Reklama

Reklama

Prokletý ostrov

  • USA Shutter Island (více)
Trailer 1

Mrazivý thriller, ze kterého podle kritiků "sálá napětí tak, že je přímo horký na dotek", je výsledkem opětovné spolupráce oscarového režiséra Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria.
Když federální agent Teddy Daniels dorazí do věznice pro psychicky narušené zločince na ostrově Shutter Island, zdá se, že půjde jen o rutinní vyšetřování. Jenže atmosféra na ostrově brzy zhoustne. Jak Teddy postupuje kupředu, odhaluje stále otřesnější a temnější skutečnosti. Nakonec zjistí, že existují místa, která člověku už nikdy nedovolí odejít. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 595)

pollstro 

všechny recenze uživatele

Sugestivní hororový thriller, který virtuózním stylistickým provedením splétá klasické žánrové vzorce a zároveň odkazuje na filmovou historii. Nejednoznačná hra mezi iluzí a realitou, která reflektuje násilné vztahy, jenž formují osudy a jejich nedávnou historii nevyhnutelným způsobem, jehož celkové vyznění je příliš kruté na to, aby byl pravdivý. Svojí velkolepostí komornější a skromnější Scorsese, který zahaluje původní knižní adaptaci do úžasné filmové umělosti a nejistoty, která se v samotném závěru stává děsivou skutečností. Zásadní vývoj hlavního protagonisty je prezentován skrz čím dál více stupňující se nedůvěřivost v okolí, které je obklopeno zlověstnými předzvěstmi, jenž narušují sebevědomí a vnitřní identitu. Procesní vývoj je důležitější než samotný příběh, stejně tak jako struktura je důležitější než všechny povrchní dějové zvraty. Thriller, kriminální příběh a psychologický rozbor o kolektivní vině, která ztělesňuje politickou paranoiu, která tehdy vládla v Americe. Filmová hádanka, jejíž rozuzlení je hořkým vystřízlivěním. Navíc několik skrytých příběhových nápověď, sofistikovanost detailů a závěrečná pronesená věta se zasloužila nesmrtelnost filmu, který je i po několikanásobném zhlédnutí stále zábavný a pravděpodobně i lepší. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Mám Scorseseho filmy moc rád, baví mě jak uvádí svůj filmový svět, jak důkladně ho vykresluje a taky, jak nikam nespěchá. Jenže tady je ten příběh několikrát až tolik zamotaný, že ho ani geniální režisér nespasí. Zdánlivě jednoduché vyšetřování dvou detektivů, kde se právě Leo už od začátku tváří, jak kdyby si předtím střihl maratón. Takže není úplně nejtěžší odhadnout, že všechno nebude tak černobílé jak se zdá. Osobně velmi cením příběhové twisty, jen se tvůrci nesmí snažit dělat z diváka vola, tedy že Vám ho uvaří úplně před očima. Přes celý příběh musí vést cestička drobečků, která Vás pak zavede přímo do perníkové chaloupky, kam míří i celý příběh, jen vy díky drobečkům máte možnost si tam dojít o něco dříve, nebo to musí být nakonec takové, že se jen ohlednéte a na cestičce je samy vidíte. Snímek má vynikající prostředí, celkem napínavý příběh, jen jak dojde k twistu je všechno tak nějak zbytečný. A vy rázem musíte všechno přeskládat v zcela jiný příběh. Ano v závěru jsem nakonec zůstal s ústy dokořán, ale jen přes sílu posledních okamžiků. Nebýt pod tím podepsaný právě Martin Scorsese byl bych výrazně spokojenější. 75% ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

DiCaprio snící se tu pořádně zapotí! DiCaprio jako vždy skvostný výkon. Spoilery: Mindblowing odhalení přišlo za mě až moc pozdě a Scorsese si už nestihl pohrát s tím "co kdyby to vlastně byla pravda z pohledu Dicapria" jak to někdy ve filmech se schizofrenií bývá. Pro mě trochu moc děsivé prostředí takže jsem z filmu neměl úplně dobrý pocit. Je to natočené dobře Scorsese vybral dobré herce, prostředí vypadá taky dobře, možná i ta atmosféra je dobrá ale mně tohle prostě nesedlo. 64% SPOILER: SUPERPOZNATEK 4. FILM Z TOP 100 KTERÝ ZPRACOVÁVÁ SCHIZOFRENII VE FORMĚ HLAVNÍ POSTAVA VIDÍ NĚKOHO KDO NEEXISTUJE (ČISTÁ DUŠE, KLUB RVÁČŮ, ŠESTÝ SMYSL, PROKLETÝ OSTROV) ()

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Výtečné a velmi chytré. Martin Scorsese s námi totiž tahá, a vše co se zde děje, rozuzlení a závěr jsou geniální, nečekané a velmi propracované. Hlavně konec. To byl masakr. Z prvu mi to nesedělo a nevěděl jsem, jestli to není divadélko na DiCapria a jestli to náhodou není taktéž i lež, ale poté, co jsem viděl ten závěrečný sen a absolutní konec - najednou se mi to všechno dokonale spojilo a i ten rychlý začátek, který mi vadil, mi dával smysl. Ovšem kdybych tomu nevynaložil určitou energii a míru pozornosti, nikdy bych si to tak moc neužil a necítil se přitom tak nepříjemně. Což bych chtěl také vyzdvihnout. Jen škoda že si pamatuju děj, ale hlavního "hrdiny" jméno ne. Skvělé. 9,5/10 ()

urboss 

všechny recenze uživatele

Dění na ostrově by mohlo sloužit jako určitý test inteligence. Když pochopíš, tak nic nevyřešíš. Je to vzrušující a zároveň neuspokojivé zjištění. V klidu tě to nenechá. Naštěstí je k dispozici účinná léčba. ()

tombender 

všechny recenze uživatele

Atmosféra mi připomínala Martyho Mys hrůzy, ale ještě víc Kubrickovo Shining. Režijně to bylo zvládnuto naprosto perfektně (nic jiného se snad ani nedalo čekat), místama mi však přišly trochu slabší dialogy. Perfektní byly přechody z reality do snové roviny, nejvíc se mi asi líbila scéna, kdy se Michelle Williams otočila a záda měla jako ohořelé dřevo, a když se chvíli nato Leovi rozpadla v rukou. Jsem rád, že to celé nevyústilo v klasickou honičku klaďase a padouchů v přesile s jediným cílem - vytroubit pravdu do celého světa. Jinak po dlouhé době DiCaprio v roli, která se mu dá věřit. ()

crow-x 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale film mi velice připomínal Tajemné okno. Film bych chvilkami trošičku zmatený, i když zmatený být trošku měl. Navíc nemám rád filmy kde umírají děti (i když je to dnes každý druhý). Nicméně atmosféra filmu byla strhující, ale konec filmu mě neohromil tak jako u výše zmiňovaného okna. ()

Lachtan44 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu s dokonale natočeným příjezdem na ostrov vás příjemně navnadí, další děj vás ukolébá a s mrazením v zádech usadí do sedačky jen proto, abyste se mohli připravit na předem očekávaný, ale přesto mrazivý schizofrenní konec. Hollywood po dlouhé době dokázal vyprodukovat film, za jaký by se nemusel stydět Kubrick ani Hitchcock... ()

mseet 

všechny recenze uživatele

Od Prokletého ostrova jsem čekal opravdu hodně (čekal jsem asi moc dlouho a moc dychtivě). I pod vlivem mnohokrát viděného traileru jsem proto čekal něco trochu jiného (možná více mysteriózní nádech). To ovšem rozhodně nemá být kritika - od prvního záběru je to skvělá podívaná, která stojí na třech hlavních pilířích: Scorsese, DiCaprio, skvělá předloha/scénář. Čekal jsem však něco famózního - a ono to přišlo, pro mě osobně až v poslední třetině, v níž graduje i DiCapriův herecký koncert . Kdo si libuje v ostře vypointovaných filmech, přijde si na své. Dostane se mu hned dvojité pointy, nebo chcete-li pointy a krátkého epilogu. Závěrečné rozuzlení převrací předchozí dění vzhůru nohama, repliky nabývají jiných významů a scény jiných vyznění. To vám vyrazí dech. A novou ránu vám zasadí závěrečný dovětek. Samostatnou kapitolu, ovšem tu ústřední, tvoří herectví Leonarda DiCapria - jeho výkon je brilantní. Po zkušenostech s jeho předchozími filmy tušíte, že musí přijít pasáž, scéna, dialog, v němž rozehraje svůj um naplno – zde je to scéna v majáku, ta je bezkonkurenční, ačkoli není zdaleka jediná. DiCaprio už definitivně potvrzuje, že se vyhrál do jedné z největších hereckých osobností současnosti a možná se brzo vyrovná těm největším legendám... Kdybyste měli jít do kina jen kvůli jeho výkonu, nebudete litovat. Návdavkem navíc dostanete skvělého Kingsleyho a Ruffala, krásné lokace, hutnou atmosféru... 95% ()

AdamK. 

všechny recenze uživatele

Parádní atmosférický oldschool. Mix asi tří žánrů, který funguje brilantně. Film založený na atmosféře a výborných hereckých výkonech. ()

E.T.Martin 

všechny recenze uživatele

Úchvatná po starosvětsku natočená podívaná, při níž mi došlo, že takové filmy už se možná brzy ani nebudou točit. Do detailu propracované, se skvěle houstnoucí atmosférou a vynikajícími hereckými výkony. Film, o kterém se dá ještě dlouho přemýšlet. ()

casyy 

všechny recenze uživatele

O pointu tu vubec neslo! Marty pro zasvecene polozil karty na stul velmi rychle, ale ta cesta, kterou musel divak k finale urazit! Vzhledem ke sdilene perspektive s hlavnim hrdinou byla ta cesta pro divaka stejnym ocistcem, jako pro hlavniho hrdinu. Navic ta pecliva prace s zanrovymi odkazy, uvedomele michani stylu, z toho cisela laska k filmu az za roh. Tomu se neda neudelit plny pocet! ()

MartCT 

všechny recenze uživatele

Tak jsem vyšel dnes z kina a venku docela silně pršelo, až na mě sedla deprese...Pořád říkám, když si člověk po opuštění kina připadá, jako by byl pořád součástí filmu, už to něco znamená... skvělý film s ještě lepší atmosférou a tak jak jsem DiCapria neměl rád, tak si mě pořád víc a víc získává. P.S. co se týká flashbacků z války, doufám že lidi bude stále toto téma děsit tak, jak ve filmu děsilo mě, aby se to už nikdy nemohlo opakovat.. ()

nostromos 

všechny recenze uživatele

Byla to sila, urcite me to stacilo videt jen jednou. Silnejsim povaham doporucuju ke shlednuti. "To ze jste paranoidni neznamena ze po Vas doopravy nejdou" ()

sebuLba 

všechny recenze uživatele

Scorsese přichází s mysteriozním thrillerem z prostředí psychiatrické léčebny kdesi na ostrůvku u Bostonu, namísto aby nám předložil další tříhodinové mafianské drama ? Ano je to tak, mistr zkusil štestí v trošku odlišných vodách a dopadlo to více než dobře, ikdyž k té páté hvězdičce mi malinko chybí a to hlavně díky závěru, který měl asi diváka šokovat překvapivou pointou, ale pozorný divák si už v první polovině všimne jakéhosi náznaku, že tady něco nehraje. Leo roste s každým filmem a i tady dokazuje, že je pan herec a zastiňuje i tak standartně dobrého Ruffala s Kingsleym. Marty mu dal velké pole prostoru, který Leonardo využil bezezbytku. Shutter Island může být pro některé až příliš velkou hrou na jejich psychiku a zdravý rozum, co se mu ale upřít nedá, že jde o kus krásné filmařiny, která nenudí ani minutu, protože vypráví sám velký Scorsese. ()

Joke_47 

všechny recenze uživatele

Představte si takřka dokonalý film, který jste si takhle představovali jen v těch nejlepších snech... Ale ono je to vážně dost psycho...koukáte, koukáte, hltáte každou vteřinu a najednou divnej pocit - chce se vám pryč...pryč z perfektního filmu, je to na Vás už trochu moc...ne, že by jste se báli, ale vytváří to zvláštní pocit, něco jako deprese...prostě je to na Vás až moc silně působivé... Tak přesně takhle jsem se cítil já... Nádhera, takovéto filmy točit je mým snem! =) ()

Související novinky

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama