Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

segovesus 

všechny recenze uživatele

Některé filmy už se časem stávají nudnými a herecké výkony afektovanými. Tento námět by si zasloužil svižnější remake. V té době byl Michael Caine asi tváří nějakého šampónu a Omar Sharif ve filmu působí jako E.T. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze film byl natocen pro Omara Sharifa, ktery je tu vazne naprosto skvely. Dejem to nebylo nejak velke, valka tady byla jako strasak v pozadi, nez aby ji tady bylo videt. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Už za to unikátní zasazení do náboženských sporů třicetileté války to stojí za vidění, ale i samotným zpracováním a hereckými výkony to za to stojí. ()

John Dunbar 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutý filmový skvost. Příběh zasazený do nádherné scenérie Alp vykresluje snad všechny možné běsy Třicetileté války za krásně snesitelného doprovodu mistra tónů Johna Barryho. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Filmárskemu umeniu v tomto snímku nemôžem nič vyčítať, dejovo ma však tento snímok neupútal až tak silno. Z celkového pohľadu však ide o nadpriemerný historický film, ale hodnotím len tromi hviezdičkami kedže ma zobrazenie medziľudských vzťahov a života počas 30. ročnej vojny ako som sa už zmienil neupútalo až tak silno. ()

furrec 

všechny recenze uživatele

Wow, tak neviem kde som bol posledných pár rokov že mi toto doteraz unikalo, ale o to viac ma to dostalo. Keď vezmem do úvahy rok vzniku a všetky tie veci čo sa tam hovoria a dejú, nemôžem inak ako za plný počet, toto je proste nářez! ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

James Clavell je zkrátka třída. Mezinárodní obsazení, výprava nemusela být tak složitá, ale co si pamatuju člověk se doopravdy ocitl ve třicetileté válce. Jo pomatuju si to dodnes a znova si to dneska zopáknu. Tenkrát to byl fakt zážitek a proto dávám 95 % a večer uvidim zda to vydrží. ()

mikel 

všechny recenze uživatele

Dobře vykreslený stav třicetileté války, kdy bylo už záhy jasné, že je jedno, za koho a pro co. kdo bojuje, ale že je hlavní přežít a je jedno na čí straně. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

3,5 aneb jak Flanďáci ukazují své zmrdství. Závěrečná scéna hodně filmu ubrala, to snad ani nejzavilejsí pederasti nemohli brát vážně! ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Skvely pribeh, skveli herci, jen ta vyprava a kamera precijen dnes pusobi uz trosku archaicky, zvlast kratka scena bitvy a oblehani mesta... Mozna by si ten pribeh zaslouzil kvalitni o trosku drsnejsi a spinavejsi remake. Nicmene i tak je to rozhodne kvalitni podivana vcele se skvelym Michaelelem Cainem. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

V Evropě řádí třicetiletá válka a všudepřítomný mor, avšak malá vesnička v údolí, chráněném alpskými velikány, si žije, nedotčena válečnou vřavou, svým poklidným životem. To se ale mění příchodem malého vojenského oddílu, který zde hodlá v klidu přežít zimu. Mezi vesničany a vojáky panuje jakési křehké příměří a vzájemný respekt, které však může přerušit jakýkoliv drobný impuls...Krásný film, mistrně znázorňující nebezpečí fanatismu, který popírá smysl víry. Třicetiletá válka, jedno z nejtemějších období, kdy se ve jménu víry vraždilo, znásilňovalo a rabovalo, bylo však jen jedním - a z historického hlediska krátkým obdobím. Náboženství a víra byly v minulosti hlavním spouštěčem většiny konfliktů a zla a náboženský fanatismus pociťujeme citelně i v dnešní době. O to zřetelnější poselství je z filmu cítit. Postavy jsou skvěle vykreslené - i ty vedlejší, jako je třeba vesnický páter, padouch Hansen, či dvě krásné vesničanky. Omar Sharif a Michael Caine však ve svých úlohách dominují a jasně prezentují sílu své osobnosti a charisma. V kontrastu s násilím a zabíjením, které válka přináší, působí výjevy přírodních scenérií jako ráj na Zemi a společně s krásnou hudbou ředí to všudepřítomné napětí a očekávané zlo, které čeká na svůj atak křehkého míru mezi vesničany a vojáky. Další z pro mne neznámých filmů, který mne nadchnul. 90%. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Skvelá historická dráma z obdobia 30. ročnej vojny. Kapitán, učiteľ, pastor a starosta - silné charaktery skúšané v ťažkých časoch. Katolíci, protestanti aj neveriaci. Každý proti každému. Drancovanie a zabíjanie však na chvíľu ustanú v skrytom údolí, ale vojna v mene boha si hľadá cestu aj sem. Je na hlavných hrdinoch aby udržali krehkú rovnováhu a zabránili krveprelievaniu. Nie všetko sa však podarí a nie všetky príbehy sa končia šťastne. Skvelí Michael Caine, Omar Sharif v náročných dramatických roliach. ()

Alne 

všechny recenze uživatele

Vyjímečný film, podle zdejších hodnocení zároveň i velmi málo známý, avšak kdo viděl, ten hodnotí celkem vysoko. No svojí dobu netradičný film, který podobá běžný život v minulosti takový jaký byl, krutý a bez příkras. Nikdo není černý, nikdo není bílý. Bůh není, jinak by nebyli války. Narážky na to, co je víra a co už je mocenský boj, jsou zde velmi časté, stejně jako náboženský rozkol v té době. Skoro dva roky jsem tento film marně sháněl a po shledutí se rád přidávám mezi ty, které zaujal. ()

mire.k 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Potvrzující, že ač člověk viděl tisíce filmů, je stále co objevovat. Také opět jeden z filmů, kdy za hudbu přidávám jednu hvězdičku navíc. Jinak by byly jen 4. K dokonalosti mu přece něco chybí. Trochu mi připomněl Ferrerovo Zelené království nebo Minelliho Brigadoon. Ale už teď vím, že se na něj časem s chutí opět podívám. ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film,jen je poněkud moc komorní a tím chvílemi ztrácí napětí.Je spíše postaven na církevních a náboženských dogmatech středověku.Proto na mě chvílemi působil,že se v něm až moc debatuje a tím ztrácí na síle.4 hvězdičky jen pro výborné herecké obsazení. ()

Africanus1 

všechny recenze uživatele

Antimilitaristické a antiklerikální školní cvičení, které se autorům jaksi rozpadlo pod rukama. Bez gradace, bez atmosféry, zato s topornými herci, kteří ani nemají co hrát. Jediný, kdo snímek drží v pásmu snesitelnosti, je Michael Caine. ()

Drussus 

všechny recenze uživatele

Přes své stáří a občasnou rozvláčnost zajímavý film. Ač je z nejkrvavěšího konfliktu ranného novověku, nebo chcete-li pozdního středověku, téměř úplně se vyhýbá surovým obrazům v akčních scénách. Soustředí se spíše na propast mezi světy dvou hlavních hrdinů - učitele, který přišel o rodinu a vše v dobytém Magdeburgu, a který je prakticky stále na útěku a velitele žoldnéřů, bezejmeného kapitána, který hledá zimoviště a odpočinek pro své muže a který se kdysi na vypálení Magdeburgu podílel. I přes propastný rozdíl mezi světy, které tyto dvě postavy ztělesňují k sobě pomalu najdou cestu. Doporučuju všem milovníkům historie. ()

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama