a psychologickými rozbory. Škoda jen toho bledýho Sharifa, který tu vypadá a hraje jak zombík. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, aby mě film zabývající se otázkami náboženství a víry a dokázal natolik vtáhnout a hlavně bavit. Poslední údolí je právě ta vyjímka. Vynikající historické drama, s dokonale vykresleným středověkem. Po hrůzostrašné, nervydrásající štvanici v úvodu, se hlavní hrdina ocitá v zapomenutém, snad i zakletém ráji. Oplívající úrodnou a bohatou zemí s krásnými selkami. Nebezpečím si tu jsou lidé pouze z vlastního přesvěčení, a konec je přesně takový, jaký by měl být. ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

Třicetiletá válka je v plném proudu, vojáci umírají na obou stranách po tisících, obyvatelstvo kosí nedostatek jídla, nájezdy rabujících vojáků obou stran, mor. Zemí táhne jednotka asi třiceti mužů vedená kapitánem (Michael Caine). Není podstatné, na jaké zrovna bojují straně, v jejich řadách jsou katolíci i protestanti. Bojují za sebe. Na svém rabujícím tažení nalézají vesnici v těžko přístupném údolí. V posledním údolí, nezasaženém válkou ani morem. Kapitán se rozhoduje v něm přezimovat. Musí si podrobit místní obyvatele, kteří by se ho nejraději zbavili, zároveň udržet na uzdě své muže, zvyklé rabovat, znásilňovat a brát si vše, co chtějí. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavý hlavne vďaka skvelej výprave a takisto dobrému a prehľadnému príbehu. Hlavní hrdinovia a ich predstavitelia sú divákovi sympatickí aj napriek tomu, že ich činy a situácia okolo nich je častokrát spojená so zabíjaním, či klamstvami. Som veľmi rád, že som tento film mohol vidieť, aj keď nabudúce by som si to radšej dal v pôvodnom znení (videl som to s českým dabingom, ktorý nebol zlý, ale predsa...:). ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Papír slouží ke psaní.¬         Příliš papírově, divadelně podané na silný filmový zážitek. To je má hlavní výhrada. Další je nehistoričnost, nepéče co se týká historických reálií doby od naší ne zae tak mnoho vzdálené. Spojením uvedených dvou výtek se dívám na něco, co nemůže už zachrániti žádné herecké či režisérské umění. A nemohu se ubrániti dojmu, že režisér a scénárista tohoto snímku, pan J. Clavell, je více spisovatelem než filmovým tvůrcem.¬                 Případné opoznámkování: uživ. gudaulin. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Historické drama z období třicetileté války, adaptující (režisérem samotným) stejnojmenný román aglického spisovatele J.B. Picka, svádí na plátně dvě herecké individuality, Cainea a Sharifa. V nádherné tyrolské lokalitě vychází z tohoto setkání lépe Michael Caine (majíce se svou rolí stoicky pragmatického kapitána jistě méně práce), protože Sharif ve svém pojetí vzpomínkami rozervaného učitele trochu plave. Ne však natolik, aby byl ohrožen kýžený povahově-národnostní kontrast. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že samotný děj působí nedotaženě a sváření víry a lidských charakterů dávají jen nezřetelný smysl. Zatím co rámcový námět je jasný a zřejmý, zajímavější vedlejší aspekty až příliš často podléhají epizodickému významu. Jako celek je ale film i z dnešního pohledu životaschopný, dostatečně výpravný a přes popsané výhrady působivý. Komu se líbí třeba Verhoevenovo MASO A KREV, bude spokojen. 70% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Silné. Hodně silné. Proto mě mrzí občasné faktické chyby. "Vždyť jsi celý život přijímala tělo a krev Páně..." Římští katolíci v 17. století pod obojí nepřijímali (ano, pro někoho to může být podstatné). Jedna hvězdička je pro Michaela Cainea. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film o náboženském fanatismu a utrpení války. Michael Caine může hrát zabijáka, hrdlořeza prostě zápornou postavu a stejně mu člověk bude fandit. Omar Sharif mu je pak zdatným protivníkem. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Nějak mi není zřejmé, co na tomhle všichni vidí. Natočit to někdo dneska, nevymlátí z ubohého scénáře ani ve snu 40%. A to jsem až nezdravě nekritický fanda historických či v nějakém zajímavém historickém období se odehrávajících filmů, ale tentokrát to nepomohlo. Za dvě a to s přimhouřeným okem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je to ten typický temný stredovek, skôr som film bral ako dobrodružný. Na tento žáner je až príliš neprehľadný, kto čo chce a prečo, pritom nemám pocit, že by som nejako príliš nedával pozor. Nakoniec pre mňa nič mimoriadne, žiadna veľká ukážka stredovekého konania a myslenia. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický film, který vyniká několika úžasně napsanými postavami se zcela rozdílným náhledem na život. Ten fanatismus, bezmyšlenkovitost a slepá bázeň přímo dýchají z plátna. Inu, tento film asi církevní hodnostáři moc rádi nemají, zato já byl nadšen brutální přímočarostí jednotlivých charakterů, z dnešním pojetím morálky absolutně neslučitelnou. A neodradil mě ani trochu kožený Shariff, který se vedle skvělého Caina docela ztrácel. Ten scénář je na oskara. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Výborné historické drama, které nám ukazuje soužití dvou zcela odlišných skupin lidí. Na jedné straně horda ničeho se neštítících vojáků a na druhé místní pověrčiví vesničané. Skvěle vypracovaný kontrast mezi třicetiletou válkou zpustošenou Evropou a malým rájem kdesi v alpském údolí. Film doprovází výborná hudba a Michael Caine nemá chybu. ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Tak pokiaľ platí to, čo bolo v úvode napísané na programne ČT2, že tridsaťročná vojna začala v roku 1818 tak som ochotný vrátiť svoj vysokoškolský diplom z histórie. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vynikající zobrazení 30leté války, tentokrát spíš z pohledu obyčejného člověka. Lokalita vybraná pro natáčení je nádherná, je vidět, že tvůrci si dali záležet. Film není nijak předpojatý, nějaký subjektivní pohled autora by tu člověk hledal marně, ale to je jedině dobře, protože tím neutrpěla realističnost. No a pak je tu Michael Caine, který podstatnou část scén krade pro sebe svým charismatem a hereckým umem (no samozřejmě je to i díky tomu, jak je kapitánova postava skvěle napsána). Sečteno, podtrženo: velmi dobré 4 hvězdičky s náběhem na plný počet. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Michaela Caina a Omara Sharifa, od kterého člověk neodtrhne od první minuty oči. Přestože nejsem příznivec tohoto historického období, přesto mě film svým zpracováním pohltil. Aneb jak přežít ve zbídačené době ve skupině lidí, která se mezi sebou vzájemně nenávidí. Výpravný příběh doprovázený hudbou Johna Barryho korunuje ona zmíněná dvojice herců. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost klasického rozměru. Vynecháme-li stranou hodnocení náboženského sporu, které příliš odráží osobní víru/nevíru každého hodnotitele, ukazuje tento film především jednu prostou pravdu: homo homini lupus a na tom, v jaké kůži, už tolik nesejde. Zejména u těch prostých, počestných a obyčejných lidí, že. Dobrá hudba, excelentní a čistá angličtina a dechberoucí Michael Caine, jemuž je důstojným partnerem Omar Sharif (a já konečně taky vím, že uměl skvěle hrát, tedy kromě toho, že byl vizuálním idolem našich babiček). ()

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama