Reklama

Reklama

Prokletý ostrov

  • USA Shutter Island (více)
Trailer 2

Mrazivý thriller, ze kterého podle kritiků "sálá napětí tak, že je přímo horký na dotek", je výsledkem opětovné spolupráce oscarového režiséra Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria.
Když federální agent Teddy Daniels dorazí do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island, zdá se, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 595)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Perfektní Scorseseho počin, který mě opravdu dostal. I když je pointa celkem jasná, tak to nic nemění na tom, že se jedná o skvělý filmový zážitek. Leonardo DiCaprio hraje famózně a již teď se nemůžu dočkat dalšího filmu, který pro nás společně se Scorsesem připraví. I další herci jako Ben Knigsley, Mark Ruffalo či Max Von Sydow zahráli přesvědčivě. Zatím jeden z nejlepších filmů roku 2010. Kdo neviděl, vřele doporučuji! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Prokletý ostrov je velmi zvláštní film. Po první dvacetiminutovce jsem si v duchu řekl: "kdyby to nakonec skončilo ...... tak by to byla pěkná prdel", a ono to tak skutečně skončilo. Ne, že bych se chtěl chlubit, že jsem v téměř dokonale zamotaném filmu plném záhad a bizarností odhadl předem konec. Chtěl jsem naznačit, že Shutter Island je geniálním filmem, ve kterém budete přemýšlet o jeho konci a možná i narazíte na správný výsledek, ale přesto si jím nebudete jistí protože scénář vám nabídne spousty zajímavějších a velkolepějších představ. Leonardo DiCaprio hraje opět bravurně a jeho jméno je záruka té nejvyšší kvality na jakou dnes můžete v Hollywoodu narazit. Mark Ruffalo hraje charismatickou postavu, která v sympatiích převyšuje i tu hlavní, alespoň v mém případě to tak bylo. Stopáž je velmi dlouhá, ale sakramentsky nabitá a nenašel jsem místo, ve kterém bych se nudil. Přístup hlavního vyšetřovatele mírně připomíná noirovský styl a celý ostrov je nabitý mysteriózností k prasknutí. 90% 22.03 2010 06/19 nejočekávanějších 2010 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Bez té pointy by mě film bavil rozhodně víc, takhle mi to přišlo sice velmi hezky natočené, ale dost neoriginální. A flashbacky z koncentráků mě vyloženě rušily a nehodily se mi tam - jakoby patřily do jiného století. A duch mrtvé manželky mě taky nebral. Prostě to celé nebylo ono, asi to bude tím, že jsem příliš moc čekala. Zatracené trailery. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Precizně vymyšlená hra s divákem. Scorseseho atmosféra byla neuvěřitelná! Od režie přes kameru až po scénář naprostá dokonalost. DiCaprio ve skvělé formě. Scorseseho myšlenková mozaika dokáže diváka přivázat k židli od prvních minut a v závěru silně zasáhnout (psychicky zdeptat). SHUTTER ISLAND je depresivní, tajemný, (soundtrackově) zdrcující Thriller roku! Scorsese opět potvrzuje dar od boha. Kde je Oscarová nominace pro Leonarda DiCaria? ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální masakr! Scorese vlastně ani nepřekvapil, protože dávno víme, že je režisérský génius. Prokletý ostrov však mimo to nabízí mysteriózní zážitek, herecký um Leonarda DiCapria, podmanivou hudbu, úžasnou kameru a nejedno překvapení. Nebudu si hrát na chytráka, že jsem pointu věděl od první minuty. Nevěděl a jsem za to rád, aspoň jsem si film řádně vychutnal! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo je 67?" Mě tedy odpověď na tuto otázku nepřipadala až tak složitá, ale to by nebylo to nejhorší. Já jsem se totiž celkem nehorázně v ostrovním mystériu nudil a poměrně záhy mi bylo zcela jedno, kdo je doktor, kdo pacient, kdo detektiv a jestli nějaký ostrov vůbec existoval. Já jsem totiž letadlo a žádný filmový kritik, takže hodnotím míru obdržené zábavy a to tedy žádný zázrak nebyl. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Podruhé ještě lepší. Místo soustředění se na pointu si člověk vychutnává brilantní filmařinu a detaily. 90% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tolik mrazu na zádech že umí způsobit film? Velice hezky promyšlené a sehrané. Leo opravdu unikátní a konec skvostný. Jen možná tam a tam useknout 10 minut. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

V zevrubném náhledu relativně "jednoduchý" psychothriller (vlastně si pořád "jede to svoje"), jehož převážně dialogové snažení během prvních 3/4 filmu vlastně jen buduje půdu pro mocné finále, které svou pomalou důkladností a silou neústupné vlny tsunami smete jak filmovou postavu, tak nevěřícího diváka za obrazovkou (ne, nemyslím si, že zvrat je předem odhalitelný, pokud o filmu nic nevíte). Mistrný vypavěč Scorsese, znatelně ovlivněn klasicku školou Hitchcocka, však dokáže putování k vyvrcholení zpříjemnit silnými flashbacky, nenápadnými indiciemi, které si zasadíme do kontextu až později a v neposlední řadě také pěkným vizuálnem. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ano, Scorsese má na víc, ale neustálé překračování vlastního stínu se mi zdá zbytečné. Skvělý film přeplněný dobrou atmosférou s chytrým zvratem nakonec. Leo řádí jak o život a mě to prostě baví. Vypiplaný vizuál a mnohem víc, než jen dobré řemeslo. Spokojenost. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Po hodině člověk začíná tušit, jak to vlastně asi je, i když může mít pochyby (což je fajn) – stačí, když už pár filmů s podobnou tématikou viděl. Přesto je to solidně natočené, herecké výkony jsou dobré, některé scény jsou opravdu dobré, ale jako celek to bylo až příliš dlouhé a nevtáhlo mě to natolik, abych na tu dlouhou stopáž zapomněla. Velmi silné 3*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale když Scorsese točí o mafiánech nebo o životě ve špinavejch ulicích velkoměsta, tak exceluje. Když se pustí do něčeho jinýho, obvykle z toho moc nadšenej nejsem. Zase jsem měl velký očekávání a zase se moje očekávání nenaplnilo. Řemeslně je to zvládnutý na jedničku. Dokonce i DiCaprio, kterýho od dob Titanicu nějak nemusim, zahrál dobře. Problém vidim v samotnym příběhu. Vyšetřování pacientů někde ve cvokárně neni zrovna nic, co by mě přikovalo k obrazovce a tak se tady sází hlavně na rádoby šokující pointu. Tu jsem navíc odhadnul asi tak v půlce filmu... Je to takovej nadprůměrně natočenej průměr. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Celkově až obludně nadhodnocené, protože Scorsese. Paradoxně to však mohl natočit kdokoliv, stejně dobře, ne-li lépe. Jenže kdyby to ten Kdokoli stejně dobře, ne-li lépe opravdu natočil, zdaleka by to nebylo tak nadhodnocené. Tipl bych si, že pak by tento sympaticky mysteriózní kousek s nepříliš originálním námětem nebyl ani v červených číslech. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmová záležitost jaká se už v dnešní době netočí. Prokletý ostrov mi celou dobu připomínal Kubrickovo Osvícení. Ta atmosféra, ta hudba, ta rozvážnost režie, práce s kamerou a postupné odkrývání a vývoj příběhu. Celé to neuvěřitelně funguje a i když je jasné z trailerů o čem celá zápletka bude moc rád jsem se nechal unést vyprávěním. Stopáž je sice delší ale mě opravdu nevadila a bylo to mých nejrychlejších 137 minut v kině. Plně se stotožňuji s názorem POMa. A Dicaprio? Ten má u mě jasného Oscara. Zaslouží si ho. Doufám, že Oscarová noc bude patřit Avataru a Shutter Islandu. 95% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Výborná žánrovka s hutnou atmosférou, DiCapriem v jednom z jeho nejlepších výkonů a Markem Ruffalem, který zraje s každou rolí... Škoda jen přepálené stopáže. Ta nevadí ani tak v průběhu (kdy ve mě film skutečně dokázal budit nadšení, zájem a zvědavost z toho, co přijde dál a jak se to ještě zamotá), jako spíš ve finální vysvětlovací pasáži. Doslovnost se Scorsesemu, podobně jako v Departed, příliš nevyplatila... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak spojení Scorsese a Caprio funguje i u mysteriózního hororu, což se tak úplně čekat nedalo, ale bylo to fakt hutně tajemný a atmosférický, nicméně závěrečná pointa nepatří zrovna k těm nejoriginálnějším a pár scén, rekrutujících se převážně z flashbacků DiCapria, je dost nepřesvědčivě zahraných, ale všechno to vynahrazuje perfektní temnej nádech celýho filmu a prostředí psycho léčebny pro vrahy, který je pro tyhle mysteriózní horory jak dělaný. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skoro mě mrzelo, že jde jen o další variantu na vnitřní svět vzpírající se realitě, protože atmosféra staré temné pevnosti a celkové ladění filmu jasně vybízely k nějakému pěknému krvavému operačnímu sálu, kde se do hlav zaráží kdeco. Hodně zajímavá hudba (taková zvláštní směs toho, co znělo třeba v Hitchcockových filmech nebo v Osvícení a moderních tónů), někdy zřejmě schválně viditelná zadní projekce, prototypy podivných bytostí v kobkách, všechno úžasně vybalancované tak, aby to ještě bylo děsivé a ne už přehnané. Na druhou stranu film zůstal nohama na zemi a jeho psychologická stránka mi přišla výborně propracovaná. Pravda je, že to co se Danielsovi reálně stalo, mi přijde mnohem hrůznější, než nějaké filmově okázalé experimenty s lidmi. Naprostá paráda jsou bez výjimky všechny herecké výkony od hlavních rolí po ty nejmenší a naprosto jistá Scorseseho režie. Z každého záběru je zřejmé, že je na plátně přesně to, co Scorsese chce aby tam bylo. I když má film výborný zvrat i pointu, nestojí zdaleka jen na tom, že tam nějaký (nečekaný?) zvrat a pointa jsou, ale hlavně na jejich opodstatněnosti a logice. Při opakovaných shlédnutích člověk naprosto docení, jak se film s divákem k finálnímu prozření blíží, přičemž se celkem ani moc nesnaží svádět na falešné stopy, právě naopak vše zapadá naprosto logicky, např. chování dalších postav okolo Teddyho (zejm. Mark Ruffalo). I o ostatních hercích je třeba pět jen chválu. Takhle po všech stránkách propracovaný a promyšlený film zaslouží maximální ocenění. Plně na úrovni Klubu rváčů, jediná nevýhoda Prokletého ostrova je, že přišel až jako druhý. Rozhodně největší filmový zážitek za minimálně 5 let. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Nie vždy platí, do tretice všetko dobré, až štvrtá Scorseseho spolupráca s DiCapriom priniesla zrejme ich najlepší spoločný film. Majstrovsky zrežírovaný, výborne zahraný, mnohovrstevnatejší ako oscarové Departed. O záverečnú nie až tak nečakanú pointu pritom vôbec nejde ale skôr o cestu ktorou sa k nej divák dopracuje. Jeho tajuplnú a stiesnenú psychologickú hru s divákom však zrejme nestrávi každý ale mňa dokonale navodenou retroatmosférou izolovaného ostrova skutočne nadchol. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Asi bych měla kurnik přestat brát cokoliv, co beru, protože tohle je už asi šestý film v kuse, vyrobený v roce 2010, kterému dávám dvě hvězdičky. To si ze mě všichni dělají prdel nebo co? Já chci dobrý film! Já chci film s velkým f! Já chci zase jednou u filmu brečet a nenávidět osud a milovat svět a takové ty věci! Proč mám dojem, že všichni režiséři velkých jmen dělají ve svých nových filmech školácké chyby, nedovedou koherentně vyprávět a ještě mají potřebu být proklatě kůl a originální za každou cenu? Prokletý ostrov se mi zdá přesně takový. A co je ještě horší, že hodně moc lidem, i v mém okolí, se to, zdá se, líbí. Možná jsem divná. Možná mi šplouchá na maják. Možná by mi měli vytáhnout mozek nosem. ()

Související novinky

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama