Reklama

Reklama

Prokletý ostrov

  • USA Shutter Island (více)
Trailer 1

Mrazivý thriller, ze kterého podle kritiků "sálá napětí tak, že je přímo horký na dotek", je výsledkem opětovné spolupráce oscarového režiséra Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria.
Když federální agent Teddy Daniels dorazí do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island, zdá se, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 595)

illy.cz 

všechny recenze uživatele

Pěkné čtyři hvězdičky. Propracovaný příběh, děsivé prostředí, hororový hudební doprovod a v neposlední řadě výborný hlavní herecký představitel. Paranoidní atmosféra z psychiatrické léčebny, svět "nemocných" striktně oddělený od světa zdravého... Naprosto vyjímečný příběh s otevřeným koncem, který lze na mnoho způsobů jen domýšlet. Prostředí ve kterém se příběh odehrává je děsivé a pochmurné. Hned v úvodu mě zarazil do křesla příšerný pohled na psychicky nemocnou stařenu, díky které jsem zůstala v pozoru po celý zbytek filmu. Pocity po filmu byly smíšené, ale po moudré úvaze musím hluboce smeknout nad filmem, který nezapadne (alespoň pro mne) do řad tuctových psycho-thrillerů. ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese + Leonardo DiCaprio + geniálny príbeh a skvelý scenár + splnené očakávania ohľadom detailov ...... nemám čo dodať. ...... 89% ()

Étienne 

všechny recenze uživatele

Hoci hlavnú pointu som odhadol už v začiatkoch, krásne som si to užíval až do konca, kde Scorsese ešte nechal dosť na prekvapenie. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Vopred odporúčam nečítať komentáre pred pozretím filmu. Aj v jednoduchých a z prvého pohľadu nič nehovoriacich vetách sa môže skrývať spoiler. Tak a k veci. Veľmi precízne vybudovaný psychothriller s extrémne hutnou atmosférou. Je fakt, že už niekedy v strede som vytušil, čo sa skrýva za pointou, ale koniec je vystavaný s takým prehľadom, že to vôbec nevadí. Neexistuje tu žiadny WOW efekt, ktorý nás rozuzlením posadí behom sekundy na zadok, ale pekne plynule nám dáva riadnu dávku vysvetlenia, ktorá až zamrazí. ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Co je pravda a co lež, co je realita a co sen? Krásné, atmosferické, napínavé... Výběr herců se povedl to musím uznat, proplétání nacistických prožitků z války také. Film mě dost překvapil. Dobovitost filmu taktéž výborná. Mohlo by to mít dvojku. Stále si kladu otázku jak to vlastně bylo, přistoupil Leo na tu jejich hru, nebo ne? ()

Melly.pro 

všechny recenze uživatele

Je to tak, ne každý asi tento film pochopí, ne každý ho ocení, ne každému se bude líbit. Já mysteriózní žeru, takže u mě je to jasný. Po dlouhý době mě film nachytal až do úplného konce. Bomba... ()

Kaučuk03 

všechny recenze uživatele

Prokletý ostrov předčil má očekávání. Atmosféra už by se dala krájet od první minuty, po celou dobu tlačí Scorsese na pilu, bez toho, aby na ní vylámal zuby. V deníku Metro jsem četl, že je film příliš zamotaný a těžko pochopitelný. Absolutně nemůžu souhlasit, na to, že se zde prolíná několik rovin, to rejža zmákl mistrózně. Skvělý scénař, který snad nenabízí ani jednu skulinu či nelogickou spojitost. A ačkoli se po nějaké době dá očekávat, jak to všechno dopadne, rozhodně se ani chvilku nebudete nudit. Takhle sevřenou prdel a hrdlo jsem už dlouho neměl. ()

guri 

všechny recenze uživatele

Marty Scorsese je stary rutiner, ktory dokaze natocit relativne kvalitny film, aj ked ide len na pol plynu. Ani standardne nadpriemerny DiCaprio, atmosfera 50. rokov ci velmi zaujimava hudba nedokazu prekryt vacsie ci mensie chyby ako prepisknuta stopaz, necakany amaterizmus a umelost (uvodna scena na lodi natacana v interieroch...) a rozuzlenie, ktore az tak velmi prekvapujuce vlastne ani nie je. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Prokletý film, u něhož i já jsem se nechal několikrát nachytat a několikrát utvrdit v tom, že už všemu rozumím...a ejhle, mistrovsky mě v závěru dokázali, že vědí, co dělají...až následně člověku dojde, že se záměrně nechal vést zcela jinými skutečnostmi, než které mu byly podsouvány rovněž, ale on je považoval za hru a matoucí prvky...nádhera...jak říkám, několikrát jsem se nechal to a zase tohle, ale celkově - celkově jsem se nechal uchvátit... ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

Ke kombinaci těchto filmových žánrů přistupuji často s opatrností, Prokletý ostrov si mě ale velmi rychle získal. Za prvé - perfektní tajemnou atmosférou, která vévodí celému snímku a přispívají k ní zvuky deště, větru, nářek trestanců a dramatická hudba, která umě podbarvuje a dále graduje napjaté situace. Za druhé - prostředím odtrženého ostrova, strmých skalisek, rozbouřeného moře a tajuplných majáků. Za třetí - příběhem, který se vyvíjí překvapivě, nenechá diváka si ani na chvíli oddechnout a bere si to nejlepší ze všech uvedených žánrů. Za čtvrté - svým zvláštním halucinogenním účinkem, který z hlavního hrdiny jako by se dostal pod kůži i divákovi a vtahuje ho dovnitř dění. Za páté - Di Capriem, neboť hraje skutečně bravurně. Jediným důvodem, proč jsem váhala, zda film ohodnotit pěti hvězdičkami je závěrečná věta filmu, která mi nabourala mou oblibu v objasnění a úplném pochopení filmových děl. Po shlédnutí jsem byla zmatená, přemýšlela jsem a došla k závěru, že pointa skutečně jasná není a je jen na pochopení a volbě diváka. A já si tu svou cca 7 hodin po dodívání snímku snad konečně našla... ()

bend-ik 

všechny recenze uživatele

U mňa za 4.. Prečo? Hmm.. Čakala som niečo viac? Videla som príliš veľa filmov, a preto pre mnohých "prekvapujúci" zvrat mi bol jasný už od začiatku? Nezasiahla ma snaha režiséra spraviť zo snímku nervydrásajúce dielo? Alebo mi až tak vadilo primitívne herectvo Ruffala s Williams? Neviem, možno.. A možno za toto všestko môže jedno socialistické kino s otrasným zvukom.. Veď, ešte aj príšernou bolesťou hlavy som plne empatizovala s Capriom.. ()

Nšoči 

všechny recenze uživatele

Nádherný, temný,mrazící, strašidelný s neuvěřitelnou pointou a opět skvělým Leonardem pod taktovkou nestárnoucího Scorseseho. Díkybohu, že ještě existujou režiséři, kteří umí udělat skvělý thriller. 90 % ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Na Shutter Island som sa tesil po Inception snad najviac v roku 2010 a doslova som odrataval dni kedy bude premiera. Nakoniec to ale dopadlo uplne inak a film som videl az nedavno teda po premiere viac ako 2 mesiace. Nie vsetko cloveku vzdy vyjde. Ale tym neustalym odkladanim sa moje tesenie vysplhalo na uplne maximum a to je vzdy velke riziko. Napriek tymto silnym kriteriam vsak Shutter Island u mna obstal viac ako vyborne. Napriek svojej dlzke ktora je na mysteriozny film dost odvazna dokazal Prekliaty Ostrov zaujat, vtiahnut a v niektorych pripadoch prilepit do stolicky na com ma urcite velky podiel aj vynikajuco zvolena hudba. Leonardo DiCaprio je ozaj perfektny ale reci o jeho zivotnej ulohe a oscarovych ambiciach su predsa len trosku prehnane. Ale samozrejme na jeho hrani v tomto filme sa len tazko hladaju nejake negativa. Vedla Lea sa mi ale pacil aj Mark Ruffalo ktoreho je hadam v takomto filme aj tak trochu skoda len na 4 alebo 5 suvislejsich dialogov. Film napriek svojej 137 minutovej stopazi teda nenudi, prakticky kazda scena ci uz je to akcnejsia vlozka alebo staticky dialog posuva film dalej a nie su tu zbytocne natahovacky a hluche miesta. Je vlastne pocas celeho filmu vidno ze vsetko co jeho natoceniu predchadzalo bolo dobre pripravene a naplanovane pocnuc reziou a konciac scenarom. Pri sledovani som si postupne vytvaral zhruba 3 varianty ako film skonci a aka ze bude ta vysledna pointa. Nakoniec sa ukazalo ze v pripade Shutter Island som strelil vedla vsetky tri razy co ma vsak v konecnom dosledku mozno zamrzelo pretoze osobne povazujem svoj vykonstruovany koniec za lepsi ako sa nakoniec ukazala pointa ktorou nas ,,ovalili,, scenaristi :D. Ziadne chvalenie iba cista rekapitulacia. No aj napriek tomu sa koniec podaril a aj ked nepatri do kategorie sokujucich skladam poklonu hoci sa mi zdalo ze ak mal scenar niekde nejaku slabinu bolo to prave tu. Keby sa jednemu chcelo v tom trochu povrtat nasiel by zrejme zopar logickych kiksov ktore z takehoto uzavretia filmu vyvstavaju. Hold neda sa mat vsetko. V inom pripade by som zrejme dal 5 bez vacsieho vahania ale Scorsese je trochu vyssia liga, ale to nie je to hlavne. Hlavny dovod preco nedat plne hodnotenie je pre mna v tomto pripade tak trochu zahadou. Hoci sa mi to velmi pacilo a som z toho viac menej aj nadseny nie a nie tu piatu hviezdu pridat aj napriek tomu ze hadam nikto by ju tam nechcel dat viac ako ja. Nieco vo mne mi stale hovori ze aj ked je to bezpochyby vynijakuci snimok na to plne hodnotenie to jednoducho nie je. Nieco mi tam proste chyba ale za ten svet neviem co to moze byt. Snad som len ovplyvneny tym zaverom ktory mohol byt malinko lepsi. Kazdopadne odporucujem kazdemu kto ma rad inteligentne a premyslene mysteriozne zalezitosti. Scorsese nesklamal ani nahodou. 4,3 ()

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaná látka, ale pro mě úplně zbytečný film. V dnešní době sem jaksi nezapadá. Leo byl ale opět skvělý, opět jsem se ujistil, že je sakra dobrý herec. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Moc dobré psycho, které si diváka jednoduše omotalo kolem prstu tak, že jeden fakt neví, čí je. Poodhalování pravdy je hodně silným motorem tohoto zdařilého Scorseseho dílka. ()

xxENDxx 

všechny recenze uživatele

Další spolupráce DiCapria a Scorseseho. Jakoždo milovník většiny tvorby obou zmíněných jsem byl nadmíru natěšen, avšak to co se mi dostalo se nedá nazvat jinak než rozčarování. Naprostá nuda, jejíž "překvapivou pointu/twist" jsem odhalil někdy ve dvacáté minutě filmu. Ještě že atmosféra byla tak hutná, jinak bych tpo půlce filmu odcházel. Řemeslně výborně odvedená práce, herecké výkony parádní, ovšem zvolená látka mě naprosto minula a stopáž měla tak o půlhodinu víc, než by bylo záhodno. Nicméně, i přes všechny vyjmenované nedostatky, se jedná o dílo nadprůměrné (v porovnání s kolegy z kinodistribuce). Znovu vidět už to ale netoužím. ()

Související novinky

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama