Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

Han22 

všechny recenze uživatele

Málokdy dávám těmto menším, neznámým filmům 5*, ale tenhle si ho zaslouží. Naprosto realistická ukázka temného "středověku" se vším co k němu patří. Je třicetiletá válka a banda žoldáků tvořená katolíky, protestanty i prostými zabijáky, vedená cynickým Kapitánem objeví zapomenutou vesničku v údolí, ale potulný učitel Vogel, který protlouká se jak umí je přesvědčí, aby se tu na zimu usadili. Výměnou za jídlo a ženské poskytnou vesnici ochranu a začíná nesnadné soužití. Nechybí tu nic - řádí tu mor, upalují se tu čarodějnice, je tu náboženský fantastismus a lidský život tu nemá žádnou cenu, ten ženský už vůbec ne. Starosta je pragmatický zbabělý hajzlík, učitel utíkající idealista i diplomat, je tu fanatický kněz i prostí zabednění lidi věřící pověrám. A Kapitán? Cynik, který dávno nevěří v Boha, ví že zvěrstva páchají obě strany, že tu není dobro a zlo, ale nic jiného než válku nezná. Spousta ostrých dialogů a myšlenek, výborné postavy, fantasticá dvojice Caine a Sharif a pár brutálních bitek. Náznaky přátelství či lásky, které v tomhle světě nemají moc šancí. A smutný, krásný konec. Žádný velkolepý příběh dobra a zla, jen boj o přežití těch "dole". Propadnout sem tam v čase, tak věřím že nepřežiju ani 10 minut. Historický film roku 1971. ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Film vykresluje hroznou dobu třicetileté války a předkládá vše co z onoho času šokuje - mor, čarodějnice, fanatismus, vztahy muž-žena, voják-civil, bitvy - vše nacpáno v malebném prostředí pod Alpami (aspoň myslim) ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Začátek, asi tak první půlhodina, mě bavil. Bavil docela dost. Jenže pak se z filmu pomalu stala rozplizlá nuda, u které se mi nedařilo udržet pozornost. Tudíž z poslední půlhodiny si pamatuju prd. Což je škoda, protože film se rozběhl moc pěkně. Jednoznačným kladem je Michael Caine a krásné prostředí ve kterém se film odehrává (záporem, že Česká televize film neodvisílala v původní verzi, ale v televizním ořezu, takže půlka obrazu v řiti). ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Je to autentické, působivé, ale na nervydrásající Aguirre to nemá. Chybí tomu jaksi tah na bránu a na konci filmu jsem se necítil o moc jinak než na konci. Přesto stojí za projekci. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Peklo je prázdné, všichni ďáblové jsou tu s námi. Jak zde hbitější řekli přede mnou: Clavell režíruje stejně jako píše - košatě a nestřídmě. Last Valley by prospěl buď "opravdový" režisér, jenž ví, kterých pár set stran seškrtat, nebo dojnou krávu typu HBO, jíž neublíží do projektu nasypat dost prachů na 6-ti hodinový seroš ve filmové kvalitě; téhle variantě bych fandil víc, neboť něco málo přes dvě hodiny přinutilo šetrného režiséra řadu atraktivních epizod zmínit, zároveň však vyloženě odbýt. O škudlení na ikonických záběrech nemluvě. Protože... Jestli něco i po víc než 40-ti letech zaujme, je to výprava. Kulisa nádherného Trins je dechberoucí od prvního, na efekt vybroušeného okénka, kdy se postava Vogela [Omar Sharif] skutálí z morového pekla Třicetileté války přímo mezi romantické kupky sena a vinohrady. Pocit okouzlení a kontrastu se podařilo zprostředkovat bezezbytku, Poslední údolí zafungovalo jako symbol Fons Adae dokonale. Zaplať pánbůh, že v roce 1971 nebyla možnost prznit jej CGI... Zatímco napudrovaný a odbarvený Omar Sharif působí coby Němec přes veškerou hereckou procítěnost trochu zvláštně, Michael Caine je v roli pragmatického Kapitána k sežrání. Filosofické debaty, okamžiky třesku dvou principů, jsou přes ledabylou režii zábavné a v rámci žánru i podnětné. Závěr i přemýšivějším na pár minut přežvykování vydrží. Děkuji Endrixovi za tip. Dobrodružný film s lehkým přesahem. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní Michael Caine. Prostředí a děj také paráda, nemám s tím problém. Na rok 1971 skvělý počin! ( Ne že by v těch letech nevznikaly skvělé filmy, vznikaly. Pár z nich patří k nejlepším...) ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený a silný film. Vynikající Caine, on ani nehraje, on Kapitánem prostě je. Nádherné místo v Rakouských Alpách, kam mám chuť se i jet podívat (Gschnitz), je opravdu poslední údolí v nesmyslu třicetileté války a náboženské marnosti a hlouposti. Jeden z nejlepších válečných filmů s parádním hudebním doprovodem. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem nebyl tak zasažen dějem jako v tomto filmu. Tak hluboká pravdivost myšlenek, tak nádherně propracované charaktery jednotlivých postav, to vše vykresleno na pozadí krutostí třicetileté války v kontrastu s mírumilovným životem jedné vesnice v údolí mezi horstvy. Nevím co napsat více, abych nenarušil hluboký dojem, který ve mne tento film zanechal. Tento film vřele doporučuji v š e m ... . Ještě drobná poznámka na závěr. V tomto filmu se také názorně ukázala jedna z tváří církve - vedle pomoci lidem je to i snaha je ovládat ! ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Skvělá filmová adpatace románu Jamese Clavella (Král Krysa), který si autor i odrežíroval. Opět další ukázku zrůdnosti náboženství a toho, co dokáže zvrácená víra. Věříme ve stejného boha, jen jedni si říkají Protestanti, druzí Katolíci a přesto se mordují. A ke všemu se neponaučí a po staletí je to tak dodnes.... ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Výtečný film o šílené válce, který trochu minul zdejší publikum podle počtu hodnocení, což je velká škoda. Nic moc jsem upřímně od tématu nečekal. Nějaká náboženská válka z roku nebreč. Koho to zajímá? Ale k čertu s předsudky. K filmu mě nalákalo právě obsazení Caine, Sharif a Bolkan. Všichni podali skvělý výkon. Poprvé jsem viděl Cainea zamlada a musím říct, že to byl opravdu fešák a role tvrdého kapitána mu padla. Více než samotné postavy mě ale zaujal příběh. Pořád se tam něco dělo. Mělo to prostě kvalitní obsah. Kdybych se začal rozepisovat, asi bych tu byl do rána. Závěr filmu můj dojem ještě víc vylepšil. Malou výtku bych viděl možná v délce filmu. Jinak tento film určitě doporučuji. Lidé slepě věřící v nějakého boha by se měli na tento film podívat, aby pochopili, jakou zkázu je takový náboženský fanatizmus schopný přinést. Nebo ať radši na to nekoukají, aby z nich nebyli ještě ateisté. Když jste byli v této době trošku na hlavu, nemohli jste zajít k psychologovi, ale poslali vás rovnou na hranici upálit jako čarodějnici. Velkým hříchem lidí je to, že čím více lidí věří lži, tím více lidí si myslí, že je to pravda! Dneska to pokračuje, akorát jsme zlou církev vyměnili za média. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Maximálně syrový příběh s Třicetileté války, u kterého si hned řeknete, že takhle to muselo opravdu vypadat. Veškeré osady jsou vypleněné až na jednu v zapadlém údolí, která je válkou nedotčená. Nachází se v překrásné bavorské krajině, se kterou maximálně kontrastují zrůdnosti války, mor a zoufalost lidí z jiných vypleněných vesnic. Ačkoliv film pojednává o tak známé době jakou je Třicetiletá válka, tak v celém filmu kromě vyplenění Magdeburku není zmíněna žádná další událost či nějaká známá osobnost z této války. Naopak celý film ukazuje tento mnohaletý konflikt z pohledu prostého člověka. Ukazuje i vojáka a jaké problémy musel řešit. Tedy obživu, mít střechu nad hlavou, víru a sexuální uspokojení. Právě kolem posledních dvou potřeb se točí celý tento film. [899. hodnocení, 114. komentář, 83%] ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších historických filmů vůbec,přitom tak umně skrytý pod nánosem filmových dějin.Nádherně odvyprávěný,brilantně napsaný a fantasticky zahraný.Michael Caine je neuvěřitelný! ()

Čuřil 

všechny recenze uživatele

Brilantně napsané i zahrané (nejen) hlavní postavy, úžasné exteriéry spolu s dokonalou hudbou daly rámec skvěle napsanému a režirovanému příběhu, kterému čas nic neubral na působivosti. Naopak, film ve mně znovu sugestivně oživil pocit, že do období třicetileté války bych se opravdu narodit nechtěl ... ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Velmi slaby pokus ukazat 30-rocnu vojnu - ako inak, optikou vysmechu cirkvi a ustipacnej ironie. Katolicky pater je samozrejme psychopat, takze clovek volky-nevolky fandi ateistom a vojakom. Proticirkevna agitka za 1*, kedze existuju aj vacsie srajdy. Tragikomicke je najviac to, ako sa producentom tohto blabolu zasa raz podarilo utvrdit retardakov na tomto webe vo svojom dojimavo ubohom protikrestanskom schematizme; mi to pripada ako ked retardovany trapajzlik dokola omiela, ze svet stoji zahovno a pritom si nevie pomoct, zbiera sracky cely den, nielen tie kravske, ale este aj tie blsacie: privonia si a spokojne sa udrbava: no nevravim? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

O náboženském fanatismu bylo natočeno mnoho snímků a tento je jeden z nich. V městečku nedotčeném třicetiletou válkou se sejdou lidé z řad protestantů a katolíků. Mezilidské vztahy tak dostávají pořádně zabrat. Bůh je hlavním tématem všelijakých událostí a sporů, nad kterými ateista jen kroutí hlavou, čeho všeho jsou lidé schopni. Tvůrci nic neponechali náhodě a ihned diváka vsunují do patřičné atmosféry všudypřítomné nejistoty. Sociální procesy během vlivů náboženského fanatismu, s úmyslem infiltrace doposud harmonické uzavřené komunity městečka, poukazují na nejistotu správného rozhodnutí v zájmu hrozby druhého. Co je správné a co špatné? A v jakém zájmu a proč? Silné téma odehrávající se na jednom místě v době válečného temna roku 1641. Nejen po vizuální stránce snímek uchvátí ve své přímočarosti daného tématu. Je to hodně syrový a dá se říci až odpudivý film. Tohle by nechtěl zažít nikdo. Prim na to všem má samozřejmě filozofie, která může být pro někoho složitější ke správnému uchopení myšlenek a následujících činů. V tom je ale právě to pravé kouzlo dnes poněkud nepochopitelných skutků lidstva v zájmu Boha i bez něj. Tedy bez ohledu na to, na které straně kdo je. Nelze jinak, než toto doporučit a to nejen kvůli, řekněme, intelektuálního cvičení. Obzvlášť, když si tu zahráli Michael Caine a Omar Sharif. O to víc stoupá přitažlivost tohoto filmového počinu. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Nádherný, úžasný film, kerému ani uběhnuvších čtyřicet let neubralo nic na skvělosti. Na minimálním prostoru je vystřižený obraz doby i konfliktů, které jí zmítaly. Střetnutí protestantismu a katolicismu, náboženského fanatismu, cynismu i rodícího se humanismu je psychologicky přesně zasazeno do syrové atmosféry třicetileté války. Perfektnímu výkonu M. Caina (Kapitán), sekunduje tehdejší herecká smetánka britských herců. Srovnat tento snímek s naprostou většinou "historických" filmů natáčených v dnešní době prostě nelze. Stojí totiž nezměrně výše... ()

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama