Reklama

Reklama

Prokletý ostrov

  • USA Shutter Island (více)
Trailer 2

Mrazivý thriller, ze kterého podle kritiků "sálá napětí tak, že je přímo horký na dotek", je výsledkem opětovné spolupráce oscarového režiséra Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria.
Když federální agent Teddy Daniels dorazí do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island, zdá se, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 598)

rowdys 

všechny recenze uživatele

Hitchcock žije! A prevtelil sa do Scorseseho. Poctivo budovaná atmosféra a cestička k finále, ktoré čiastočne prekuknete, no to bol asi i zámer, plynie pomaly, že občas zaváhate, no len na moment. Film sa nesnaží šokovať akýmsi náhlym zvratom, ide na to prirodzene ako sa na inteligentný thriller patrí. I v najobyčajnejšom dialógu sa pri spätnom pohľade skrýva malá narážka, aby ste si ju našli pri rekapitulácii. Všetkému pridávajú na hodnote krásne lokácie ostrova, psychotropný soundtrack a hlavne izolované prostredie neveľkého ostrova. Dennis Lehane má na konte už viacero kníh, ktoré sa dočkali filmového spracovania, no až Prekliaty ostrov ma nalákal prečítať si i román. Spolu s Inception mnou najočakávanejší film tohto polroka a v oboch je Leo, náhoda? ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Autor knižnej predlohy Denis Lehane charakterizoval svoj román ako hybrid . s e s t i e r . B r o n t ë o v ý c h . a . I n v á z i e . l u p i č o v . t i e l, béčkového sci-fi z päťdesiatych rokov. Pasuje to dokonale. Ouvertúra Scorseseovej adaptácie navodzuje ponurú atmosféru očakávania blízkeho zla príznačného nielen pre gotický román, ale aj film noir, ktorá s opadávajúcou hmlou nadobúda jasné kontúry psychotrileru, hoci v kontraste so žánrovým mainstreemom stále ľpie na atmosfére. Aj keď tiež len smerujúcej k (ne)očakávanému twist in the end. Ten síce nie je pre skúsenejšieho diváka nijako prevratný, záver má schopnosť rozochvieť publikum. V kocke: objektívne veľmi silné 4 +, subjektívne (Scorsese-ťaživá atmosféra a hudba-DiCaprio) nemôžem nedať plné hodnotenie. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jeden z těch filmů, po jejichž shlédnutí na ně ještě dlouho budete myslet a přemýtat nad tím, jestli to bylo tak nebo tak. Já sama dodnes nevím, co si o tomto filmu myslet, i když na něj mám svůj vlastní názor, od dalších lidí jsem slyšela jejich subjektivní názory na konec. Nejhorší na tom je, že na každý z těch názorů se dá polemizovat a odkazovat se na různé scény z filmu, které vaši ideu potvrzují a dostanete se do bodu, kdy každý má pravdu. A právě takhle má dobrý film vypadat. Leonardo DiCaprio nám ukazuje, že už není žádný hošík, ale Pan Herec. Skvěle mu sekundují Mark Ruffalo a Ben Kingsley. Pocta filmům padesátých let je na snímku znát. Jediná pro mě opravdu negativní věc je hned na začátku, kdy oba detektivy přivážejí do věznice a v pozadí hraje impozantní hudba, která by se spíše hodila k nějakému vyvrcholení konečného děje, ne k počáteční projížďce autem. ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Marty nesklamal! Väčšina filmu je ohromná a časti ktoré sú menej zaujímavé (je ich naozaj málo) sú následne vykompenzované ďalšími a ďalšími prepracovanými scénami, atmosférou a vlastne všetkými ingredienciami na ktoré sme si už u tohto režiséra zvykli. Hlboké atmosferické fascinujúce filmové obrazy. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Výborně napsané a když si to zpětně promítnu, do detailu promyšlené... Skvěle zahrané a skvěle zrežírované... Škoda až příliš rozvleklé pointy, která je navíc z psychologického hlediska dost nereálná. Ale to je spíše má lehká profesionální deformace, nežli zápor :-) ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Slabé, jako probudit se z hodně špatného snu. Pár záběrů z koncentračního tábora, zběsilé představy a jednoduchá návštěva bloku C, o kterém tak dlouho plácali historky, mě nemůže naladit na správnou strašidelnou vlnu, o majáku nemluvě. Na jednu stranu hodně pod moje očekávání, ale na druhou stranu sem se nenudil. Škoda toho konce, sice to nikdo nečekal, ale vůbec mě to neoslovilo, prakticky to bylo jen napojení všech okamžiků z průběhu filmu na sebe, jakoby to slepili lepidlem. Stále v očekávání a naladěn hororovou hudbou sem se nedočkal ničeho. Tento film byl hodně podobný Session 9, ale pro mě mezi nimi velký rozdíl, posuďte sami. Až se mě někdo zeptá, jaký ten prokletý ostrov byl, tak řeknu: bylo to plané. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Detektiv Teddy Daniels (Leonardo Di Caprio) a jeho kolega Chuck Aule (Mark Ruffalo) jsou vysláni na ostrov Shutter, aby zde pátrali po uprchlé vězeňkyni Rachel Solando. Na ostrově je totiž psychiatrická léčebna pro ty nejhorší psychicky narušené zločince a je pod permanentní kontrolou ostrahy - a přesto se Rachel podařilo utéci. Jenže vyšetřování nikam nevede, lékaři, ochranka i pacienti něco tají a navíc se detektivovi Danielsovi začínají vracet vzpomínky na válečné hrůzy z koncentračního tábora v Dachau. Ve chvíli, kdy Daniels začíná pochybovat o úmyslech lékařského personálu i svého kolegy Chucka, dochází k děsivému zjištění... S filmy Scorseseho mám povětšinou problém - ukrutná délka a plytký příběh, který mne ukolébává ke spánku (ani si nepamatuji, jestli jsem některý z jeho filmů dokoukal najednou). Ale to určitě není případ Prokletého ostrova - od prvního okamžiku mne film chytil a nepustil až do závěrečných titulků. Pravdou je, že jsem podobnou kulišárnu čekal, ale přesto mne překvapila (a přiznám se, že jsem očekával ještě jednu otočku, která ale už nepřišla). Herecké obsazení je doslova a dopísmena vynikající. Od Leonarda DiCapria jsem ani nic jiného neočekával, ale i Mark Ruffalo podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry. A Ben Kingsley nebo Max von Shadow to vše jen podtrhují. Skvělé... ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Do riti. Ten koniec. Hento je presne ten koniec, ktorý nemusím. Nemôžem povedať, že som to čakal. Ale to len preto, že som si nemyslel, že to budú chcieť tak nasilu obrátiť. Smerovalo to k oveľ lepšiemu finále. Samozrejme neprezradím o čo tam šlo. Inak to bol skevlý film. DiCapria som volakedy neznášal. Teraz sa stáva pre mňa zárukou kvality. Film nie je horor. Skôr temný mysteriozny thriler. Proste nechcem nič prezrádzať. Pozrite si to. Stojí to za to. Za ten koniec by som dal najradšej 4*, ale to by som musel ubrať 90% 4* hodonoteniam, čo mi príde pracné. Takže slabých 5, veľmi slabých ale predsa 5*. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, sice toto téma bylo zfilmováno již mnohokrát, ale spojení nacistů, starého odlehlého ostrava a zručné ruky Scorseseho vytvořila skvělý film s hustou a dechberoucí atmosférou. DiCaprio a Ben Kingsley skvělý herecký výkon, Ruffalo do své role zapad taky skvěle....moc rád sem tenhle filmek viděl. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Takovouhle čistou radost při sledování mi Scorsese nedopřál již patnáct let od Casina (koncert Rolling Stones nepočítám). V posledních letech byly mistrovy snímky... jak bych to řekl... jenom fajn. Nic co bych chtěl vidět znovu či dokonce o obsahu přemýšlet. Návrat k "jednoduché" žánrovce Martinu Scorsesemu prospěl a konečně jsem se hlavně BAVIL při sledování celého filmu. Upozornit chci také na herce ve vedlejších úlohách, kteří všichni do jednoho skvěle doplňují ústředního Lea. 80 % ()

Maki89 

všechny recenze uživatele

velmi dobry psychothriller ukazujuci co vsetko dokaze tragedia s clovekom spravit, co vsetko mu moze v hlave pomotat... Scorsesemu tento film proste vysiel asi vo vsetkych bodoch... pouzitie Lea Dicapria do hlavnej role nemoze skoncit zle, ruffalo ho pekne doplnal, aj ked by sa mi tam hodil viac nejaky iny herec a nakoniec Ben Kingsley, ktory to zahral tiez velmi dobre... hudba vyborna, mrazilo z nej v kostiach, farby vo filme pekne pochmurne, dobre odrazajuce celkovu atmosferu snimku... osobne som tento film dlho odkladal, lebo som nemal nan spravnu depresivno-melancholicku naladu, no vidim ze som si to mal pozriet uz davno... vyborny...9/10 ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologický thriller o kterém je dopředu dobré vědět co nejméně. PS: Poslední věta filmu je zcela zásadní !! ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Opravdu úžasný film s úžasně temnou atmosférou. Dechberoucí záběry a špičkové herecké výkony. Klobou dolů Mistře Scorsese :) ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Scorseseho po Gangy NY (The Departed škrtám bo to je sprostá vykrádačka Volavky, ať je zahraná sebelíp...) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mě zaujal už ve chvíli, kdy jsem věděla, že se chystá jeho natáčení, jsem trpělivě sledovala celou dobu a opravdu jsem z něj byla nadšená. Film na pomezí žánru psycho, thriller, drama a hlavně také horor jsem si vychutnala silnými doušky. Vše bylo jen podtrženo opravdu excelentním výkonem Leonarda, o kterém se poslední dobou opravdu dost mluví v souvislosti s jeho skvělým vývojem od svého prvotního počinu. Já osobně si myslím, že byl většinu svého času podceňován, jelikož skvělý výkon předvedl už hodně dávno a to ve snímku Co žere Gilberta Grapea. Jen doufám, že se na této své pozici bude držet co nejlépe a přesto, že si myslím, že výš už to dotáhnout nemůže, tak jen doufám, že ho nečeká strmý pád. K filmu - od začátku jsem měla takový pocit, že zde něco nehraje - přesně jak bylo nakonci vysvětleno a proto jsem si dávala určité poznámky dohromady už při sledování filmu a stále více mi to zapadalo do sebe :D :D Ale tak to u filmů prostě mám :) Hodně nad tím přemýšlím, ale přesto zde byli části, které jsem nečekala :) Například s danou lékařkou ve skále :) Ale to se stejně také vysvětlí :) Film je silnou dávkou napětí a také tajemna, který je ve filmu po celou dobu podtrhováno ještě danou barvou celého prostředí - šedivého, mrzutého, jakoby nepříznivého, hlavně pro hlavního představitele. Závěr filmu? Smysluplný, logický a hlavně - podle mého názoru, správný. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Psychologické, depresivní, tajemné, strašidelné, unikající, bolestivé, halucinační. Slušně psychologický hororový děj, prostředí a halucinace. Do poslední chvíle jsem netušila jak to teda vlastně je, ale svým způsobem se to dalo čekat, takových 50 na 50 kdo je vlastně blázen. Prostředí dolaďující spolu s proměnlivým počasím celý děj. Ve filmu samotném se líbily "retro" dialogy ze staré detektivky, stejně tak i kamera, například scéna kdy jede DiCaprio v autě s ředitelem a kolem se míhá plátno s lesem. Shutter Island je slušná podívaná, která nenudí. ..a jak z toho teď ven? ()

Související novinky

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama