Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Poselství má snímek v mnohem větším přesahu než v samotném zpracovaní. Kostýmy a prostředí málo "dirty", akční scény spíše ochotnické. Proti Cainovi však nic nemám. Jinak Vláčil s tímhle rozpočtem by z toho vytřískal zaručeně více. ()

dakarin odpad!

všechny recenze uživatele

"Třicetiletá válka začala v roce 1818 ..." - takto začíná úvodní text na počátku filmu v českém překladu. Ať už chyba nastala kdekoli, plně vystihuje duchovní hodnotu díla. Zřejmě jakési pacifisticko-intelektuální uskupení se nechtěně ocitlo na socialistické vlně propagace. Zhlédnout pouze ze studijních důvodů - já pouze odklikal, nevydržel :-( ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Historický film z období třicetileté války. Hlavní myšlenka filmu je sice zajímavá, avšak mě nejvíce zaujala syrovost prostředí a ponurá atmosféra 17. století. M. Caine jako bezejmenný šlechtic a učitel O. Sharif hrají výborně. Třicetiletá válka, tak jsem si ji představoval. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ta čarodějnice mi připadala zbytečná, taková připlácnutá a k ději nepasující. Jinak je to přesvědčivý důkaz nesmyslnosti svátých a jakýchkoli válek. Člověk, který dostává "právo" bojovat za toho správného Boha (vůdce) se časem stává fanatickým vrahem, neštítícím se žádných zvěrstev. Velká kvalita! ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Prvých 10 minút ma dosť zaujalo. Kamera ktorá pekne snímala ešte peknejšie prostredie ma nadchla hneď na 5*. Potom sa hlavná postava dostala do hlavnej dediny a odtiaľ to išlo dole... Najprv to ešte bolo fajn ale potom sa tam začalo miešať náboženstvo a z toho to išlo do občianskej vojny. A film má dobre kvality napr. scenár, kamera a hlavne herci tu podávajú dobrý výkon. Ale ten začiatok ma nalákal na niečo úplne iné. Radšej by som si pozrel ako hlavná postava počas celého filmu cestuje v krásnej alpskej krajine, zahalenou v hmle. Niečo ako Sleep Has Her House ale s príbehom. Film mal dobrú atmosféru ale dej ma v polke filmu prestal zaujímať. Film je dobrý a chápem tie hodnotenia ale....ja som ten film nevybral takže som nebol na to ani naladený a teda čakal som niečo iné. ()

druhaveta 

všechny recenze uživatele

Trochu atypický historický film, který víc než na dobovou romantičnost či nyvou epičnost sází na věrohodně chladný pragmatismus, s nímž postavy (především velitel žoldáků v podání Michaela Cainea) prosazují své zájmy. ()

Brady 

všechny recenze uživatele

Skvěle ztvárněné období třicetileté války. Caine a Sharif hrají výborně a film působí úžasně věrohodně až syrově. ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Na první poslech mě upoutala angličtina, kterou se ve snímku mluví...zejména ta Michaela Cainea. Ani nebylo třeba titulků...hmhm. The last valley mi připomíná svým dějem Krále krysu. Taky uzavřené prostředí, po jehož překlenutí dochází k redefinici vztahů, jakož i pohledu na svět. Skupina lidí je jaksi uměle ponechána pohromadě, izolovaně od okolního prostředí a teď - děj se co děj. V tomto mikrosvětě na sebe různě působí různou silou různé síly, které reprezentují relativně stabilní a často protichůdné postoje....a to je právě ta bašta. Směle si troufám tvrdit, že tento snímek lze s úspěchem přenést do jakékoliv doby mezi jakékoliv lidské společenství. ()

waska 

všechny recenze uživatele

James Clavell byl určitě lepší spisovatel než režisér, ale tohle se mu hodně povedlo. Dokonalá atmosféra, historická uvěřitelnost, ponurost horského údolí a dva skvělé herecké výkony Caine - Sharif. Nezapomenout na úžasnou hudbu Johna Barryho. ()

007. 

všechny recenze uživatele

Film, který hezky vystihuje tehdejší poměry - jakou má hodnotu život, jak za kdejakou maličkostí vidí Ďábla i to, jak pokrytecky se chová církev a jak se "pečlivě" snaží ve svém životě žít v soulado se zásadami a zákony zapsanými v Bibli. 60% ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Co člověk může vlastně vytýkat? V první řadě, než člověk začne komentovat vady filmu, hlavně jsou důležité vady celého lidstva, že vůbec mohl takovýhle film z jejich nátury a chování vyjít. Je neuvěřitelné, fascinující a děsivé, kolik si jsou schopní lidé způsobit vzájemně neštěstí. A zejména dělají li to schválně. Celá třicetiletá válka (a každá jiná válka) mohla vzniknout, a vznikla jen proto, že lidská rasa je prostě příšerná pakáž. Zabíjet ve jménu Boha je pak má obzvlášť oblíbená část. No, nicméně film popisuje lidské chování celkem bez příkras, a tak jak to asi s největší pravděpodobností bylo. Sympatický vám asi nebude nikdo, protože vybírat se mezi větším a menším vrahem je většinou slabá volba. Omar Sharif který Vogela zahrál překrásně, sice si trošku mojí sympatie získal, ale jen proto, že nebyl alespoň taková zrůda jako ostatní. Kněz mě ovšem doháněl k šílenství. Otřesný, krvelačný, mstivý, odporný vrah. Ve jméně Božím, dámy a pánové. Michael Caine se do role kapitána krutého a vznešeného vraha hodil perfektně. Plus Brian Blessed a Nigel Davenport navrch. Film je sám od sebe natočený skvěle, je na tom vidět že je to dost staré, ale o to působivější to pro mě bylo. Přišlo mi to skoro jako hororová podívaná, s pěknou výpravou a líbilo se mi to. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Krásný film, krásní herci - hlavně p. Cain. Historický velkofilm bez vládců, paláců a antiky; namísto nich jednotka žoldnéřů, odlehlá alpská ves a třicetiletá válka. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Zajímavé ztvárnění historického tématu období 30.leté války, na svou dobu nepochybně neotřelé, a to jak syrovostí v jednání postav, tak i tvrdě kritický přístupem k náboženství. Skvělé jsou ty malé epizodky a problematika středověkého života, které dohromady vytváří originální a zajímavý děj se svižným tempem. Dialogy nejsou nijak překomplikované, přesto působí sofistikovaně, což dává filmu filozofický rozměr, obzvláště z úst bardů jako jsou Shariff a Caine. Příjemná dějinná látka, na rozdíl od skutečnosti kterou popisuje. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu trochu ubližuje doba natočení. Mohlo to být obrazově více sirové, reáliemi věrohodnější, hrdinové méně načesaní a umytí. Ale na svou dobu zobrazuje film násilí i válku velmi otevřeně a bez příkras. Lidově zploštělé podání třicetiletého konfliktu je sice jak od stolu české hospody, nicméně autoři chtějí představit žoldáky, kteří mají na rukou krev, a nezabíjejí pro víru či ideály, ale pro jídlo, sex či potěšení. Ale nejde jen o vojáky. V příběhu není dobrých lidí, jen více a méně hloupých či zlých. Andělsky nevinný vzdělanec je snad jediným, kdo by mohl reprezentovat skutečný hlas Boží. Jenže i on má nakonec na rukou nevinnou krev. Filmu prospívá i nečekaný "sedmičkový" zvrat, z dobové fresky se stává málem western, aby skončil nenaplněnou love story. Až potud to má bezpečně na 4*, jenže pak se do toho vloží politická prohlášení a rádoby moudré filosofování tvůrců. Cynismus si padává ruku s oportunismem a ústy velícího vraha hledá se viník v církvích, náboženství či Bohu. Ostatně ve stejném duchu tu sere moudra mnoho zdejších komentátorů. A tak se nám už 17. stoletím (!) šíří ateistická prohlášení a trochu se zapomíná, že vinen je člověk jako takový, protože si hloupost a pýchu nese v každé době i postavení. Ať už v 17. či 20. století, války a lidskou tupost produkují stále stejní zmr*i, jen místo za kazatelnou je dnes mnohem častěji potkáte u klávesnice a na diskusních fórech. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Drsný film z období třicetileté války, během kterého nebyla nouze o rabování a vypalování vesnic, vraždění obyvatel a o mor či choleru, stejně jako o náboženský fanatismus. Jistý "Kapitán" vede skupinu žoldáků, kteří bojují pro toho, kdo jim zaplatí, bez ohledu na víru. Jeho vojáci buď bojují, nebo drancují a ničí krajinu. Pak je zde Vogel, bývalý učitel, který se snaží přežít chaos a boje kdesi ve středním Německu. Vogel utíká před Kapitánovou armádou a nakonec najde nádherné horské údolí, nedotčené válkou. Kapitán a jeho malá skupina sem brzy také dorazí a Vogel má co dělat, aby přesvědčil Kapitána, aby nechal vesnici na pokoji a přečkal v ní s vojáky zimu. Kapitán na jeho radu probodne svého nejagresivnějšího vojáka Korskiho, který chtěl dezertovat, a souhlasí. "Žijte", řekl Vogel kapitánovi, "zatímco armáda umírá". Okolo skutečně řádí hladomor, epidemie a devastace. Místní starosta Gruber souhlasí poté, co vyjedná od Kapitána ty nejlepší podmínky ohledně odevzdávání jídla a poskytnutí šesti žen pro vojáky. Místní katolický kněz je nasraný, protože mezi žoldáky je spousta protestantů a ateistů, ale není nic, co by s tím mohl dělat. Někteří vojáci chtějí zbourat katolický kostel, ale Kapitán jej chce nechat stát s tím, že si postaví druhý, protestantský. Přesto několik žoldáků opět nesouhlasí, a tak je Kapitán zabije, protože porušili pravidlo ohledně náboženské tolerance. Místní obyvatelé nakonec přijímají svůj úděl, a Kapitán s Gruberem souhlasí s tím, že Vogel bude jmenován soudcem, který bude řešit spory mezi vesničany a vojáky. Dokud mají vojáci přístřeší, jídlo a ženské, tak nechávají místní na pokoji. Kapitán se rozhodne, že chce Gruberovu ženu Ericu pro sebe. Voják Hansen se pokouší znásilnit jednu dívku, a Vogel jej zastaví. Hansen a další dva se pokusí zabít Vogela v lese a také Kapitána v jeho domě, ale to jim nevyjde. Utečou, ale pak se vracejí s ještě větší skupinou žoldáků. Kapitán s tím však počítal a se svými muži a také s vesničany připravili mohutnou obranu vesnice. Byla to pořádná řež a nakonec to dobře dopadlo, Hansen skončil s probodnutou hrudí. Do údolí následně dorazí jeden obchodník, od kterého se Kapitán dozví informace o vojenské situaci. Chystá se velká kampaň v Horním Porýní, a tak se tam vydává kapitán se svými muži, aby si našli zaměstnání u Bernarda ze Saska-Výmaru. Vogel chce jít s Kapitánem, ale ten mu nařídí, že musí zůstat, aby nedošlo k vyplenění vesnice z jeho strany. A také tam ponechá Geddese a Pirelliho jako stráže. Po Kapitánově odchodu však příběh nekončí a Erica se modlí k Satanovi, a kněz jí při tom přistihne. Je proto mučena, ostříhána a odsouzena k upálení. Těsně před tím jí však Vogel zabije, aby ji ušetřil pomalé a bolestivé smrti. Geddes se však nasere, skočí na kněze a společně padnou do vatry, kde také uhoří. Nakonec se vrací Kapitán, těžce raněný a s jediným dalším přeživším, protože se účastnili nočního útoku na opevněné město. Kapitán nakonec umírá na svá zranění z bitvy a Vogel odchází. Krásná blonďatá Inge, kterou Vogel zachránil před znásilněním, jej miluje a chce jít s ním, ale on jí řekne, ať zůstane, a odejde sám. Byl to dost napínavý film s dost věrohodnou atmosférou 17. století, s krásným údolím mezi horami, odhodlanými vesničany, Kapitánem, který pod maskou vraha, plenitele a ničitele skrýval lidskou bytost, která si uvědomovala, o čem celá ta nesmyslná válka je (o vypalování měst v rámci pomsty, a to kvůli nějakým princátkům) a také to, že Bůh neexistuje a je to výmysl. () (méně) (více)

Robbi 

všechny recenze uživatele

Ač jsem tohle dílo viděl hodně dávno, utkvěly mi v paměti celé scény a domnívám se, že přístup k dané látce byl v tomto případě zvolen neotřele, ale působivě, až by se paradoxně dalo říci, že uprostřed války vidíme protiválečný příběh. Vynikající výkon zde odvedli Michael Caine a Omar Shariff, každý na jiné úrovni, ale oba naprosto přesvědčivě. Za sebe řadím Poslední údolí mezi stovku nejlepších filmů, jaké kdy byly natočeny. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta ten film sháním, protože tak vychytanou záležitost z doby třicetileté války jsem asi ještě nikdy nezažil. A to se tam vlastně neválčí! Tento film považuji za jeden z nejlepších, které jsem vůbec kdy viděl. ()

KdG 

všechny recenze uživatele

Nevím sice nakolik to je historicky reálné, ale každopádně to byl moc pěkný film. Možná mohli tvůrci přitvrdit a přihodit nějakou nahotu, či explicitní násilí, ale chápu že to byl film určený mainstreamu a cenzurou by to asi neprošlo. ()

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama